Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Jog


Sorrend:

-10%
  A BÍBOR MÉLTÓSÁG, A SÁRGA ÁRULÁS - SZIMBÓLUMOK ÉS RITUÁLÉK A JOGTÖRTÉNETBEN

Szerző: Bódiné Beliznai Kinga

Balassi Kiadó, 2014

 

„Az ember lényege a szimbólum, amelynek segítségével megismeri a világot és kifejezi a maga világát: teret és időt, mítoszt és vallást, a művészetet, a történelmet és a tudományt is.” (Ernst Cassirer)

 

A szimbólumok és rituálék egy része folyamatosan változik, alkalmazkodik az egymást követő korok igényeihez, az emberek életmódjához, a társadalmi, politikai berendezkedéshez, a jogintézményekhez. De vannak olyanok is, amelyek megőrzik szimbolikus erejüket: a vörös színről a szerelem jut eszünkbe, a kutyához a hűséget társítjuk, az igazságszolgáltatás ismertető jegyeként Justitiára gondolunk, és az uralkodóra, a királyra, ha koronát vagy jogart látunk, ma is kézfogással pecsételjük meg a szerződéskötést. Ez azt is jelzi, hogy a szimbólumokat és a rituálékat sem a mindennapi életből, sem a jogéletből nem szorította ki teljesen az írásbeliség elterjedése.

 
2 660 Ft
Akció: 2 395 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
CODE PÉNAL / A FRANCZIA BÜNTETŐTÖRVÉNYKÖNYV

Pytheas Kiadó, 2014

 

A hivatalos szöveggel egyeztetett kiadások nyomán fordította: Németh Antal, T. Sopron megye szolgabírája. Sopron, 1867. Seyring Ádolf. XVIII. 299 p. 1 sztl. lev. Első és mindmáig egyetlen magyar nyelvű kiadás! Kiadói papírborítóban.

 

A Code Pénal, a francia büntetőtörvénykönyv, 1810-ben lépett hatályba. Akárcsak a Code Napoléonnak, a hatása szinte felmérhetetlen. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a világ büntetőjogi törvényhozásában itt jelenik meg először az ún. trichotom, vagyis hármas felosztású bűncselekmény-kategória rendszer, amely megkülönbözteti egymástól a kihágást, a vétséget és a bűntettet. A bűncselekmények trichotom felosztását veszi a P. J. A. v. Feuerbach nevéhez fűződő, Bajorországban született első modern büntetőjogi kódex is, ami aztán a világ büntetőjogi törvényhozásának az alapjává vált.

 
15 000 Ft
CODE NAPOLÉON / A FRANCZIA POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV

Pytheas Kiadó, 2014

 

Fordította: Kún Barna. Pest, 1866. Kugler Adolf XII. 13-448 p. Első, és mindmáig egyetlen magyar nyelvű kiadás

 

Bonaparte Napóleon 1800-ban, mint Első Konzul, felállított egy négy jogászból álló bizottságot, melynek feladata volt, hogy hozzon létre egy tisztán racionális jogi felfogás alapján álló, minden múltbéli előítélettől mentes, az erkölcsi jog, és az ésszerűség alapján álló polgári törvénykönyvet. A bizottság tagjai – Jean-Etienne-Marie Portalis, Jaques de Maleville, Félix-Julien-Jean Bigot de Préameneu és François-Denis Tronchet – négy évi munka eredményeként megalkották a1804. március 21-én hatályba lépett Code Napoléon-t, a világ első polgári törvénykönyvét, ami Franciaországban – számos módosítással – ma is hatályban van.

 
15 000 Ft
DE SGARDELLI CAESAR ŐRNAGY PÁRBAJ ZSEBKODEXE

Pytheas Kiadó

 

Különös tekintettel a lovagias ügyek elintézésénél figyelembe jövő katonai szabályokra

1922. Eredeti kiadás: Hajnal-kiadás Budapest

 

Párbaj, lovagias ügy, párbajsegéd, becsületbeli ügy, elégtétel szerzése… a mai fülnek romantikusan csengő kifejezések; hajnali ködpárában úszó erdei tisztáson egymásra pisztolyt szegező 19. századi úriemberek jutnak eszünkbe róluk.

 

De Sgardelli Caesar (1885. jún. 28. – ?) honvédőrnagy, alezredes, mint több becsületbeli választmány tagja, kard- és pisztolypárbajok vezetője, zsebkódexnek keresztelt könyvében viszont igencsak gyakorlatias támpontot nyújt a lovagias ügyek intézéséhez.

 
1 500 Ft
TRIPARTITUM

Szerző: Werbőczi István

Pytheas Kiadó

 

A Tripartitum, azaz Hármaskönyv néven ismert munka a magyarországi szokásjog híres gyűjteménye amely, bár hivatalosan sohasem emelkedett törvényerőre, egészen 1845-ig meghatározta a király és a nép, a nemesek és jobbágyaik, illetve Magyarország és társországainak kapcsolatát.

 
9 900 Ft
MAGYAR JOGI LEXIKON I-VI. kötet

Szerkesztette: Dr. Márkus Dezső

Pytheas Kiadó

 

A fakszimile alapjául a Pallas Rt.-nél 1898-ban megjelent eredeti szolgált. A kötetek Dr. Márkus Dezső szerkesztette “számos szakférfiú közreműködésével”. Azóta sem jelent meg jobban megszerkesztett jogi lexikon, így ma is használható.

 
90 000 Ft
KRIMINALISZTIKATÖRTÉNETI TANULMÁNYOK - Elfogyott

Szerző: Ibolya Tibor

Patrocinium Kiadó, 2015

 

A magyar kriminalisztika története tele van fehér foltokkal, féligazságokkal és tévedésekkel. A második világháború előtti kriminalisztikai szakirodalom – talán az időbeli közelség miatt – tudományos igénnyel nem igazán foglalkozott korábbi konkrét bűnügyekkel, az akkori kriminalisták pedig érthető okokból nem, vagy keveset írtak saját magukról. A háború után pedig deológiai alapon tagadták eredményeiket, mellőzték személyüket. Így nem csak a korabeli konkrét bűnügyek valódi történéseiről és azok kinyomozásáról, majd az azt követő bírósági eljárásról tudunk megdöbbentően keveset, de sajnos az ügyeken dolgozó korabeli nyomozók, ügyészek és bírák alakja is a múlt homályába vész.

 
3 800 Ft
PERISZKÓP Jogi ötpercesek 2010–2015 - Elfogyott

Szerző: Csomós Tamás

HVG-ORAC Kiadó, 2015

 

A jogi kiadványok piacán unikumnak számító kötetet tart kezében az olvasó. Nem monográfiát. Nem tanulmánykötetet, hanem egy jogesetelemzéseket tartalmazó összeállítást. A szerző a költővel együtt vallja, hogy „a törvény szövedéke mindig fölfeslik valahol”. Ebből a nézőpontból elemez publikált bírói döntéseket. Végigvezeti az olvasót a legszélesebb spektrumon: a büntetőjogtól a civilisztikáig, a közigazgatástól az ügyvédi törvényig. Látásmódja rendhagyó. Helyenként kritikus, néhol ironikus, mégis praktikus. Az elemzések a tanulságok levonására ösztönöznek. Arra, hogy aki a jog világába téved – vagy állandóan ott tartózkodik –, lehetőleg soha ne lépjen aknára.

 
4 000 Ft
A TÖRTÉNETI ALKOTMÁNY - Elfogyott

Magyarország ősi alkotmánya

Második, bővített kiadás

Szerkesztette és a bevezető tanulmányt írta: Zétényi Zsolt

Szakmai lektor: Kállay István

Magyarországért Kulturális Egyesület, 2010

 

Ennek a könyvnek az a célja, hogy szembesítsen számos elhalványult értékkel, fogalommal, gondolkodásmóddal, szokásjogi szabállyal és törvénnyel, Magyarország régi alkotmányával.

A magyarországi közgondolkodásban, kiváltképpen a művelt jogtudó értelmiség körében, különös hangsúlyt kapott a helyes és jó hatalomról, az alkotmányos szabadságról, az ország régi törvényeiről és szokásairól való gondolkodás, a régi szabadságokra való hivatkozás. A nemesi nemzet, a natio hungarica tagjainak éltető erőt adott annak tudata, hogy birtokosai és jogosultjai egy ősi szabadságnak, védett és szavatolt jogállamnak.

 
7 500 Ft

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.