A KÉMIKUS, A PSZICHIÁTER, A JOGÁSZ… ÉS AZ IRODALOMTÖRTÉNET. JÓZSEF ATTILA-ÉRTELMEZÉSEK

-20%
A KÉMIKUS, A PSZICHIÁTER, A JOGÁSZ… ÉS AZ IRODALOMTÖRTÉNET. JÓZSEF ATTILA-ÉRTELMEZÉSEK

Szerkesztette: Sárközi Éva

L’Harmattan Kiadó, 2007

2 200 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 760 Ft
Kezdete: 2020.09.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

„»Csillagra akasztott homály!« Ezt a sort, József Attila gyönyörű verssorát választottuk annak a konferenciának a címéül, amelyet 2005. október 11–12-én rendeztünk meg az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A cím semmit sem árult el a rendezvény profiljáról. Elegendő volt azonban rátekinteni az előadók névsorára, hogy világossá váljon a rendezők szándéka. Igaz, hogy akad közöttük több olyan szakember, aki már korábban is publikált írást a költőről [...], mégis elmondható, hogy olyan kutató, aki hivatásszerűen foglalkozik a nagy költő életművével, nem szerepelt előadással a konferencián. Az előadók sorában találunk viszont kémikust, költőt, filozófust, egykori ombudsmant, jog- és zenetörténészt, filmesztétát, nyelvészt, pszichiátert, teológust, irodalomelméleti szakembert. Kötetünket e konferencia előadásaiból állítottuk össze.

A konferencia és a kiadvány három pillérre épül. Az egyik, az a meggyőződés, hogy a látszat ellenére, amely szerint a tudományterületek és általában a kulturális élet tartományai, mint a táguló világegyetem galaxisai, egyre távolabb kerülnek egymástól, egyre inkább magukba zárkóznak, a mélyben még mindig jelen van a kulturális „világegész", az összemberi tudás és tapasztalat egysége. [...] Válogatásunk során figyelemmel voltunk arra, hogy egy-egy szakterület ismert szakembereit kérjük föl. Őszinte kíváncsisággal figyeltük, hogy a saját szaktudományukban kreatív specialisták hozzá tudnak-e tenni valamit a József Attiláról birtokolt közös tudásunkhoz.
[...] Nem minden alkotó munkássága szolgál megfelelő anyaggal ahhoz, hogy sok annyira különböző szakterület képviselői figyelmének közös tárgya lehessen. [...] A rendezvénnyel és jelen kötettel azt kívánjuk tehát demonstrálni, hogy József Attila mindenkié, aki veszi a fáradságot, hogy a könnyen szerethető felszín alá merülve érdemi tapasztalatokat szerezzen a kissé mindig ismeretlen és kimeríthetetlen mélyebb rétegekben. [...]
A rendezvény lebonyolításának és a kiadvány közzétételének harmadik mozgatórugója a szakmai önkritika volt. Be kell látnunk, hogy az irodalomtudomány egyre inkább a saját kizárólagos zsákmányának tekinti a művészi teljesítményeket és a kulturális élet jelenségeit. [...] Olyan tolvajnyelvet alakítunk ki, amelyik elriaszt minden illetéktelen idegent, aki nem vetette alá magáét valamiféle kellemetlen szakmai beavatási szertartásnak. [...] Ez a gyakorlat az irodalomtudomány belterjességéhez vezet, s – ez a nagyobbik baj – kártékonyan visszavetül tárgyára, sterilizálja a művek üzenetét. [...]
Bízunk abban, hogy kezdeményezésünk arra bátorítja olvasóinkat, hogy az irodalmi jelenségek és értékek tárgyában a kultúra közegében, a szakszerűség és a humanitás igényének egységében szerezzenek tapasztalatokat, hogy illetékesnek tekintsék magukat véleményalkotásra a nagy magyar költőt érintő kérdésekben.”

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2007
Terjedelem: 258 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-9683-57-0
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu