II. JÓZSEF UTAZÁSAI MAGYARORSZÁGON, ERDÉLYBEN, SZLAVÓNIÁBAN ÉS A TEMESI BÁNSÁGBAN, 1768-1773

-15%
II. JÓZSEF UTAZÁSAI MAGYARORSZÁGON, ERDÉLYBEN, SZLAVÓNIÁBAN ÉS A TEMESI BÁNSÁGBAN, 1768-1773

Szerző: Kulcsár Krisztina

Gondolat Kiadó, 2004

1 980 Ft 

Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 685 Ft
Kezdete: 2020.05.08   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

II. Józsefet utazó császárként tartja számon a köztudat. Mind a kortársak, mind a későbbi korok történészei előszeretettel foglalkoztak utazásaival, különösen azokkal, amelyeket Falkenstein gróf álnév alatt, inkognitóban tett külföldön. A császárként, társuralkodóként birodalmán belül tett utazásainak tudományos feldolgozására eddig még nem került sor. Hogyan utazott a fiatal II. József? Használta-e elhíresült álnevét, a Falkenstein grófja címet birodalmában, és ott álruhában utazott-e? Váratlanok voltak-e látogatásai? A romantikus kalandkeresés helyett mi volt utazásaival a későbbi egyeduralkodó valódi célja? Mit tekintett fontosnak, mit figyelt meg utazásai során, hogy alattvalói életét és az államigazgatás működését jobbítani tudja?

 

A kötet szerzője II. József 1768 és 1773 között a Magyarországon, Erdélyben, Szlavóniában és a Temesi Bánságban tett utazásainak elemzésével egyben e kérdésekre is választ ad. Számos történeti közhely korrigálása mellett bemutatja, hogyan, milyen alapossággal szervezték meg a látogatásokat. A császár nap mint nap vezetett útinaplóinak feljegyzéseiből megismerhetjük a fiatal József kíváncsiságának súlypontját, képet nyerünk a korabeli politikai, hadügyi, társadalmi, szociális és egyéb viszonyokról és problémákról, sőt szinte személyes ismerősként üdvözölhetjük a XVIII. század derekán élt hivatalviselők némelyikét. Az utazások során összegyűjtött információk, a megismert országokról szerzett tapasztalatok nagy hatással voltak II. József reformelképzeléseire is. Az utazások közvetlen eredményei nyomon követhetők a tízezernél is több hozzá intézett beadvány elbírálásában, valamint már a társuralkodás idején bevezetett változtatásokban, az újabb rendeletekben és reformokban.

 

Kulcsár Krisztina 1971-ben született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte, ahol 1995-ben szerzett történelem és németnyelv-tanári szakos diplomát. Egyetemistaként, majd kutatóként több hónapot töltött Bécsben, Hamburgban, Saarbrückenben és Drezdában. Doktori tanulmányait az ELTE BTK Koraújkori Egyetemes Történeti Doktori Program hallgatójaként 1995 és 1998 között végezte. Doktori értekezését 2001-ben védte meg. Ez idő alatt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában oktatott németnyelv-tanárként. 1997 és 2000 között a MTA Történettudományi Intézetében a Történeti Bibliográfia Kutatócsoport munkatársa volt. A történeti bibliográfia újabb kiadásának azóta is tevékeny közreműködője. 2000 óta a Magyar Országos Levéltár tudományos munkatársa, a Helytartótanácsi Levéltár referense. 1997-tő1 több alkalommal oktatott megbízott előadóként az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. Kutatási területe a XVIII. századi magyar-osztrák kapcsolatok, Mária Terézia és II. József társuralkodásának időszaka és a korabeli utazások.

A kötet adatai:
Kötés: puhafedél
Kiadási év: 2004
Terjedelem: 580 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-9500-97-6
Kiadó
Gondolat Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu