DÉLVIDÉKRŐL A SZENT LÁSZLÓ HADOSZTÁLYBA. SZEKERES JÁNOS VISSZAEMLÉKEZÉSEI - Elfogyott

DÉLVIDÉKRŐL A SZENT LÁSZLÓ HADOSZTÁLYBA. SZEKERES JÁNOS VISSZAEMLÉKEZÉSEI - Elfogyott

Sajtó alá rendezte: Lakos Zoltán, Sőregi Zoltán, Fekete Ferenc

A megszálló erők fejezet Sőregi Zoltán munkája.

HK Hermanos Kiadó, 2013

2 400 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Az utolsó életben lévő csendőrök egyikének visszaemlékezéseit tarthatja a kezében az olvasó.

 

Szekeres János második világháborús pályafutásának eseményei számos olyan helyszínen történtek, amelyek az eddig megjelent memoárirodalomban kisebb teret kaptak. A széles közönség számára eddig a magyar királyi megszálló erők kötelékében végrehajtott műveletek, valamint az 1945 elején a Balatontól délre lezajlott harcok leginkább a száraz történeti leírásokon keresztül ismertek.

 

Szekeres János visszaemlékezésén keresztül képet kaphatunk arról, hogyan zajlottak egy újonc baka napjai, a kiképzés nehézségei, majd az első hadi szolgálat. Aztán már 1944-ben láthatjuk, hogy az alapvetően nem első vonalbeli küzdelemre szánt csendőralakulatok milyen nehézségekkel küzdöttek a lehengerlő fölényben lévő szovjet csapatok elleni harcokban az Alföldtől a Jászságon keresztül egészen Szlovéniáig. A visszaemlékezés mozaikjain felbukkannak névtelen csendőrök éppúgy, mint magas beosztású katonák, ahogy Szekeres Jánost sodorták magukkal az események.

 

A forrásközlésnél a szöveghűségre, a mondanivaló teljes továbbadására törekedtünk. Mivel a XX. századi szövegek közlésének elfogadott szabályzata nincs, ezért a Fons 2000. évi 1. számában közölt elveknek megfelelően módosításokat végeztük el. Az interjú szövegét bekezdésekre tagoltuk, a bonyolultabb szerkezeteket feloldottuk, viszont óvakodtunk a mondatbeli szavak sorrendjének radikális megváltoztatásától. A régies vagy tájszavakat érintetlenül hagyva, de a többinél a mai helyesírást alkalmazva, számos kötőszót, szó- és tagmondatismétlést kihagytunk.
Az idegen szavaknál meghagytuk a leírt formát (illetve ezek egyikét) és többnyire lábjegyzetben adtuk meg jelentésüket. A földrajzi neveket nem írtuk át, a fonetikus alakot közöltük. Az 1920 előtti Magyarország helységneveinél a jelenleg használt nevet lábjegyzetben adtuk meg. A történelmi vagy társadalmi szempontból jelentősebb szereplők biográfiai adatai mellett csak a visszaemlékezés szempontjából releváns adatokat szerepeltetünk.


A kötet adatai:
Formátum: 165 x 235 mm
Kötés: ragasztott
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 112 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-88959-8-1
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu