Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Gondolat Kiadó

 Fő kategória >KIADÓ >G-I >Gondolat Kiadó

Sorrend:

-15%
AGYRÉMEK

Szerző: Bernlef, J.

Fordította: Wekerle Szabolcs

Gondolat Kiadó, 2008

 

Nyelv és gondolat, jelenség és valóság, illetve ezek felfoghatóságának határai - ez a témája J. Bernlef világszerte nagy sikert aratott regényének, amely egy az Egyesült Államokba emigrált, Alzheimer-kórban szenvedő holland férfi döbbenetes küzdelmét írja le a fokozódó tudatvesztéssel. Maarten Klein életének megszokott, mindennapos valósága, tényei minden küzdelme ellenére lassan a semmibe vesznek. Személyek, fogalmak, a jelenségek magyarázatai, mind-mind fokozatosan eltűnnek. Egyetlen lehetőség marad: a nyelv, mindennek az aprólékos megnevezése, amit megfigyel, és amit észlelni képes. Maarten a megfigyelésbe és a szavakba kapaszkodik - mindaddig, míg a belső hang is el nem némul.

 
2 450 Ft
Akció: 2 085 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
RONTÁS / NAPLÓ, ELŐTTE ÉS UTÁNA - KÉT REGÉNY

Szerző: Beney Zsuzsa

Gondolat Kiadó, 2008

 

Az életműkiadás újabb kötete a szerző életében megjelent két regényét tartalmazza. A Rontás (1974) két asszony és egy férfi története, melyet az egyik asszony elbeszéléséből ismerünk meg. A regény páratlan erővel ábrázolja a két nő ellentmondásos viszonyát, és félelmetes pontossággal mutatja be a történet elbeszélőjében zajló lelki folyamatokat. A Napló, előtte és utána (1987) hősnője Hanna, akiről váratlanul kiderül: halálos beteg. A közeli halál tudata azonban nem az élettől való fokozatos eltávolodást, hanem éppen ellenkezőleg, az élethez való szenvedélyes ragaszkodást váltja ki belőle egy új szerelem által.

 
3 950 Ft
Akció: 3 360 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
MENYEGZŐ A TENGERNÉL

Szerző: Benali, Abdelkader

Fordította: Fenyves Miklós

Gondolat Kiadó, 2004

 

A marokkói származású, holland nyelven író szerzőnek ez az első regénye számos tekintélyes irodalmi díjat nyert Hollandiában, Franciaországban és másutt. A mesés, dallal, költőiséggel átszőtt történet a nyugat-afrikai diszpóra és visszatérés regénye. A narrátor, Lamarat Minar csak hat hónapos volt, édesanyja pedig a húgával terhes, amikor a család Marokkóból Hollandiába vándorolt. Tizenkilenc év múlva azért térnek vissza szülőfalujukba, Iwojenbe, hogy férjhez adják Lamarat húgát, Rebekát, és hogy jövendőbelije, Mosza is Hollandiába vándorolhasson ifjú neje oldalán. Ám az esküvő napján Mosza megrémül, és kedvenc bordélyába menekül az esküvő elől. Lamaraté a feladat, hogy kimentse a züllött nők karmaiból, és társával, a nagyhangú taxisofőrrel, Khaliddal együtt - aki afféle Sancho Panzaként kiséri, és humoros kommentárokat fűz az eseményekhez - vissza is hozzák. Az esküvőt Rebekka sajátos, véres szertartássá formálja. A "mágikus realizmus" stílusjegyeit is hordozó regényben a színes észak-afrikai valóság egybefonódik a bevándorlók honvágyával és álmaival.

 
2 490 Ft
Akció: 2 115 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
MAGYARORSZÁGI POLITIKAI PÁRTOK LEXIKONA, 1846–2009

Szerkesztette: Vida István

Gondolat Kiadó, 2011

 

Magyarországon mindeddig nem készült az ország modern történelme során működött politikai pártok adatait, történetét, a legfőbb szereplőket és a mindezekre vonatkozó szakirodalmat tartalmazó összefoglaló lexikon. Ezt a hiányt pótolja a Magyarországi politikai pártok lexikona. A kötet összeállításának munkálataiban több mint 30 történész, politológus, levéltáros, muzeológus, valamint doktoriskolás hallgató és egyetemista vett részt. A lexikon tartalmazza azon 320 politikai szervezet minden adatát a dualizmus korától, a politikai pártok megjelenésétől kezdve napjainkig, amely valaha is jelöltet állított parlamenti választásokon. Az adatokat bevezető tanulmány, szerkesztői tájékoztató, válogatott szakbibliográfia és rövidítésjegyzék egészíti ki. A mű nélkülözhetetlen kézikönyv történészek, politológusok, gyakorló országos és helyi politikusok, valamint a média munkatársai számára.

 
5 000 Ft
Akció: 4 250 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VIRTUÁLIS KÖZTÁRSASÁG

Szerző: Bozóki András

Várható megjelenés: február

Gondolat Kiadó, 2012

 

 „Ha a mindenkori hatalommal szembeni társadalmi ellensúly hiányzik a rendszerből, akkor a demokrácia veszélyben van. Ahogy az autokrácia hívei nem betonozhatják be hatalmukat önmaguk mauzóleumába, és nem állíthatják meg az órát az örökkévalóságig rögzítve a mostani, számukra kedvező pillanatot, úgy a demokrácia hívei sem dőlhetnek hátra nyugodtan – mintha minden rendben lenne –, ahogy az elmúlt évtizedben tették. A demokrácia sohasem befejezett állapot, hanem feszültségekkel teli, dinamikus folyamat; erők és ellenerők harcának törékeny egyensúlya. Ha a magyar demokrácia a társadalmi ellenállásnak köszönhetően túléli a tekintélyelvű kihívást, jó esély van arra, hogy utána erősebb legyen, mint valaha volt.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A BELGA-SZINDRÓMA

Szerző: Bangó Jenő

Gondolat Kiadó, 2009

 

A vallon kakas és a flamand oroszlán között című könyvében a szerző Belgium német nyelvű közösségét mutatta be. Ebben a második Belgiumról írt könyvében a többi belgiumi közösséget, illetve a régiókat vizsgálja. A szociológiai jellegű leírások bemutatják a vallonok, flamandok és brüsszeliek mentalitását, életmódját, felfogását. A belga szindrómát, vagyis a flamand és vallon szeparatizmus-elképzelések forgatókönyveit a politikusok szürreális teóriái teremtik. A belga hétköznapok azonban nem szürreálisak - a kompromisszumkeresések végül eredményt fognak hozni. Belgium az Egyesült Európa első zászlóhordozói közé tartozott. Flamandok és vallonok meg fogják találni a békés együttélés módját - egy föderalizált és regionizált Európának példát mutató államalakzatban.

 
1 980 Ft
Akció: 1 685 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A VALLON KAKAS ÉS A FLAMAND OROSZLÁN KÖZÖTT

Szerző: Bangó Jenő

Gondolat Kiadó, 2007

 

Könyvében a szerző tudományos igénnyel, ám közérthető módon mutatja be a kelet-belgiumi német nyelvű Közösség intézményeit és mindennapi életét. A tudományos publikációk, a helyi politikai, kulturális és gazdasági intézmények tájékoztatói és levéltári dokumentumok adatai mellett támaszkodik a Közösség minisztereivel és más tagjaival készült interjúkra és személyes élményeire is.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A MODERN JOGÖSSZEHASONLÍTÁS PARADIGMÁI

Szerző: Fekete Balázs

Gondolat Kiadó, 2011

 

DIKÉ Jog- és állambölcseleti értekezések Doktori mestermunkák. A jogösszehasonlítás elméletének talán legkevésbé kidolgozott területe az összehasonlító jogi gondolkodás elmélettörténete. A jelen kötet célja annak elemzése, hogy vajon lehetséges-e ezt a történetet a Thomas Kuhn nevéhez fűződő, a paradigmák egymásutániságán alapuló tudományfilozófiai irányzat fogalmainak segítségével megközelíteni és értelmezni. A következő elemzések célja tehát az, hogy a tudománytörténet kuhni interpretációját felhasználva a jogösszehasonlítás a jobb megértéséhez vezessen el, és keretet kínáljon a napjainkban felmerülő módszertani és egyéb kérdések tisztázásához. Több szempontból is hézagpótló művet tart kezében az olvasó. A fiatal szerző már azzal is nagy fába vágta a fejszéjét, hogy a jogösszehasonlítás történetét alapvetően történeti, pontosabban: tudománytörténeti szemlélettel közelíti meg. Egy ilyen kiindulópont választása nemcsak újszerű, hanem annyiban indokolt is, hogy maga a jogösszehasonlítás története mindmáig megírásra vár.

 

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A MÓNIKA-JELENSÉG KULTURÁLIS SZOCIOLÓGIÁJA

Szerző: Császi Lajos

Gondolat Kiadó, 2011

 

Kommunikáció- és Kultúratudományi Tanulmányok. Az írás középpontjában egyetlen populáris műfaj, a talkshow kulturális szociológiai vizsgálata áll, mint olyan televíziós műfajé, amely magán viseli a szórakoztató média minden sajátosságát, és ezért szisztematikus vizsgálata lehetővé teszi, hogy rajta keresztül a korábbiaknál alaposabban megértsük magát a bulvárosodást is. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a könyv közvetlen témája a talkshow empirikus kutatása, de mindezt egy általánosabb háttér előtt, a populáris kulturális nyilvánosság tágabb horizontján belül teszi.

 
2 790 Ft
Akció: 2 370 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ATHANÁZ

Szerző: Bikácsy Gergely

Gondolat Kiadó, 2011

 

Athanasius Kircher (1602, Fulda – 1681, Róma) apja teológus volt különböző német hercegi udvarokban. Athanasius 12 éves korában kezdte jezsuita tanulmányait. Pappá szentelése után több német jezsuita iskolában tanított (Mainz, Würzburg). A harminc éves háborúban kollégiumi társaival többször kellett menekülnie, életveszélybe is került. 1630-ban a jezsuita rend, mint tehetséges matematikust a háborútól védett Avignonba menekítette. Egy itteni könyvtárban – és talán egy itt élő utazó segítségével – kezdett egyiptomi emlékekkel és a kopt nyelvvel foglalkozni. 1832-ben (épp a Galilei-per évében) a jezsuita rend Bécsbe küldte matematikusnak, ő azonban – későbbi jóváhagyással – Rómába érkezett, és a Collegium Romanum tanára lett.

 
2 490 Ft
Akció: 2 115 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
CSILLAGANYÁM, CSILLAGAPÁM. ÖSSZES VERSEK IV. KÖTET

Szerző: Tornai József

Gondolat Kiadó, 2011

 

A most megjelenő összes versek az életmű befejező része, tizenhat önálló verseskötetet tartalmaz. Néhányuk a szerzőre jellemző hagymányos-ősi és korszerű, néha avantgárd összetett líra. A legtöbbnek azonban mind formában, mind témában eltérő a mondanivalója. Megállapítható, hogy Tornai, folytatva eddigi életútját, meg tudta valósítani a bartóki ihletésű és modern, némelykor mágikus és paradox antropológiai világképének egységét.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
KISGYERMEKES NŐK A FELSŐOKTATÁSBAN

Szerző: Engler Ágnes

Gondolat Kiadó, 2011

 

Az egyetemeken és főiskolákon tanulmányokat folytató, gyermekgondozási szabadságukat töltő hallgatók a felsőoktatás résztvevőinek nagyságrendileg apró, de figyelemre méltó csoportját alkotják. A könyv ezt a csoportot térképezi fel oly módon, hogy átfogóan tanulmányozza a felsőfokú képzésben való részvételüket: a tanulmányok megkezdéséhez vezető indítékoktól kezdődően a tanulmányok folytatásának, eredményességének és akadályainak feltárásán át a diploma megszerzését követő aktív foglalkoztatottságukig. A kisgyermeket nevelő hallgatók tanulmányaival kapcsolatos kutatómunka során számos tudomány, tudományág territóriumára eljutunk, a multidiszciplináris szemléletet igénylő téma kutatása elsősorban a felsőoktatás-szociológia, az oktatásszociológia, az andragógia eredményeihez kötődik, de érinti az oktatás-gazdaságtant, az oktatáspolitikát, munkaszociológiát, családszociológiát, továbbá megjelennek demográfiai, szociálpolitikai és közgazdasági vonatkozások.

 
2 300 Ft
Akció: 1 955 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
INFORMÁLIS TANULÁS AZ ARANYCSAPAT KORÁBAN

Szerző: Horváth H. Attila

Gondolat Kiadó, 2011

 

A könyv azt a tanulási formát tárgyalja, amely a mindennapok természetes velejárója, az emberi tevékenységek kísérője, és mert magától értetődőnek tekinti az egyén, ezért észre sem veszi, hogy általa gazdagodott a tudása, fejlődtek a készségei. Az oktatásügyben az egész életen át tartó tanulás gondolatának általánossá válása előtérbe állította a tanulás formáinak kérdését. A formális, nem formális és az informális tanulás megkülönböztetésével jól érzékelhetővé vált az iskolán kívüli tanulás fontossága és az iskolának az a szerepe, amelyet a különböző tanulási formák integrálásában játszhat. 

 
2 250 Ft
Akció: 1 915 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 A BÍRÓI FÜGGETLENSÉG, A TISZTESSÉGES ELJÁRÁS ÉS A POLITIKA. ÖSSZEHASONLÍTÓ JOGI TANULMÁNYOK

Szerző: Badó Attila

Gondolat Kiadó, 2011

 

A kötet tanulmányai, melyek számos aspektusból elemzik az igazságszolgáltatás és a tisztességes eljárás viszonyát, a magyar jogászság egészét megmozgató, számos vitát generáló, intenzív törvényhozási periódusban születtek. Nem véletlen tehát, hogy az alkotmányozási folyamatra mind a szerzők témaválasztása, mind a választott téma feldolgozása tekintettel volt. Az összehasonlító módszer ebben a kontextusban a megismerés, önmegismerés és önreflexió hármas célkitűzésének megvalósításával segítheti a jogalkotó munkáját, amennyiben a jogalkotó készséget mutat az odafigyelésre és a párbeszédre.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
PARTITÚRA NE LÉGY SOHA! SZIVERI-DÍJASOK ANTOLÓGIÁJA

Szerkesztette: Géczi János, Reményi J.T.

Gondolat Kiadó, 2011

 

A vajdasági költő, Symposion-főszerkesztő Sziveri János halála után, 1991-ben a magyar irodalmi élet néhány jeles képviselője a legendás szerző emlékére irodalmi díjat alapított. Az évente átadott elismerésekben a határon inneni és túli magyar kultúra újabb fölfedezettjei, már művekkel bizonyított, de még a szélesebb ismertség előtt álló írók, költők, irodalomtörténészek, színházi emberek, illetve Sziveri hagyatékának, szellemi örökségének „karbantartói” részesültek. A díjazottak között találjuk többek közt Háy Jánost, Orbán János Dénest, Szálinger Balázst, Lábass Endrét, Csehy Zoltánt, Lovas Ildikót, Győrffy Ákost. Milyen művekkel élnek ma köztünk? Meddig ér el Sziveri emberi-művészi hatása? Erre adhat választ az antológia, amely a szerzők legfrissebb vers-, novella- és esszéanyagával egyfajta olvasmányos körképet is ad napjaink irodalmáról.

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
NYELVI FINOMSÁGOK

Szerző: Kiss Róbert Richard

Gondolat Kiadó, 2011

 

Kiss Róbert Richard több egyetem és főiskola meghívott oktatója. Európa-díjas, Pulizer-emlékdíjas újságíró, a Prima Primissima Díj birtokosa. Nyelvi finomságok című könyvével kettős célt kíván elérni: 1. érdekes témák boncolgatása, tanulságképpen mindenkinek, 2. a magyar nyelv szeretetére és megbecsülésére buzdítás. Mivel Kiss Róbert Richard oktató, újságíró és tévériporter is, sok emberrel találkozik, s jól ismeri azokat a nyelvvel kapcsolatos problémákat, melyek mindenkit foglalkoztatnak, s tudja azt is, hogy az olvasók milyen nyelvvel kapcsolatos témákra kíváncsiak. Éppen ezért igen színes könyvet kap az olvasó a kezébe, hiszen tájékozódhat etimológiai (szófejtési), grammatikai, stilisztikai, helyesírási, nyelvművelő, névtani és kommunikációs kérdésekről, de olvashat névcsúfolókról, tréfás szokásokról, mondókákról, különleges helynevekről és számos egyéb nyelvi érdekességről is. A könyvet ajánljuk minden anyanyelvét szerető, annak felépítése, rendszere, változása, története iránt érdeklődő olvasónak.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A SZÓ KÉNYSZERHELYZETBEN

Szerző: Kovács Gábor

Gondolat Kiadó, 2011

 

Gárdonyi Géza regényművészetének recepciójában érzékelhető egy hagyományozódott hangsúlyeltolódás. Nagy figyelemnek örvend a szerző három történelmi tárgyú regénye (Egri csillagok, A láthatatlan ember, Isten rabjai); azonban alig-alig lehet hallani kisregényeiről. S mindez annak ellenére van így, hogy monográfusai szerint a Gárdonyira leginkább jellemző írásmód kisregényeiben lett kidolgozva. Ez a nehezen feloldható probléma vetette fel azt az igényt, hogy szülessen egy olyan tanulmány, amely a kultusztörténeti kérdéseket szem előtt tartva, azonban mégis inkább az irodalmi művek nyelvi interpretációjára koncentrálva vezeti be az olvasót a kisregényeinek szövegvilágába. A kötet Gárdonyi titkosírással írt feljegyzéseinek költészetre vonatkozó megfontolásaira támaszkodva, s azt néhány 20. századi irodalomelméleti, prózapoétikai fogalommal kiegészítve dolgoz ki egy olyan szempontrendszert, amely rá tud mutatni a szerző regényírói munkásságában az 1910-es évek során bekövetkező – a kisregényi forma felé terelő – szemléletváltásra. A tanulmány a megújuló regényírás sajátos működésmódját három kisregény (Az a hatalmas harmadik, Leánynézőben, Vallomás) interpretációja során tárja fel.

 
1 250 Ft
Akció: 1 065 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
ÚJ TÁRSADALOMHOZ ÚJ EMBERT ÉS ÚJ PEDAGÓGIÁT!

Szerző: Sáska Géza

Gondolat Kiadó, 2011

 

A 20. századi egyenlőségpárti, antikapitalista és demokráciaellenes pedagógiákról szól ez a könyv. Pontosabban az egyenlőséghívő, a kapitalizmust tagadó politikai mozgalmak pedagógiai ágáról van benne szó. Az igazságos és boldog jövő kompetenciájával rendelkező gyermek szakszerű nevelését és érdekeit védő pedagógiai eszmék és oktatáspolitikák 20. századi történetének egy szeletével találkozik az olvasó. A két világháborút követő esztendőkben a nagypolitikai mozgalmak mindegyike, amint hatalomhoz jutott, ideológiájának megfelelően kizsákmányolástól mentes, egyenlőségen alapuló új társadalom felépítéséhez látott, amelynek végső diadalát meggyőződésük szerint a reformpedagógia neveltje, az új embertípus fogja kivívni és ünnepelni.

 
900 Ft
Akció: 765 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ALTIERO SPINELLI, EGY EURÓPAI FÖDERALISTA

Szerző: Molnár Anna

Gondolat Kiadó, 2011

 

E kismonográfia célja, hogy rövid áttekintést adjon Altiero Spinelli (1907–1986) politikai és gondolkodói tevékenységéről, illetve az eseményeken keresztül bemutassa, hogy a politikai kudarcok ellenére Spinelli az európai egység egyik alapító atyjaként milyen jelenetős hatást gyakorolt az integrációs folyamat fejlődésére. A parlamentáris és egyben alkotmányos Európai Unió létrehozását mindvégig támogató Spinelli a többi föderalista gondolkodó mellett részt vett abban az örökös politikai és gondolkodói szinten megnyilvánuló küzdelemben, amit a szupranacionális elveket valló föderalisták folytattak a kormányközi megközelítést valló funkcionalistákkal, konföderalistákkal vagy unionistákkal szemben.

 
900 Ft
Akció: 765 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 A TENGER FÖLÖTT. ÍRÁSOK ÓKORI GÖRÖG ÉS ITÁLIAI KULTÚRÁKRÓL

Szerző: Szilágyi János György

Gondolat Kiadó, 2012

 

Electa. A gazdagon illusztrált kötet Szilágyi János György ókorkutató (1918) ismeretterjesztő írásait gyűjti egybe, melyek egy része itt olvasható először magyar nyelven. A szövegek olyan témák köré rendeződnek, amelyek végigkísérik Szilágyi egész életművét. A szerző saját szavaival: „A kötetben közölt negyvenhét írás ötven év során készült. Szerzőjük szándéka szerint a válogatás fő szempontja az volt, hogy egyfelől képet adjon arról, az ókorkutatás melyik területeire tudott munkássága során betekinteni, szemben állva a mind jobban elterjedő specializálódással, másfelől a szinte csak szakkutatókat érdeklő szövegeket mellőzve olyan témákat tárgyaljon, amelyek az ókor kultúrái iránt érdeklődők szélesebb körében is figyelmet kelthetnek.

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A HARCOS ÉS A HETÉRA

Szerző: Panajotisz Baltakosz

Gondolat Kiadó, 2011

 

A peloponnészoszi háború (431–404) hetedik évében járunk. Az athéni hadsereg jelentős sikert ér el Szphaktériánál, amikor felülkerekedik a szigetet védő spártai haderőn. A fiatal spártai katona, Agisz életben marad, és sok társával együtt athéni fogságba kerül. De vajon egy spártai katona, akit gyermekkora óta a „győzz, vagy halj meg” elve szerint neveltek, fel tudja-e dolgozni a vereséget? Agisz a szabadulása után mindent elkövet, hogy kiköszörülje a csorbát, ezért örömmel vállalja el a veszélyes feladatot, hogy spártai kémként visszatérjen Athénba.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
 A KÖZÉPKOR VETÜLETEI. A 18–19. SZÁZADI KÖZÉPKOR-ÉRTELMEZÉSEK FILOZÓFIAI, TUDOMÁNYOS ÉS MŰVÉSZETI ASPEKTUSAI

Szerkesztette: Gurka Dezső

Gondolat Kiadó, 2011

 

A romantika terei, valamint a Göttingen dimenziói című kötetek után jelen tanulmánygyűjteménnyel három részesre bővült a 18–19. század fordulójának filozófia- és tudománytörténeti, továbbá művészeti jelenségeit elemző sorozatunk. Az itt olvasható tanulmányok – a 2010-es szarvasi konferencia előadóinak írásai – a romantika középkor-recepciójának különféle aspektusait vizsgálják. E recepciótörténet bemutatásához elengedhetetlen a kora romantika és a német idealizmus keletkezéstörténetének reflexív megközelítése, hiszen a kor alkotói nem pusztán az értelmező pozíciójába helyezkedve tekintettek a középkorra, hanem interpretációikat egy jobbára metaforikus mintaként idealizált középkorkép, s annak nyomán az elveszett egység újraélésének attitűdje határozta meg. Jelen kötet írásai ennek az alapvető megközelítésnek a vetületeit elemzik multidiszciplináris módszerekkel.

 
2 250 Ft
Akció: 1 915 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
BEKERÍTÉS

Szerző: Tiller, Carl Frode

Fordította: A. Dobos Éva

Gondolat Kiadó, 2011

 

Egy újsághirdetés szerint David elveszítette az emlékezetét, ezért orvosai arra kérik rokonait és barátait, hogy segítsenek emlékei felidézésében. A regény három szereplő leveleiből, illetve jelen idejű elbeszéléseiből épül fel. Mindhárman alapvető szerepet játszottak a fiatal David életében: Jon, a kamaszkori barát; a lelkész Arvid, David mostohaapja; végül Silje, a kamaszkori barátnő. A beérkező levelek szövegek izgalmas szövevényét hozzák létre, amelyek újraírják David élettörténetét, s vele együtt a levélírókét és más emberekét is.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
 DOCUMENTA PONTIFICIA CONSISTORIALIA DE REGNO HUNGARIAE (1426–1605)

Szerkesztette: Tusor Péter, Nemes Gábor

Gondolat Kiadó, 2011

 

Collectanea Vaticana Hungariae I/7. A kötet a Vatikáni Titkos Levéltár (Archivio Segreto Vaticiano) Archivio Concistoriale nevű, egyik legjelentősebb és terjedelmesebb fondjában található magyar vonatkozású Hungaricumokat publikálja a 15–16. századból. A magyar nyelvű kivonatokkal ellátott latin és olasz iratok nemcsak a magyar egyház, illetve állam római kapcsolataihoz nyújtanak újabb adatokat a késő középkorból és a kora újkorból, hanem a korabeli főpapkinevezések közelebbi megismeréséhez, illetve az egyházi elit proszopográfiájának megalkotásához viszik közelebb a történelemtudományt. Emellett sok esetben hiánypótló hely- és művelődéstörténeti adatokkal szolgálnak a püspöki székhelyek állapotáról, életéről. A munka többéves vatikáni levéltári kutatási projekt eredménye. A dokumentumok használhatóságát terjedelmes könyvészeti és levéltári – például bécsi gyűjteményekből merítő – apparátus, továbbá adatokban gazdag mutató könnyíti meg.

 
3 250 Ft
Akció: 2 765 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZIVERI JÁNOS MŰVEI

Szerkesztette: Reményi József Tamás

Gondolat Kiadó, 2011

 

Az 1980-as években szétzúzott legendás újvidéki folyóirat, az Új Symposion főszerkesztőjének, a pesti száműzetésben fiatalon elhunyt vajdasági költőnek az életművéből verseinek összkiadása jelent meg egykor, s tizenhét év múltán csak most kerül sor a teljes munkásságot magában foglaló kötet kiadására. Sziveri János szellemi hagyatéka a kimagasló irodalmi teljesítmény, a kisebbségi sors és a diktatúrával szemben radikálisan vállalt politikai szerep hármas ötvözete. A kötet szerkesztői a költői termés mellett közreadják Sziveri drámáit, képzőművészeti írásait, rajzait, és megszólaltatják az „önéletíró” szerzőt is: A rövid élet titka című groteszk nyomában két 1989-es nagy életút-interjú szövege következik, Sziveri mindkettőben megírta, esszé-szerűen bővítette, formálta a maga válaszait, az egyikben Keresztury Tibor, a másikban a régi barát, Zalán Tibor kérdései nyomán.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
 KÍSÉRTETHISTÓRIÁK ÉS EGYÉB CSODÁK. PHLEGÓN CSODÁLATOS TÖRTÉNETEI

Szerző: Pataricza Dóra

Gondolat Kiadó, 2011

 

Electa. Az ókori irodalom nemcsak agyonunt klasszikusokból áll, hanem kísértethistóriákból, botránykrónikákból és hihetetlen furcsaságok feljegyzéseiből is. Az emberek pletyka- és borzongásigényét Traianus császár korában a görög Phlegón elégítette ki. Az általa leírt csodák egy része bizonyosan megtörtént, vagy megtörténhetett, más része viszont egyértelműen mese. Az utóbbiak közé tartozik a sírjából szerelme kedvéért visszatérő Philinnion históriája, vagy a Rómába küldött, bebalzsamozott kentaur. A gyermeket szülő férfiak, az óriások földből előkerült csontjai vagy a többfejű gyermekek születése azonban mai tudásunk szerint is megmagyarázható jelenségek. Ez a könyv egyrészt arra vállalkozik, hogy elsőként megismertesse a magyar olvasókkal Phlegón csodáit, másrészt arra tesz kísérletet, hogy megtalálja a megmagyarázhatatlan magyarázatát.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A RÓZSA ÉS JELKÉPEI. A KERESZTÉNY KÖZÉPKOR

Szerző: Géczi János

Gondolat Kiadó, 2007

 

Az antik mediterráneum rózsatörténete után Géczi János most újabb monográfiával jelentkezik, amelyben a Földközi-tenger térségében kialakult s a hellenisztikus hagyományokon keresztül formálódott virágképzetek középkori változatainak összegzésére tett kísérletet. a rózsát és a rózsás jelképek megannyi formáját a középkor keresztény embere is alkalmasnak találta életviszonyai bemutatására, jellemzésére és értékelésére. A kezdetben Jézus Krisztus alakjához és az általa képviselt erényekhez, majd idővel Máriához kapcsolt, piros vagy fehér virágú növény a kereszténység egyik leggazdagabb, legtöbb információt hordozó jelképegyütteseként az európai kultúra sajátosságait is előtérbe állítja.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
NÉMETFÖLDRŐL NÉMETORSZÁGBA

Szerkesztette: Frank Tibor

Gondolat Kiadó, 2011

 

Magyar kutatók az egyetemes történelemről. A kötet tanulmányaiban kiemelkedő magyar történészek vizsgálják a német történelem és eszmetörténet csomópontjait a középkortól kezdve a német egyesülésig, a 19–20. századi történelem fordulópontjaival a középpontban. Az írások különös hangsúlyt helyeznek a német történelem önreprezentációjára, azaz arra a képre, amelyet többek között a mindenkori történetírás kialakított Németországról és a németekről.

 

 
3 450 Ft
Akció: 2 935 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
A MÉDIAPOLITIKA MINT KÖZPOLITIKA

Szerző: Freedman, Des

Fordította: Kallay Nóra, Rohonyi András

Gondolat Kiadó, 2012

 

A kötet kritikus áttekintést nyújt a médiapolitika dinamikájáról az angolszász országokban, és összefoglalja a médiával kapcsolatos legfontosabb mai vitákat. Bár megannyi politikus büszkélkedik a médiarendszere nyitottságával és pluralizmusával, a kötet egyik fő tézise, hogy a piaci elvek korlátozatlan érvényesülése túltelíti a médiapolitika szabályozási környezetét, és torzítja a demokratikus médiapolitika fejlődését és alkalmazását.

 

A politikusokkal, szabályozási szakemberekkel, tanácsadókkal, lobbistákkal és kampánymenedzserekkel készített több tucatnyi interjú alapján a szerző áttekinti, miként járultak hozzá kormányok, köztisztviselők és médiavállalkozások azoknak a szabályoknak a kidolgozásához, amelyek többek között a média tulajdonviszonyait, a tartalmi megfontolásokat, a közszolgáltatást, a digitális televíziózást, a szerzői jogi problémák kezelését és a média mint iparág keretfeltételeit megadó kereskedelmi megállapodásokat érintik.

 
4 490 Ft
-15%
SAJÁT ÉLMÉNYŰ PEDAGÓGUSKÉPZÉS

Várható megjelenés: 2012. február

Szerző: Czike Bernadett

Gondolat Kiadó, 2012

 

Ez a könyv az egyetemi pedagógusképzésben alkalmazható oktatási programcsomag szükségességét és megszületésének folyamatát, valamint néhány eredményét mutatja be. Az első fejezetben az elvi kiindulópontokat, a programcsomag kipróbálásának körülményeit és a kipróbálás tapasztalatait olvashatjuk. A második fejezetben példaként bemutatásra kerül egy olyan foglalkozásterv (modul) amely hasonlít a programban készült modulokra, és jól érzékelteti, milyen témakörök és tanulásszervezési módszerek jelennek meg a programcsomagban. Az Educatio honlapján (www.educatio.hu) az érdeklődő olvasók, kollégák megtalálják azokat a modulokat, összesen 30 darabot, amelyek a program során elkészültek. Mivel a programban előtérbe kerül a kooperatív tanulásszervezés, a kiadvány harmadik fejezetében közreadunk egy olyan összefoglaló táblázatot is, amiben a gyakran használatos kooperatív módszereket gyűjtöttük össze.

 
1 200 Ft
Akció: 1 020 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 "PÜNKÖSDI KIRÁLYSÁG". AZ ÉSZAK-ERDÉLYI OKTATÁSÜGY TÖRTÉNETE 1940-1944

Szerző: Szlucska János

Gondolat Kiadó, 2012

 

A könyv a teljesség igényével, valamennyi elérhető forrás és dokumentum felhasználásával az észak-erdélyi oktatásügy történetét mutatja be a második bécsi döntéstől 1944-ig, vagyis a magyar tannyelvű iskolai hálózat újbóli kitelepülésétől a magyar közigazgatás megszűnéséig. Az adatok elemző feldolgozásával egyidejűleg a szerző a visszaemlékezések és a korabeli újságcikkek segítségével bepillantást nyújt az iskolások, tanítók és tanárok mindennapi életébe is.

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZÖVEG - EMLÉK - KÉP

Szerkesztette: Boka László

Gondolat Kiadó, 2011

 

Bibliotheca Scientiae et Artis. A hagyományoknak megfelelően az Országos Széchényi Könyvtár 2010 decemberében, majd 2011 januárjában is intézményi tudományos ülésszakot rendezett, amelyeken ismét bebizonyosodott, hogy a nemzeti könyvtár nemcsak a szolgálatnak, hanem a tudománynak is a műhelye. A pár éve meghonosított szokásnak megfelelően ezeken az alkalmakon nemcsak az OSZK kutatónapot élvező munkatársai mutatták be legújabb kutatási eredményeiket, hanem tudós vendégelőadók is előadást tartottak, először Marosi Ernő művészettörténész akadémikus, majd Horváth Iván irodalomtörténész.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
 GAZDASÁGI TÍPUSÚ PEREK, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ FM-PERRE (1945–1953)

Pártok és politika

Szerző: Cseszka Éva

Gondolat Kiadó, 2012

 

Mindeddig nem készült olyan munka, amely összefoglalóan tárgyalná a II. világháború utáni magyarországi gazdasági típusú pereket, amelyek minden szempontból beleillenek a Rákosi-korszak „nagy” koncepciós pereinek sorába. Különösen a Földművelésügyi Minisztérium tisztviselői ellen lefolytatott ún. FM-per feldolgozása hiányos, pedig a per több szempontból is speciálisnak számít, mivel a többi gazdasági perrel szemben itt a szabotázst nem egy vállalat követi el, hanem egy minisztérium, valamint a szabotázs nem ipari jellegű, hanem a mezőgazdaságot érinti.

 
2 450 Ft
Akció: 2 085 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
JERUZSÁLEM A ZSIDÓ IRODALOMBAN

Szerző: Peremiczky Szilvia

Gondolat Kiadó, 2012

 

A könyv a zsidó irodalom Jeruzsálem-képének alakulását követi végig, amely kép pontos tükre az egyes korok zsidó identitásának. A kötet ezt a folyamatot vizsgálja a bibliai kezdetektől a posztbiblikus és rabbinikus irodalom, valamint a hispániai zsidó aranykor és kiűzetés irodalmának Jeruzsálem képein keresztül a zsidó felvilágosodásból kibontakozó 19-20. századi nemzeti zsidó irodalmakon át a modern izraeli irodalomig mutatja. Az izraeli irodalom témája immár nem a visszatérés, hanem a beteljesülés, és a küszködés a másnappal, azaz az örök, de egyúttal mindennapos földi gondokkal. A kötet részletesen foglalkozik azzal, hogy Jeruzsálem mint kód hogyan és miért nyerhetett különös jelentőséget a szefárd zsidóság irodalmában és kultúrájában, identitástudatában.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
A KOALÍCIÓS KORSZAK PÁRTJAINAK GAZDÁLKODÁSA 1945-1949

Szerkesztette: Vida István

Gondolat Kiadó, 2008

 

A politikai pártok pénzügyei és gazdálkodása nem csupán heves viták tárgya mind a mai napig, hanem minden korszakban a legszigorúbban őrzött titkok közé tartozott. A tanulmánykötet elsőként vállalkozik arra, hogy levéltári forrásokra támaszkodva feldolgozza a háború utáni koalíciós korszak politikai pártjai (MKP, SZDP, NPP, FKgP, PDP) költségvetésének, bevételeinek és kiadásainak alakulását. A témát az teszi különösen érdekessé, hogy - ellentétben a mai szabályozással - Magyarországon 1948 közepéig nem létezett állami finanszírozás, hanem a pártoknak maguknak kellett előteremteniük a működésükhöz, kampányaikhoz szükséges forrásokat - ami aztán különös üzleti tranzakciókat és pénzügyi mesterkedéseket eredményezett.

 
3 490 Ft
Akció: 2 965 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 IRATOK A MAGYAR-SZOVJET KAPCSOLATOK TÖRTÉNETÉHEZ, 1944. OKTÓBER - 1948. JÚNIUS. DOKUMENTUMOK

Szerkesztette: Vida István

Gondolat Kiadó, 2005

 

Magyarország a rendszerváltás előtt majd 40 évig a Szovjetunió befolyási övezetébe tartozott, s a "szocialista" nagyhatalom meghatározó szerepet játszott mindabban, ami ebben az időszakban nálunk történt. Az e kötetben közreadott, zömében eddig magyarul nem közölt 135 dokumentum, amely oroszországi levéltárakból származik, betekintést nyújt abba, hogy a második világháború után, 1944 és 1948 között hogyan alakult a két ország viszonya, és milyen priorításai voltak a Magyarországgal kapcsolatos szovjet külpolitikának. A budapesti szovjet követség jelentései, a külügyminisztériumi feljegyzések, a magyar politikusoknak, mindenekelőtt Rákosi Mátyásnak, Gerő Ernőnek, Gyöngyösi Jánosnak Sztálinnal, Molotovval és más szovjet vezetőkkel folytatott tárgyalásairól készült emlékeztetők új megvilágításba helyezik a két ország közötti viszonyról korábban kialakult képet.

 
3 890 Ft
Akció: 3 305 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 A JAPÁN-TENGERTŐL A DUNA-PARTIG. IMAOKA DZSÚICSIRO ÉLETPÁLYÁJA A MAGYAR-JAPÁN KAPCSOLATOK TÜKRÉBEN

Szerző: Umemura, Yuko

Gondolat Kiadó, 2006

 

Az első Magyarországon híressé vált japán sem gésa, sem sportoló nem volt, hanem egy kutató, Imaoka Dzsúicsiró (1888-1973), aki az 1920-as években kilenc éven át Budapesten élt. Kitűnően elsajátította a magyar nyelvet, jól érezte magát itt, és igen népszerű lett előadásai révén. Baráti kapcsolatba került az akkori magyar társadalom jeles tagjaival, s gazdag tapasztalatot szerzett Magyarországról. A magyar-japán kapcsolatok történetében sokszor említették a nevét, de hiteles életrajza, itteni és otthoni működésének részletes ismertetése most először lát napvilágot. Milyen kapcsolat fűzte Imaokát Horthy kormányzóhoz? Mit írt neki például Bethlen István miniszterelnök, Klebelsberg Kunó miniszter vagy Szabó Lőrinc?

 
2 680 Ft
Akció: 2 280 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR EXODUS. MAGYAR MENEKÜLTEK NYUGATON, 1956-1959

Szerző: Sós Péter János

Gondolat Kiadó, 2009

 

1956. november-decemberben valóságos menekültáradat indult el Magyarországról Nyugatra, a remélt szabadság, egy félelem és nyomorúság nélküli élet reményében. Kétszázezer ember indult a nagyvilágnak. Egy nagyvárosnyi ember. Kik is voltak ők? Mi késztette őket a sokszor pillanatok alatt elhatározott távozásra? Hogyan oszlott meg ez a tömeg? Mennyit veszített Magyarország, kor, családi állapot, iskolázottság, foglalkozás és más csoportosítások szerint? Hová, milyen országokba kerültek, és hogyan, milyen úton? "Könyvek tucatjai szólnak az októberi felkelésről, tanulmányok tucatjai a magyar politikai emigráció történetéről - írja a szerző.

 
1 680 Ft
Akció: 1 430 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A PÁRTOK ÉS A FÖLDREFORM 1918-1919-BEN

Szerző: Sipos József

Gondolat Kiadó, 2009

 

A szerző részben új források alapján, az újabb szakirodalom eredményeivel kritikusan számot vetve részletesen bemutatja az első világháborút követő évek politikájának egyik kulcselemét, a földreformmal kapcsolatos vitát. Az előzményekre is kitérve (Magyar Gazdaszövetség, 48-as Függetlenségi Országos Gazdapárt) részletesen elemzi a vitában részt vevő pártok (Gazdapárt, Gazdaszövetség, Kisgazdapárt, Országos Földmívespárt, majd Országos Kisgazda- és Földmívespárt, MSZDP) programját, kitekintéssel a Bethlen-konszolidáció időszakára.

 
2 250 Ft
Akció: 1 915 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 MAGYARORSZÁG A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ HULLÁMHOSSZÁN, 1951-1956

Szerző: Simándi Irén

Gondolat Kiadó, 2005

 

A kötet 1951 és 1956 között mutatja be a hidegháborús időszak egyik sajátos politikai fegyverét, az amerikai elképzelés szerint kialakított Szabad Európa Rádiót. Ennek során kitűnik a rádió alapító eszménye, amely a kettészakadt Európa egyesítését, a vasfüggöny mögött maradt népek felszabadítását fogalmazta meg. E feladatot szolgálta a Szabad Európa Rádió 1950-ben megszervezett magyar osztálya is. A napi célok között szerepelt a hiteles információ átadása, a nyugati demokráciák valósághű bemutatása, a hazai politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális és szociális körülmények pontos megrajzolása, és ezzel a magyarországi propaganda hatékony leleplezése.

 
2 680 Ft
Akció: 2 280 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 DIAGNÓZISOK ÉS TERÁPIÁK. JAVASLATOK AZ EURÓPAI GAZDASÁG ÚJJÁÉLESZTÉSÉRE AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN

Szerző: Rab Virág

Gondolat Kiadó, 2010

 

Az első világháború eredményeképpen felszínre került problémahalmazzal kapcsolatos politikusi reagálásokat és azok következményeit jól ismerjük. Nem sokat tudunk azonban a gazdasági és pénzügyi szakemberek - sok esetben a politikusi megfontolásokkal szembemenő - diagnózisairól és terápiáiról e problémákkal kapcsolatban. A könyv egyfelől ezeket a reakciókat mutatja be, másfelől végigkíséri a nemzetközi együttműködési politika útját a Brüsszeli Nemzetközi Pénzügyi Konferenciáig. A könyv abból a hipotézisből indul ki, hogy a pénzügyi és gazdasági kérdések megoldására az elméleti közgazdaságtan területén járatos, gazdasági tapasztalatokkal rendelkező szakemberek sokkal alkalmasabbak voltak politikustársaiknál. A tapasztalat azonban az, hogy még nekik sem sikerült a problémákat megoldaniuk. A könyv többek között ennek okait kutatja. A szerző a közgazdászi terápiák sokaságának elemzése során arra a következtetésre jut, hogy a közgazdászok sikertelenségének oka elsősorban a világgazdaság nagymértékű átalakulásának figyelmen kívül hagyása és az új helyzethez való alkalmazkodás elhúzódása volt.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
JOBBAN MONDVA

Szerző: Nunberg, Geoffrey

Gondolat Kiadó, 2008

 

Avagy hogyan csináltak a konzervatívok a liberalizmusból baloldali bolondériát: adóemelősdit, haboskávé-iddogálást, szusi-eddegélést, Volvo-vezetést, New York Times-bújást, testékszerezést és Hollywood-imádatot. A Jobban mondva szellemes, éles szemű és időszerű beszámoló a politikai nyelvezet megváltozásáról. Arról a folyamatról, amelynek során a konzervatív eszmevilág képviselőinek sikerült a média fősodrának nyelvezetét is elmozdítania a jobboldal irányába. Mint a szerző megállapítja, "amikor manapság politikáról beszélünk, akaratlanul is konzervatív látószögből beszélünk."

 
2 790 Ft
Akció: 2 370 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 HÍREK, HATALOM, TÁRSADALOM - INFORMÁCIÓÁRAMLÁS PÁRIZSBAN A KÖZÉPKOR VÉGÉN

Szerző: Novák Veronika

Gondolat Kiadó, 2007

 

A könyv célja, hogy bemutassa egy adott közösség - a 15. század eleji Párizs - híráramlásának teljes - történészi módszerekkel megismerhető - rendszerét, az egyes elemeket, szereplőket, műfajokat, hírcsatornákat, valamint ezek egymásra épülését, együttműködését, kapcsolódási pontjait, viszonylagos súlyát. A téma komplexitása miatt igen gazdag és sokszínű, magyar nyelven elérhetetlen kiadott és levéltári forrásanyagot dolgoz fel és mutat be. Lapjain az olvasó találkozhat kisemberekkel és hatalmasságokkal, írástudókkal és bűnözőkkel, megismerheti a korabeli propaganda kifinomult módszereit, a városban keringő rémhíreket, gúnydalokat, közéleti pletykákat - vagyis betekintést nyerhet egy középkor végi nagyváros, a "páratlan Párizs" esetenként furcsa, gyakran veszedelmes de mindig izgalmas világába.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SNAGOVI JEGYZETEK. GONDOLATOK, EMLÉKEZÉSEK, 1956-1957

CD-melléklettel
Szerző: Nagy Imre

Gondolat Kiadó, 2006

 

"Örömmel nyújtjuk át az olvasónak az 56-os forradalom egyik kapitális, de mindeddig bujkáló dokumentumát: Nagy Imre snagovi jegyzeteit, amelyekből pontos, sokszor meglepő, s majd mindig fájdalmas betekintést nyerhetünk a forradalom kivégzett miniszterelnökének 1956 őszén-telén és a rákövetkező év első hónapjaiban papírra vetett gondolataiba. (...) Az 1956. november végén Romániába hurcolt magyar kormányfő a számára kijelölt kényszerlakhelyen mind nagyobb elszigeteltségben és egyre mostohább körülmények között élt 1957. áprilisi őrizetbe vételéig és Magyarországra hurcoltatásáig: A snagovi házi őrizet annyiban azonban jobb volt az ezt követő fogság viszonyainál, hogy gondolatait Nagy Imre "szabadon" papírra vethette, sőt folyamodásait is megírhatta (ámbár azokat úgyszólván soha nem továbbították a címzetteknek).

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
GLADIÁTOROK

Szerző: Meijer, Fik

Gondolat Kiadó, 2009

 

A holland professzor könyve a régészeti és irodalmi források segítségével, a legújabb tudományos eredmények ismeretében, de mindvégig olvasmányosan mutatja be a gladiátorjátékok történetét, a gladiátorok életmódját és kiképzését, a játékok helyszínét és típusait, valamint a küzdők fegyvereit. A szerző kitér a gladiátorjátékok társadalmi-szociológiai szerepére, és foglalkozik két nagyszabású amerikai gladiátorfilmmel (Spartacus, Gladiátor) is. Fik Meijer ókortörténetet tanít az Amszterdami Egyetemen. Számos sikeres, főként az ókori Róma történetét és kultúráját bemutató ismeretterjesztő kötet szerzője.

 
2 490 Ft
Akció: 2 115 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 II. JÓZSEF UTAZÁSAI MAGYARORSZÁGON, ERDÉLYBEN, SZLAVÓNIÁBAN ÉS A TEMESI BÁNSÁGBAN, 1768-1773

Szerző: Kulcsár Krisztina

Gondolat Kiadó, 2004

 

II. Józsefet utazó császárként tartja számon a köztudat. Mind a kortársak, mind a későbbi korok történészei előszeretettel foglalkoztak utazásaival, különösen azokkal, amelyeket Falkenstein gróf álnév alatt, inkognitóban tett külföldön. A császárként, társuralkodóként birodalmán belül tett utazásainak tudományos feldolgozására eddig még nem került sor. Hogyan utazott a fiatal II. József? Használta-e elhíresült álnevét, a Falkenstein grófja címet birodalmában, és ott álruhában utazott-e? Váratlanok voltak-e látogatásai? A romantikus kalandkeresés helyett mi volt utazásaival a későbbi egyeduralkodó valódi célja? Mit tekintett fontosnak, mit figyelt meg utazásai során, hogy alattvalói életét és az államigazgatás működését jobbítani tudja?

 
1 980 Ft
Akció: 1 685 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 RENDŐRSÉGI CÉLKERESZTBEN A SZÉLSŐJOBB. DR. SOMBOR-SCHWEINITZER JÓZSEF RENDŐRFŐKAPITÁNY-HELYETTES FELJEGYZÉSE A SZÉLSŐJOBBOLDALI MOZGALMAKRÓL, 1932-1943

Szerző: Kovács Tamás

Gondolat Kiadó, 2009

 

Dr. Sombor-Schweinitzer József rendőr-főkapitányhelyettes a Horthy kori magyar rendőrség egyik meghatározó személye volt, 1938-tól 1944 márciusáig - amikor a Gestapo letartóztatta és a flossenburgi koncentrációs tárborba hurcolták - a budapesti rendőr-főkapitányság politikai rendészeti osztályának vezetője. Nevéhez kötődnek az ún. politikai nyomozások, vagyis azok az ügyek, amelyekben legális vagy illegális pártok és politikusok megfigyelése, adott esetben bíróság elé állítása volt a cél. A korabeli rendőrség - Sombor-Schweinitzer összeállításában - heti rendszerességgel tájékoztatta a belügyminisztert valamennyi magyarországi párt elmúlt heti tevékenységéről, a párton belüli mozgásokról.

 
2 950 Ft
Akció: 2 505 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 A BÁZELI EGYETEM MAGYAR VONATKOZÁSÚ KÉZIRATAI (1575) 1660-1798 (1815)

Szerző: Hegyi Ádám

Gondolat Kiadó, 2010

 

A Bázeli Egyetem alapítása óta jelentős szerepet játszott a kora újkori Magyarország művelődésében. A kötet első ízben igyekszik feltárni minden olyan Bázelben található kézirattári és levéltári forrást, amely a Bázeli Egyetem magyar, illetve magyarországi kapcsolataival valamilyen módon összefüggésbe hozható az 1660 és 1798 közötti időszakban. Az összes kéziratról autopszia alapján készültek a leírások. A gyűjtőmunka során a minél részletesebb feltárás volt a cél. Ezt a katalógus szerkezete is mutatja: a szerző az egyes kéziratokat analitikusan is feldolgozza, ha bennük valamilyen magyar vonatkozású rész található. Így nemcsak önálló kötetek szerepelnek a leírásokban, hanem olyan kéziratos anyagok is, amelyek csak részben tartalmaznak magyar anyagot. A kötetet a magyar és európai filozófia- és tudománytörténet iránt érdeklődő olvasóknak ajánljuk.

 
1 850 Ft
Akció: 1 575 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 SZEMTANÚK A TRÓJAI HÁBORÚRÓL. KRÉTAI DICTYS, FRÍGIAI DARES ÉS PHILOSZTRATOSZ SZÖVEGEI

Fordította: Hajdu Péter, Bolonyai Gábor

Gondolat Kiadó, 2009

 

Ki ne szeretné Hektór, Akhilleusz vagy Odüsszeusz szájából hallani a trójai háború nevezetes eseményeit, különösen azokat, amelyekről nem számolnak be a homéroszi eposzok? Vagy ha nem is magától Akhilleusztól, legalább a Krétai Dictystől vagy a Frígiai Darestől? Kötetünk három késő antik szöveg kommentárokkal és bevezetésekkel ellátott fordítását tartalmazza (Krétai Dictys: Trójai napló; Frígiai Dares: Trója pusztulása; Philosztratosz: Hőstörténet). A szövegeket az kapcsolja össze, hogy valamennyi egy-egy, a trójai háborúban részt vett hős beszámolóját közli a nagy háború előzményeiről, illetve történéseiről - legalábbis az antik irodalmi fikció szerint. E beszámolók nemcsak azért érdekesek, mert így mintegy belecsöppenünk a trójai háborúba, hanem azért is, mert nyomon követhetjük a késő antik szerzőt, amint kiigazítja Homéroszt. A szövegek Hajdu Péter, valamint Bolonyai Gábor és az ELTE Görög Tanszéke hallgatóinak élvezetes fordításában, alapos jegyzetanyag és bevezetők kíséretében olvashatók a kötetben.

 
3 290 Ft
Akció: 2 795 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 VÁROSPOLITIKA ÉS GAZDASÁGPOLITIKA A 16-17.SZÁZADI MAGYARORSZÁGON I-II.

Szerző: H. Németh István

Gondolat Kiadó, 2004

 

Az értekezés a 16-17.századi magyarországi városfejlődés politikai és gazdaságpolitikai tényezőit mutatja be. A szerző a vizsgált területet az eddig ismeretlen felső-magyarországi városszövetség (Kassa, Lőcse, Bártfa, Eperjes, Kisszeben és Késmárk) e területen folytatott tevékenységével mintázza. Kutatásainak nézőpontja egyedi, hiszen a témát eddig csupán a korszak országgyűlésein hozott törvénycikkeket vizsgálva mutatták be, mélyebb szintű, "polgárközeli" elemzésre eddig nem került sor. A kora újkori várospolitikát Magyarország történetének e két évszázadában a török hódítás és annak kiterjedését megakadályozó Habsburg-kormányzat törekvései befolyásolták.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.