AZ EURÓPAI CSALÁDJOG KÉZIKÖNYVE - Elfogyott

AZ EURÓPAI CSALÁDJOG KÉZIKÖNYVE - Elfogyott

Házassággal, szülői felelősséggel és tartással kapcsolatos ügyek szabályozása az európai uniós jogban és hágai egyezményekben

Szerző: dr. Wopera Zsuzsa

HVG-ORAC Kiadó, 2012

 

4 500 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Az Eurobarométer egyik gyorsfelmérése szerint 2007-ben csak a polgári igazságszolgáltatás területén kb. 9 millió uniós polgár vett részt határokon átnyúló eljárásokban. Évente tehát sok ezer uniós polgárt érintenek közvetlenül a határokon átnyúló családjogi ügyek, amelyek jellegüknél fogva sokkal érzékenyebben hatnak a felekre, mint pl. gazdasági ügyeik kimenetele.

 

Az „Európai családjog” című könyv 2009. évi megjelenése óta jelentős fordulatok következtek be a határokon átnyúló családjogi ügyek uniós szabályozásában, újabb rendeletek láttak napvilágot, és az uniós jogalkotás határozott lépéseket tett a családjogi jogvitákra alkalmazandó jog, azaz a kollíziós jog egységesítésének irányában is.

 

Az Unió történetében éppen a családjog terén valósult meg elsőként a megerősített együttműködés, ennek keretében sikerült elfogadni a 2006. óta napirenden levő Róma III. rendeletet, mely a házasság felbontására és a különválásra alkalmazandó jogot határozza meg.

 

A mű részletesen elemzi a 2012 júniusától Magyarországon is alkalmazandó rendelet cikkeit, felhívva a figyelmet a rendelet alkalmazásának várható problémáira is. Az új Brüsszel II. rendelet mélyreható bemutatása során a szerző nagy hangsúlyt fektetett a vonatkozó magyar szabályozás bemutatására is.

 

A kézikönyv további fejezetei részletesen tárgyalják a 2011 júniusától alkalmazandó tartási rendelet és a tartással kapcsolatos ügyekre alkalmazandó jogot meghatározó 2007. évi hágai jegyzőkönyv rendelkezéseit, és a rendelet hatályba lépésének magyar következményeit.

 

A teljességre törekvés jegyében a kötet bemutatja a házassági vagyonjogi rendszerekkel kapcsolatos ügyekre, ill. a bejegyzett élettársi közösségek vagyonjogi következményeire vonatkozó 2011. évi rendeletjavaslatokat is.

 

A kézikönyv a gyakorló jogászok szempontjaira figyelemmel az egyes rendeletek és más jogforrások főbb cikkeit kommentárszerűen tárgyalja, az egyes rendelkezéseket értelmező európai uniós és magyar joggyakorlat megállapításaival kiegészítve.

 

 

A kötet adatai:
Kötés: puhakötés
Megjelenés éve: 2012
Terjedelem: 341 oldal

A tartalomból:
1. Határokon átnyúló családjogi jogviták, az európai családjog fogalma
2. A házassággal és szülői felelősséggel kapcsolatos jogviták kezdeti szabályozása az Európai Unióban
3. A házassággal és szülői felelősséggel kapcsolatos ügyek hatályos uniós szabályozása: az új Brüsszel II. rendelet
4. A házasság felbontására és különválásra alkalmazandó jog: az 1259/2010/EU rendelet (Róma III.)
5. A házasság és a bejegyzett élettársi közösség vagyonjogi következményeit rendező uniós rendeletjavaslatok
6. A Hágai Nemzetközi Magánjogi Konferencia családjogi tárgyú egyezményeinek kapcsolata az uniós joggal
7. Tartási ügyek uniós szabályozása
Konklúziók
Függelék
Felhasznált irodalom
Tárgymutató

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789632581606
Kiadó
HVG-ORAC
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu