A KATEDRÁLIS ÉS A BAZÁR

-20%
A KATEDRÁLIS ÉS A BAZÁR

Egy botcsinálta forradalmár gondolatai a Linuxról és a nyílt forráskódú programokról

Szerző: Eric S. Raymond

Kiskapu Kiadó, 2004

 

 

2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2019.01.28   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

Csodák pedig vannak... Ahhoz képest, hogy tíz évvel ezelőtt a Linux nem volt egyéb, mint vájtfülű programozók titokban dédelgetett szörnyetege, manapság egyre kevesebb olyan ember jár az utcán, aki ne hallott volna róla.
Ez leginkább azért meglepő, mert a Linux úgynevezett "szabad szoftver", vagyis nem áll mögötte jelentős tőke, semmiféle óriásvállalat, sőt jószerével stabil fejlesztőgárdája sincs. Kezdettől fogva profi programozók fejlesztik "csak úgy" a maguk örömére. Ellentétben a többi hasonló rendszerrel ezt bárki szabadon letöltheti, használhatja, és ha van hozzá kedve no és persze szaktudása, akár át is írhatja, hiszen a forráskódja is nyilvános.

Mindezek tudatában joggal merülhet fel bárkiben a kérdés: hogyan fejlődött a szoftveróriások árnyékában jelentős piaci tényezővé egy olyan operációs rendszer, ami közvetlenül soha senkinek nem hozott egyetlen fillér hasznot sem, hiszen nem hogy nem lehet, egyenesen tilos a hagyományos módon eladni.
Aki kíváncsi a válaszra, olvassa el ezt a könyvet. Eric S. Raymond maga is programozó, és egyike azoknak a szakzsargonban hackerként emlegetett szakértőknek, akik tudásukat részben a szabad szoftverek fejlesztésének szentelték. Ő tehát olyasvalaki, aki ezt a fejlődést "belülről" látta, s így pontosan tisztában lehet az említett siker okaival.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy - ellenetétben az "igazi" számítástechnikai szakkönyvekkel - ennek az írásnak a megértése semmiféle szakirányú képzettséget nem igényel. Bár helyenként tartalmaz bizonyos műszaki részleteket, azokat akár ki is hagyhatjuk olvasás közben. A Katedrális és a bazár egészen különleges intellektuális élvezett jelenthet azoknak is akik nem tudnak, vagy nem akarnak megmerülni a szoftverfejlesztés részleteiben, de érdekli őket a számítástechnika (közel)múltja, jelene és jövője.

 

Tartalom

Elõszó 

Bevezetés - Miért fontos ez nekünk? 

A hackerség rövid története 

A katedrális és a bazár 

A nooszféra kisajátítása 

A varázsüst 

A hackerek bosszúja 

Utószó: A szoftveren túl? 

A függelék: Hogyan válhatunk hackerré? 

B függelék: A fetchmail növekedése a statisztika tükrében

 

A kötet adatai:

Méret: 150x228 mm

Kötés: Karton

Megjelenés éve: 2004

Terjedelem: 244 oldal

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-9301-79-5
VTSZ
4 901
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Webáruház készítés
shopmania.hu arfalo.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu