RESPONSORIES I-II. IN MODES 1-8.

-10%
RESPONSORIES I-II. IN MODES 1-8.

Szerzők: Dobszay László, Szendrei Janka

Balassi Kiadó, 2013

 

 

12 000 Ft
Akció: 10 800 Ft
Kezdete: 2020.10.25   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A responzórium a Cantus Planus művészileg kidolgozott, melizmatikus műfajainak legjelentősebb csoportja, ennek ellenére a Responsorium-repertoár mindmáig nem volt publikálva. Ez a tény önmagában elegendő volt ahhoz, hogy a responzórium összkiadását Magyarországon vállaljuk. Az előkészítő kutatómunka Dobszay László vezetésével indult el a 2000-es években,

 

Összehasonlító elemzéseink szerint a responzórium magyarországi repertoárja jól tükrözi a műfajnak általánosan jellemző kronológiai, földrajzi és stiláris rétegzettségét.

 

Kötetünkben az anyagot zenei osztályozásban közöljük. A többször revideált elemzésekből világossá vált, hogy a régi római hagyományból eredő dallamok itt is ugyanúgy típusok egyedi megvalósításai, mint az antifónák esetében, csak éppen a hosszabb szövegekhez és a melizmatikus műfaj sajátságaihoz igazodó módon.

 

Az anyag, amelyen mindezt bemutatjuk: a magyar kódexek responzórium-készlete. Két magyar- országi hagyomány kiválasztása és szembeállítása lehetővé tette, hogy a helyi jellegzetességet konfrontáljuk más tájakéval. Kiadásra került egyrészt a hazai szekuláris úzust legtisztábban képviselő Esztergomnak forrásanyaga, másrészt a magyarországi ferencesek közép-itáliai szokásokat közvetítő repertoárja. Mindkét hagyományt megbízható forrásokkal tudtuk bemutatni.

 

Kötetünk összkiadásnak nevezhető annyiban, hogy tartalmazza az ősi törzsanyag túlnyomó többségét, az 1000 körül kialakult közös európai stílusréteg mértékadó részét, egy régió közös anyagának jellemző mennyiségét, és a helyi hagyománynak gyakorlatilag teljességét.

 

Meszéna Beáta közreműködésével.

 

 

A kötet adatai:
Formátum: B/5
Kötés: vászonkötés
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 1656 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-506-902-6
Kiadó
Balassi Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu