ÚTON EURÓPA FELÉ

-5%
ÚTON EURÓPA FELÉ

A török igazságszolgáltatási szervezet változásai az európai integrációs folyamat vonzásában

Szerző: Prieger Adrienn Dóra

HVG-ORAC Kiadó, 2019

5 000 Ft
Akció: 4 750 Ft
Kezdete: 2019.04.30   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A török igazságszolgáltatási rendszer a magyar jogtudományban kevéssé ismert és kutatott terület. Az 1920-as évek óta nem készült Magyarországon ezt a rendszert átfogóan bemutató magyar nyelvű tanulmány, illetve monográfia, márpedig az 1920-as évektől igencsak messze jutott a török igazságszolgáltatás szervezete, miként a török társadalom is. A török csatlakozás európai jelentősége és az igazságszolgáltatás helyzetének az európai integrációban betöltött, kiemelt szerepe miatt különösen alkalmas és aktuális – a magyar jogtudomány számára is releváns – következtetések levonására.

 

Tekintettel arra, hogy a török jogrendszerről általában hiányos vagy téves információk vannak a köztudatban, a szerző szükségesnek tartotta, hogy a török jog- és igazságszolgáltatási rendszer fejlődéséről egy átfogóbb – történeti – perspektívát is adjon.

 

A szerző először Törökország jog- és igazságszolgáltatási rendszerének kialakulását, annak kereteit mutatja be könyvében. Vizsgálja a modern Törökország kialakulását, a török jogrendszer alapvonásait, és különösen a bírósági szervezetrendszer fejlődését az európai integrációs folyamat vonzásában. Ezt követően vizsgálja a török csatlakozási folyamat eddigi menetét, majd napjaink törökországi igazságszolgáltatási rendszerét mutatja be, végezetül pedig a csatlakozási folyamat jelenlegi állását elemzi.

 

A szerző rendkívül fontosnak tartotta bemutatni Mustafa Kemal Atatürk reformjait, amelynek eredményeként jelenleg is döntően nem vallási, hanem az európai sztenderdeknek is megfelelő, ahhoz közelítő elveken alapul a török igazságszolgáltatás. Egy modern, holisztikus megközelítés számára a jog nem szakítható ki a történeti, társadalmi, politikai kontextusából; különösen igaz ez, ha jogösszehasonlításról van szó, ahol a jog csak a mögötte lévő jogi kultúra alapján érthető meg.

 

A kötet adatai:

Formátum: B/5

Megjelenés éve: 2019

Terjedelem: 252 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789632584478
Kiadó
HVG-ORAC
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu