EURÓPAI LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS – TANULMÁNYOK I. A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA

EURÓPAI LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS – TANULMÁNYOK I. A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA

Központi Statisztikai Hivatal, 2012

1 800 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A kiadvány annak a sorozatnak a része, amellyel a Központi Statisztikai Hivatal a Magyarországon először végrehajtott európai lakossági egészségfelmérés (ELEF2009) eredményeit kívánja széles körben ismertetni és egyben teret engedni az adatok hasznosulásának.

A sorozat kötetei a statisztikai hivatal munkatársai és az egészségtudományok elismert kutatói által készített, és téma szerint összeválogatott önálló tanulmányokat tartalmaznak. Jelen kötet három dolgozatot foglal magába, melyek az egészség demográfiai és társadalmi-gazdasági beágyazottságát vizsgálják.

 

Kovács Katalin dolgozatának célja, hogy a társadalmi rétegződés dimenziói mentén vizsgálja az önértékelés által tükrözött egészségi állapot alakulását, és azonosítsa a legnagyobb egészségi állapotbeli egyenlőtlenségeket generáló ismérveket. A 2001. évi demográfiai panelvizsgálat és a 2009-es ELEF adatbázisainak használatával a szerző rávilágít a legutóbbi évtized során végbement változásokra is.

Vokó Zoltán írása a funkcionalitással, a szubjektív módon értékelt egészségi állapottal és a krónikus betegségekkel jellemezett általános egészségi állapot társadalmi-gazdasági helyezettől való függését tekinti át. Az elemzés az utóbbi jellemzői közül rámutat azokra, amelyek a legszorosabb független kapcsolatban állnak az egészségi állapottal. A tanulmány összeveti az ELEF eredményeit a 2000-ben és 2003-ban lebonyolított egészségfelmérésekével is.

Havasi Éva és Horváth Gergely arra keresnek választ, hogy a szubjektív módon értékelt egészségi állapot és a betegségek, illetve a funkcionális korlátozottság megléte alapján definiált egészség, valamint a lelki egészség hogyan függ össze a szegénységgel. A szegénység és az egészség kapcsolatát a szerzők a szokásos társadalomstatisztikai mutatókkal mért és a saját helyzet értékelése szerinti szubjektív jövedelmi szegénység szerint is vizsgálják.

A mindhárom elemzésben felhasznált adatforrásról, az ELEF2009-ről a közelmúltban megjelent összefoglaló jellegű kiadványból lehet részletes tájékoztatást kapni. Az összefoglaló kiadvány az adatfelvétel részletein túl annak legfontosabb eredményeit is tartalmazza.

 

 

Terjedelem: 79 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-235-344-9
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu