MEGELŐZŐ ORVOSTAN ÉS NÉPEGÉSZSÉGTAN

-15%
MEGELŐZŐ ORVOSTAN ÉS NÉPEGÉSZSÉGTAN

Szerkesztő: Paulik Edit

JATE Press, 2014

3 465 Ft
Akció: 2 945 Ft
Kezdete: 2017.06.01   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek
A kötet adatai:
Kötés: Puhakötés
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 230 oldal

Tartalomjegyzék:

BEVEZETÉS

I. A KÖZÖSSÉGI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS ELMÉLETE

1. AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT EGYÉNI ÉS KÖZÖSSÉGI BEFOLYÁSOLHATÓSÁGA

2. A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁNAK MÉRÉSE

2.1. Demográfiai alapismeretek
2.1.1. Demográfiai alapfogalmak
2.1.2. Strukturális demográfia
2.1.3. Népmozgalom

2.2. Epidemiológiai ismeretek
2.2.1. Epidemiológiai fogalmak
2.2.2. A morbiditás megismerhetősége
2.2.3. Az epidemiológia módszerei

3. A NEM FERTŐZŐ BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA

3.1. A szív- és érrendszeri betegségek epidemiológiája
3.1.1. Ischaemiás szívbetegség
3.1.2. Hypertonia
3.1.3. Cerebrovascularis betegségek

3.2. A daganatos betegségek epidemiológiája
3.2.1. A daganatos betegségek kockázati tényezői
3.2.2. A daganatos betegségek megelőzése

3.3. A diabetes mellitus epidemiológiája

3.4. A caries epidemiológiája

3.5. A krónikus májbetegségek epidemiológiája

3.6. Az osteoporosis epidemiológiája

3.7. A légúti betegségek epidemiológiája

3.8. A balesetek epidemiológiája

3.9. Az öngyilkosság epidemiológiája

4. EGYENLŐTLENSÉGEK A NÉPESSÉG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁBAN

4.1. Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők
4.1.1. A társadalmi környezet hatása az egészségi állapotra
4.1.2. Egyenlőtlenségek az egészségi állapotban

5. AZ EGÉSZSÉGET KÁROSÍTÓ MAGATARTÁSFORMÁK

5.1. Alapfogalmak

5.2. Dohányzás

5.3. Alkoholfogyasztás

5.4. Kábítószer-fogyasztás

6. A GYÓGYÍTÓ ÉS MEGELŐZŐ ELLÁTÁS JELLEMZŐI

6.1. Az egészségügyi rendszerek általános jellemzői
6.1.1. Az egészségügy szereplői
6.1.2. Az egészségügyi rendszerek főbb típusai
6.1.3. Finanszírozási módszerek az egészségügyben

6.2. A magyar egészségügy szerkezete és működése
6.2.1. Népegészségügyi szolgáltatás
6.2.2. Gyógyító-megelőző ellátás

6.3. Veszélyeztetett populációk egészségvédelme
6.3.1. Anya- és csecsemővédelem
6.3.2. Iskola-egészségügyi ellátás
6.3.3. Az idősek egészségvédelme


II. KÖZEGÉSZSÉGTAN – JÁRVÁNYTAN

7. A FERTŐZŐ BETEGSÉGEK EPIDEMIOLÓGIÁJA

7.1. Általános járványtan
7.1.1. A járványfolyamat mozgató erői
7.1.2. A fertőző betegségek csoportosítása
7.1.3. A fertőző betegségek megelőzése

7.2. Részletes járványtan
7.2.1. Az aerogen fertőző megbetegedések járványtana
7.2.2. Az enterális betegségek járványtana
7.2.3. Ételmérgezések, -fertőzések (toxikoinfekciók) járványtana
7.2.4. Hematogén és lymphogén betegségek
7.2.5. A kültakarón keresztül terjedő betegségek járványtana
7.2.6. A szexuális úton terjedő fertőző betegségek járványtana
7.2.7. Zoonozisok
7.2.8. Szubakut (fertőző) spongiform encephalopathiák

7.3. Az egészségügyi ellátással, ápolással összefüggő fertőzések járványtana
7.3.1. A nosocomiális fertőzések
7.3.2. A leggyakrabban előforduló nosocomiális fertőzések

8. KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGTAN

8.1. Ökológiai alapismeretek

8.2. A levegő egészségtana

8.3. A vizek egészségtana
8.3.1. A természetes vizek minőségét befolyásoló tényezők
8.3.2. Az ivóvíz előállítása, minőségi követelményei

8.4. A szennyvíz okozta egészségi és környezeti hatások

8.5. A természetes és mesterséges fürdők egészségtana

8.6. A talaj egészségtana
8.6.1. A talajszennyezés forrásai

8.7. Hulladékok
8.7.1. Kommunális hulladékok
8.7.2. veszélyes hulladékok

9. AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET HATÁSAI AZ EGÉSZSÉGRE

9.1. A település hatása az egészségre

9.2. A lakások és épületek egészségi hatásai

9.3. Az egészségügyi intézmények egészségtana
9.3.1. Járóbeteg-intézmények
9.3.2. Fekvőbeteg-intézmények

9.4. Gyermek- és oktatási intézmények egészségtana
9.4.1. Az intézmények külső és belső környezete

10. MUNKAEGÉSZSÉGTAN

10.1. Munkavégzés és egészség
10.1.1. Az emberi szervezet munkavégző képessége

10.2. A munkakörnyezet fizikai tényezőinek az egészségre gyakorolt hatásai
10.2.1. A magas és alacsony hőmérsékleten végzett munka egészségtana
10.2.2. A magas és alacsony légnyomáson végzett munka egészségtana
10.2.3. Mechanikai rezgések okozta egészségkárosodás
10.2.4. Az ionizáló sugárzások egészségkárosító hatása
10.2.5. A nem ionizáló sugárzások hatásai az egészségre
10.2.6. Porártalmak

10.3. A foglalkozási toxikológia alapjai
10.3.1. Kémiai biztonság

11. ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGTAN

11.1. Az esszenciális tápanyagok táplálkozás-egészségtani jelentősége
11.1.1. Fehérjék, szénhidrátok, zsírok
11.1.2. A vitaminok táplálkozás-egészségtana
11.1.3. Az ásványi anyagok táplálkozás-egészségtani szerepe
11.1.4. Táplálkozási ajánlások a felnőtt magyar lakosság számára
11.2. Az élelmiszerekben előforduló egészségkárosító anyagok

11.2.1. Az élelmiszerekben természetes tartalomként jelenlévő toxikus anyagok
11.2.2. Élelmiszer adalékanyagok
11.2.3. Technológiai eredetű szennyezések
11.2.4. Környezeti eredetű szennyezések
11.2.5. Mikroorganizmusok

11.3. Az élelmiszer-szennyezők okozta ártalmak megelőzése

11.4. Közétkeztetés
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-315-203-4
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu