Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

L'Harmattan Kiadó

Fő kategória >KIADÓ >J-L >L'Harmattan Kiadó

Sorrend:

-20%
  A LOGIKA EGYEDFEJLŐDÉSE ÉS SZOCIOLÓGIÁJA – SZEMELVÉNYEK A MEGISMERÉSTUDOMÁNYOK KÖRÉBŐL

Szerző: Kiss Szabolcs

L'Harmattan Kiadó, 2015

 

Mikortól és honnan tudják a csecsemők, hogy a tárgyak akkor is léteznek, ha éppen nincsenek velük perceptuális kapcsolatban? Mikortól és miként tulajdonítanak konzisztenciát a másik személy vélekedésrendszerének a gyermekek?

Az újabb kísérleti eredmények fényében mi tartható és mi nem a klasszikus piaget-i nézetekből? Hogyan értjük meg a saját lelkiállapotainkat és egy másik személy elméjét? Mit is tudunk a naiv tudatelmélet idegrendszeri alapjairól? Milyen rejtett lélektani ismertek húzódnak meg a nyelvben? Mi a tudat?

 
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
RABLÁS BRÜSSZELBEN

Szerző: José Bové

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

MILYEN HARCOK FOLYNAK a brüsszeli folyosókon a multinacionális cégek beszivárgott lobbistáival?

HOGYAN PRÓBÁLTA ALÁAKNÁZNI az EU egészségügyi irányelvét a dohánycégek konspirációja?

A MEZŐGAZDASÁG KEMIZÁLÁSÁBAN ÉS A TERMÉSZET VÉGSŐKIG VALÓ KIZSAROLÁSÁBAN érdekelt agrokémiai vállalatok hogyan férkőznek a legfelsőbb döntéshozatali szintek közelébe?

 
2 650 Ft
Akció: 2 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
NAPPALI HÁZ, ÉJJELI HÁZ

Szerző: Olga Tokarczuk

Fordította: Körner Gábor

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Nowa Ruda (német nevén Neurode) sziléziai kisváros a cseh–lengyel határon, a háború előtt Németországhoz tartozott. Az ideköltöző narrátor, rejtélyes szomszédjával, a parókakészítő Martával folytatott beszélgetései nyomán, kisebb-nagyobb történetekből férceli össze az őt körülvevő valóság patchworkjét. Az emlékek és álmok különböző korokból származnak az idők kezdetétől a középkoron és a 18. századon át a jelenig. Az emberi élet állandó változása és a változatlan tér és természet, a történelem és a mítoszok, apokrifok világa, az egyén emlékei és a kollektív tudattalan archetípusai együtt alkotják az örök „hely” végtelen valóságát.

 
2 950 Ft
Akció: 2 360 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
DÉLFORDULÓ

Szerző: Paul Claudel

Fordította: Székely Melinda

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

„A színházi szöveget csak akkor tekintjük értékesnek, ha váratlan és – szó szerint – játszhatatlan. A színmű rejtély, amelyet a színháznak meg kell fejtenie. Ebbe néha sok időt fektet. Az elején senki sem tudta, hogyan játssza Claudelt vagy Csehovot, de a színházat, a színészi játékot éppen az változtatja meg, ha a lehetetlent kell eljátszania; a színművészet határozott változásai tehát a drámaköltővel kezdődnek; magányossága, tapasztalatlansága, még a felelőtlensége is fölöttébb becses nekünk.

 
1 800 Ft
Akció: 1 440 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A NEVELÉS KOZMOLÓGUSAI

Szerkesztette: Lázár Imre, Szenci Árpád

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Karácsony és Kodály a néplélektani megközelítés jegyében a pedagógia és antropológia között rejtett közös keretet teremtett, és ez a keret tanítványaik révén is életképesnek bizonyult a hivatalos pedagógia körein belül és kívül, de e modell általános érvényét bizonyítja Németh László pedagógiájának sikere is, még ha tárgya folytán másképp is jutott ez érvényre. Szellem, lélek és az anyagi világ egysége, hármasságában is egységes antropológiai vállalkozás: az ontológiai helyreállítás pedagógiája. Egy közösség sorsa áll vagy bukik rajta, de nyertesei mindig személyek, a tanítványok.

 
2 900 Ft
Akció: 2 320 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK – KULTUSZ ÉS KARRIER A MODERN MŰVÉSZET RENDSZERÉBEN

Szerző: Oskar Bätschmann

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Amikor a tizennyolcadik század második felétől Londonban és Párizsban az új műalkotásokat nyilvános kiállításokon kezdték közszemlére tenni, a művész új típusa született meg – a „kiállító művész”. Ez a könyv a modern művészek történetét vizsgálja, akik új kapcsolatokat alakítottak ki az intézményes keretek között kiállított művészettel, és ezzel alapvető átalakulásokat indítottak el a művészet definíciójának, a művész önképének, problémáinak és társadalmi státusának vonatkozásában. Oskar Bätschmann bemutatja, hogyan született meg a modern művész alakja John Singleton Copley és Benjamin West kezdeményezései nyomán, és vált a huszadik század művészcsillagainak, Joseph Beuysnek és Andy Warholnak az esetében maga is teljes jogú kiállítási tárggyá.

 
3 250 Ft
Akció: 2 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A TITKOS TÖRTÉNELEM

Szerző: Michael Hulse

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

„Angol-német gyökereim, katolikus neveltetésem, a szüleimtől tanult történelmi, társadalmi és politikai igazságosság iránti morális érzékenységem, és az a mélységes vágyam, hogy a

lehető legmélyebb viszonyt alakítsam ki a szavakkal, mind-mind jelen van költészetemben. A költő, azt hiszem, mindig erősebb azáltal, hogy a nyelv, az irodalom, a képzőművészetek, a zene, a történelem, a természet iránti valódi szeretet járja át, és az a vágy, hogy a felszínes hatások helyett mélyreható változásokat indítson el, és engem is ezek az ösztönzések vezérelnek az írás során. Nincs olyan tudás vagy tapasztalat, amely a költészettel való találkozástól nem gazdagodna – de ezek a hatások kilenctized részt a felszínen láthatatlanok.

 
2 000 Ft
Akció: 1 600 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
AHOL EGYKOR JÁRTUNK

Szerző: Kjell Westö

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Az Ahol egykor jártunk a Háború és béke irodalmi hagyományait követő széles sodrású nagyregény, amely néhány Helsinkiben élő család egymásba fonódó sorsán keresztül teszi átélhetővé Finnország XX. század eleji történelmét. A gazdagon szövődő cselekményben birtokosok, nagypolgárok, kispolgárok és proletárok életét és sorsát látjuk kibontakozni, majd a nagy gazdasági világválságban szétporladni. A függetlenségét elnyerő ország dinamikusan fejlődő fővárosa egyszerre otthona szegénynek és gazdagnak, akik gyűlölnek és szeretnek, rajonganak a fényképészetért és a dzsesszért, szorítanak sportolóikért a párizsi olimpián, és a XX. század izmusaival kacérkodnak.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
VERSMEZŐ

Szerző: Tábor Ádám

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Tábor Ádám új könyvében 2009 óta írt verseinek nagyobb részét gyűjti egybe. Előző kötetei kert- és vérmezei ciklusainak a világa az egész Versmező kompozíciós elvévé, vezérmotívumává lesz. A kötet a szellemi-lelki valóságot, a természeti – olykor a városi – tájat és a társadalmi-politikai környezetet közös térben jeleníti meg. Számos vers e térmetszetek találkozásakor pattan ki, más darabokban egyik vagy másik metszetre esik a hangsúly.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
TIGRISFOGAT

Szerző: Oravecz Péter

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Ne tegyünk úgy, mintha nem értenénk a verseket! Ne tegyünk úgy, mintha nem értenénk a szót! A szép szó éppúgy evidencia, mint amikor azt kérdezzük: mennyi? Ne tegyünk úgy, mert elmúltak azok az idők, amikor kioktathattak a művészetről, konceptről, posztmodernről. Egyedül állunk szíveinkben. S szíveinkben állva vagyunk a mérték. Mércéi vagyunk a verseknek mi, akik a kompországokban reménytelenül is várjuk a komp érkezését. Mert híd a vers a minden és mindenség között. A perc és az örök, az elfoszló és a kibomló között, a megőrző semmiség és az átalakító végtelen között.

 
1 950 Ft
Akció: 1 560 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
LÁNYLEGÉNY

Szerző: Horváth Júlia Borbála

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Gondolta volna bárki az ókorban, hogy az asszonynép valaha is együtt étkezhet urával?

Hitte volna valaki az újkorban, hogy fehérszemély képes a férfiakkal egyenértékű szellemi alkotásra?

A nőtudományok megjelenésével olyan kérdések merülnek fel, amelyek alapjaiban átformálják a nemi struktúrákat.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
PILINSZKY JÁNOS MOZDULATLAN SZÍNHÁZA

Szerző: Sepsi Enikő

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Pilinszky János életművében az 1970-es években bekövetkező változás Franciaországhoz kötődik annak a három területnek köszönhetően, amelyet Pilinszky Franciaországban fedez fel: Simone Weil munkássága, a színházfelfogása számára modellként szolgáló liturgia megújulása, valamint Robert Wilson színháza.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
KI!
KI!

Szerzők: Böcskei Balázs, Békés Márton

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A város egykor drámai színház, közösen írott szöveg volt, mára biztos pontok nélküli áramlás, infokommunikációs hálózatok csomópontja. Az indusztrializáció utáni városból végletekig ellenőrzött metropolisz lett. Egyik oldalán egy új globális gazdaság szimbolikus és térbeli előrenyomulásával, a másikon lakóhelyi szegregációval, a „láthatatlan” kultúra és a reménytelenség rétegeinek egymásra rakódásával. Ahogyan a kibernetikai urbanizáció fokozatosan térkép- és emlékezet nélküli hellyé változtatja a várost, úgy esik szét a személyiség. A város falaival együtt énünk határai is leomlanak, hogy bizonytalan brand-identitások kiárusítható elemeivé váljunk.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  AZ ÜDVÖSSÉG SZENTSÉGE – BEVEZETÉS AZ EUCHARISZTIKUS EGYHÁZTANBA

Szerző: Paul McPartlan

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

„Az Eucharisztia alakítja és neveli a sensus fideliumot és jelentősen ösztönzi a hit megfelelő nyelvi kifejezési formáinak a megalkotását és pontosítását, mivel a hívek leginkább a liturgia keretében »fogadják be« a püspökök és a zsinatok tanítását. Már a korai keresztény időktől kezdve, az Eucharisztia adta a keretet az egyházi tanítás formába öntéséhez, mert kivételes helye a hit titkával való találkozásnak és a misztérium ünneplésének, valamint a helyi egyházi közösségek szentmiséin elnöklő püspökök ugyanazok voltak, akik alkalmanként zsinatokra jöttek össze, hogy döntsenek a legmegfelelőbb nyelvi és tanbeli kifejezésformákról: lex orandi, lex credendi.”

(A Nemzetközi Teológiai Bizottság 2014-ben kiadott, Sensus Fidei című dokumentumából)

 
2 000 Ft
Akció: 1 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  GAZDASÁGI VÁLSÁGOK, TÁRSADALMI FESZÜLTSÉGEK, MODERN VÁLASZKÍSÉRLETEK EURÓPÁBAN A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT

Szerző: Zachar Péter Krisztián

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A két világháború közötti Európa komoly gazdasági, politikai és társadalmi válságokkal nézett szembe. A nyugati típusú laissez faire kapitalizmus és a vele kéz a kézben járó liberalizmus megkérdőjelezhetetlennek tűnő egyeduralma komoly csorbát szenvedett. A kialakult krízishelyzet nyomán a tudományos érdeklődés középpontjába egyre inkább az egymással szorosan összefüggő társadalmi, gazdasági és államszervezési kérdések kerültek. Jelen kötet a válság meghaladására kidolgozott különféle elméletek interdiszciplináris vizsgálatára tesz kísérletet. Középpontjában nemcsak a liberalizmus megújítása, nemcsak az etatista államkapitalizmus kísérlete, de egyben a sokszor és sokáig félremagyarázott hivatásrendi gazdasági-társadalmi berendezkedés elmélete és gyakorlati megvalósítása áll.

 
3 900 Ft
Akció: 3 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A KÖZÉP-KELET EURÓPAI FALUKÖZÖSSÉG GENEZISE

Szerző: Tagányi Zoltán

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A falu- és a földközösség történetével a történetíráson túl a néprajz és a szociológia is foglalkozott. A kötet is e tudományágak integrált nézőpontjából vizsgálja ennek genezisét. A téma iránti érdeklődés a 19. és 20. század elején volt befolyással a szocialista tanokra. Ekkor az orosz területeken megfigyelhető „obscsinákat” ősi képződménynek tartották, amelyek a nyugati tudomány fókuszába is bekerültek, úgy kezelve ezeket, mint a letűnt „agrárkommunizmus” maradványai. Ezen a nyomon haladva a kor Európájában a történetírás művelői mindenütt ősközösségi faluképződményeket kerestek (pl. a germán Mark) a letűnt történeti időkben. A szélesebb körű kutatások azonban pont a várakozások ellenkezőjét bizonyították.

 
3 900 Ft
Akció: 3 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  CHALLENGES AND PITFALLS IN THE RECENT HUNGARIAN CONSTITUTIONAL DEVELOPMENT DISCUSSING THE NEW FUNDAMENTAL LAW OF HUNGARY

Szerkesztette: Zoltán Szente – Fanni Mandák – Zsuzsanna Fejes

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

The new Hungarian Fundamental Law of 2011 has become a prominent topic of the present-day European constitutional and political discourse. European institutions, human rights organisations, even foreign government officials of some EU states have expressed their concerns not only about the new constitutional rules but also the recent development and the situation of the rule of law. The need for scientific discourse ont he recent constitutional development encouraged leading Italian and Hungarian scholars to cooperate and address the most important problems of contemporary constitutionalism in Hungary. This book contains the results of this dialogue.

 
6 500 Ft
Akció: 5 200 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KÉPALKOTÓ ELEVENSÉG

Szerző: Nemes Z. Márió

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Hogyan térképezhetőek fel a filozófiai antropológia és az esztétika sokértelmű összefüggései? Milyen metodológiai és ideológiai kihívásokkal kell szembenéznie az antropológiai gondolkodásnak az „ember halála” (Michel Foucault) után? A humanizmus és az antihumanizmus dichotómiája mennyiben akadályozza a „határsértő”, az ember hagyományos fogalmát megkérdőjelező művészeti kísérletek értelmezését? Hogyan kapcsolódhat egymáshoz „Zucht” és „Bildung”, Nádas Péter prózája és David Cronenberg poszthumán esztétikája? A jelen kötet többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  A HARMADIK MAGYAR KÖZTÁRSASÁG SZÜLETÉSE – EMBEREK, IDEOLÓGIÁK, INTÉZMÉNYEK

Szerző: Tőkés Rudolf

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A könyv a harmadik magyar köztársaság eszmei eredetéről, születéséről és az utóbbi huszonöt év közpolitikai fejleményeiről szól. A történet központjában emberek, eszmék és intézmények állnak. A mondanivaló lényege három pontban foglalható össze.

1. Az 1989–1990-es rendszerváltozás során a jóhiszemű, de a hatalom átvételére felkészületlen demokraták minden erőfeszítése ellenére a tovább szolgáló szocialista jogászok és közigazgatási partnereik sikeresen átmentették a Kádár-rezsim legtöbb intézményét és azok apparátusát, s ezáltal a következő huszonöt évre gúzsba kötötték a köztársaság törvényhozását és kormányait.

 
1 989 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZAVAK A MÚLTBÓL

Szerző: Helene Uri

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Egy Európa északi peremén évezredek óta számkivetetten élő néphez, egy eltűnőben lévő világba visz ez a regény. A nyelvész Ellinor Smidt váratlanul ajánlatot kap, egy tudományos állást kínálnak fel neki az észak-norvég Finnmark megyében. Megbizatása szerint a tengeri számik (más néven lappok) nyelvét kell tanulmányoznia. A könyv szerzőjét szintén váratlan telefonhívás zaklatja fel. Egy hang a vonal másik végén rokonaként mutatkozik be. A telefonbeszélgetés alatt kiderül, hogy Helene Uri dédapja szintén tengeri számi volt, de erről a családban soha senki nem beszélt, sötét titokként hallgattak róla.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
NÉZŐ

Szerző: Hermann Zoltán

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

„Egyetlen titkát ismerem csak annak, hogyan lehet megóvni az embert a rosszá válástól: fel kell vértezni szívét a gyengeségek ellen. E hatás nagy részét a színháztól várjuk – írta Schiller 1800-ban, A színház mint morális intézmény című tanulmányában. – A színház tart tükröt a balgák népes osztálya felé, s szégyeníti meg a balgaság ezer formáját.” Ez a színház „társadalmi szerződése”. Klasszikust játszani – van, aki azt mondja, hogy ez gyávaság, pótcselekvés – aligha jelent mást, mint hogy a mai magyar színház keresi azt a nyelvet, ami saját drámairodalmi és színháztörténeti tradícióihoz köti, és azt, amelyen a nézővel szót érthet.

 
2 300 Ft
Akció: 1 840 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A KISEBBSÉGI TERÜLETI AUTONÓMIA ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA

Nemzetpolitikai Könyvek 2.

Szerző: Tóth Norbert

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Az autonómia különösen aktuális manapság, amikor a külhoni magyar közösségek nagy része az autonómia valamilyen formájának elérését tűzte ki céljául. Magyarország támogatja ezeket a törekvéseket, ezért a hazai közbeszédnek is része az autonómia. A könyv a területi autonómiával foglalkozik, amelyről például Erdélyben illetve a Székelyföldön, Kárpátalján, a Felvidéken vagy éppenséggel a Vajdaságban ma már nemcsak elméleti keretek között foglalkoznak a magyar közösségek, hanem az nagyon is a hétköznapi, gyakorlati érdekvédelmi és érdekképviseleti tevékenység részét képezi. Tóth Norbert arra kíván válaszokat adni, hogy milyen nemzetközi jogi jogcímek segítségével érhető el az autonómia és milyen nemzetközi jogi keretek között kell azt működtetni.

 
1 900 Ft
Akció: 1 520 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SØREN KIERKEGAARD – A JELENKOR KRITIKÁJA

Szerkesztette: Gyenge Zoltán

L’Harmattan iadó, 2015

 

„…a közönségesség azzal végződik, hogy – mint ahogy a Dalai Láma ürülékét tisztelik – a söpredék első jöttmentjét imádják, vagy saját magukat látják benne imádattal; olyan viszonyulás ez, amely a demokráciában megfelel annak, mintha a monarchiában a császári koronát aukcióra bocsátanák.” Ezeket a sorokat Kierkegaardtól A jelenkor kritikája című műben olvashatjuk. Rendkívül aktuális, mintha saját jelenkorunk kritikája lenne. Ragyogó gondolatok. Az egyetlen probléma, hogy ez a könyv nem létezik. Pontosabban létezik, Kierkegaard írta, de Theodor Haecker „találta ki”, amikor német fordításban megjelentette. Haecker a két világháború közötti katolikus írónemzedék legjelentősebb alakja.

 
1 890 Ft
Akció: 1 510 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A MŰVÉSZETTŐL A TÖMEGKULTÚRÁIG

Szerkesztette: Olay Csaba, Weiss János

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Jelen kötet „A művészettől a tömegkultúráig” címmel 2012. februárjában az ELTE Bölcsészettudományi Karán rendezett konferencia előadásainak anyagát tartalmazza. Az előadók a művészet és kultúra jelentőségét a huszadik század társadalmi és kulturális fejleményeinek fényében vizsgálják, éspedig elsősorban az eltömegesedés és az eltömegesedett viszonyok között kialakuló és átalakuló művészet és kultúra sajátosságaira összpontosítva. E változásokat a tömegkultúra vagy a populáris kultúra kategóriáival is megragadhatjuk, s ezek megjelenése a huszadik századi művészet és kultúra egyik alapvető, talán a legalapvetőbb vonása.

 
2 300 Ft
Akció: 1 840 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MÉG MA VELEM LESZEL

Szerző: Herold Ágnes

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Nő mondja, férfi mondja... és mi másról mondhatná érzéki pezsgésű vagy izzású monológját, mint a férfiról meg a nőről, a nőről meg a férfiról? A könyvet lassan, ízlelgetve, vissza-visszalapozva kell olvasni, mint minden jó könyvet: szereplői rólunk beszélnek, arról, ami férfi és nő találkozásaiban a legfontosabb pillanat: amikor én veled vagyok, te velem vagy, együtt vagyunk, egymásban, egymásért. Az elbeszélések és a párbeszédek összeállnak egy nőkből és férfiakból álló baráti-szerelmi kör történetévé, amelyet többen mesélnek el nekünk. Így születik ez a több szempontú regény, amelyben ki-ki a maga módján látja önmagát, a történteket és a másikat. Öröm-szöveg Herold Ágnes regénye, amelyben teljes természetességgel jelenik meg férfi és nő kapcsolatának ritka csodája.

Kálmán C. György

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
RELIGIOUS ORDERS UNDER COMMUNISM. CZECHOSLOVAKIA, 1948-1989.

Szerző: Miroslava Jusková OSF

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

This study in contemporary Franciscan history analyses the development of the life of a Franciscan community between the years 1948 and 1989 in the atheistic state of Czechoslovakia, during forty years of communist regime. It tries to show how community members were reacting in var-ious circumstances in an attempt to preserve their charisma, especially when society interfered with their conduct of life and strongly influenced it. This was a challenge that all religious congregations of the country had to face in those years. For an in-depth analysis, the particular case of the Slovak Province of the School Sisters of St. Francis was chosen. The present research was carried out in collaboration with the Pontifical University Antonianum, Rome.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KÉKLŐ HEGYEK ALATT LÓTUSZOK TAVA

Tanulmányok Bethlenfalvy Géza tiszteletére / Lotus Lake under Blue Mountains – Essays in honour of Géza Bethlenfalvy

Szerkesztette: Kakas Beáta, Szilágyi Zsolt

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Ezzel az ünnepi kötettel magyar és külföldi indológusok és orientalisták szeretnék kifejezni tiszteletüket Bethlenfalvy Géza oktatói és tudományos munkássága előtt. A kötet első részében helyt kapó indológiai tárgyú írások elsősorban a szanszkrit irodalom tárházából merítve nyújtanak kiváló bepillantást az ind kultúra és vallás egy-egy izgalmas, eddig kevéssé ismert jelenségébe, bemutatva a legújabb kutatások eredményeit.

 
4 900 Ft
Akció: 3 920 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  FÖLFÚJT PIPERE ÉS KÖLTŐI MÁMOR – ROMANTIKA ÉS MŰVÉSZETI KÖZÍZLÉS A REFORMKORI MAGYARORSZÁGON

Szerző: Veszprémi Nóra

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A magyar romantika képzőművészetét leggyakrabban a nagyszabású, fennkölt történeti festményekkel azonosítják; olyan alkotásokkal, amelyek a nemzetet mint közösséget szólították meg. Az egykorú műkritika fő vonulata ezt várta el a képzőművészettől – de vajon a kritikusok elvárásai egybeestek a közönség ízlésével? Mit tudunk a reformkori közízlésről, és milyen egyéni befogadói stratégiák létezhettek a nemzeti művészet elvárásrendszerének árnyékában? Ez a könyv a műélvezet olyan formáit rekonstruálja, amelyek a műalkotást nem a közösséghez szóló nemzeti művészet, de nem is az „érdekmentesen tetsző” tiszta esztétikum, hanem például a rettegés, az izgalom, a szerelmi vágy fogalmi keretei között szemlélték.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
ÍRÁSOK A KEGYELEMRŐL ÉS AZ ELEVE ELRENDELÉSRŐL

Szerző: Szent Ágoston

Fordította, válogatta és a bevezetőt írta: Hamvas Endre

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Szent Ágoston kegyelem-, illetve predestinációtanának megértéséhez alapvető fontosságúak a jelen kötetben található késői tanulmányok. A De correptione et gratia, a De natura et gratia és a De praedestinatione sanctorum címen ismert szövegek azonban nem pusztán önmagukban érdekesek, hiszen nemcsak a hippói püspök kegyelemtanába engednek bepillantást, hanem feltárják antropológiai álláspontjának alapvető vonásait is, és segítségükkel nemcsak Ágoston, hanem késői ellenfele, Pelagius, illetve egyes korabeli szerzetesi közösségek gondolkodását is megismerhetjük. A szövegek így páratlanul értékes forrásul szolgálnak az Ágoston-korabeli nyugati egyház teológiai vitáit illetően.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
HÁTTÉRBEN

Szerző: Nagy Beáta

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Keveset tudunk arról, hogyan bátortalanítja el a műszaki és természettudományok iránt érdeklődő lányokat a társadalmi környezet: a szülők, a középiskolai és egyetemi tanárok, az elvárások vagy éppen az egyetemre járó fiúhallgatók, majd pedig a férfiakra szabott munkahelyi környezet. Ez a könyv arról szól, hogy miért tanul kevés lány műszaki és informatikai területen, milyen vélekedések vannak a nemek eltérő pályaválasztásáról, a nemi jellegzetességekről és szerepekről, illetve a támogató intézkedésekről. A kutatás a hazai műszaki felsőoktatás egyik meghatározó, nagy hagyománnyal rendelkező intézményében zajlott.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
GALÁD KANDÚR ÉS FECSKE KISASSZONY - hangoskönyv

Szerző: Jorge Amado

L'Harmattan Kiadó, 2008

 

Jorge Amado, a világhírű brazil író 1948-ban, Párizsban írta fia egyéves születésnapjára ezt a szomorú, mégis bájos történetet, mely egy macska és egy fecske beteljesületlen szerelméről szól. Az 1976-ban nyomtatásban is napvilágot látott mű méltán sorolható a modern meseirodalom legszebb, nem csak a gyerekek, de a felnőttek érdeklődésére és szeretetére is számot tartó darabjai közé.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ALEXANDRIAI PHILÓN: DE VITA CONTEMPLATIVA

Szerző: Adorjáni Zoltán

L'Harmattan Kiadó, 2008

 

A szerző "mostohagyermeket" vesz pártfogásába Alexandriai Philón: De vita contemplativa című munkájának fordításával és kommentálásával. Mert míg az elmúlt évtizedekben parttalanra duzzadt az esszénusok qumráni ágának irodalma, addig egyiptomi "rokonaik" kutatása csak szerény lépésekkel haladt előre. Magyar nyelvterületen pedig nem csak a therapeutáknak, hanem a korai zsidóság nagyhatású filozófusának, Philónnak kutatása is gyermekcipőben jár, munkái közül pedig csupán a Mózes élete jelent meg Bollók János fordításában.

 
1 900 Ft
Akció: 1 520 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A ZENEI HALLÁS

Szerkesztette: Fülöp József

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

E gyűjtemény olyan szerzők írásaiból válogat, akik elméleteikkel és problémaérzékenységükkel a zenei hallás tárgykörét gazdagították. Egyre árnyaltabbá váló kérdéseik és válaszaik meggyőzően mutatják a téma fontosságát és bőségét. Történeti vizsgálódás, gondolatkísérlet, zenei elemzés és kultúrszociológiai eszmefuttatás egyaránt található a kötetben. A téma megközelítésének változatossága azonban nem csak a műfaji eltérésekből fakad: zenetörténészek és zenetudósok mellett a 20. század néhány meghatározó zeneszerzője is kifejti nézeteit, hol határozott kiállást tanúsítva, hol higgadt értékelést nyújtva.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KLÍMAPARADOXONOK

Szerző: Antal Z. László

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Az elmúlt néhány évtizedben a természetben tapasztalható változások közül – pontosan nem lehet tudni, hogy miért – az éghajlatváltozás váltotta ki a legnagyobb társadalmi és politikai érdeklődést. A nagyfokú érdeklődés, valamint az éghajlat már megtapasztalt és további várható változásai miatt a fejlett ipari országok az elmúlt két évtizedben komoly erőfeszítéseket tettek az éghajlatváltozás kockázatainak csökkentése érdekében. Mindezek ellenére a kockázatok nem csökkentek, hanem tovább növekedtek. Az elmúlt tíz évben végzett szociológiai kutatásaimban arra a kérdésre kerestem a választ, hogy a modern társadalmakban milyen társadalmi és gazdasági feltételek akadályozzák meg, hogy csökkentsék azokat a kockázatokat, amelyeket a működőképességük megőrzése szempontjából ennyire fontosnak tartanak.

 
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ÖKOPOLITIKA, IDEOLÓGIA, BALOLDAL

Szerző: Antal Attila

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Korunk ökológiai válsága alaposan átalakítja mindennapjainkat s azon keresztül mindennapi gondolkodásunkat is. Ami fontos volt a múltban, mára elenyészett, s olyan új dolgok tágítják horizontunkat, amire tegnap még csak gondolni sem mertünk. Ez a paradigmatikus fordulathatással volt a politikai ideológiák világára is. Mindezt leginkább az ökológiai politika fejezi ki, amely önálló politikai filozófiává és ideológiává vált, átalakította azt a módot, ahogyan a demokráciáról gondolkodunk, mind-ezek nyomán pedig jelentős hatást gyakorolt a klasszikus ideológiákra (liberalizmus, szociáldemokrácia és konzervativizmus), és komoly kihívást is intézett feléjük.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
NŐI ÉLETHELYZETEK

Szerzők: Rosta Andrea, Ádám Szilvia

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Bobula Ida az első nőként kinevezett egyetemi magántanár fogalmazta meg a következőt: „a nőkérdéshez […] ért minden ember. Ha nő – azért, mert nő, ha férfi – azért, mert férfi. A nőkérdésről mindenkinek vannak impressziói, tapasztalatai, elgondolásai. De kérdés, hogy ezek kinyomtatásra valók-e?” [Nő a modern társadalomban. Társadalomtudomány 1938/4-5: 157.]. A fenti idézet jelzi, hogy az úgynevezett. „nőkérdésben” sok mindenki megszólalt már. Ezek sorát bővíti kötetünk is. Munkánkban egyfelől a férfi–női viszony olyan tradicionális alapkérdéseit vizsgáljuk meg, mint a nemi szocializáció, a nemi szerepek és a nemi egyenlőtlenségek kérdései. Emellett a napjainkban is aktuális női élethelyzetek közül mutatunk be párat.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZEMÉLYES VALÓSÁG

Szerző: Paksi Dániel

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A személyes valóság fogalma a személyes tudás mögött álló emergentista ontológiai meggyőződést fejezi ki. Polányi Mihály a Személyes tudás című fő művében amellett érvelt, hogy az az ideál, amelyet objektív tudásnak tekintünk, hamis – nincs minden kétséget kizáró tudományos módszer. Ebből azonban nem következik, hogy az emberi tudás szubjektív lenne – pl. mindössze relatív társadalmi konstrukció –, ugyanis az ember evolúciós gyökereinek köszönhetően olyan hallgatólagos képességekkel, intellektuális és erkölcsi közszenvedélyekkel rendelkezik, amelyek képesek föltárni számára az igazságot. Az emberi tudás ennek megfelelően se nem objektív, se nem szubjektív, hanem személyes.

 
5 900 Ft
Akció: 4 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
RUSZT JÓZSEF

Szerző: Nánay István

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Ruszt József gondolataiból

A „legkonzervatívabb újító ” – ez a minősítés nincs ellenemre.

Nem sorolom magam semmilyen irányzathoz, ami tetszik, azt átveszem, gátlástalanul.

Hogy mit szeretek legjobban a világon? A színházat. S a színházban? A próbát. És a próbákon? A szünetet. Én a szünetben csinálom a színházat.

Engem a folytonos újrakezdés éltet.

A rendező pedagógus is egyben.

Nem az érdekel, hogyan kell rendezni, hanem az, hogyan kell játszani.

 
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
JEAN BRODIE KISASSZONY FÉNYKORA

Szerző: Muriel Spark

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Jean Brodie kisasszony karizmatikus tanító és a tökéletes femme fatale. Élete negyvenes éveiben jár, avagy saját szófordulata szerint „fénykorában”, és egyetlen hivatásának azt tekinti, hogy a Brodie-féle csapatot, vagyis osztálya 5-6 kiválasztott diákját a krémek krémjévé formálja. Egyéni pedagógiai és életfelfogása az iskolavezetés állandó támadásainak céltáblájává teszi. Megosztó személyiség, aki nemcsak kollégái számára, de tanítványainak is örök életre szóló enigma. Az 1930-as évek egyszerre felvilágosult és képmutató Edinburghjének háttere előtt kibontakozó történetben idősíkok csúsznak egymásra, perspektívák nyílnak meg és értelmezik egymást, és szemünk előtt kibontakozik a modern angol irodalom egyik legizgalmasabb nevelődési regénye, és Jean Brodie kisasszony tragédiája, aki tanítványa árulása nélkül sohasem szenvedett volna vereséget.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
METAFIZIKAI NAPLÓ

Szerző: Gabriel Marcel

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Gabriel Marcel (1889–1973) neve, filozófiai munkássága szorosan kötődik az egzisztencialista gondolkodás történetéhez. Marcelt ugyanis világszerte nem csupán a katolikus egzisztencializmus legjelentősebb képviselőjének, hanem egyben az irányzat tulajdonképpeni franciaországi megalapítójának is tekintik. Filozófiai főműve, a Metafizikai napló (melynek első teljes magyar fordítását tartja kezében az olvasó) a két világháború között, azonos évben (vagyis 1927-ben) jelent meg a német egzisztencializmus alapművével, Martin Heidegger Lét és időjével.

 
3 290 Ft
Akció: 2 630 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  MUNKA ÉS TÁRSADALOM – A MUNKA JELENTÉSVÁLTOZÁSAI A BÉRMUNKÁN INNEN ÉS TÚL

Szerző: Török Emőke

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

A munka, amely ma olyan magától értetődően része az életünknek, mint az evés vagy az alvás, izgalmas és változatos utat járt be az elmúlt századok során. A nyugati kultúra forrásvidékeként számon tartott ókori görög-római kultúrkörben a munka végzése lényegében kizárt a teljes és szabad, valóban „emberi” életet élők társadalmából. Napjainkban, éppen ellenkezőleg, a munka hiánya, a munkanélküliség az, ami lehetetlenné teszi, hogy a társadalom teljes jogú tagjaiként, valóban úgy éljünk, ahogy szeretnénk. Míg korábban a munkátlanság, ma a jó minőségű munka a privilégium.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
JULIUS CAESAR

Szerző: William Shakespeare

Fordította: Forgách András, Fekete Ádám

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

JÓ LENNE megérteni valamit, abból, ami érthetetlen és egyre érthetetlenebb lesz. Miközben zsigerileg érzékelni, hogy van benne rendszer. De nincs meg a kulcs, hogy a rendszer felfejthető legyen. Csak kósza és általános gondolatok vannak, hogy mit és hogyan kellene csinálni, csinálnunk, hogy a rendszer felfogható legyen és változtatni tudjunk rajta. …

Nehéz elhinni, hogy amit az elkeseredettségünk diktál, az nem biztos, hogy a jó lépés.

De vajon mi a jó lépés… Vajon van-e jó lépés… Menthető-e az, ami omlik össze… Meg kell-e a tenni a visszavonhatatlant? Ez a darab a jövőről szól. Arról, hogy legyen jövőnk. És nem mindegy, hogy milyen.

És hogyan születik. ALFÖLDI RÓBERT

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.06
A készlet erejéig!
-20%
  BÉRLŐBŐL POLGÁR – PÁPA VÁROS ZSIDÓ KÖZÖSSÉGÉNEK TÁRSADALOM- ÉS GAZDASÁGTÖRTÉNETE, 1748–1848

Szerző: Jakab Réka

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

Az újkori magyarországi zsidó közösségek a magánföldesúri birtokokon, elsősorban az uradalmi központokban jöttek létre; életlehetőségeiket, és így lélekszámuk növekedését is, földesuruktól szerzett kollektív kiváltságaik, továbbá az uradalmi gazdaságpolitikai érdekek határozták meg. Ezek a közösségek a 19. század közepére egy-egy helyi társadalom meghatározó elemévé váltak.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KYRGYZ FOLKSONGS

Szerző: János Sipos

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

Research into the musics of eastern ethnicities authenticated by on location collecting work has great traditions in Hungary (suffice it to mention the name of Béla Bartók, László Vikár and János Sipos). At the beginning, this work concentrated on the exploration of the eastern elements in Hungarian folk music but it soon became areal through the study of the folk music of the multi-ethnic Volga-Kama region. Before long, Janos Sipos’s researches got enlarged into a comparative ethnomusicological analysis of a vast Turkic-speaking territory.

 
6 200 Ft
Akció: 4 960 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AMIKOR A LÁB ELNEHEZÜL

Szerző: Ruttkay-Miklián Eszter

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

A hanti kultúrában számtalanszor találkozhatunk tömör, velős megfogalmazással, például hogy sötétedés után nem szabad hangoskodni, nem szabad a tűzbe szemetet dobni, a nők nem mehetnek a padlásra stb. Pusztán e szabályok ismerete azonban nem mindig elegendő ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozhassunk, mit szabad és mit nem. A szabályok mögött van egy olyan tudás, amely az adott helyzethez igazítva mindig segít eldönteni, melyik szabályt és hogyan kell alkalmazni. E nélkül a magabiztos tudás nélkül a szabályok ahelyett, hogy segítenének az eligazodásban, inkább gátolnak, bénítanak a cselekvésben.

 
3 900 Ft
Akció: 3 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ ELRABOLT EMBERÖLTŐ

Szerzők: Gazsó L. Ferenc, Zelei Miklós

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

„ A titok – tekintsük most az elhallgatás, a ki nem mondás, ha úgy tetszik, a passzív hazugság egyik szinonimájának! –, ami az egymást személyesen még csak nem is ismerő Színésznő, a Mézes Mackó és az Ügyvéd sorsát, mint valami kétbalkezes – vagy rosszindulatú? – párka összecsomózta, a szocializmus létezését megelőzően is létező kultúrtörténeti paradigma.” (Pethő Sándor)

 

A könyv borítóján: Esküvő a Kender- és Jutagyárban az üzemi KISZ- és pártszervezet rendezésében. Biszku Béla belügyminiszter, a Politikai Bizottság tagja koccint a fiatal házaspárral.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  A BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYOK HASZNÁRÓL / OF THE USEFULNESS OF THE HUMANITIES

Szerző: Horkay Hörcher Ferenc

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

Magyar és angol nyelvű kiadvány

 

E kötet esszéi és tanulmányai a bölcsészettudományokat ért újabb támadásokra próbálnak felelni. Az ötlet először akkor fogant meg a szerző fejében, amikor kezébe került az Oxfordi Egyetemnek egy elegánsan szerkesztett kiadványa, amely a magyarul szabad bölcsészetnek nevezett (liberal arts) eszmény védelmében emelt szót. A kétnyelvű tanulmánykötet kétéves kutatás eredménye, amelynek során a szerző először korunk néhány kiemelkedő filozófusának vonatkozó elképzeléseit veszi sorra, majd kifejezetten a magyar helyzetre összpontosít. A két különböző nyelv használatát annak bemutatása indokolja, hogy a bölcsészettudományok mennyire nyelvfüggőek, s hogy mennyire nehéz egy kicsit is egzotikusabb nyelv beszélőjének anyanyelvén szélesebb közönséget megszólítania.

 
2 900 Ft
Akció: 2 320 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ ERKÖLCSI NEVELÉS ÚJ PERSPEKTÍVÁI

Szerző: Pálvölgyi Ferenc

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

E neveléselméleti munkámban, melyet gyakorló pedagógusok, tanár szakos hallgatók és az erkölcsi nevelés aktuális problémái iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönség számára írtam, korunk egyik legfontosabb kérdéskörével: a posztmodern életérzés és a plurális értékvilág elbizonytalanító közegében működő értékközpontú nevelés alapvető kérdéseivel foglalkozom. A minden ember számára élhető világ morális feltételeinek megteremtése és megőrzése a mai modern társadalom egyik legfontosabb feladata. A jövő társadalmának morális minőségét leginkább a jelenkor iskoláinak értékközvetítő és értékteremtő munkája alapozza meg. Miképpen tud korunk neveléstudománya ennek a komoly kihívásnak megfelelni? A különböző nézőpontú pedagógiai-szakmai viták erőterében igen fontosnak és szükségesnek tartom azt, hogy a társadalom jövőjét is formáló erkölcsi nevelés kérdéseiben az Olvasót egy szerteágazó és izgalmas szellemi kalandra hívjam.

 
3 200 Ft
Akció: 2 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
GYARLÓSÁGOK KÖNYVE

Szerző: Bíró Zoltán István

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

Leskelődő parasztlányt pillant meg két sétáló férfi – Casanova és Zinovjev – a Szentpétervár közeli catherinenhofi erdőben, 1764-ben. A valóságos, történeti Giacomo Casanováról és kétes hírű barátjáról, Zinovjevről van szó. A lány, akit a kalandor magával visz Moszkvába, útjuk során bámulatos átváltozáson esik át. Amikor pedig Casanova egy kétemeletes palota erkélyéről a levegőben lépkedve a szemben lévő házba indul, a történet megengedi a lehetetlent, hogy átért, s nyitva hagyja a valószerűt, hogy lezuhant, és halálra zúzta magát az utcaköveken.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
KOMMUNIKÁCIÓ ÉS INTEGRÁCIÓ

Szerző: Szabó Gabriella

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

Hogyan zajlott a 2010 nyarán megindult magyar médiaszabályozás európai vitája? Kik voltak a főszereplők, és milyen érvkészleteket használtak? A heves politikai vita vajon szétfeszíti az Európai Unió kereteit, vagy inkább dinamizálja az európai közbeszédet? S ha létrejött a magyar médiatörvények európai nyilvánossága, mit mondhatnunk el róla? Intézményközpontú vagy a politikai kommunikációs szereplők határozzák meg? Esetleg az interakció jelöli ki a nyilvánosság határait?

 
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.