AZ OLVASÁS TUDOMÁNYA

-20%
AZ OLVASÁS TUDOMÁNYA

Szerző: Sík Sándor

Szerkesztő: Králik Zoltán, Sárközi Sándor

Illusztrátor: Farsang Zsóka

Piarista Rend Magyar Tartománya, 2000

1 500 Ft
Akció: 1 200 Ft
Kezdete: 2020.05.05   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Sík Sándor ez a könyve is, mint annyi más írása, a történelmi pillanat sürgetésére született. 1948-ban Sík Sándort, aki akkoriban vált ki az Országos Köznevelési Tanácsból, fölkérték, hogy írjon segédkönyvet, elsősorban az irodalomtanárok számára. Ezt örömmel vállalta, mert úgy érezte, hogy sok mindent összefoglalhat itt abból az örökségből, amelynek birtokosaként a „jövő szolgálatára” ajánlkozhat. Húsz éven át tanított középiskolában, tankönyvek szerzője volt, majd a szegedi egyetemen tanította a jövő irodalomtanárait. Tartalma négy góc köré csoportosul az első az irodalomelmélet és esztétika legfőbb fogalmait magyarázza.

A második rész az írásművészet legfőbb kérdéseivel foglalkozik, mégpedig tapasztalati alapon, a nyelvből kiindulva, részletesen elemezve az írói formálás fő eszközeit: a szóképet, a ritmust és a szerkezetet. A harmadik rész az irodalmi műfajok természetét magyarázza, mindenütt példák elemzése alapján. Egy-egy műelemzést átvesz másoktól, például Illyés Gyulától, Rónay Györgytől. Végül a negyedik rész a magyar irodalom stíluskorszakait mutatja be, és az irodalmi értékelés lehetőségeivel foglalkozik. Az olvasás tudomány sebtében készült, de mégsem elég gyorsan ahhoz, hogy megjelenhessen: ezt az erősödő diktatúra már nem engedhette meg. Több, mint ötven évvel később a szegedi Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégiumban rendezték sajtó alá.

 

A kötet adatai:

Formátum: 168 x 232 x 21 mm

Kötés: Puhakötés

Megjelenés éve: 2000

Terjedelem: 409 oldal

 

Tartalomjegyzék:

 

I. Az irodalomesztétika alapelvei 1. Mi az irodalom? 2. Az irodalmi alkotások természete II. Az író művészete 1. Az írói mű keletkezése 2. Az írói nyelv 3. A szókép 4. A ritmus 5. Költői szerkesztés III. Az olvasó művészete 1. A művészi újraalkotás 2.Az irodalmi műfajok 3. Az epikai költészet 4. A lírai költészet 5. A drámai költészet 6. A prózai máfajok IV. Irodalomszemlélet és értékelés 1. Irodalmi stílusok 2. Irodalom és társadalom 3. Az irodalmi értékelés

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-003-716-7
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu