A termék a kosárba került.
Új jelszó kérése

KÉZBESÍTÉS A POLGÁRI JOGVITÁKBAN HATÁROK NÉLKÜL

-5%
KÉZBESÍTÉS A POLGÁRI JOGVITÁKBAN HATÁROK NÉLKÜL

Kézirat lezárása: 2010. június 30.

Szerző: Harsági Viktória dr.

HVG-ORAC Kiadó, 2010

 

 

5 000 Ft
Akció: 4 750 Ft
Kezdete: 2019.02.11   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítésének jogi szabályozása komoly változásokon megy át napjainkban. Hazai viszonylatban az utóbbi évek törvénymódosításai teremtették meg az elektronikus kézbesítés lehetőségét, szabályozták a kézbesítési vélelem megdöntésének kérdéskörét. Számos más európai megoldáshoz hasonlóan nálunk is szerephez jutottak a bírósági végrehajtók a kézbesítést illetően. A külföldi fél részére történő kézbesítés egyszerűsítését célozta a jogalkotó a kézbesítési megbízott intézményének bevezetésével.

 

A 2010-től több lépésben hatályba lépő, a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló 2009. évi LII. törvény teljesen új alapokra helyezi az iratkézbesítés rendszerét, kimozdítja azt a papír alapú iratok hagyományos keretei, határai közül. A címben jelzett „határok nélküliség” egyik vetületét ennek a témának a feldolgozása jelenti. A könyv az elektronikus kézbesítés itthon felmerülő gyakorlati problémái mellett az elektronikus eljárásokat korábban bevezető, s így nagyobb tapasztalattal bíró európai államok megoldásaiból is ízelítőt ad.

 

A bírósági iratok külföldre történő kézbesítése a nemzetközi jogsegély egy tipikus formája. E kérdés kardinális szerepet játszik a körvonalazódó Európai Igazságügyi Térségben is. Az európai polgári eljárásjog által felölelt eddigi területnek is lényeges sajátossága, hogy a kézbesítés kérdése majd minden dokumentumban ott szerepel, mint bizonyos szabályok alkalmazásának előfeltétele. Az Európai Unió nemzetközi magánjoga c. könyvének egy-egy fejezete foglalkozik a kézbesítés kérdésével. Ezek műfajukból adódóan nem monografikus jelleggel dolgozzák fel a témát. A korábbi irodalomban sem találunk a kézbesítés jelentőségét, az eljárásban betöltött szerepét tudományos igénnyel feldolgozó művet sem a magyar, sem a nemzetközi polgári eljárásjog viszonylatában.

 

Mindezekre tekintettel látta a szerző szükségszerűnek egy hiánypótló munka megjelentetését, amely monografikus jelleggel dolgozza fel a témával kapcsolatban felmerülő elméleti és gyakorlati kérdéseket, figyelemmel az Európai Bíróság gyakorlatára is. A könyv egy többéves kutatómunkán alapul. Fő iránya az aktuális nemzeti és nemzetközi jogalkotási folyamatok elemzése, a magyar és az európai fejlődési tendenciák feltérképezése, a külföldi modellek tanulságainak összegzése.

 

Megjelenés éve: 2010

Formátum: A/5

Terjedelem: 248 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789632580999
Kiadó
HVG-ORAC
VTSZ
4 901
Vélemények
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu ajandekkatalogus.hu vatera.hu