AMI HIÁNYZIK BOLYAI JÁNOS APPENDIXÉBŐL - ÉS AMI NEM

-20%
AMI HIÁNYZIK BOLYAI JÁNOS APPENDIXÉBŐL - ÉS AMI NEM

Szerző: Tanács János

L’Harmattan Kiadó, 2008

2 000 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 600 Ft
Kezdete: 2020.09.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Tanács János könyve a matematikatörténet fordulópontját jelentő Bolyai János-féle geometria központi kifejezését, a „parallela” terminust teszi alapos vizsgálódás tárgyává. A matematikatörténet „a párhuzamosok problémája” néven ismeri azt a több mint kétezer éves történeti folyamatot, amely a kifejezés jelentésárnyalatainak valamint ezek egymáshoz való viszonyának tisztázására irányult.

Ahogyan Bolyai János műve, az Appendix meghatározó módon járult hozzá azon kérdés tisztázásához, hogy mit állíthatunk az egyenesek végtelenbeli viselkedéséről, illetve hogy ez milyen következményekkel jár a „végesre” nézve, remélhetőleg éppoly meghatározóan járul hozzá Tanács oknyomozása a Bolyai-féle „parallela” műbeli helyét és jelentését illetően.

A szerző könyve nem pusztán egy újabb tétele azon terjedelmes listának, amely az emberiség történetének talán legtöbbet és legalaposabban elemzett szavával foglalkozó munkákat sorolja fel, hanem perújrafelvételt kezdeményez: egy mára meggyökeresedett matematikatörténeti nézet alapvető tévességét kívánja megmutatni és a tudományos kritika eszközeivel lebontani.

 

Tanács János matematikatörténész és -filozófus, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének oktatója. Közel évtizedes, a Bolyai-féle geometria történetére irányuló kutatási tevékenységének eredménye e monográfia.

 

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2008
Terjedelem: 202 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-236-116-1
Kiadó
L'Harmattan
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu