GEOPOLITIKA ÉS BIZTONSÁG - elfogyott

GEOPOLITIKA ÉS BIZTONSÁG - elfogyott

Szerkesztette: Gazdag Ferenc

Zrínyi Kiadó, 2006

2 490 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Az olvasó alighanem az értelmező szótár után nyúl, ha a geopolitika kifejezéssel találkozik. Nagy valószínűséggel olyasmiket fog találni benne, hogy a „geopolitika az államok fejlődését, nemzetköz kapcsolatrendszerét, szövetségi-hatalmi viszonyait földrajzi szempontból vizsgáló tudományterület”. Kidolgozói és alkalmazói egyebek mellett azt vizsgálták, milyen hatást gyakorol az államok társadalmi-gazdasági fejlődésére, nemzetközi kapcsolatrendszerére, világpolitikai súlyára a földrajzi fekvés (pl. tengeri útvonalak elérési lehetősége), a domborzat, vagy a klíma. A XIX. század során szinte párhuzamosan bontakoztak ki az akkori nagyhatalmakhoz kapcsolható német, brit, amerikai, francia és orosz iskolák.

 

A második világháború után a klasszikus geopolitikát felváltotta a geostratégia, amely a katonai-stratégiai kérdések földrajzi szempontú vizsgálatát végzi, s amelynek súlypontjai az Egyesült Államokba és a Szovjetunióba kerültek át. Napjainktól pedig a távközlési és közlekedési technológiák fejlődése révén, valamint a fokozódó globalizálódás nyomán a geopolitikai kutatások is egyre inkább gazdasági tartalmat nyertek, ezt az irányzatot geoökonómiának nevezik.

 

A jelen válogatás elsősorban a magyar nyelven hozzáférhető szakirodalom hiányosságait igyekszik pótolni, amikor a mai amerikai, orosz, francia és német geopolitikai irodalom egy-egy képviselőjének írásaiból közöl. Az egyes szerzők nemcsak nemzeti, de koncepcionális vonatkozásba is eltérő iskolákat képviselnek. Közös jellemzőjük viszont, hogy valamennyien a ma is aktív generációhoz tartoznak, s koncepcióik karakterisztikus vonásokkal bővítik korszakunk geopolitikai útkeresését.

 

Tartalomjegyzék:

Gazdag Ferenc: A geopolitika fogalmáról és fejlődéséről
Colin S. Gray: A geopolitika hatása a nemzetközi biztonságra
Heinz Brill: A ma geopolitikája
Heinz Brill: Geopolitika és geostratégia
Yves Lacoste: Geopolitika
Alelszandr Dugin: A geopolitika alapjai
Alekszandr Zinovjev: A Nyugat
Zbigniew Brzezinski: A nagy sakktábla. Amerika világelsősége és geostratégiai feladatai
A tanulmányok forrása

A kötet adatai:
Kötés: keménytáblás
Megjelenés éve: 2006
Terjedelem: 225 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789633274132
Kiadó
Zrínyi Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu