ELBESZÉLÉS A 19. ÉS 20. SZÁZAD FORDULÓJÁN. NARRATÍV PÁRBESZÉDEK

-20%
ELBESZÉLÉS A 19. ÉS 20. SZÁZAD FORDULÓJÁN. NARRATÍV PÁRBESZÉDEK

Szerkesztette: Hajdu Péter, Kroó Katalin

L’Harmattan Kiadó, 2011

 

Az eltérő nézőpontok érvényesítése és megértése a termékeny irodalomtudományi tapasztalatcsere éltető eleme. Az elméleti állásfoglalások, elemzési módszerek és szöveginterpretációk hiteles értékelését nagymértékben elősegíti a folyamatos szakmai párbeszéd. A Párbeszéd-kötetek célja, hogy számaiban egy-egy kiválasztott témát, irodalomtörténeti korszakot, alkotót, művet, teoretikus kérdést tárgyaló tanulmányokat egymás mellé helyezve különböző megközelítési módokat mutasson be. Sorozatunk ötödik könyve a 19. és 20. század fordulójának elbeszéléseivel foglalkozik, egyaránt kitérve e korszak magyar és külföldi prózapoétikájának a problémáira.

2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.12   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A tárgyalt időszak a novella műfajának egyik virágkorát jelenti, a téma irodalomtudományi aktualitását pedig az adja, hogy e műfaj tanulmányozása egyre érdekesebb irodalomértelmezési terepnek ígérkezik.

Nemcsak Magyarországon, de nemzetközi kitekintésben is tapasztalhatjuk az elbeszélésirodalom teljesítményeinek fokozatos pozitív átértékelését. A kötetben szereplő írások első helyen arra a kérdésre összpontosítanak, hogyan lehet egy kisprózai műalkotásban megragadni az ott megjelenő és egymással kölcsönkapcsolatba lépő, helyenként „rivalizáló” narratívákat és narrációs konstrukciókat, és miként lehet a szöveget műfaji elvárások felől értelmezni. A narratológiai kérdések ugyanakkor mindvégig olyan műfajpoétikai vizsgálódásokkal kapcsolódnak össze, melyekben helyet kapnak a műfaji érintkezések, a verbális és vizuális reprezentációk, a szövegközi meghatározottságok és az irodalmi befogadás aspektusai is. Az így kialakított olvasatok sok egyéb alkotó mellett Jókai, Mikszáth, Kafka és Csehov műveit tárják az olvasó szeme elé. A korábbi Párbeszéd-kötetekre való visszapillantásban újra összetalálkozhatunk Vergilius és Turgenyev művészi világával is.

 

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2011
Terjedelem: 246 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-413-1
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu