EMLÉK KÉPEK. ÖZVEGY HORTHY ISTVÁNNÉ GRÓF EDELSHEIM GYULAI ILONA ÉLETE KÉPEKBEN

-15%
EMLÉK KÉPEK. ÖZVEGY HORTHY ISTVÁNNÉ GRÓF EDELSHEIM GYULAI ILONA ÉLETE KÉPEKBEN

Szerző: Zetényi Csukás Ferenc

HK Hermanos Kiadó, 2013

3 300 Ft
Akció: 2 805 Ft
Kezdete: 2020.05.09   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Gróf Edelsheim Gyulai Ilona 1940. április 27-én férjhez ment a majdani kormányzóhelyetteshez, vitéz nagybányai Horthy Istvánhoz, a kormányzó idősebbik fiához.

Innentől kezdve Magyarország kormányzójának legszűkebb családi köréhez tartozott, és ez, a korszak legfontosabb magyar politikai és katonai eseményeinek, illetve vitéz nagybányai Horthy Miklós tevékenységének és életének egyik leghitelesebb szemtanújává tette őt.

Élete összefonódott a kormányzói pár életével, mind a magyarországi, mind a németországi internálás és később a portugáliai emigrációs évek ideje alatt is.

Ilona asszony, vagy, ahogyan férje kormányzóhelyettessé történt megválasztása után nevezték, a „kiskormányzóné” élete során példaértékű emberi humánumról tett tanúbizonyságot.

A második világháború éveiben ápolónőként dolgozott, a német megszállás ideje alatt üldözötteket mentett és részt vett az úgynevezett „kiugrási iroda” tevékenységében, a háború befejezése után pedig az emigrációba kényszerült idős kormányzói pár, majd később ifjabb Horthy Miklós támasza lett.

1993-ban a kormányzónak tett ígéretéhez híven, hazahozatta és Kenderesen helyeztette örök nyugalomra Horthy Miklós, Horthy Miklósné és kisebbik fiuk, ifjabb Horthy Miklós hamvait.

A magyar állam ugyanebben az évben kitüntette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, mely kitüntetéssel ismerték el a második világháború alatti megkérdőjelezhetetlenül pozitív szerepét, illetve később a magyar emigráció körében végzett tevékenységét.

Idős kora ellenére évente hazalátogatott és ez alatt sok őszinte barátságra tett szert nyílt és egyenes emberi magatartásával.

E könyv szerzője is közeli baráti kapcsolatba került Ilona asszonnyal és a Horthy-családdal, így az egyik legalkalmasabb személy arra, hogy Horthy Istvánné halálának szomorú apropóján emléket állítson e kötettel egy történelmi személyiségnek, egy példás életű magyar nő emlékének.

 

 

A kötet adatai:
Formátum: 165 x 235 mm
Kötés: ragasztott
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 80 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-88959-7-4
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu