KÉZIKÖNYV AZ ÖNKORMÁNYZATI VAGYONGAZDÁLKODÁSRÓL - Elfogyott

KÉZIKÖNYV AZ ÖNKORMÁNYZATI VAGYONGAZDÁLKODÁSRÓL - Elfogyott

Szerzők: Hoffman István; Kecső Gábor; Németh Anita; Szamek Gabriella; Valentényi-Szilágyi Bernadett; Varga Judit

Szerkesztette: Hoffman István

HVG-ORAC Kiadó, 2016

5 000 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Az önkormányzatok tágabb értelemben vett vagyongazdálkodásának kérdéseit a hazai jog- és igazgatástudományok csak kevéssé vizsgálták. A jogtudományi szempontú vizsgálatoknál fontos korlátot jelentett, hogy a kérdések megválaszolásához egyaránt jó magánjogi és közjogi ismeretekkel kellett rendelkezni. Az igazgatástudományok körében szintén fontos problémát jelentett, hogy a jogi és közgazdasági ismeretekre egyaránt szükség volt a kérdések megválaszolásához.

 

Mindeközben az önkormányzati vagyon – a több körben lejátszódott államosítások ellenére is – jelentős, több ezer milliárd forintos nagyságrendű, s számos, nagy pertárgyértékű ügy zajlik ezekkel kapcsolatban, így - az önkormányzatok vagyongazdálkodással foglalkozó köztisztviselői, az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok közalkalmazottai, munkavállalói, valamint az önkormányzatokkal szerződéses viszonyba kerülő szervezetek és jogi képviselői mellett – az eljáró ügyvédek számára is hasznos lehet egy ilyen kötet.

 

A könyv jellegét tekintve kézikönyv, azaz tudományos megalapozottságú, az elméleti kereteket, a hatályos szabályozást és gyakorlatot, a lehetséges és felmerült problémákat, tipikus kérdéseket, valamint az azokra adott és adható válaszokat tekinti át. A kötet szerzői – akik közigazgatási tapasztalattal rendelkező gyakorló ügyvédek, valamint az ELTE ÁJK és Debreceni Egyetem ÁJK Közigazgatási Tanszékének és Pénzügyi Jogi Tanszékének oktatói – törekedtek a gyakorlatban felmerülő problémák bemutatására, valamint részletesen elemezték az egyes kérdésekkel kapcsolatos alkotmánybírósági és felsőbírósági döntéseket is. Mindazonáltal a könyv széles körben épít a jog- és igazgatástudományok eredményeire is.

 

A fenti célkitűzéseknek megfelelően a kötet szerkezete alapvetően az önkormányzati vagyon szerkezetét és szabályozását követi. Így az első, „általános” részben a vonatkozó fejezetek az önkormányzati vagyon egészét érintő horizontális szabályokat vizsgálják. A második, „különös” részben pedig egyes, fontosabb ágazatok vagyongazdálkodási szabályait tekintik át.

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789632583204
Kiadó
HVG-ORAC
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu