A BÁBA

-15%
A BÁBA

Szerző: Katja Kettu

Fordította: Bába Laura

Gondolat Kiadó, 2013

3 400 Ft
Akció: 2 890 Ft
Kezdete: 2020.05.29   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Petsamo, Finnország északi vidéke, 1944 nyara, a lappföldi háború előestéje. A szovjet–finn frontvonal finn oldalán és Norvégiában a német csapatok erősítik állásaikat, a Jeges-tengert övező partvidéken a helyi ellenállás emberei, valamint szövetséges és német hírszerzők tevékenykednek.

 

„Szilajszemű”, a bába gyermekkorától számkivetettként él a születés és halál világában. Számára minden megváltozik azon a napon, amikor megpillantja a férfit, és így könyörög: „Istenem, én akarom ezt a férfit. Istenem, ha őt megkapom, én másikat nem követelek.” A német tiszt és a finn nő előtörténete fokozatosan bomlik ki az olvasó előtt. A kérdésre, hogy e világ végén született, jövő nélküli szerelem túlélheti-e a világégést és a fogolytábor borzalmait, csak a könyv végén kapunk választ.

 

Az erős hangulatú és szuggesztív nyelvezetű regényben, mely a groteszk és a mágikus realizmus hagyományait követi, és amelyben teljes természetességgel kerül egymás mellé a szépséges és a taszító, a kifinomult és a durva, az európai történelem egyik feledésbe merült epizódja elevenedik meg: a fogolytáborok és háborús mátkák Finnországa, valamint a messzi észak, a finn Lappföld világa.

 

Azt gondoltam: ha meghalok, meghalok. Talán mégis el akartam mondani neked, Johannes, hogy én rajtad keresztül itt a világ végén is megéreztem Isten szeretetét, és hogy két alkalommal találkoztam a Sátánnal. És arról, amit nem éltem meg veled, álmodoztam, álmokat láttam rólad akkor is, amikor köröttem a világ mocsokba és értelmetlenségbe siklott. Mindig terólad, csakis rólad, mert te voltál nekem az egyetlen igazi, és utánad vágyakozom, a te hiányod éget, mert a te természeted hozzám tartozik, lelked szőrirányba simogatja bennem a világot, és én szeretlek téged, még ha végig rosszul is bántál velem, még ha makacs is voltál, pina és pia után koslató zuzmósuttyó egy fritz álruhájában, cudar a dühödben és bő a szerelmedben, és nem felejtem el, miként dobtál el engem. Mégis szeretem lényed jó magvát, mely benned lakozott és lakozik most is. Minket arra teremtettek, hogy ketten nézzünk szembe e világgal, mi, csakis együtt, mert a mi szerelmünk nélkül ez a világ tátongó pásztorkürt, melyből a halál rothadt-kegyetlen, hideg szélrohama süvít.

Katja Kettu (1978) finn író és filmes. Végzettsége szerint rajzfilmrendező, aki prózai szövegei mellett ír forgatókönyveket és rendez videoklipeket is. Két korábbi regényét követően (A bánatgyűjtő, 2005; A hegesztő, 2008) A bába hozta meg számára az áttörést. A regény, amelyet azóta tizenkét nyelvre fordítottak le, 2012-ben csaknem minden számottevő irodalmi díjat elnyert Finnországban, köztük a rangos Runeberg Díjat is.

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 333 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-693-478-1
Kiadó
Gondolat Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu