PARTIK, DROGOK, ÁRTALOMCSÖKKENTÉS

-20%
PARTIK, DROGOK, ÁRTALOMCSÖKKENTÉS

Szerkesztette: Demetrovics Zsolt, Rácz József

L’Harmattan Kiadó, 2008

 

2 800 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 240 Ft
Kezdete: 2020.09.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A táncos-zenés szórakozáshoz kapcsolódó szerhasználat kiemelkedő területét jelenti a legális és illegális szerhasználati formáknak. Bár kezdetben csak a rendőrségi jelentésekből és a média híradásaiból hallhattunk erről a színtérről, a tudományos kutatások is hamar megindultak. A tapasztalatok szerint a partira járók szerhasználatukat kontrollálni igyekeznek. Featherstone kalkuláló hedonizmusnak nevezi, amikor a testi jóérzés, hedonizmus a kontrolláló racionalitással párosul. Az úgynevezett overground partikon a reklámok és a szponzorok megjelenése látványosan kiemeli a partik–tömegfogyasztás kapcsolatot.

 

Az ártalomcsökkentő szolgáltatások mint fogyasztóvédő akciók jelennek meg. Ezek – szemben a hatósági kontroll eszközeivel, pl. az egy időben divatos diszkórazziákkal – képesek hatékonyan befolyásolni a droghasználatot. Az underground, majd a 2000-es években a kisebb klubok világában másféle droghasználat jelent meg. A partira járók a szerhasználatot annak élmény- és szenvedély-dimenziójához kapcsolják. Az ártalomcsökkentés a drogfogyasztás biztonságosabbá tételéhez, a közösség kialakításához szükséges eszköz: illeszkedve a droghasználat és közösség, droghasználat és élmény- vagy szenvedélykeresés kontextusba. A kötetben a partikkal kapcsolatba kerülő fiatalok és szakemberek nézőpontjából igyekszünk bemutatni a parti-szcéna és a szerhasználat kapcsolatát.

 

Demetrovics Zsolt klinikai szakpszichológus, kulturális antropológus. Az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének adjunktusa, az Addiktológia Tanszéki Szakcsoport vezetője, valamint a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet kutatója. Főbb kutatási területei az epidemiológia, a drogfüggőség pszichológiai és családdinamikai háttere, a viselkedési addikciók.

Rácz József egyetemi magántanár, a MTA Pszichológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Addiktológiai Tanszékének vezetője, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia igazgatója. Az 1980-as évektõl foglalkozik ifjúsági szcénák kutatásával, elsősorban a droghasználat témakörében. 2006-2007 között az EMCDDA Tudományos Tanácsának tagja.

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2008
Terjedelem: 340 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-063-8
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu