"...MINT IGAZ EGYHÁZI EMBER"

-20%
"...MINT IGAZ EGYHÁZI EMBER"

A történelmi Munkácsi Egyházmegye görög katolikus egyházának létrejötte és 17. századi fejlődése

Collectanea Athanasiana

Szerző: Véghseő Tamás

Szent Atanáz Kiadó, 2011

3 000 Ft
Akció: 2 400 Ft
Kezdete: 2020.05.08   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A kötet a Magyar Királyság északkeleti régiójában létrejött görög katolikus egyház történetébe vezeti be az olvasót a kezdetektől a 17–18. század fordulójáig. A szerző az első uniós kezdeményezésektől az ungvári unión (1646) át egészen De Camillis János József munkácsi püspök haláláig (1706) mutatja be az eseményeket és tárja fel az okokat, motivációkat és összefüggéseket. Kik és miért kezdeményezték a térségben élő keleti szertartású keresztények integrációját a katolikus egyházba? Hogyan illeszkedik az unió, vagyis a keleti közösségek Rómával való egysége a kora újkori felekezetszerveződés folyamatába? Milyen szerepet játszott a katolikusok és a protestánsok közötti felekezeti versengés a görög katolikus egyház létrejöttében?

Milyen lehetőségeket rejtett magában az unió az elmaradott társadalmi és kulturális viszonyok között élő görög katolikusok számára? Az első évtizedekben kik és miért segítették − kik és miért akadályozták a görög katolikus egyház létrejöttét és az unióban rejlő lehetőségek kibontakozását? Hogyan próbálták meg kijelölni a görög katolikusok helyét a katolikus egyházon belül? A képekkel és térképekkel illusztrált kötetet korabeli forrásokból készített válogatás egészíti ki.

 

A kötet adatai:

Formátum: 166 x 241 x 19 mm

Kötés: Keménykötés

Megjelenés éve: 2011

 

Tartalomjegyzék:

 

Első fejezet „...nemini cordi fuit...” Egy perifériaegyház lehetőségei a vallási megújulások korában 1. A ruszinok betelepülése 2. A Munkács-központú egyházszervezet kialakulása 3. A katolikus alternatíva megjelenése 4. Lett volna más kiút? 5. A rutén egyház megoldási kísérlete 6. Nem volt más kiút 7. A krasznibródi kísérlet 8. „...nemini cordi fuit...” Második fejezet A modernizáció lehetősége: a görög katolikus egyház létrejötte 1. A szemléletváltás kezdetei 2. Új szereplők: Lippay György és Taraszovics Bazil 3. És Róma? 4. Lippay és Taraszovics uniós kísérlete 5. Az ungvári unió előkészítése és létrejötte 6. Harc Munkácsért 7. Az első évek jellemző kérdései Harmadik fejezet A megtorpanás negyedszázada (1665−1689) 1. A fegyveres ellenreformáció megjelenése: új súlypontok a valláspolitikában 2. Kísérletek a munkácsi püspökség betöltésére 3. Kollonich Lipót színre lép 4. Az unióértelmezés változása Negyedik fejezet „...meliorem ordinem vivendi introducere...”A görög katolikus egyház újjászerveződése De Camillis püspök korában (1689−1706)111 1. Khiosztól Munkácsig 2. Unió és püspöki tekintély: sikerek és kudarcok 3. A trienti típusú egyházfegyelem bevezetésének programja 4. Kísérletek a műveltségi viszonyok javítására 5. Szélmalomharc: a görög katolikus papság jogai 6. Egy hosszú konfliktus kezdetei: Eger és Munkács

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-615-507-303-8
Kiadó
Szent Atanáz Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu