INDIA CSUDÁLATOSSÁGAI

-25%
INDIA CSUDÁLATOSSÁGAI

Szerző: Buzurg Ibn Sahrijár

Arab eredetiből fordította, a jegyzeteket és az utószót írta: Simon Róbert

Corvina Kiadó, 2006

 

2 990 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

2 245 Ft
Kezdete: 2020.05.03   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A 136 történetet tartalmazó India csudálatosságai a klasszikus arab irodalom egyedülálló alkotása, amelyet feltehetően 953-ban jegyeztek le. Öszeállítója a khúzisztáni Rámhurmuz városából származó iráni Burzug ibn Sahrijár volt, aki, noha maga csak a Perzsa-öböl partmenti behajózásában vett részt, az öbölmenti kikötővárosokban (Szíráfban, Baszrában, Ubullában, Adenben és Szuhárban) följegyezte hajósismerősei és barátai történeteit. E kikötőkben Közel- és Távol-Kelet mindenféle etnikuma megfordult, s beszámoltak egymásnak a távoli vidékekről, népekről, szokásokról; azokról a "csudálatosságokról", amelyek ámulatba ejthették a hálás hallgatóságot: az indiai erős asszonyokról, az akkor még csodaszámba menő cetekről és bálnákról, a sellőkről, sárkányokról, kannibalizmusról, az indiaiak rituális öngyilkosságáról, a távoli népek szerelmi életéről, furcsa ételekről, s a mesebeli szigetekről.

Az India csudálatosságai hosszabb-rövidebb elbeszélései tehát hajóstörténetek, azok magától értődő jellegzetességeivel: az anekdotikus kihegyezettséggel, a valóság esetleges szegényességének és töredezettségének a kikerekítésével, a méretek eltúlzásával (amit valószínűleg az a körülmény, hogy a messzi, idegen vidékeken minden előfordulhat); s a különlegeset, a csodálatosat, az idegenszerűt valósággal megköveteli a hallgatóság csodavárása és hiszékenysége.

Az India csudálatosságai azonban egészében józan valóságfelfogásról tesz tanúbizonyságot, s a mirabilia még a valóság részeként, úgyszólván határaként jelenik meg. Gyűjteményünk leíró, elbeszélő és novellisztikus történetei így a józan és a gyakorlati célokra is felhasználható földrajzirodalom, a mindenre kiváncsi és nyitott világi kultúra és az Ezeregyéjszaka Szindbád-történetei metszéspontjában helyezkedik el. E korban a klasszikus iszlám kultúrája a zenitjén állott, s ennek nem lebecsülendő mozzanataként a rendkívül fejlett távolsági kereskedelem behálózta az egész oikumenét, s az etnikumok, kultúrák közötti szabad átjárás magától értődően követelte meg a nyitottságot, az ismeretlen iránti kiváncsiságot és a másság tiszteletét. Az India csudálatosságai e kor egyik ritka és lenyűgöző alkotása.

 

A kötet adatai:
Kötés: vászonkötés
Megjelenés éve: 2006
Terjedelem: 186 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-13-5493-5
Kiadó
Corvina Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu