ESTEFIA, ÉJFÉLFIA, HAJNALFIA. CSÍKSZENTDOMOKOSI NÉPMESÉK BELATINI BRAUN OLGA GYŰJTÉSÉBEN

-10%
ESTEFIA, ÉJFÉLFIA, HAJNALFIA. CSÍKSZENTDOMOKOSI NÉPMESÉK BELATINI BRAUN OLGA GYŰJTÉSÉBEN

Balassi Kiadó, 2013

 

Belatini Braun Olga 1942-ben Csíkszentdomokoson gyűjtött meséinek teljes kiadásához rögös út vezetett. Keveset tudunk a gyűjtő életéről, az pedig kifejezetten csodának számít, hogy maga a hatalmas terjedelmű, hányatott sorsú kézirat az elmúlt hetven esztendőben nem veszett el.

 

Csíkszentdomokos a Felcsíki-medencében szélesen elterülő település, híres szülötte Márton Áron püspök. Az erdőkkel övezett falu életében meghatározó szerepet játszott a fakitermelés. Az idő múlásával a férfiaknak egyre távolabbra kellett munkába járniuk, gyakran hetekre, hónapokra elszakadtak otthonuktól. Az erdei szállásokon estelente a mesemondás, az ének volt az egyetlen szórakozásuk, az együtt élő generációk egymásnak adták tovább egyéni ízekkel színesítve a hallottakat. Az 1980-as évekre az utolsó mesemondók is kihaltak, megváltozott az életforma, a közeg, amelyben a mesék születtek, de szerencsére a mesék a kötet nyomán tovább élnek.

5 000 Ft
Akció: 4 500 Ft
Kezdete: 2020.10.25   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A rendkívül olvasmányos kötetet jegyzetek és képmelléklet egészítik ki.

 

„A népi mesekincs e néhány virágát a szájhagyományozás örök, hömpölygő folyamából kiemeltük, hogy az irodalomban helyet kapva ne csak a szájhagyományozás egy-egy múló pillanatát élje meg, hanem ily módon a pillanatot rögzítve, mindenütt sokáig, talán örökké hirdethesse a magyar népi mesekincs mai életformáját, költői szépségét s mesemondóinak hivatottságát.” (Belatini Braun Olga)

 

 

A kötet adatai:
Formátum: A/5
Kötés: papírtábla
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 1018 oldal + 8 oldal színes melléklet

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-506-905-7
Kiadó
Balassi Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu