Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Gondolat Kiadó

 Fő kategória >KIADÓ >G-I >Gondolat Kiadó

Sorrend:

-15%
SZEGED NYELVE A 21. SZÁZAD ELEJÉN

Szerző: Kontra Miklós – Németh Miklós – Sinkovics Balázs

Gondolat Kiadó, 2017

 

„…mink szegediesen vagy nem szögediesen vagy akárhogy beszélünk, nem vögyük észre. Van ëgy beszéd, az a lényege neki, hogy ez mán az e betűvel is keverödik, ö-zünk, de azé nem vögyük észre, hogy má e-vel is mondjuk” – válaszolta egy adatközlő arra a kérdésre, hogy milyen a szegedi beszéd. Az ö-ző („ö betűvel való”) beszédet legtöbben Szegedhez kötik, de vajon hogyan beszélnek a szegediek a 2010-es években? A 2012 és 2016 között zajlott kutatásban a szerzők 165, különféle származású szegedi lakossal készítettek interjúkat.

A több mint 370 órányi felvételből a kötet harminc szegedi középiskolás és harminc 60 év fölötti adatközlővel készült interjú alapján azt mutatja be, hogy ezek az emberek hogyan beszélnek, mennyire használják az ö-zést az interjúkban, valamint mit gondolnak arról, ők maguk kivel és mikor beszélnek szegediesen. Emellett az is kiderül, hogy szerintük milyen a szegedi beszéd, és milyen annak megítélése.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.09.13
A készlet erejéig!
-15%
ALASZKAI KÁVÉ

Szerző: Szücs Imre Zoltán

Gondolat Kiadó, 2017

 

Nap közben az alaszkai kávé nem hagyta nyugodni. „Jó volt az íze, az illata, szép a színe, Tim pedig kedves fickó, és már hányszor megígértem neki, hogy meglátogatom Alaszkában, de soha nem gondoltam komolyan. Lehet, hogy a kávé és Tim is valaminek a részei, így együtt? Elvégre soha nem lehet tudni pontosan, miből mi következik. Jó esetben csak halvány érzetek párosulnak, s az eseményeknek látszólag hozzájuk nem tartozó más olyan történések ágyaznak meg, melyek csak utólag válhatnak világossá magyarázatként. Talán ez a kávé és Tim is ilyen. Szóval, az alaszkai kávé eléggé jelentéktelen ahhoz, hogy elsőre rendeltetést kössünk hozzá. De ki tudja? Arra talán alkalmas, hogy elgondolkodjak valamin.” – mondta magában Jean-Pierre, és aznap este felhívta Timet. Három hét múlva a gépe leszállt az anchorage-i nemzetközi repülőtéren.

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.09.04
A készlet erejéig!
-15%
 A MAGYARORSZÁGI JEHOVA TANÚI EGYHÁZ TÖRTÉNETE. A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG

Szerkesztette: Fazekas Csaba – Jakab Attila – Petrás Éva – Szita Szabolcs

Gondolat Kiadó, 2017

 

Jehova Tanúi a XX. század eleje óta élnek Magyarországon. A Horthy-korszakban hol kommunistának, hol cionistának nyilvánították őket. A Rákosi- és Kádár-korszakban nyugati ügynököknek, Amerika-bérenceknek, rendszerelleneseknek, szovjetelleneseknek, demokráciaelleneseknek bélyegezték őket. A rendszerváltás után is megkapták a társadalomra való veszélyes, a családellenes, nemzetellenes fanatikus szekta minősítéseket.

Napjainkban közel negyven ezren vannak a közösség tagjai és a velük rendszeres kapcsolatban lévő, Bibliát tanulmányozó személyek. Kik is valójában Jehova Tanúi? Hogyan élte túl a közösség a XX. század megannyi megpróbáltatását és üldöztetését. Mi a helyük és szerepük a mai magyar társadalomban? Négy történész levéltári kutatásai, visszaemlékezések és bírósági iratok alapján rajzolja meg a közösség magyarországi történetét.

 
1 990 Ft
Akció: 1 690 Ft
Kezdete: 2017.09.04
A készlet erejéig!
-15%
 AZ ALKOTMÁNY SZOLGÁLATÁBAN. COSTANTINO MORTATI ÉLETE ÉS PÁLYÁJA

Szerző: Egresi Katalin

Gondolat Kiadó, 2017

 

Az első köztársasági alkotmány atyjának tekintett Costantino Mortatit roppant nagy tisztelet övezi az olasz közjogi gondolkodásban. Elismerik alkotmányjogászként, jogtudósként, az alkotmányozás folyamatában kardinális szerepet játszó kereszténydemokrata politikusként és alkotmánybíróként is. E kötet az ő életútját mutatja be és elméletét elemzi. Eközben a szerző választ keres arra a kérdésre is, hogy miként viszonyulhat valaki tudósként, közszereplőként és magánemberként a XX. század egymást követő politikai rendszereihez? Lehet-e politikusként tudósnak maradni és tudósként politizálni? E kötet nemcsak a tudós és politikus életének állomásait tekinti át, de el is helyezi e rendkívüli tisztelettel körülvett személyiséget a különböző politikai rendszerek sodrában.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.07.06
A készlet erejéig!
-15%
 „…OLVASD EL SZIGORÚ SZEMMEL CIKKEMET”. BABITS MIHÁLY ÉS GELLÉRT OSZKÁR NYUGAT-LEVELEZÉSE 1929–1941

Szerkesztette: Buda Attila, Pataky Adrienn

Gondolat Kiadó, 2017

 

A nagyhatású irodalmi folyóirat első nemzedéke két meghatározó alakjának, Babits Mihálynak és Gellért Oszkárnak a (hivatalos, ritkábban magánéleti) levelezése kiválóan megmutatja a Nyugat szerkesztési mechanizmusát. A kéthetente 80-100 oldalnyi terjedelemben megjelenő folyóirat számait rovat szerint megosztva, oldalra lebontva kellett megtervezniük, és minden egyes verset, írást is meg kellett szerkeszteniük, ami a mai technikai lehetőségek mellett is szép teljesítmény lenne. Babitsnak a versek, cikkek, kritikák, míg Gellértnek a széppróza terén lett döntő szava. A folyóirat szerzői, szerkesztői olyan névsort alkotnak, akikből biztonsággal összeállítható lenne a kor irodalomtörténete – hiányérzet nélkül.

 
2 950 Ft
Akció: 2 510 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
MOZART: D-MOLL ZONGORAVERSENY

Szerző: Kapitány Gábor

Gondolat Kiadó, 2017

 

A 2016-ban Széchenyi-díjjal kitüntetett Kapitány Gábor két megjelent regénye (Tizenkét evangélium; Álommalom) és verskötete (Hótűznéző) után ezúttal műfaji kísérletre vállalkozik. A zene már sok irodalmi mű létrejöttének volt ihletője. De vajon lehet-e egy zeneművet dallamról-dallamra áttenni az epikus szövegek világába? A szerző Mozart közkedvelt d-moll zongoraversenyéről vallja: a zenemű mindig epikus cselekményként jelent meg a számára. Természetesen nem minden muzsika epikus jellegű, de a szerző szándéka, hogy ezzel a kísérlettel egy új irodalmi műfajt indítson útjára.

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
A SZOVJET TÉNYEZŐ. SZOVJET TANÁCSADÓK MAGYARORSZÁGON

Szerző: Baráth Magdolna

Gondolat Kiadó, 2017

 

A kismonográfia a szovjet befolyás-gyakorlás eszközrendszerében elsősorban a közvetlen emberi tényező, mégpedig az itt dolgozó szovjet állampolgárok tevékenységének vizsgálatára helyezi a hangsúlyt: kik voltak és milyen pozíciókat töltöttek be azok az emberek, akik a szovjet vezetés – esetleg közvetlenül Sztálin – akaratát közvetítették a magyar vezetéshez, illetve ellenőrizték annak végrehajtását.

A tanácsadók intézményének megjelenése a régió országaiban egyfelől az új hódító hatalomnak való megfelelés, másfelől a politikai elitváltás, a társadalom irányításában gyakorlattal és megfelelő szakmai ismeretekkel nem rendelkező új társadalmi csoportok színre lépésének egyik következménye volt.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.11
A készlet erejéig!
-15%
 NEM MINDENNAPI TÖRTÉNELEM. VÁLOGATÁS A NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS SZERZŐINEK ÍRÁSAIBÓL

Szerkesztette: Balogh-Ebner Márton – György Sándor – Hajnáczky Tamás

Gondolat Kiadó, 2017

 

Valóban egy brit diplomata hozta az első rögbilabdát Magyarországra? Tényleg összeesküvés áldozata lett a legtöbb Árpád-házi uralkodó? Miként lett „nemzeti ünnep” június 22-e a németek által megszállt keleti területen? Ha szeretné tudni a választ, vagy csak érdekli, milyen lett volna az Albert Speer által tervezett Új-Berlin, és hogy miként élték meg Magyarországon a szovjet–finn háborút, jó helyen jár!

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.05
A készlet erejéig!
-15%
KAPIRGÁLÓKÖNYV

Szerző: Takács Ferenc

Gondolat Kiadó, 2017

 

Az imamalom egyhangúságával szajkózunk mindenféle áhítatos bölcsességet, magától értetődőnek vett, vitán felül álló hittételeket és hatékonynak gondolt varázsformulákat „ezeréves határokról”, „őshonos mangalicáról”, „a magyar gondolkodás mellérendelő jellegéről” és hasonlókról. Kulturális emlékezetünk is erre a rugóra jár: Shakespeare, ugyebár, „mindent tudott az emberről”, Mozart „a zene egyetemes zsenije” volt (sőt „Krisztusa” – evvel az utóbbi hittétellel Csajkovszkij állt elő). Pedig ha ezeknek a szóvirágoknak a tövénél megkapirgáljuk a talajt, gyakran valami egészen más fordul ki a napvilágra: kiderül, hogy valójában semmi sem (egészen) úgy van, ahogy gondoljuk, hogy valójában – Karinthy Frigyes szavait idézve – „minden másképpen van”, mint hinni szeretnénk.

 
2 950 Ft
Akció: 2 505 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
„MOST MINDEN VALAMIREVALÓ FÉRFINEK ITT A HELYE!”

Egy első világháborús családi dokumentumegyüttes vallomásai (1914–1918)

Szerző: Gereben Ferenc

Gondolat Kiadó, 2017

 

Gereben Ferenc művelődésszociológus a családi hagyatékban véletlenül rábukkant nagymamája száz éve lappangó első világháborús levelezésére. Az előkerült 120 tábori lap, levél és képeslap, valamint egy szakadozott fényképalbum képei sarkallták ennek a könyvnek a megírására. Az összes küldemény címzettje Aranka, az akkor tizenéves bakfis. A különböző frontokon harcoló 15 levélíró (általában alacsonyabb rangú tiszthelyettesek, később tartalékos hadnagyok) egy elmagyarosodott német polgárcsalád rokonaiból és ismerőseiből kerülnek ki.

 
4 000 Ft
Akció: 3 400 Ft
Kezdete: 2017.06.05
A készlet erejéig!
-15%
EGY HŰTLENSÉG NAPLÓJA

Szerző: Szolomu, Emiliosz

Gondolat Kiadó, 217

 

Jorgosz Dukarelisz régészprofesszor, a görögországi őskori régészet elismert szaktekintélye húsz év után tér vissza a kis szigetre, Kufoniszire, ahol annak idején ásatásokat folytatott. Az itt töltött idő mind a magánéletét, mind a szakmai pályafutását alapvetően megváltoztatta. Miközben az expedíció egy szenzációs régészeti leletre bukkant – egy ötezer évvel ezelőtt meggyilkolt terhes fiatal nő sírjára –, az amúgy boldog házasságban élő professzor szerelmi viszonyba bonyolódott az egyik tanítványával.

 
3 400 Ft
Akció: 2 890 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
HANEM CSAK EGY SZÓVAL MONDD

Szerző: Szőnyi Ferenc

Gondolat Kiadó, 2017

 

„Ha még elmondhatnám, mi most szakadt rám!

Ölelném azt is, kit nem ismerek,

s kíváncsian s féltőn megsimogatnám

a tárgyak arcát, mint egy kisgyerek,

aztán versbe gereblyézném a csendet,

a kibonthatatlant kibontani…

Köszörülném a torkom. Úgy szeretlek.

Ki tudja, hol fogom elmondani.”

(Szőnyi Ferenc: Curriculum vitae. Egy héttel a nagyműtét előtt)

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
Ó, KETTŐS EMBER. VERSEK

Szerző: Tornai József

Gondolat Kiadó, 2017

 

Tornai József 1927. október 9-én született a Pest megyei Dunaharasztin. Iskoláit helyben és Budapesten végezte. 1961-ig gyárban dolgozott. 1976-ig szabadúszó. 1987-ig a Kortárs versrovatának vezetője. 1992–1995 között az Írószövetség elnöke.

1975-ben József Attila-, 1998-ban Arany János-, 2001- ben Babérkoszorú-, 2012-ben Prima-, 2013-ban Kossuth- díjat kapott, 2014-tol a Nemzet Művésze.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-15%
PÉLDÁZATOK ÉS ELMÉLKEDÉSEK

Szerző: Meller Ágnes

Gondolat Kiadó, 2017

 

1995 fagyos decemberében szerettei és barátai a Kozma utcai temetőben vettek búcsút Meller Ágnestől, aki a hetvenes-nyolcvanas években a fokozatosan megnyíló szellemi horizont alatt dolgozó filozófusok, irodalmárok fordítója, szerkesztője, tanítója, vendéglátója, vacsoráztatója, pótmamája, történelmi információ- tárháza, az első magyarországi független demokratikus szakszervezet szállásadója és háziasszonya, kifogyhatatlan anekdotázó és adakozó volt.

 
1 990 Ft
Akció: 1 690 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
VELEM VAGY NÉLKÜLEM

Szerző: Mánta György

Gondolat Kiadó, 2017

 

Ez a látogatás annyira felbolygatott, hogy éjfélig nem sikerült elaludnom. Hazudnék, ha tagadnám: Geiger Ramona levett a lábamról. Egyfelől elragadóan szépnek találtam, másfelől az a nő öltött benne testet, akire kamaszkorom óta vágyakoztam, de csak most került az utamba. Egyetlen rá vetett pillantás elég volt ahhoz, hogy fölcsigázza a vágyamat. Amikor ma délután arra kért, hogy tegyünk még egy kísérletet, azért csókoltam meg a lábát, hogy éreztessem vele: képtelen vagyok lemondani róla.

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
ROMA FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA

Szerző: Lukács Gergely Sándor

Gondolat Kiadó, 2017

 

1893 óta a mai Magyarország területén a romák száma 65 ezerről 750900 ezerre nőtt, 2050-re pedig várhatóan 1,52 millióan lesznek, miközben a nem roma lakosság 5,56 millióra csökken. 2013-ban a romáknak mindössze 27 százaléka, míg a nem romák 60 százaléka volt foglalkoztatott, a tartós munkanélküliségi ráta terén a romák helyzete ötször rosszabb, mint az azonos korú nem romáké.

Lukács Gergely Sándor a kötetben vázolt foglalkoztatási stratégiát a romák barátjaként fogalmazta meg. Könyve nem a sirámok és óhajok gyűjteménye, hanem konkrét foglalkoztatási lehetőségek bemutatása.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 ZSIDÓK PALESZTINÁBAN. A CIONISTA VÍZIÓKTÓL A ZSIDÓ ÁLLAMIG

Szerző: Kalmár Zoltán

Gondolat Kiadó, 2017

 

„Kalmár Zoltán nehéz feladatra vállalkozott, amikor az arab–zsidó konfliktus első szakaszának megírására adta a fejét. Egyfelől azért, mert a magyar szakirodalom ezen a téren meglehetősen hiányos, mivel az eddigi munkák inkább az 1948 utáni korszakkal, az arab–izraeli háborúkkal, a nemzetközi vonatkozásokkal, vagy éppen Izrael történetével foglalkoztak. A cionizmus rendkívül fontos történetének áttekintésére azonban eddig csak kevesen vállalkoztak, s ők sem ilyen módon. Másfelől azért volt nehéz ez a feladat, mert szerteágazó problémát kellett tömören összefoglalni úgy, hogy lehetőleg semmi lényeges se maradjon ki, s a kérdés egésze érthető legyen a laikus, vagy akár szakértő olvasó számára. Szintézist írni mégoly nyúlfarknyi témákról is embert próbáló vállalkozás, a történész szakma egyik legnehezebb része.” Ferwagner Péter Ákos

 
1 200 Ft
Akció: 1 020 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
NEMES LAMPÉRTH JÓZSEF

Szerző: Gelencsér Rothman Éva

Gondolat Kiadó, 2017

 

Nemes Lampérth József 33 évet élt, tizenkét éves munkássága alatt a magyar aktivizmus egyik legjelentősebb képviselőjévé vált. A monográfia megőrzött leveleinek segítségével ismerteti élete alakulását, kapcsolatait a kor kiemelkedő személyiségeivel, kronologikus rendben követi nyomon alkotásait.

1916-ban részt vett a Fiatalok (később Hetek néven ismert) csoport kiállításán, ekkor fedezte fel munkáit Kassák Lajos, később így írt róla:

„Az epreskerti akadémia növendéke volt, fölényesen konok, ellentmondón lázadó természet. […] Nem a valóság ábrázolására törekedett, naturalista beállítottságát expresszív erői továbblendítették, s nem azt festette, amit látott, hanem azt, amire a tárgyi motívum inspirálta. A részletek nem érdekelték különösebben. Szinte elszánt erőszaktétel volt minden vonásának meghúzása, színei megbonthatatlan foltokban hangolódtak össze, kész képe elkülönül az idegen tárgyi környezettől, s mint zárt egész, önmagát jelenti. […]

 
8 000 Ft
Akció: 6 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 ...NAGY HASZNA A TEÁTROMNAK. RÉGI S ÚJ SZÍNHÁZTÖRTÉNETI DOLGOZATOK KOMÁROM ÉS POZSONY MÚLTJÁHOZ

Szerző: Tóth László

Gondolat Kiadó, 2017

 

Kötetünk – a kiadónknál 2015-ben megjelent íróportréi, a Határsértők után – ezúttal a József Attila-díjas TÓTH LÁSZLÓ (1949) színháztörténeti dolgozataiból ad válogatást.

A szerző kutatásai főleg a mai Szlovákia területére eső kisebbségi, illetve 1918 előtti magyar színházi történések, hagyományok, s ezen belül a komáromi és a pozsonyi magyar színjátszás egészének feltárására, vizsgálatára irányulnak.

Színháztörténeti dolgozatait is tartalmazó kötetei: Párhuzamok, kitérők (1992); Köz – művelődés – történet (2000), ezenkívül ő írta A (cseh)szlovákiai magyar művelődés története 1918–1998 (1999) harmadik kötetének összefoglalóját a csehszlovákiai magyar színjátszásról, s két kötetben feldolgozta a komáromi magyar színjátszás történetét is („…miként hajdan az apostolok”, 1997; Déryné nyomában, 1998).

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 HÁNY ÉVES AZ ALAPTÖRVÉNY? A RÉGI-ÚJ KÉRDÉSE AZ ALAPTÖRVÉNYBEN

Szerző: Kukorelli István

Gondolat Kiadó, 2017

 

A tematikus tanulmánykötet a Hány éves az Alaptörvény? címet viseli és ez a címadó tanulmánya is. A Hanyas vagy? kérdése nem ismeretlen a köz-és magánbeszélgetéseinkben, s különös jelentősége van a számoknak a több szempontból sajátos, megszakításokkal, rendszerváltásokkal tarkított magyar alkotmánytörténetben is.

A könyv két fejezetből áll, az elsőben az elvibb, alkotmányjogi írások találhatók, a második történetibb és talán személyesebb hangvételű.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
EGY ÉLET A KERESZTÉNYDEMOKRÁCIÁÉRT

Szerkesztette: Szabó Róbert - Gyorgyevics Miklós

Gondolat Kiadó, 2017

 

1947 nyárutójának egy éjszakáján zörgettek a fiatal mezőgazdász ablakán. A hírhozó annyit mondott: Zoli te is bejutottál. Ez a mondat egész más irányt szabott a mosonmagyaróvári agráregyetemen karrierjét éppen csak elkezdő 24 éves tanársegéd életének. A Demokrata Néppárt legfiatalabb képviselőjeként így vált a Magyar Országgyűlés tagjává. Sorsa innen kezdve viharos, sokszor tragikus közelmúltunk hű lenyomata. Kovács K. Zoltán egy életre elkötelezte magát a kereszténydemokrácia eszméjének szolgálata mellett. Képviselőtársai, elsősorban a párt vezetője, Barankovics István mély hatást gyakoroltak rá, szellemi hagyatékuk őrzését, továbbvitelét élethívatásának tekintette. Kényszerű emigrációja 1949-ben újabb meghatározó fordulatot jelentett számára.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 TOVÁBBÉLŐ UTÓPIÁK – MAGYAR ÉLETREFORM-TÖREKVÉSEK ÉS NEMZETKÖZI RECEPCIÓS HATÁSOK

Szerkesztette: Németh András – Vincze Beatrix

Gondolat Kiadó, 2017

 

A kötet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Történeti Elméleti és Összehasonlító Pedagógiai Kutatócsoport, továbbá a grazi Karl Franzens Universität, Institut für Erziehungs- und Bildungswissenschaften, Arbeitsbereich Allgemeine Pädagogik munkatársai „Weiterlebende Utopien, Továbbélő utópiák” című közös, az Osztrák-Magyar Akció alapítvány által támogatott kutatásának magyar vonatkozású résztanulmányait tartalmazza.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR KERESZTÉNYDEMOKRATÁK ÉS 1956

Szerkesztette: Kiss Mária Rita

Gondolat Kiadó, 2017

 

A „Magyar kereszténydemokraták és 1956” című tematikus kötetet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódóan a Barankovics István Alapítvány Kereszténydemokrácia Tudásbázisának kutatói készítették. A munkacsoport szándéka, hogy bemutassa a Demokrata Néppárthoz köthető hazai és emigráns kereszténydemokraták 1956-os szerepvállalását, politikai elképzeléseiket, valamint a forradalom és szabadságharc bukása után őket ért megtorlásokat. 1956-ban a kibontakozásra adatott idő hiánya, illetve az ország állapota, körülményei miatt kevés kivételtől eltekintve egymásra sem tudott találni a kereszténydemokrata politikai cselekvés budapesti, vidéki és emigrációs szegmense, kötetünk mindazonáltal egységes keretbe vonja tevékenységük bemutatását, hiszen ezek közös alapja minden esetben az élő kereszténydemokrata politikai hagyomány forradalomra adott reflexiója volt.

 
3 850 Ft
Akció: 3 275 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
LEHET MÁSKÉPP. SZÉCSÉNYI FERENC OPERATŐR

Szerkesztette: Duló Károly

Gondolat Kiadó, 2017

 

Hannibál tanár úr, Édes Anna, Elveszett paradicsom, Hideg napok, Az életbe táncoltatott leány, Hogy szaladnak a fák… – a magyar filmművészet kiemelkedő alkotásai, amelyek hatása igen nagy részben az operatőr: Szécsényi Ferenc egyedi látásmódján, fölényes mesterségbeli tudásán és művészi megjelenítő erején alapszik. Érzékeny kameráját mindig a lényegre irányítva, sallangmentesen is erőteljes képeivel, kimunkált fényhangulataival szolgálta és tette emlékezetessé azokat a filmeket, melyek rendezőinek érdemi alkotótársa volt. Nem véletlenül tartják a fekete- fehér filmezés legkiemelkedőbb hazai mesterének, hiszen például a Kovács András rendezte Hideg napokban szinte grafikára emlékeztetően kontrasztos képi világot teremtett, de hogy színes filmben is eredeti látványunivezumot tudott alkotni, arra vall – egyebek közt – Az életbe táncoltatott leány.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A FÉNY INFORMÁCIÓTÖRTÉNETÉHEZ

Szerkesztette: Z. Karvalics László, Fábián Borbála

Gondolat Kiadó, 2017

 

A fény és a mesterséges fénykeltés, mint tárgy sajátos helyet foglal el a történeti irodalomban. A nagy gazdasági és politikai témák árnyékában legtöbbször „kis művelődéstörténeti színesként”, az újkortól pedig főleg technika- és üzemtörténeti kérdések kapcsán kerül elő.

A kötet tanulmányai igazolják, hogy az információtörténeti nézőpont is izgalmas és termékeny megközelítési lehetőség, Hiszen a fénykeltés elsődleges funkciója az emberi tevékenység kiterjesztését sokféleképpen lehetővé tévő reprezentációs erő megnövelése – olyan területeken is, amelyekre ritkábban esik figyelem.

 
2 940 Ft
Akció: 2 500 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 PATERNALIZMUS. A MÁSOKRÓL VALÓ GONDOSKODÁS ERKÖLCSI HATÁRAI

Szerző: Szerletics Antal

Gondolat Kiadó, 2017

 

Szerletics Antal könyve úgy nyújtja kiváló összefoglalását a paternalizmus fogalma és igazolása körüli, immár két évszázada zajló morál- és politikafilozófiai diskurzusnak, hogy eközben érdemben hozzá is járul e tisztázó vitához. A liberális hagyomány jellegzetes autonómiaalapú antipaternalizmusának élesszemű bírálatán túl a dolgozat különösen értékes és a hazai irodalomban egészen újszerű része a probléma erényetikai értelmezésének kidolgozása. A gondoskodás erényének megvilágítása hozzájárul a paternalizmus erkölcsi határainak azonosításához, egyúttal a jószándékú szabadságkorlátozások e korlátok közötti igazolásához.

Cserne Péter, University of Hull

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 LUKÁCS GYÖRGY, AZ AUTONÓM FILOZÓFUS. KRITIKÁK, VITÁK, TEÓRIÁK

Szerző: Szabó Tibor

Gondolat Kiadó, 2017

 

Lukács György a 20. század egyik meghatározó filozófusa, esztétája volt. A magyar filozófia történetében azzal emelkedik mindenki fölé, hogy ő nem csupán befogadta a nemzetközi filozófiai szakirodalom eredményeit és továbbfejlesztette azokat, hanem tudományos teljesítményével, felkészültségével, széleskörű tájékozottságával, fogalomalkotó és magas absztrakciós szintjével képes volt vissza is hatni a nemzetközi filozófiai gondolkodásra, képes volt befolyásolni annak 20. századi irányát. Ha műveit érdekmentesen, csak a szövegek filozófiai, esztétikai, kulturális tartalmára tekintettel a hermeneutika eszközeivel vizsgáljuk, ma is evidens, hogy nemzetközi mércével mérve is jelentős magyar és európai léptékű gondolkodóról van szó. Bírálói minden korban sokan voltak. Lukács mégis jelentős és önálló filozófiát kidolgozó teoretikusa volt a 20. századnak, aki nélkül sok eszmei, filozófiai és esztétikai jelenség, vita és párbeszéd meg sem érthető a korból.

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 KIHÍVÁSOK. KÖZÉPPONTBAN A SZÉKELYFÖLDI OKTATÁS KÉRDÉSEI

Szerző: Mandel Kinga Magdolna

Gondolat Kiadó, 2016

 

A tanulmánykötet a székelyföldi oktatás kihívásait tárja elénk, néha közelebbről, kifejezetten csak székelyföldi kontextusban, néha távolabbról, a romániai magyar és/vagy határon túli magyar oktatási szempontrendszer felől elemezve a kérdéseket.

 
3 300 Ft
Akció: 2 805 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 AZ OROSZ BIRODALOM SZÜLETÉSEI. MAGYAR KUTATÓK TANULMÁNYAI AZ OROSZ TÖRTÉNELEMRŐL

Szerkesztette: Frank Tibor

Gondolat Kiadó, 2017

 

Ez a könyv folytatása annak a sorozatnak, amelyet a Gondolat Kiadó jóvoltából 2004-ben indítottunk a nagy világbirodalmak, történeti nagyhatalmak sorsát, tündöklésük és hanyatlásuk okait és következményeit keresve. Eddig brit (2004), amerikai (2007) és német (2012) kötetünk jelent meg. E kötet 20 dolgozatával együtt tehát immár közel nyolcvan tanulmány vizsgálja különféle birodalmak, nagyhatalmak születését és halálát. Nemzeti történetünket csak ezek alapos ismerete alapján érthetjük meg: a legtöbb fontos magyar történeti esemény mögött európai vagy globális változások, konfliktusok, átrendeződések húzódnak meg.

 
4 000 Ft
Akció: 3 400 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ETIKA ÉS POLITIKA. A DEMOKRÁCIA EGYÉNI FELELŐSSÉG

Szerző: Boros János

Gondolat Kiadó, 2016

 

A kötet az elmúlt másfél évtizedben (2002–2016) készült rövid politikai-etikai és demokráciaelméleti szövegeket tartalmaz. A szerző annak elősegítésére törekedett, hogy növekedjék a társadalmi igazságosság, kialakuljon a valódi demokrácia. Ennek feltétele, hogy a benne élők komolyan veszik az alapító elveket, melyek szerint morális és jogi értelemben valamennyien a demokrácia létrehozói vagyunk, és ezért személyes felelősséggel és elköteleződéssel tartozunk.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZEM A LÁTÁSRA, FÜL A HALLÁSRA

Szerző: Duló Károly

Gondolat Kiadó, 2016

 

Egy fiatal, tehetős föníciai bankár és kereskedő Attika központi városában telepszik le. Jövevény létére befogadják. Szívesen látott vendégbarát lesz a polisz polgárainak italozásain, lakomáin, eszmecseréin. Szemrevaló nőkkel és jeles férfiakkal kerül szoros kapcsolatba, s barátság szövődik közte és Aiszkhülosz között. Simulékonysága és sikeres beilleszkedése hátterében azonban titkos küldetés rejlik, hiszen Dareiosznak, „a Királyok Királyának szeme és füle”-ként kémkedik a perzsa birodalom ellenségeinek egyik fellegvárában. Már jól értesültként rangrejtve és igaz valóját leplezve kalandos kitérőkkel jut el Perszepoliszba, hogy személyesen tegyen jelentést megbízóinak. Vándorlásának stációi és megélt tapasztalatai azonban olyan visszautat jelölnek ki számára, amelyen nemcsak lába, hanem szíve és szelleme is közelíti őt a születő demokrácia honához: Athénhoz.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
 VÁLT(AK)OZÓ OLVASATOK JOHANN FRIEDRICH HERBART PEDAGÓGIÁJÁNAK HAZAI RECEPCIÓJÁBAN

Szerző: Bicsák Zsanett Ágnes

Gondolat Kiadó, 2016

 

Nem szorul különösebb magyarázatra hazánkban, hogy mit is jelent a poroszos nevelés. Sokan ismerik ennek tipikus jellemzőit még akkor is, ha nem volt különösebb pedagógiai előképzettségük. Ezen elvek határozták meg a hazai iskolagyakorlatot, s sokan éppen ezzel szemben fogalmaztak meg új utakat, lehetséges pedagógiai irányzatokat, tanítási módszereket, melyek már a gyermek képességeit, egyéniségét helyezték a középpontba. A poroszos nevelés továbbra is a rideg módszereket, a gyerekekkel szemben támasztott egységes elvárásokat juttatja eszünkbe. Gondolhatnánk jogosan, hiszen ezt akár a saját iskolai tapasztalatunk is mondatja velünk.

 
2 950 Ft
Akció: 2 505 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 LÉLEKENCIKLOPÉDIA. A LÉLEK SZEREPE AZ EMBERISÉG SZELLEMI FEJLŐDÉSÉBEN - II. KÖTET.

Filozófia, tudomány, paratudomány

Szerkesztette: Simon-Székely Attila

Gondolat Kiadó, 2016

 

A Lélekenciklopédia négy kötete betekintést nyújt a világ nagy mítoszaiban, vallásaiban, a filozófiában, a tudományos és a paratudományos gondolkodásban meglévő lélekfelfogások világába. Sajátos tartalma folytán egyedülállónak tekinthető a magyar és nemzetközi tudományos és kultúrtörténetben, valamint az enciklopédikus szakirodalomban is. Az enciklopédia szócikkei az adott terület lélekábrázolásait, -értelmezéseit bemutató, több oldalt kitevő, érdekes, olvasmányos, a laikus olvasó számára is érthető tanulmányok.

 
5 990 Ft
Akció: 5 090 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A NAGY HAJSZA. A KÖZGAZDASÁGI ESZME TÖRTÉNETE

Szerző: Nasar, Sylvia

Gondolat Kiadó, 2016

 

Sylvia Nasar neve a magyar olvasóközönség előtt sem ismeretlen: ő a szerzője az Egy csodálatos elme című bestsellernek is, amely a zseniális matematikus, John Nash (a játékelmélet kidolgozója) viszontagságos életútját mutatja be a Nobel-díj átvételéig. Nasar kedvelt témája a tudósok „külső és belső élete” – legújabb könyvében a közgazdaságtan úttörőinek regényes történetét írja meg. Ez a nagyszabású (a maga nemében páratlan) „közgazdasági tanregény” azt mutatja be, hogyan jutott el az emberiség az isteni büntetés (vagy éppen természeti szükségszerűség) több ezer évig népszerű és elégséges magyarázatától addig a – talán túlzottan optimista – akciótervig, hogy anyagi szükséglétei kielégítésének kulcsát teljes egészében a saját kezébe vegye.

 
4 450 Ft
Akció: 3 785 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 RÉGIÓK, HATÁROK, IDENTITÁSOK. (KELET-)KÖZÉP-EURÓPA A (MAGYAR) FILOZÓFIATÖRTÉNETBEN

Szerkesztette: Mester Béla

Gondolat Kiadó, 2016

 

A magyar filozófiai hagyomány helyét újragondoló írások élén álló bevezető tanulmány a nemzeti filozófia fogalmát taglalja, azt a magyar sajátságot a középpontba állítva, hogy a program nálunk először a hazai bölcseleti hagyomány nemzeti keretek között való elbeszélését tűzte ki célul, a másutt jellemzőbb jövővíziók helyett; majd mindezek után fölvázolja a kelet-közép-európai összehasonlító filozófiatörténet művelésének tervét. Az első tanulmányblokk a nemzeti filozófia mibenlétét problematizálja összehasonlító vizsgálatokkal, Kelet-Közép-Európa fogalmának történeti alakulására is reflektálva.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
GONDOLATOK A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZERRŐL

Szerző: Borlói Rudolf

Gondolat Kiadó, 2016

 

Borlói Rudolf negyedszázadon át a gyakorlatban foglalkozott társadalombiztosítási témákkal, kiemelten a nyugdíjrendszerrel. Ennyi idő már elegendő saját nyugdíj-világkép kialakítására, ezért a szerző által a címben ígért gondolatok között számos újszerűt kínál elfogadásra az olvasónak.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 „MARADJON EMLÉKÖZET?” A DÉLSZLÁV HÁBORÚ TÁRSADALMI EMLÉKEZETE A KOPÁCSI MAGYAR EMLÉKEZETKÖZÖSSÉGBEN

Szerző: Baumann Tímea

Gondolat Kiadó, 2016

 

Baumann Tímea „Maradjon emléközet? A délszláv háború társadalmi emlékezete a kopácsi magyar emlékezetközösségben” című könyvének célja, hogy az emlékezetközösséget mint sajátos kultúrát, annak társadalmi gyakorlatait, illetve az emlékezetközösség sajátjának tekinthető társadalmi emlékezet alakulását vizsgálja és elemezze. A vizsgált társadalmi emlékezet az 1991 és 1995 zajlott, Jugoszlávia felbomlását kísérő úgynevezett délszláv háború horvátországi baranjai eseményei és azok (egyéni és társadalmi) következményei. A szerző kutatását a horvátországi Kopácson (Kopačevo) élő, magukat zömében magyar nemzetiségűnek valló emberek között végezte.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 „NINCS FÜST, AHOL NINCSEN TŰZ”. AZ ÁRTATLANSÁG VÉLELMÉNEK ÉRVÉNYESÜLÉSE A MAGYAR BÜNTETŐBÍRÓSÁGOK GYAKORLATÁBAN

Szerző: Bencze Mátyás

Gondolat Kiadó, 2016

 

Mindenki hallott már olyan esetekről, amikor a bíróságok bűnösnek vélt személyeket „hagytak futni”, vagy ellenkezőleg: később ártatlannak bizonyult vádlottakat ítéltek el. Az ilyen történések a világon mindenhol az igazságszolgáltatás velejárói, azonban mindez nem jelenti azt, hogy ne kellene feltárni és elemezni a háttérben meghúzódó tényezőket. A jogi szabályozás vizsgálata önmagában ehhez nem elegendő. Bírósági tárgyalásokra járó jogászok nap mint nap szembesülhetnek azzal a tapasztalattal, hogy az írott jog nem ad pontos eligazítást arra nézve, egy-egy konkrét ügyben milyen szempontok, megfontolások alapján születik meg az ítélkező fórum döntése. A nemzetközi szakirodalom több megközelítésből, alaposan feldolgozta már, hogy melyek azok a jogon kívüli faktorok, amelyek hatással vannak a bírói döntéshozatalra és amelyek ismeretében jobban megérthető annak belső mechanizmusa.

 
2 950 Ft
Akció: 2 510 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
JELEK ÉS SÁMÁNOK A SZIKLARAJZOKON

Szerző: Hoppál Mihály

Gondolat Kiadó, 2016

 

Régóta foglalkoztatja a kutatókat és a nagyközönséget a sziklákon található ábrázolások jelentése. Egyáltalán megérthetők (vagy megfejthetők) a sziklákon található jelek? Milyen elvek alapján foghatunk hozzá a sziklarajzok furcsa alakzatainak vizsgálatához? Felfedezhetők-e jelképek (szimbólumok) és/vagy jelentést hordozó jelenetek a sziklavésetek között? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel a sziklarajzok szemlélése során – van-e üzenetük a számunkra? A kötet célja éppen az új, kevésbé ismert sziklarajzok bemutatása.

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
WOLFGANG AMADÉ MOZART LEVELEI

Szerkesztette: Mikusi Balázs

Fordító: Györffy Miklós

Gondolat Kiadó, 2016

 

A zeneszerző halála óta eltelt éppen 225 év alatt számtalan hosszabb-rövidebb Mozart-életrajz jelent meg, s mindegyikükből egy kicsit más Mozart lép elénk. Hol afféle örök gyermek, akinek sosem nőtt be a feje lágya; hol öntudatos lázadó, aki vakmerően szembeszállt kora feudális társadalmi rendjével; hol meg nem értett zseni, akit kortársai közönye juttatott szegénysorba; hol nagyvilági dandy, akinek kezei közül kifolytak amúgy bőséges jövedelmei. Az igazi paradoxon azonban az, hogy ezeket az összeegyeztethetetlennek tűnő Mozart-portrékat végső soron valamennyi életrajzíró ugyanarra a terjedelmes forrásgyűjteményre alapozta: a Mozart család (mindenekelőtt az édesapa, Leopold buzgalmának köszönhetően fennmaradt) hatalmas levelezésére.

 
4 990 Ft
Akció: 4 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HA LATIN-AMERIKA IRÁNYÍTANÁ A VILÁGOT

Szerző: Guardiola-Rivera, Oscar

Fordító: Lázár Júlia, Margitta Nóra

Gondolat Kiadó, 2016

 

Miközben a világ leggazdagabb nemzetei komoly válságokkal küzdenek, latin-amerikai országok vezetői tömegeket tudnak mobilizálni politikájuk támogatására, helyileg jól alkalmazható és fenntartható alternatívákat dolgoznak ki.

Miért?

Az Amazonas-medence népei egykor saját történelmük urai voltak. Kemény munkával alakították át veszélyes természeti környezetüket: öntözőcsatornákat építettek és folyókat szabályoztak – így az általuk kialakított védett helyeken a civilizáció virágzásnak indulhatott.

 
3 950 Ft
Akció: 3 360 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FILM VAN, BABÁM! A CSEH ÚJ HULLÁMRÓL

Szerző: Zalán Vince

Gondolat Kiadó, 2016

 

A közértes Fekete Péter, a szerelmes Szöszi, Miloš, a vasutas gyerekember, a százszorszép Jarmila és Ježinka – sorolhatjuk emlékezetes cseh filmek felejthetetlen filmhőseit. Mindannyian egy nevetős-sírós, filmművészeti (tűzoltó) bál résztvevői voltak az 1960-as években, ahonnan, mint ismeretes, ellopták a tombolanyereményeket – máig nem tudjuk, kik. Mások meg, 1968-ban, véget vetettek a táncnak, a mókának, a kacagásnak. Tudjuk, kik voltak. A bált fiatal cseh és szlovák filmrendezők új szemléletű nemzedéke rendezte, szomorúságos évek után újra mosolyt varázsolva a nézők arcára, nemcsak Csehszlovákiában és Magyarországon, hanem egész Európában.

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
NEMZETI KOMMUNIZMUS ÉS MAGYARORSZÁG

Szerző: Kovrig Béla

Fordító: Berényi Gábor, Huppert Anna, Jakabffy Imre

Gondolat Kiadó, 2016

 

A nemzeteket ért nem is egy katasztrófa – utólag visszatekintve – későbbi látványos újjászületésük legnagyobb esélyének bizonyult. Kétségtelen, hogy ama becstelenség és indokolatlanul brutális eljárás mellett, ahogyan a szovjet-orosz kormány a látszólag diadalmas felkelést szörnyű kudarccá változtatta – a maga végzetes és szívszorító következményeivel–, ugyanez a kormány öntudatlanul is nagy szolgálatot tett Magyarországnak azzal, hogy ez utóbbi rövidéletű demokratikus közéletének a szellemét, mentális klímáját megszilárdította és tartóssá tette. … A magyarokat a felkelés »mézeshete« alatt általuk megközelített nemzeti egység tapasztalata, majd a saját és nemzetük szabadságát ismét könyörtelenül szétzúzó közös ellenség iránti halálos megvetés és bősz harag …a társadalmi integráltságnak és a nemzet politikai egységének olyan fokába cementezte össze, amilyet újabb kori történelmük során soha nem értek el. Kovrig Béla

 
4 000 Ft
Akció: 3 200 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A NYUGAT-BALKÁN PARLAMENTJEI

Szerző: Szabó Zsolt

Gondolat Kiadó, 2016

 

Az olvasó a nyugat-balkáni térségnek a szakirodalomban eddig megjelent egyik legátfogóbb közjogi-politikai leírását és összehasonlító elemzését tartja kezében, középpontban a hat ország kilenc parlamentjével. A kötet egyfajta közjogi térkép is, amely segít eligazodni az összetett helyi viszonyok között, továbbá történelemkönyv, amely bemutatja a térség alkotmányjogi múltját és jelenét, és részletes látlelet is a helyi parlamentek belső működéséről. Az összehasonlító parlamenti jog elismert művelőjeként a szerző alapos, hatalmas adatanyagot és a parlamenti gyakorlatot is figyelembe vevő kutatómunkát végzett. Ennek eredményeként a parlamenti működés részletes elemzése mellett jó érzékkel fókuszált a terület államéletének legfontosabb átfogó kihívásaira is: az etnikai sokszínűségre, a konfliktusok külső rendezésének „hagyományára”, vagy a mintakövetés ellentmondásaira. A könyv kiválóan járul hozzá ahhoz a célhoz, hogy a Nyugat-Balkán ne legyen fehér folt az egyesülő Európa térképén. (Halász Iván)

 
3 000 Ft
Akció: 2 550 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MATÉZIS, MECHANIKA, METAFIZIKA

A 18–19. századi matematika, fizika és csillagászat eredményeinek reprezentációja a filozófiában és az irodalomban

Szerkesztette: Gurka Dezső

Gondolat Kiadó, 2016

 

E kötet tanulmányai főként olyan 18–19. századi matematikusok, fizikusok és csillagászok munkásságát és szövegeit állítják középpontba, akik más diszciplináris és kulturális területek jelenségeire, illetve a korabeli filozófia problémáira is reflektáltak. A newtoni mechanika, a karteziánus vagy a kanti filozófia – a maitól még jelentősen eltérő diszciplináris határok következtében – jellemzően nem külsőleges viszonyítási pontot jelentettek a kor természettudósai számára, hanem maguknak a természettudományos kérdésfelvetéseknek a részét képezték.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
 ÁLLAMBÖLCSELETI TÖREDÉK. SOMLÓ BÓDOG ÍRÁSAI ÉS HÁTRAHAGYOTT JEGYZETEI EGY MEGÍRNI TERVEZETT ÁLLAMBÖLCSELETBŐL

Szerkesztette: Takács Péter

Gondolat Kiadó, 2016

 

Somló Bódog 1919-ben – két évvel a nemzetközi jogelméleti szakirodalomban igen kedvezően fogadott Juristische Grundlehre megjelenése után, s felhagyva az ún. prima philosophia kidolgozására irányuló törekvéseivel – egy állambölcseleti mű megírásába kezdett. Ezzel nyilvánvalóan a történelem alakulására reagált, s az elmélettörténeti „örökkévalóságok” szempontjából szeretett volna választ találni kora politikai kérdéseire. Az államot illetően sem akart sub specie momenti – a pillanat nézőpontjából – fogalmazni, mert azt gondolta, vagy inkább azt remélte, hogy amit sub specie aeternitatis – az örökkévalóság nézőpontjából – mond, az érvényesebb lehet.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 A KIVÉTELES AMERIKA. AZ AMERIKAI KIVÉTELESSÉG TÖRTÉNELMI BEMUTATÁSA

Szerző: Peterecz Zoltán

Gondolat Kiadó, 2016

 

Majdnem mindenkiben él az amerikaiakról egy kép. Leginkább az, hogy sikeresek, magabiztosak és gazdagok. Valahogy a szerencse mindig őket segíti. Tény, hogy az amerikaiak nagy többsége a mai napig saját nemzetét kivételesnek tartja, az Egyesült Államokat a többi országnak valamiféle példát mutató nemzetként látja. Peterecz Zoltán, az egri Eszterházy Károly Egyetem oktatójának A kivételes Amerika című könyve ezt a témát vizsgálja, s arra a kérdésre keresi a választ, hogy ez az amerikai életérzés honnan ered. A szerző próbálja az amerikai történelmet áttekintve – kezdve az angol telepesektől egészen napjainkig – megadni a választ arra, miért is gondolnak az amerikaiak magukra kivételként, miért tartják magukat kiválasztott népnek.

 
3 450 Ft
Akció: 2 935 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 REX ET REGNUM. TANULMÁNYOK A MAGYAR POLITIKAI GONDOLKODÁS TÖRTÉNETÉBŐL

Szerző: Rácz Lajos

Gondolat Kiadó, 2016

 

E könyv borítóján jelzett témák – a magyar politikai gondolkodás és kormányzás története – oly kiterjedtek és végtelenek, hogy azt szinte lehetetlen egyetlen kötetben áttekinteni, ezért a szerző kiemelte azok egyes vonatkozásait: a hatalom átörökítésének módjait, legitimációját, gyakorlásának korlátozott vagy korlátlan jellegét, közigazgatási érvényesítését, az állam struktúráinak problémáit és a hatalom gyakorlóját gyakran övező misztikumot. Az ezekre vonatkozó hazai elméletek, vagyis a sajátosan magyar államelméleti hagyomány áttekintését a középkori és újkori magyar állam kormányzását és igazgatását bemutató tanulmányok egészítik ki.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 NEVELÉSTUDOMÁNY ÉS PEDAGÓGIAI KOMMUNIKÁCIÓ A SZOCIALIZMUS IDŐSZAKÁBAN

Szerkesztette: Németh András - Garai Imre - Szabó Zoltán András

Gondolat Kiadó, 2016

 

Jelen kötet A magyar neveléstudomány története a szakmai folyóiratok tükrében (T 100 496) című OTKA-kutatás további eredményeit tekinti át Németh András – Bíró Zsuzsanna Hanna, Garai Imre, Balogh Beáta – Nagy Andrea, Golnhofer Erzsébet – Szabolcs Éva, Szabó Zoltán András és Sáska Géza által írott tanulmányok útján.

 
2 950 Ft
Akció: 2 505 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
 A CIVILIZÁCIÓ ÁRA. AZ AMERIKAI ÉRTÉKEK ÉS A VISSZATÉRÉS A PROSPERITÁSHOZ

Szerző: Sachs, Jeffrey D.

Fordító: Berényi Gábor, Soproni András

Gondolat Kiadó, 2016

 

A közgazdaságtani gondolkodás mai fő áramlatai sok szempontból a felvilágosodás univerzalista tudományeszményének örökösei. Olyan „általános” összefüggéseket és törvényszerűségéket hirdetnek, melyek az ígéret szerint minden emberi közösségben egyformán érvényesek és alkalmazhatók. A geopolitikai gondolkodásmód segít felismerni az ilyen „univerzális” (egész pontosan: univerzalista) eszmények mögött megbúvó rejtett hatalmi érdekeket, dominanciaviszonyokat. A közgazdasági modellek univerzális érvényességébe vetett hit tehát a globalizáció egyik legfontosabb hajtóereje, ideológiai muníciója. Ezzel szemben a következetes geopolitikai gondolkodás rávilágít arra, hogy ezek az elképzelések többé-kevésbé maguk is adott történelmi és társadalmi szituációk derivátumai.

 
3 450 Ft
Akció: 2 935 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.