A termék a kosárba került.
Új jelszó kérése

CSAPDÁBAN. TANULMÁNYOK A KATOLIKUS EGYHÁZ TÖRTÉNETÉBŐL, 1945-1989

-20%
CSAPDÁBAN. TANULMÁNYOK A KATOLIKUS EGYHÁZ TÖRTÉNETÉBŐL, 1945-1989

Szerzők: Bánkuti Gábor, Gyarmati György

L’Harmattan Kiadó, 2010

 

Manapság is erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen volt a katolikus egyház helyzete Magyarországon az államszocializmus évtizedeiben. A kiindulópontjuk szerint is markánsan eltérő közelítések leginkább egymásnak feleselnek.

Ellenállás és/vagy megalkuvás? Ellehetetlenítés és/vagy rendszerbe kényszerítés? Hogyan maradt meg az egyház, ha az ateista ideológiai-politikai pártakarat - úgymond - halálra szánta? Milyen mértékben jelentett akadályt az egyház felszámolásában annak évezredes társadalom beágyazottsága?

3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Az önmagát mindenhatónak gondoló kommunista pártegyeduralom mondott csődöt? Kezdettől több szálon futott az ellehetetlenítési törekvés, vagy - be nem vallható - időközbeni kudarcok miatt vált taktikusabbá, differenciáltabbá az egyház(ellenes) politika?

Miért és hogyan változtatott módszerén a politikai rendőrség (ÁVH) - már az ötvenes évek közepén - midőn a feloszlatott magyar rendek egyikével hallgatólagos konkordátumot kötve - mintegy tudomásul vette annak kulisszák mögötti fennmaradását? Hogyan használta a magyar hírszerzés fedőszerveként az Állami Egyházügyi Hivatalt? Miként lett a magyar titkosszolgálatok egyik exponált római bázisa a Pápai Magyar Intézet? Számba vehetők-e egyáltalán az egyházi ügynökfoglalkoztatás - és a hálózati személyek tényleges működésének - formaváltozatai?

A kommunista rendszer - kelepcében - a Csapdában - valós dilemmák, választási kényszerek sora követte egymást majdhogynem naponta. Az egyéni sorsválasztások és a tradíciókhoz kötött intézményi reagálások nehézkedési erejének kusza egyvelege mellett Róma, Budapest és Moszkva - többnyire rejtőzködő - politikai kombinációi együttesen formálták a magyar katolikus egyház státusát, arculatát. A kötet tanulmányai ezeket a kérdéseket elsősorban a magyarországi pártállam és a magyar katolikus egyház közötti párviadal tükrében vizsgálják. Eközben tárul fel több olyan mozzanat arról a világpolitikai sakkjátszmáról is, amit a huszadik század második felében hidegháborúnak hívtak. De meg is állnak az írások a szakmai kompetencia határainál: azt már az olvasó gondolhatja tovább, hogy mi volt - adott esetben - a mártírium hozadéka, és mi volt a túlélés ára. Egy dolog talán kiderül a kötet végére érve: e tárgykörben is tarthatatlanok az egydimenziós közelítésű „egyedül igaz” válaszok.

 

 

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2010
Terjedelem: 436 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-432-2
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4901
Vélemények
Nincs vélemény a termékről
Webáruház készítés