KVALITATÍV DROGKUTATÁSOK

-20%
KVALITATÍV DROGKUTATÁSOK

Szerző: Rácz József

L’Harmattan Kiadó, 2006

2 500 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 000 Ft
Kezdete: 2020.09.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A kötetben a szerző az utóbbi években végzett, budapesti drogszcénákkal kapcsolatos kvalitatív kutatásainak eredményeit foglalja össze. A kutatások a város egymáshoz kapcsolódó, átfedő, mégis jól körvonalazható droghasználói szcénáiban készültek. Elsősorban a droghasználók kerülnek bemutatásra, a szcénák más alkotórészei mintegy háttérként jelennek meg a kötetben.

 

A kvalitatív kutatások módszere feltételezi a kutatás alanyainak akció-reakció értelmezését, párhuzamosan a kutató terepen történő – és azon túli, így a kötet megírása közbeni – jelenlétének folyamatos interpretációjával.

A címlapon megidézett Malevics kép, a „Fekete négyzet fehér alapon”, utalás a kutatás módszertanára. Először minden egyszerűnek és egyértelműnek látszik: „ilyet bárki tud festeni”, „ez nem jelent semmit”, de a figyelmes néző végül felfedezi az előtér és a háttér elbillenő konstrukcióját és az olykor szabályos, máskor, a sarkok és az élek mentén feszült és szabálytalan ritmusát. A néző aktív bevonódásával alkothatja meg a kép tárgyát és értelmét. Ami Malevics alkotói projektjéből a nézőt magával ragadja, az a festő szándékaitól, de akár egy másik néző élményétől is különbözhet – mégsem nevezhetjük azt a véletlenek vagy a nézői fantázia játékának, hiszen amit a néző lát, az ott van előtte a festményen. A „semmitmondó kép” így válik értelmezhetővé, akár az alkotó, akár a néző, akár a kettő találkozása – azaz a kép figyelmes nézése – felől közelítünk. A kvalitatív kutatások esetében sokszor éppen az a feladatunk, hogy a „mindenki által tudott” vagy éppen a „de hiszen ez semmit sem jelent” közvélekedéséből bontsuk ki azt a jelentést – a jelentéseknek azt a sorozatát – ami a jelenség, esetünkben a droghasználat, értelmezéséhez közelebb visz.

A kutatói tekintet által feltárt droghasználat így nem a sötét űr, és nem is annak elfedése, hanem egy értelmezhető alakzat. Az alakzat és a háttérként szolgáló társadalmi jelenségek bemutatása – a szerző szándékai szerint – megindíthatja az érdeklődő olvasót, hogy a drogjelenségekkel kapcsolatos tudásunkat re-konstruálja.

 

 

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2006
Terjedelem: 298 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-9683-27-3
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu