A FELEJTÉS KÖNYVE

-15%
A FELEJTÉS KÖNYVE

Szerző: Douwe Draaisma

Gondolat Kiadó, 2014

2 950 Ft
Akció: 2 510 Ft
Kezdete: 2020.05.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Douwe Draaisma pszichológus-esszéista új könyvében tovább kutatja az emlékezet működésének titkait, s ezúttal a felejtés jelenségét vizsgálja. Fő állítása az, hogy a felejtés nem valamiféle hiányosság, hanem az emberi elme egyik létfontosságú képessége: csupán azért vagyunk képesek az információk megjegyzésére és rendszerezésére, mert agyunk rendelkezik azzal a képességgel, hogy emlékeinket szelektíven törölje. A könyv többek között az alábbi izgalmas kérdésekre keres választ: Miért vannak technikáink a dolgok megjegyzésére, és miért nincs a felejtésre? Léteznek-e elfojtott emlékek, s ha igen, hol tárolódnak az agyban? Mi történik azokkal az emlékeinkkel, amelyekben osztozunk egy másik emberrel, ha ő már nincs velünk? A múltbeli eseményekre vonatkozó elfelejtett benyomásaink ténylegesen törlődnek, vagy csupán hozzáférhetetlenekké válnak számunkra? Miért van az, hogy a kollégánk pontosan emlékszik egy ötletre, de arra nem, hogy az ötlet eredetileg a miénk volt? A szerző közérthetően, iróniával és sok humorral, szépirodalmi művek és filmek bevonásával tárgyalja a legösszetettebb kognitív pszichológiai és elmefilozófiai kérdéseket, s kalauzolja el olvasóját az emlékezet és felejtés világában. A kötetnek izgalmas magyar vonatkozása is van: az egyik fejezet fő témáját Esterházy Péter Harmonia caelestis és Javított kiadás című regényei adják.

 

Douwe Draaisma (1953) a pszichológiatörténet professzora a Groningeni Egyetemen. Népszerű ismeretterjesztő köteteiben, melyek közül több magyarul is olvasható, az emlékezet működésének különböző vetületeit vizsgálja.

Legutóbbi kötete a Gondolat Kiadónál: Kizökkent elmék (2009)

A felejtés jobb, mint a híre…

Douwe Draaisma felejthetetlen könyve a felejtés titkairól – egy olyan jelenségről, amely fontosabb szerepet játszik mindennapi életünkben, mint gondolnánk.

„Douwe Draaisma írásaiban a tudományterületére vonatkozó enciklopédikus tudás és a történelem iránti egyedülálló érzék rendkívül eleven és szórakoztató stílussal párosul.”
Oliver Sacks

„Draaisma igen jó író, rendkívüli érzékkel a részletek, az irónia és a kontextus iránt.”
Times Literary Supplement


A kötet adatai:
Kötés: kartonált
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 324 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-693-454-5
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu