A PIARISTA REND 18. SZÁZADI POÉTÁI

-20%
A PIARISTA REND 18. SZÁZADI POÉTÁI

Latin humanitas, neolatin poézis. Fejezetek a margyarországi neobarokk-klasszicizáló lírai költészet történetéből (1740–1820) , I/2

Szerző: Tóth Sándor Attila

Piarista Rend Magyar Tartománya, 2014

2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2020.05.05   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A korai újkor latin nyelvű gimnáziumainak tananyagához a poétika elmélete mellett a költői gyakorlatok is hozzátartoztak, és sok diák a költészetet az iskola falain kívül is folytatta, akár világi, akár egyházi pályát választott. Tóth Sándor Attila munkája a hitéletre az oktatásra, valamint a tudományra egyaránt nagy figyelmet fordítót piarista szerzetesrend elfeledett 18. századi latin költőit tekinti át, elsősorban nyomtatásban megjelent munkáik alapján, számos eredeti idézettel, és azok mai magyar fordításával, a jezsuita költőkről szóló hasonló munka folytatásaképpen.

Bemutatja hol helyezkedik el a latin vers a 18. századi magyar kultúra folyamatában, hogyan válnak művelői a „kitagadott irodalom” letéteményeseivé, annak ellenére, hogy e költészet nemcsak a reneszánsz hagyományokon nyugvó társas irodalmiság hordozója, hanem a piaristák részéről is nemzeti, történelmi és egyéni sorskérdések megfogalmazója.

 

A kötet adatai:

Formátum: 160 x 236 x 20 mm

Kötés: Puhakötés

Megjelenés éve: 2014

Terjedelem: 380 oldal

 

Tartalomjegyzék:

 

I. A piarista rend jelentősége és szerepe az oktatásban és a költészetben; II. A piarista költészet mesterei; 1. Koricsányi Márk piarista költő emlékezete; 2. Bielek László epigrammái; 3. Benyák Bernát az iskolareformer és latin versköltő; 4. Zimányi Lajos latin verseskönyve; 5. Egy elfelejtett arcas: Valla Jácint (Ladonius Fidalcus) latin versei; III. Összegzés.

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-966-273-5
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu