A MAGYAROK VÁROSA I-II.

-20%
A MAGYAROK VÁROSA I-II.

Magyarország és intézményei 1839-1840-ben

Szerző: Julia Pardoe

Attraktor Könyvkiadó, 2015

5 900 Ft
Akció: 4 720 Ft
Kezdete: 2020.05.08   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Julia Pardoe, angol írónő 1839-40-ben több hónapot töltött Magyarországon: időzött Pozsonyban a diéta alatt, körutazást tett a felvidéki bányavárosokban, majd hosszú heteken át Pest-Budán lakott a nemrég megnyílt Angol Királynő szállodában, ez idő alatt bejárva és megfigyelve a város minden zegét-zugát, találkozva az ország arisztokráciájával éppúgy, mint a polgársággal és a pórnéppel. Hazatérve megjelentette a The City of the Magyar című munkáját, mely az egyik legjobb és leginkább érdekfeszítő könyv a reformkori Magyarországról s amely most, 175 év elteltével immár magyarul is olvasható.

 

Széchenyi gróf közelében ülnek a Batthyányiak, az Esterházyak, a Pálffyak, a Zichyk, a Szapáryak, az Erdődyek és más főrangúak, a magyar nemesség büszke virágai. Nem tudtam nem elmosolyogni, mikor lepillantottam rájuk a karzatról, s eszembe jutott egy angol utazótársammal a magyar alkotmányosságról folytatott beszélgetésem, aki szerint Magyarország sosem lehet független, mivel ha magukra hagynák őket, a félbarbár mágnások egy éven belül egymás torkának esnének.

 

Arra már korábban is felfigyeltünk, hogy Bécs legszebb nőinek a négyötöde magyar volt.

 

A dohány minősége kiváló, és korábban nagy mennyiségben exportálták Németországba, Itáliába és Franciaországba, de a hatalmas vámokkal Ausztria tönkretette a magyar kereskedelem ezen ágazatát, a dohánykereskedelem állami monopóliummá vált...

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9786155257988
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu