A STRASBOURGI EMBERI JOGI BÍRÁSKODÁS KÉZIKÖNYVE - Elfogyott

A STRASBOURGI EMBERI JOGI BÍRÁSKODÁS KÉZIKÖNYVE - Elfogyott

A kézirat lezárva: 2010-ben

Szerző: Grád András dr., Weller Mónika dr

HVG-ORAC Kiadó, 2011

 

6 900 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A mű a konkrét ügyek ismertetése mellett az Emberi Jogok Európai Bíróságának teljes joggyakorlatát felöleli. Az Emberi Jogok Európai Egyezménye ugyanis csupán néhány keretszabályt tartalmaz, melyeket a Bíróság esetjoga tölt meg tartalommal. E sokezer ügy ismerete nélkül az eredményes strasbourgi jogérvényesítés elképzelhetetlen.

A könyv tematikus bontásban, szakmai igényességgel, ugyanakkor közérthető stílusban foglalja össze az elmúlt fél évszázad esetjogát, továbbá részletesen ismerteti a Bíróság eljárásjogát, mely a 14. jegyzőkönyv hatályba lépése folytán gyökeresen megváltozott.

 

A tartalomból:

 

Bevezető

A kérelmek benyújtásával kapcsolatos technikai ismeretek

A Bíróság eljárásjoga

A kérelmek elfogadhatóvá nyilvánításának akadályai

Az Egyezmény 2. cikke (az élethez való jog), a Hatodik kiegészítő jegyzőkönyv 1-2. cikkei (halálbüntetés eltörlése, illetve halálbüntetés háború idején) és a Tizenharmadik kiegészítő jegyzőkönyv 1. cikke ( a halálbüntetés eltörlése)

Az Egyezmény 3. cikke (kínzás tilalma)

Az Egyezmény 4. cikke (rabszolgaság és kényszermunka tilalma)

Az Egyezmény 5. cikke (szabadsághoz és biztonsághoz való jog), a Negyedik kiegészítő jegyzőkönyv 1. cikke (adósságokért való szabadságelvonás tilalma), valamint a Hetedik kiegészító jegyzőkönyv 3. cikke (kártalanításhoz való jog bírói hiba esetén)

Az Egyezmény 6. cikke (a tisztességes tárgyaláshoz való jog)

Az Egyezmény 7. cikke (büntetés kiszabásának tilalma törvényi rendelkezés nélkül) és a Hetedik kiegészítő jegyzőkönyv 4. cikke (kétszeres eljárás alá vonás vagy büntetés tilalma)

Az  Egyezmény 8. és 12. cikkei (magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog, illetve házasságkötéshez való jog), valamint a Hetedik kiegészítő jegyzőkönyv 5. cikke (házastársak egyenjogúsága)

Az Egyezmény 9. cikke (gondolat- , lelkiismeret- és vallásszabadság) és az Első kiegészítő jegyzőkönyv 2. cikke (oktatáshoz való jog)

Az Egyezmény 10. cikke (véleménynyilvánítás szabadsága)

Az Egyezmény 11.cikke (gyülekezés  és egyesülés szabadsága)

Az Egyezmény 13. cikke (hatékony jogorvoslathoz való jog) és a Hetedik kiegészítő jegyzőkönyv 2. cikke (fellebbezéshez való jog büntető ügyekben)

Az Egyezmény 14. cikke (megkülönböztetés tilalma) és a Tizenkettedik kiegészítő jegyzőkönyv 1. cikke (a megkülönböztetés általános tilalma)

Az Első kiegészítő jegyzőkönyv 1. cikke (tulajdon védelme)

Az Első kiegészítő jegyzőkönyv 3. cikke (szabad választásokhoz való jog)

A Negyedik kiegészítő jegyzőkönyv 2-4. cikkei (mozgásszabadság, saját állampolgárok kiutasításának tilalma, illetve külföldiek kollektív kiutasításának tilalma), valamint a Hetedik kiegészítő jegyzőkönyv 1. cikke ( külföldiek kiutasításának eljárási garanciái)

Az Egyezmény 17. és 18. cikkei (joggal való visszaélés tilalma, illetve jogkorlátozás alkalmazásának megszorítása)

Az Egyezmény 34. cikke (egyéni kérelmek)

 

Megjelenés éve: 2011

Formátum: A/5

Terjedelem:  839 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789632581125
Kiadó
HVG-ORAC
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu