CSALÁDJOG - Elfogyott

CSALÁDJOG - Elfogyott

Ötödik, hatályosított kiadás

A kézirat lezárva: 2019. augusztus 15.

Szerző: Dr. Hegedűs Andrea

Lektorálta: dr. Tóthné Prof. Dr. Fábián Eszter, Prof. Dr. Szabó Imre

R.I.M.Á.K. Kiadó, 2019

5 400 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A könyv Előszava:

"2014. március 15-én, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével új időszámítás kezdődött nem csupán a klasszikus polgári jog területeit, hanem a Kódexen belül elhelyezett családjogi szabályozást érintően egyaránt.

A Polgári jog, Családjog c. szakkönyv az új jogszabályra építve, megkísérli összefoglalni a családjog teljes anyagát, nem csupán a Ptk. Családjog Könyvét érintő rendelkezéseket szem előtt tartva, hanem időnként visszatekintve a több mint fél évszázadon keresztül a szabályozás alapjául szolgáló, ugyanakkor teljesen mára sem félretehető, a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény rendelkezéseire. Megjelenik ugyanakkor a könyvben a klasszikus családjogi témákon (házasság, család, rokonság, gyámság) túlmutatva az élettársi kapcsolatot érintő teljes jogi szabályozás feldolgozása, ideértve a Hatodik könyv vonatkozó rendelkezéseit is, valamint a külön törvényben elhelyezett bejegyzett élettársi kapcsolat jogintézménye szintén bemutatásra kerül.

A könyvben az elméleti magyarázatot kiegészíti az új szabályok alapján kialakulni látszó bírói gyakorlat, ahol a mértékadó jogesetek mellett helyet kaptak a Kúria elvi iránymutatásai, úgymint a Jogegységi határozatok és Kollégiumi vélemények (bírósági joggyakorlat elemző csoport összefoglaló véleményei), elvi bírósági határozatok (EBH), elvi bírósági döntések (EBD), bírósági határozatok (BH) valamint a Tanácsadó testületek véleményei (CKOT állásfoglalások) egyaránt.

Az elkészült munka igyekszik megfelelő tagolásokkal, jól áttekinthetően megmagyarázni a családjog teljes anyagát, követve a menetközben bekövetkező jogszabályi változásokat.

Szerzőként a saját és más olvasókkal / hallgatókkal kapcsolatos tapasztalataim is arra a felismerésre vezettek, hogy egy könyv tartalmának értelmezésénél, az abból való eredményes felkészülésnél a tagolásnak, és a lényeg kiemelésének óriási jelentősége van, különösen a többségben lévő, főként vizuális típusú olvasók / hallgatók számára. Szerzőként a fentiek szem előtt tartásával magam szerkesztem könyveimet, hiszen az olvasó általi megértésben és elsajátításban megnyilvánuló sikerélmény legtöbbször a tartalmi egységek átláthatóságán, a különféle kiemelések, és tagolások általi könnyebb áttekinthetőségen múlik, és ennek teljesülése valamennyiünk közös érdeke.

A könyvet szívből ajánlom a gyakorló jogászok, a családjogot hallgatók, záró-, vagy szakvizsgára készülők, és a családjogi szakjogászképzésben részt vevők számára egyaránt."

A Szerzőről:

Dr. Hegedűs Andrea PhD a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, Civilisztikai Tudományok Intézetének (korábban Polgári Jogi- és Polgári Eljárásjogi Tanszék) oktatója több mint két évtizede, ahol 2009 óta egyetemi docensként dolgozik, emellett gyakorló ügyvéd, 2017-ben családjogi szakjogász LL.M fokozatot szerzett.

Az oktatói munka keretein belül elsősorban a jogászképzésben nappali és levelező tagozaton, továbbá a családjogi szakjogász képzésben tart előadásokat, a családjog c. tantárgy jegyzője.

Számos, főként családjogi tárgyú szakkönyv, tankönyv, egyetemi jegyzet és tansegédlet szerzője és szerkesztője, melyek 2002 óta a családjogi oktatás alapját képezik szerte az országban, emellett szakkönyvei gyakorló jogászok körében is népszerűek.

Kutatói munkássága elsősorban családjogi jogintézményekhez, azon belül is az élettársi kapcsolat témaköréhez, a családi jogállás rendezéséhez, valamint gyermeki és diákjogokhoz kapcsolódik, nem mellőzve ugyanakkor a klasszikus polgári jogi jogterületeket (különösen az öröklési jogot) sem. Kutatási témáiban tudományos előadásokat tartott több alkalommal, magyar, német és angol nyelven, itthon és külföldön egyaránt.

2014 óta a szegedi Jogi Karon a családjogi szakjogász szakirányú továbbképzési szak szakfelelőse.

Elméleti tudását számos gyakorlati tapasztalattal is kiegészíti, hiszen 1997-től egyéni ügyvédi tevékenységet folytat, melyen belül elsősorban családjogi (házassági és élettársi vagyonjogi), öröklési jogi kérdésekkel, kötelmi ügyletekkel, civil szervezetekkel és köznevelési intézményekkel foglalkozik.

A kötet adatai:

Formátum: B/5

Kötés: kartonált

Megjelenés éve: 2019

Terjedelem: 316 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9786156070005
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu