MIKÉNT VÉLEKEDÜNK A JOGRÓL?

-5%
MIKÉNT VÉLEKEDÜNK A JOGRÓL?

Szociálpszichológiai kutatás 2018

Szerzők: H. Szilágyi István, Kelemen László

Lektor: Könyves Tóth Előd

HVG-ORAC Kiadó, 2019

5 000 Ft
Akció: 4 750 Ft
Kezdete: 2019.09.02   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Az empirikus társadalomkutatás eredményeit bemutató művek általában nem túl könnyű olvasmányok, ezért gyakran megesik, hogy olvasótáboruk leszűkül az elméleti kérdések és a bonyolult statisztikai elemzési módszerek titkaiba beavatott tudósok körére.

A jelen kötet esetében két tényező növeli a valószínűségét annak, hogy ez talán másként fog történni. Az egyik, hogy a szerzők – szem előtt tartva a tudományos hitelesség követelményeit – az ilyesfajta vállalkozások lehetőségei és korlátai között igyekeztek mindent megtenni azért, hogy megkönnyítsék az ismertetett tényanyag befogadását és értelmezését. Közel háromszáz diagram segíti az olvasókat az arányok könnyebb érzékelésében, számos táblázatba foglalt mutató teszi világossá a változások irányait, a kutatásban használt fogalmakat és elméleti összefüggéseket egymásra épülő, fokozatosan mélyülő elemzések kísérelik meg érthetően, sokoldalúan kifejteni.

A másik tényező a kutatás tárgyában rejlik. A magyar társadalom tagjainak a jogra, az igazságszolgáltatásra, a jog értékelésével is összefüggő, politikailag érzékeny társadalmi problémákra vonatkozó véleményének alakulása a vizsgált 2010 és 2018 közötti, majd’ egy évtizednyi periódusban, olyan téma, amely méltán tart igényt közérdeklődésre. Hiszen e – sok vonatkozásban ellentmondásos, s néha kifejezetten aggasztó – vélekedések megismerése hozzásegíthet bennünket politikai identitásunk jobb megértéséhez.

Mindennek ellenére mégiscsak a szakemberek – elsősorban szociológusok, jogszociológusok és a társaslélektan művelői – figyelmére tartunk számot a leginkább. E várakozást az is alátámasztja, hogy a bemutatott kutatási eredmények alapjául szolgáló elektronikus adatbázis a kötet megjelenésével egy időben szabadon hozzáférhetővé válik, megnyitva a további másodelemzések lehetőségét. Bízunk abban, hogy – miként az a Kelemen László által szervezett és vezetett, 2007-től zajló kutatássorozat korábbi szakaszaiban is történt – a jelen kötet megjelenése termékeny szakmai viták és eszmecserék kiindulópontja lesz.

A kötet adatai:

Formátum: B/5

Megjelenés éve: 2019

Terjedelem: 260 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu