ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZERVEZETEK SZÁMLATÜKRE 2016 KIEGÉSZÍTÉS

-10%
ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZERVEZETEK SZÁMLATÜKRE 2016 KIEGÉSZÍTÉS

Kiegészítés a 2015. évi számlatükörhöz 3-9. számlaosztály

Szerző: Lilliné Fecz Ildikó

Saldo Kiadó, 2016

 

 

2 900 Ft
Akció: 2 610 Ft
Kezdete: 2016.05.01   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Az államháztartási számviteli változások 2016-ban nem érintették a pénzügyi számvitelből az 1-2. számlaosztály tartalmát, így a kiadvány a 3-9. számlaosztályt tartalmazza. A költségvetési számvitelben két bevételi rovat tartalma módosult a B408, valamint a B409., melyhez kapcsolódó számlák is megtalálhatók a kiadványban. A Saldo 2015. évi Számlakeret-tükör kiegészítő kiadványaként jelent meg a Saldo 2016. évi Számlakeret-tükör a két könyv egyidejű használata javasolható.

A számviteli törvény és az államháztartási számviteli kormányrendelet alapvető változása az eredményszámlák tartalmának és tagolásának átalakítása. 2016-ra megszűntetésre került a rendkívüli ráfordítások s bevételek eredménykategória.

Az eddig idesorolt tételek az egyéb és a pénzügyi műveletek eredménykategóriába kerültek áthelyezésre.

Az eredményszámlák átrendezése a mérlegszámlák közül az aktív és passzív időbeli elhatárolások tagolását, illetve képzésének és feloldásának elszámolását is befolyásolják.

2016-ra az Áhsz. és a könyvelési rendelet új alapokra helyezte az általános forgalmi adó év közbeni és év végi elszámolásának rendszerét, emiatt a 364. számlák tagolása is jelentősen módosult.

Az idegen pénzeszközök kategória elkülönített számlacsoportú tagolása 2015-re megszűnt az egy éves gyakorlati tapasztalatok alapján került módosításra a 32-33. számlacsoport.

Az államháztartás viteléhez és az államháztartás mérlegének összeállításához szükséges információkat tartalmazó költségvetési beszámolók tartalmi azonosságát az államháztartás szervezetei számlakerete/számlatükre biztosítja. E kiadványban foglalt főkönyvi számlák alapján az államháztartás egyes alrendszereihez tartozó költségvetési szervek – sajátosságaik fi gyelembevételével – elkészíthetik a saját számviteli rendjüknek megfelelő számlatükröt. A számlatükör képezi alapját az államháztartás szervezetei számlarendjének és számviteli politikájának. A számlaosztályban szereplő számlák javasolt

alábontása az előírt beszámolási kötelezettség teljesítéséhez nyújtanak segítséget.

A főkönyvi számlák és azok alábontása összhangban vannak a jelenleg hatályos új számviteli előírásokkal, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) rendelkezéseivel, az Egységes Rovatrenddel és a költségvetési beszámoló 2016-es jelenleg ismert tartalmával. A számlatükör alkalmazásával biztosítható, hogy a költségvetési beszámoló adatai könyvvitellel alátámasztottak legyenek.

 

A kötet adatai:

Formátum: A/4

Kötés: ragasztókötött

Megjelenés éve: 2016

Terjedelem: 110 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu