SZENVEDELMEK, SZENVEDÉLYEK

-10%
SZENVEDELMEK, SZENVEDÉLYEK

Kazinczy Ferenc magánvilága

Válogatta, szerkesztette: Czibula Katalin, Demeter Júlia

Protea Kulturális Egyesület, 2009

 

250 éve született Kazinczy Ferenc, a magyar nyelv és kultúra megújítója, az irodalmi élet szervezője. E könyvben mégsem az irodalomszervezőt, az irodalmi kánon megalkotóját, hanem az érzékeny és érzelmes magánembert szeretnénk közel hozni az olvasókhoz. Leveleiből, naplóiból válogattunk részleteket, hogy megrajzolhassuk az ifjúkor, a fogsága utáni keresés, a házasság, majd az idős kor magánemberét. Európa nyugati felén e kor maga is a kiteljesedő magánvilág, a család növekvő jelentőségének korszaka volt, ezt erősítette az irodalom, elsősorban a regények témaválasztása is. Magyarországon e polgárias magánszféra, biztos háttérként, előkészületet jelentett a politikai-társadalmi küzdelmekhez is; ahogyan a fogságból megtérő Kazinczy sem menekülni akart a magánéletbe, hanem erőt és támaszt találni. Meglepően új, akár mainak is érezhető embert fedezhetünk fel, ha elolvassuk a szerelmes, az udvarló, a családapa - egyszóval az eddig nagyrészt ismeretlen Kazinczy írásait.

2 600 Ft
Akció: 2 340 Ft
Kezdete: 2017.06.12   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek
A szövegekhez olyan képeket, festményeket, metszeteket válogattunk, amelyek a magyar későklasszika, a polgárosodó biedermeier és a polgári életre vágyó Kazinczy világát, hangulatát érzékeltetik. Ezért főleg a 18-19. századforduló és a 19. század elejének ugyancsak ismeretlen magyar képzőművészeti anyagát hoztuk a kötet lapjaira, több esetben első publikációként. Célunk, hogy a képek ne puszta illusztrációként jelenjenek meg a szövegek mellett, hanem kép és szöveg kölcsönösen értelmezze, erősítse egymást, és mind verbálisan mind vizuálisan képet adjon Kazinczy és környezete átalakuló, izgalmas világáról.

Könyvünkben az érzékeny és érzelmes magánembert szeretnénk közel hozni az olvasókhoz. Leveleiből, naplóiból válogattunk részleteket, hogy megrajzolhassuk az ifjúkor, a fogsága utáni keresés, a házasság, majd az idős kor magánemberét. Európa nyugati felén e kor maga is a kiteljesedő magánvilág, a család növekvő jelentőségének korszaka volt, ezt erősítette az irodalom is. Magyarországon e polgárias magánszféra, biztos háttérként, előkészületet jelentett a politikai-társadalmi küzdelmekhez is; ahogyan a fogságból megtérő Kazinczy sem menekülni akart a magánéletbe, hanem erőt és támaszt találni. Meglepően új, akár mainak is érezhető embert fedezhetünk fel, ha elolvassuk a szerelmes, az udvarló, a férj, a családapa - egyszóval az eddig nagyrészt ismeretlen Kazinczy írásait.


A kötet adatai:
Kötés: puhakötés
Megjelenés éve: 2009
Terjedelem: 137 oldal
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-06-8169-8
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu