A KÖLTÉSZET SZÜLETÉSE

-20%
A KÖLTÉSZET SZÜLETÉSE

A magyarországi költészet társadalomtörténete a 19. század első évtizedeiben

Szerző: Vaderna Gábor

Universitas Kiadó, 2017

2 940 Ft
Akció: 2 350 Ft
Kezdete: 2020.05.04   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Ez a könyv azt az irodalomtörténeti korszakot vizsgálja, amikor a költészet modern koncepciói épp kialakulnak – már megjelent az új, professzionális költészet, de még jelen van egy másik, archaikusabb költészetfelfogás.

 

Miért írnak verset az emberek? Talán azért, mert szeretnék kifejezni belső késztetéseiket, vágyaikat, megfejteni saját személyiségük titkát? Talán, mert egy közösség nevében vagy egy közösség érdekében felszólalva képviselnének egy ügyet? Ez a könyv azt az irodalomtörténeti korszakot vizsgálja, amikor a költészet e modern koncepciói épp kialakulnak – már megjelent az új, professzionális költészet, de még jelen van egy másik, archaikusabb költészetfelfogás. A modern költészet születésének pillanatában egy sokszínűen gazdag kulturális világ süllyedt el, s tűnt el az irodalomtörténészek vizsgáló tekintete elől.

 

Ugyanakkor az új költészeti gyakorlatok meg is őriztek valamit több évszázados hagyományaikból. Esettanulmányok sorozata elemzi a rendi költészet reprezentatív formáit, a közköltészet populáris regiszterét, az egyházi szolgálatban lévő személyek versírási gyakorlatát, az érzékeny irodalom személyes önkifejezésének és a bárdköltészet közösségi képviseleti formáinak lehetőségeit. A monográfia társadalomtörténeti kérdéseket vet fel, tágan merítve a magyar és idegen nyelvű költészeti anyagból. Számot vet a populáris kultúra kutatási lehetőségeivel, foglalkozik a kéziratos és nyomtatott média közötti összefüggésekkel, a reprezentatív és a magánautonómiába visszavonuló nyilvánosságformákkal, illetve az irodalmi szövegek termelésének professzionális és amatőr formáival. A kötet célja a kultúra különféle társadalmi használati formáinak mélyreható elemzése: körvonalazza azt a területet (azt az ágenciát), ahol a kultúra alakítói és használói társadalmi gyakorlatukat folytatták.

 

A kötet adatai:

Formátum: 160 x 230 x 33 mm

Kötés: Puhakötés

Megjelenés éve: 2017

Terjedelem: 656 oldal

 

Tartalomjegyzék:

 

Tartalom Előszó...9 Bevezetés...17 Első rész Harmónia és diszharmónia a klasszikus magyar irodalom történeteiben...18 Második rész Mit hagyományozott a 18. század a 19. századra?...48 Első fejezet Rendi költészet...8 Első rész Beiktatás...93 Második rész Esküvő...122 Harmadik rész Temetés...169 Negyedik rész Mecenatúra és professzionalizáció...205 Ötödik rész Főúri költészet...243 Második fejezet Közköltészet...279 Harmadik fejezet Verselő egyháziak...315 Negyedik fejezet Érzékenység...345 Ötödik fejezet Bárdköltészet...387 Befejezés A költészet születése...457 Irodalom- és rövidítésjegyzék...503 Személynévmutató...617 Summary...647

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789639671614
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu