LIBER AMICORUM JÁNOS MARTONYI - Elfogyott

LIBER AMICORUM JÁNOS MARTONYI - Elfogyott

Ünnepi kötet Martonyi János tiszteletére

Szerkesztő: Nagy Csongor István

HVG-ORAC Kiadó, 2014

 

 

8 000 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A könyv, amit a Tisztelt Olvasó a kezében tart egy Liber Amicorum Prof. Dr. Martonyi János tiszteletére. A liber amicorum egyetemi körökben elterjedt tisztelgési forma, amelyben a közeli kollégák, munkatársak és sokszor volt doktoranduszok/doktorandák tisztelegnek egy közmegbecsülésnek örvendő és az aktív oktatói pályájának csúcsára ért kolléga, mester előtt. Magyarul ünnepi kötetnek nevezzük az ünneplés és a visszatekintés ezen formáját, amit rendszerint az ünnepelt professzor 70. születésnapján nyújtanak át a pályatársak és a felkéréssel megtisztelt kollégák, tanítványok.

 

A kötetben szereplő tanulmányok tartalmukat tekintve szervesen kapcsolódnak Martonyi Professzor munkásságához, visszatükrözik tudományos pályáját, és felsejlenek bennük az életpálya eredményeit elismerő baráti tisztelet és szeretet hangjai is (tabula gratulatoria).

 

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara iskolaalapító Professzora előtt tiszteleg e kötettel. Martonyi Professzor, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Magánjogi Tanszékének alapítója, első tanszékvezetője, elévülhetetlen érdemeket szerzett Karunkon a nemzetközi magánjog, illetve a nemzetközi gazdasági jog magas szintű művelésében és oktatásában. Tudományos munkássága iskolateremtő, szakmai véleménye évtizedek óta meghatározó.

Martonyi Professzor Úr élete és szakmai munkája a kezdetektől összefonódik a Szegedi Tudományegyetemmel. Az Egyetemnek akkor még otthont adó Kolozsvárott született, ahol édesapja az egyetem professzoraként oktatott. A későbbiekben az akkor már Szegedre költözött egyetemen végezte jogi tanulmányait, majd – szerteágazó nemzetközi tevékenysége mellett – ugyancsak ide koncentrálódott iskolateremtő munkássága: 1996-ban megalapította a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Magánjogi Tanszékét, amelyet több mint egy évtizeden keresztül vezetett. Martonyi Professzor Úr az Egyetem életének integráns része, óriási tapasztalatával és széles körű szakmai ismereteivel meghatározó oktatási, kutatási és tudományszervezési tevékenységet végzett és végez.

A kötet szerkesztésekor nem kizárólag az elmúlt évtizedekben elért tudományos eredményekre kívántunk emlékezni, hanem ismerve az Ünnepelt vitalitását, azt a jövő kezdetének is szánjuk. Martonyi Professzor Úr maga is egy tisztességesen elvégzett és lezárt munkának tekinti a múltat, s figyelmét mindig inkább a jövő új kihívásai felé fordítja. Ennek szellemében kezdeményezője és támogató mentora a Szegeden létrehozandó Frankofón Egyetemi Központnak, amelynek célja, hogy a különböző képzésekben részt vevő francia nyelvű – magyar és külföldi – hallgatók tudományos és kulturális műhelye legyen. A Központ nem csupán a francia nyelvet beszélők, de Magyarország és Szeged számára is nagy lehetőség, mivel a frankofón oktatási és kulturális szerveződés keretében egyre több külföldi diák érkezhet Szegedre, ezzel is hozzájárulva az egyetem nemzetközi ismertségének növeléséhez.

Ez a kötet nemcsak a barátok tisztelgését, hanem a Szegedi Tudományegyetem elismerését és nagyrabecsülését is hivatott kifejezni az iskolateremtő Professzora előtt, akinek szakmai irányításával jogásznemzedékek nőttek fel, és akinek tanítványai közül néhányan ma már szintén kiemelkednek e tudományterületek tudományos művelésében.

Németországban a liber amicorum szerkesztése különösen nagy megtiszteltetést jelent a fiatalabb pályatárs számára, mert ez jelenti a tudományos staféta és az ezzel járó szakmai és emberi felelősség átadását. Őszintén hisszük és reméljük, hogy az utódok az elkezdett munkát tovább folytatva Professzor Úr méltó követői lesznek.

Tisztelt Professzor Úr, Isten éltessen sokáig és tartson meg közöttünk!

Szeged, 2014. március 24.

Prof. Dr. Hajdú József
dékán


A kötet adatai:
Formátum: B/5
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 404 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789632582245
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu