Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Akadémiai Kiadó

 Fő kategória >KIADÓ >A-C >Akadémiai Kiadó

Sorrend:

-15%
  DIE PROTOKOLLE DES GEMEINSAMEN MINISTERRATES DER ÖSTERREICHISCH-UNGARISCHEN MONARCHIE, 1908-1914

Szerkesztette: Schmied-Kowarzik, Anatol

Akadémiai kiadó, 2011

 
16 500 Ft
Akció: 14 025 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A HALADÁS HITELE

Progresszió, bűnbakok, összeesküvők a huszadik századi Magyarországon

Szerző: Pók Attila

Akadémiai Kiadó, 2010

 

Az egykori szocialista országokban a második világháború utáni években született és a felnőtté, értelmiségivé válásban az 1968. év eseményei által meghatározóan befolyásolt nemzedék tagjai (akik közé e könyv szerzője is tartozik) számára igen egyszerűnek látszott a gyakran feltett kérdés: Van-e előre? A pártközpontban serénykedő reformer, a szép kilátású könyvtári olvasóteremben a jövőt tervező „ellenzéki", az akadémiai kutatóintézet folyosóján tiltva tűrt szamizdatot terjesztő, az esti Rakpart klubi rendezvényre készülő segédmunkatárs vitában álltak egymással, de nem voltak tanácstalanok. Tudni hitték, hogy az adott társadalmi-gazdasági rendszernél van érdemben jobb modell, van előre vezető út, csak meg kell találni. A rendszerváltás forgatagában zajló politikai és történeti-politikai viták sem vonták kétségbe a haladás fogalmát, akkor sem, hogyha annak tartalmát a konzervativizmus megújításában, elfelejtett vagy a kollektív emlékezetből erőszakkal kitörlésre ítélt események, személyiségek újra felidézésében látták. Az azóta eltelt két évtized tapasztalatai nem igazolták ezeket a várakozásokat, s sokan sokféle irányból keresték, keresik a kudarcok magyarázatait. E kötet tanulmányai ebben a légkörben születtek, közvetve-közvetlenül a 'haladás hitelét' kutatják, különös tekintettel a magukat a 'progresszió' letéteményeseinek tartó személyiségekre, irányzatokra és e személyiségek, irányzatok befolyásos kritikusaira. Az elemzések leggyakrabban használt fogalma a bűnbak és a bűnbakkeresés.

 
4 800 Ft
Akció: 4 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KIREKESZTVE. FALUSI GETTÓK AZ ORSZÁG PEREMÉN

Szerző: Virág Tünde

Akadémiai Kiadó, 2010

 

A könyv a falusi perifériák perifériájára, a cigánytelepek, gettósodó falvak világába kalauzolja az olvasót, de célja nem csupán a leírás, hanem annak bemutatása, hogy milyen gazdasági, társadalmi és térbeli folyamatok termelik folyamatosan újra azokat a tereket, ahol azok a társadalmi csoportok élnek, amelyeket a többségi társadalom cigánynak tart, s akikkel ezért nem vagy csak erősen szabályozott formában kíván érintkezni. A cigánytelep örök, csak megjelenési formája változik időről időre. Mindig is létezett, és lesz egészen addig, amíg lesznek olyan családok, akiket a többség cigánynak, szegénynek tart, amíg lesznek olyan emberek, akikkel a többségi társadalom tagjai nem szeretnének közös térben létezni, amíg az oktatási és szociális intézmények ezek fenntartását szolgálják és nem az innen való kimozdulást. A könyvben két, a statisztikákban és a külső társadalmi környezet megítélése szerint etnikailag és társadalmilag homogénnek látszó "cigányfalu" lakóinak mindennapi megélhetési, boldogulási lehetőségei, az elsődleges munkaerőpiacról való kirekesztettség következményei, az intézményesített, legális munka világába való visszatérés kísérletei és kudarcai jelennek meg. Az elérhető lehetőségek, források mentén hogyan differenciálódik a helyi társadalom, ez miként alakítja a családok mindennapi kapcsolatait, a helyi társadalom működését.

 
3 885 Ft
Akció: 3 305 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  POLIHISTÓRIA. TANULMÁNYOK ÉS KÖSZÖNTŐK BUDA BÉLA 70. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL

Szerkesztette: Bagdy Emőke, Demetrovics Zsolt, Pilling János

Akadémiai Kiadó, 2009

 

"… egy egész szakmai generáció fejlődésére, orientációjára nyomta rá a bélyegét Buda Béla írásbeli munkássága…" (Harmatta János)

"Gyakorta együttműködtél olyan társakkal, akik bíztak benned, és megértették, hogy számodra nem a győztes szerep fontos, hanem maga a futás, az út, a szellemi erőnlét és az ügy iránti elköteleződés."   (Bagdy Emőke)

"Előttünk jár, régóta."     (Deme Tamás)

"… vannak életművek, amelyek puszta áttekintése önmagában is jelentős tudományos teljesítményt igényel."   (Grezsa Ferenc)

"Már a példája, világos, tiszta kommunikációja is tanító volt…"

(Grünczeisz Attila)

"Az ő kiválósága a budabélaság, ez az egyszeri, egyedülálló és pótolhatatlan minőség."   (Kopp Mária)

 
5 500 Ft
Akció: 4 675 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
NYELVFEJLŐDÉSI SZŰRŐVIZSGÁLAT (PPL)

2015-ös utánnyomás

Szerzők: Pléh Csaba, Palotás Gábor, Lőrik József

Akadémiai Kiadó, 2002

 

A kötet egy tíz éven át kifejlesztett, s a gyógypedagógiai és alkalmazott nyelvészeti, illetve pszichológiai tanácsadásban egyre szélesebb körben használt nyelvfejlődési szűrőmódszert ismertet, mely 4 és 8 év közötti gyermekek vizsgálatában bevált. Fontos segédeszköz a nyelvi, illetve beszédfejlődési problémákkal jelentkező gyermekek előzetes, az egyénítettebb vizsgálódást elősegítő szűrésére. A monográfia a nyelvfejlődési tesztirodalom áttekintése után bemutatja az eljárásokat, pontos leírásokat adva. Végül esetelemzéseket mutat be, illetve néhány jellegzetes megkésett beszédfejlődésű, s ehhez hasonló mintán illusztrálja a módszer differenciáldiagnosztikai értékét. A gyakorló szakembereken kívül nélkülözhetetlen kézikönyv a pszichológusok és a gyógypedagógusok oktatásában. A könyv számos referenciaábrája mellett magát az eljárás képanyagát is tartalmazza.

 
2 150 Ft
Akció: 1 830 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
LANGUAGE ABILITIES IN WILLIAMS SYNDROME

Szerző: Lukács Ágnes

Akadémiai Kiadó, 2005

 

The book presents a set of ten carefully designed experimental studies which aim to investigate the nature of different aspects of linguistic abilities and their relative impairments in Hungarian speaking individuals with Williams Syndrome, a rare genetically-based developmental disorder that has in recent years become the focus of great deal of attention in the cognitive and brain sciences. The central theoretical interest in studying Williams syndrome has to do with the fact that it presents a rare and intriguing profile of apparent dissociation between a surprisingly spared linguistic competence on the one hand, and relatively severe deficits in a range of other cognitive domains (especially in spatial cognition and motor skills) on the other, together with mild to moderate mental retardation. This provides an intriguing testing ground for such central questions of current-day cognitive science as whether the language faculty is modular or not, how language and cognition are interfaced, or how severe deficits in different types of cognitive mechanisms might influence linguistic abilities and/or their acquisition.

 
5 670 Ft
Akció: 4 820 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KREATIVITÁS

Utánnyomás

A flow és a felfedezés, avagy a találékonyság pszichológiája

Szerző: Csíkszentmihályi Mihály

Akadémiai Kiadó, 2012

 

MI AZ ÉLET ÉRTELME? HOGYAN LEGYÜNK BOLDOGOK? - Csíkszentmihályi Mihály ezt az örök témát kutatja. Műveiben az emberi élmények pozitív oldalával - az örömmel, a kreativitással, a boldogság áramlásával, illetve a tökéletes élmény elérésének lehetőségeivel - foglalkozik.

A kiadó most új köntösben, „Az elme kerekei" címmel induló sorozat első tagjaként ajánlja a világszerte nagy sikerű Kreativitást az olvasóknak. A szerző követhető, élvezetes stílusban bontja ki, hogy mit ért kreativitás alatt, áttekinti, miként dolgoznak és élnek a kreatív emberek, végül ötleteket kínál a kreatív élethez - mindezt a kreativitást „gyakorló", elismert kortárs tudósok, művészek történeteire építve. Nem egyszerű megoldásokat vagy használhatatlan recepteket ígér, inkább szokatlan gondolatokat. A kötet részben a világsikert aratott Flow - Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája című kötetben már megismert gondolatokat viszi tovább.

A Kreativitást mindazok figyelmébe ajánljuk, akik komoly profiként vagy műkedvelő boldogságkeresőként érdeklődnek az alkalmazott pszichológia világa iránt.

„A legfontosabb üzenete a könyvnek az, hogyan lehet mindennapi életünket úgy élni, hogy értelmesek, izgalmasak és termékenyek legyenek napjaink."

(Csíkszentmihályi Mihály)

 

 
3 990 Ft
Akció: 3 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HOGYAN GONDOLKODNAK AZ ORVOSOK?

Szerző: Groopman, Jerome

Akadémiai Kiadó, 2011

 

Jerome Groopman, a neves amerikai főorvos annak a kérdésnek eredt a nyomába, hogy az orvosok vajon milyen gondolatmenetek során állítják fel betegeik diagnózisát. Az orvosképzésben tanított módszerek alkalmazásán túl a szerző arra volt kíváncsi, mennyire befolyásolja e döntési mechanizmust az orvos pillanatnyi hangulata, napi rutinja, a pácienshez fűződő viszonya - és nem utolsósorban a betegtől kapott, talán jelentéktelennek tűnő információk. Hiszen az orvos sem tévedhetetlen, és igenis követhet el hibákat; ezért is fontos, ha a beteg tudja, minek alapján dönt orvosa, és hogyan segítheti őt ebben. Bár a könyv elsősorban laikusoknak szól, orvosok és más, az egészségügyben dolgozó szakemberek is haszonnal forgathatják.

Groopman, akinek több mint százötven cikke jelent már meg a The New Yorker, a Washington Post és a New York Times hasábjain, most arra biztatja az olvasót, hogy kommunikáljon orvosával, és bátran kérdezzen tőle, mert a tiszteletteljes, néma hallgatással önmagát fosztja meg a hatékony gyógyulás lehetőségétől. Aki megfogadja tanácsait, az másképp tekint majd orvosára; ezzel pedig mindkét fél csak nyerhet.

 
3 400 Ft
Akció: 2 890 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HISTORY AND THEORIES OF THE MIND

Szerző: Pléh Csaba

Akadémiai Kiadó, 2008

 

The history of cognitive science in combination with the history of psychology is essential to understand the nature of multisdiciplinarity approaches to human cognition. This collection of essays intends to provide the reader with a rich image to understand cognition both from a conceptual, a historical and a social point of view.

 

 
11 200 Ft
Akció: 9 520 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HAZUG EMBEREK: A GONOSZSÁG LÉLEKTANA

Szerző: Peck M. Scott

Akadémiai Kiadó, 2009

 

„- Talán igaza van, doktor úr - válaszolt Sarah kicsit sem felindulva. - Hartley betegsége szörnyű teher a számomra. Sokkal könnyebb lenne számomra, ha ő nem létezne.

Megrázkódtam. Úgy tűnt, Hartley-ra semmilyen hatással nem volt az egész, ő már annyira depressziós és elnyomott volt, hogy azt már nem lehetett tovább fokozni. - Akkor miért nem hagyja el őt? - kérdeztem. - Jobban élhetne, ha nem lenne ez a teher. És hosszú távon Hartley számára is jót tehetne, ha kénytelen lenne a saját lábára állni.

- Ó, Hartley-nak ennél sokkal nagyobb szüksége van rám - válaszolt Sarah anyáskodóan mosolyogva. Férjéhez fordult. - Nem bírnád ki, ha elhagynálak, ugye, drágám?

Hartley rémültnek tűnt. [...]

- Gondolod, hogy tetszene neked drágám? - kérdezte Sarah a férjétől. - Szeretnél visszamenni a kórházba, szeretnéd, ha magadra hagynálak?

- Kérem - szűkölt Hartley -, kérem ne!

- Mondd meg a doktor úrnak drágám, hogy miért akarod, hogy veled legyek.

- Szeretlek téged - nyöszörögte Hartley.

- Látja, doktor - magyarázta diadalittasan Sarah -, nem hagyhatom el, amikor szeret engem."

 

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FLOW - AZ ÁRAMLAT. A TÖKÉLETES ÉLMÉNY PSZICHOLÓGIÁJA

Utánnyomás

Szerző: Csíkszentmihályi Mihály

Akadémiai Kiadó, 2012

 

A Flow a tökéletes élmény pszichológiájánakeredeti, legátfogóbb kifejtése. Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológiavezető gondolkodója, forradalmi művével saját kiteljesedésük lehetőségeit tudatosan vagy ösztönösen kutató milliók életére volt hatással. Elismert pszichológusok, üzletemberek, művészek, politikusok és sportolók, továbbá a lélek működésével és rejtélyeivel rendszeresen foglalkozó szülők, pedagógusok, orvosok és kreatív szakemberek sokasága merített ihletet a könyvből.

A boldogság keresése és a kizökkent sorsok helyreállítása utáni vágy az emberi lélek mélyéről ered, az ideális életről való elmélkedés egyidős a filozófiai gondolkodással. A flow elméletének ritka erénye, hogy komoly kutatómunka alapozta meg, ugyanakkor leírása, illetve rendre beigazolódó következtetései a pszichológiában járatlanok számára is érthetőek és sokszor a rendkívüli felismerés erejével hatnak.

A Flow most Az elme kerekei sorozatban, az 1997-es kiadáshoz képest lényegében változatlan szöveggel jelenik meg.

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
EMLÉKEZET

Szerzők: Eysenck Michael, Baddeley Alan D., Anderson Michael

Akadémiai Kiadó, 2010

 

Az embereket rendkívüli módon érdekli az emlékezet működése és főleg annak károsodása, amely változatos amnéziás tünetekben nyilvánul meg. Az emlékezettel foglalkozó egyetemi kurzusok hallgatói már ritkán osztják ezt a lelkesedést. Ennek oka nyilvánvaló. Ahhoz, hogy tudományosan tanulmányozzuk az emlékezet működését, jól tervezett kísérletekre van szükségünk, amelyek első pillantásra unalmasnak tűnhetnek, bármennyire érdekes problémát is vizsgálnak. Szerencsére ma már elég tudásunk halmozódott fel az emlékezet tudományos vizsgálatából ahhoz, hogy a szélesebb közönséget érdeklő kérdésekre is választ adhassunk.

 

 
5 400 Ft
Akció: 4 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AMIT AZ ECSTASYRÓL TUDNI KELL

Iskolásoknak, szülőknek, tanároknak, partizóknak

Szerkesztette: Bagdy György

Akadémiai Kiadó, 2006

 

A könyv szerkesztője az Európai Unió Ecstasy munkacsoportjának tagja. A többi szerző - fiatal, többnyire 20-as éveikben járó biológusok, pszichológusok, orvosok, gyógyszerészek, szociális munkások, egyetemi hallgatók - zömmel az általa vezetett kutatólaboratórium munkatársai. A laboratórium egy nemzetközi konzorcium keretében négy éve vizsgálja az ecstasy hatásait. A könyv megírásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy nemcsak a szülők és tanárok, hanem 13-14 éves olvasók számára is érthetően, olvasmányosan válaszolja meg mind az iskolásokban felmerülő kérdéseket, mind a legújabb kutatási eredményeket. Ehhez az Ecstasy hatásait bemutató színes képregény, a használókkal készült interjúk, személyes beszámolók, a pszichés hatások elemzése, ennek hátterében álló biológiai jelenségek részletes magyarázata, valamint a szlengszótár, a szakkifejezések szótára és a segítő szervezetek elérhetősége egyaránt hozzátartozik.

 

 
2 650 Ft
Akció: 2 255 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A GYERMEKRAJZOK FEJLŐDÉSLÉLEKTANA

Szerző: Feuer Mária

Akadémiai Kiadó, 2000

 

A szerző a gyermeki ábrázolótevékenység fejlődésének pszichológiai jellemzőit tárja elénk az első nyomhagyások megjelenésétől 15 éves korig. Hatalmas elméleti és tapasztalati tudásanyagra támaszkodva élvezetes, olvasmányos stílusban kalauzolja végig az érdeklődőt a gyermekrajzok izgalmas világán. A könyv szerkezete koncentrikusan táguló: az alapfogalmak tisztázásából és a fejlődés-lélektani szakaszok bemutatásából kiindulva egyre szélesebb ívben, ugyanakkor teljes részletességgel követhetjük nyomon a rajzfejlődés fokozatos kibontakozását. A munkát összefoglaló táblázatok, magyarázó ábrák, illusztrációk és több mint 600 gyermekrajz teszi teljessé. A könyv egyedülálló értéket képvisel a hazai szakirodalomban, éppúgy szól pszichológusoknak, pszichiátereknek, pedagógusoknak, műtörténészeknek, óvónőknek vagy szociális munkásoknak, mint gyermekük fejlődését érteni, segíteni kívánó szülőknek.

 
3 990 Ft
Akció: 3 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A FIRKA LÉLEKTANA

Utánnyomás

Szerző: Feuer Mária

Akadémiai Kiadó, 2002

 

Feuer Mária legújabb könyve a felnőttek spontán firkáinak bonyolult és rendkívül izgalmas világába kalauzolja az olvasót. A legegyszerűbb vonaltól a geometriai alakzatokon át a leggyakrabban előforduló ábrákig követhetjük nyomon a firkaformákat. Az általános szimbolikus tartalmakon túl megismerhetjük a rajzok születésének lélektani motívumait, és feltárulnak a hozzájuk kapcsolódó tulajdonságok, személyiségjegyek is. A munka éppúgy szól a szakembereknek, mint minden, a vizuális kultúra iránt érdeklődő olvasónak.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A DROGHASZNÁLAT FUNKCIÓI

Szerző: Demetrovics Zsolt

Akadémiai Kiadó, 2007

 

Demetrovics Zsolt klinikai szakpszichológus, kulturális antropológus. Az ELTE Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének adjunktusa, az Addiktológia Tanszéki Szakcsoport vezetője, valamint a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet kutatója. Főbb kutatási területei az epidemiológia, a drogfüggőség pszichológiai és családdinamikai háttere, a viselkedési addikciók.

A szerző azokat a funkciókat tekinti át, amelyek a drogfogyasztó személyiség számára a szerhasználatot különösen kívánatossá tehetik, tehát a hozzászokáshoz hozzájárulnak és azt megerősítik. Nem véletlen, hogy a „funkciók" főleg a serdülőkorban és a fiatal felnőttkorban jelentkeznek, amikor a személyiség új és nehéz életfeladatok előtt áll, gyorsan fejlődik, idegrendszere és pszichikus szerveződése még képlékeny, és folyamatosan változik környezethez való viszonyában. Ilyenkor jelentkezik a sztresszek feszültsége, a szorongás és a gátlás, amelyek feldolgozásában még nem mindig hatékony, és ilyenkor van szüksége új örömforrásokra, élményformákra. Menekülés, ingerkeresés, intimitás, csoporthoz tartozás, az önazonosság építése vagy éppen lázadás, önérvényesítés, tiltakozás kapcsolódhat a droghasználathoz és adhat annak az illető személyisége és mikroökológiai rendszere - családja, baráti köre, iskolai környezete stb. - számára sajátos funkciókat.

 

(Részlet dr. Buda Béla előszavából)

 
2 650 Ft
Akció: 2 255 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  A CSALÁDSEGÍTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA. SZÖVEGGYŰJTEMÉNY

Szerző: Feuer Mária

Akadémiai Kiadó, 2008

 

A szöveggyűjtemény a családokkal végzett gyógyító-segítő, a problémamegoldás irányába ható tevékenységek és beavatkozások átfogó rendszerezése. Hiánypótló munka, érdeklődésre tarthat számot nem csupán a felsőfokú humánszolgáltatási képzésben részt vevő hallgatók, de a már végzett pszichológus, szociális munkás, gyógypedagógus, szociálpedagógus, pedagógus, mediátor és más, a családokkal közvetlenül kapcsolatba kerülő segítő szakemberek számára is.

 
5 200 Ft
Akció: 4 420 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
"AZ ÖNÖK BIZOTTSÁGA"

Ferenczi Sándor, a budapesti iskola és a pszichoanalitikus emigráció

Szerző: Mészáros Judit

Akadémiai Kiadó, 2008

 

Létezhet-e iskola falak, direktor és hallgatók nélkül? S ha igen, akkor milyen belső szerveződés mentén jön létre az a közös alap, amely az egyazon iskolához tartozók szakmai gondolkodását felismerhetően hasonlóvá teszi? Hogyan alakult ki a pszichoanalízis budapesti iskolája? Mi volt ebben Freud legközelebbi barátjának és munkatársának, Ferenczi Sándornak a szerepe? Mi ennek a szellemi csoportosulásnak a jelentősége a modern pszichoterápiák fejlődésében? Hogyan hatottak a múlt század - hazai és európai - politikai és történelmi fordulatai a pszichoanalízisre és magukra az analitikusokra? Ebben a sorsfordító korszakban mit jelentett az amerikai pszichoanalitikusok kezdeményezésére 1938-ban létrehozott szervezet, az Emergency Committee on Relief and Immigration - a Válságbizottság -, amely az európai fasizmus következtében menekülni kényszerült kollégáknak úgy nyújtott segítséget, hogy félretette a szakmai eredményesség és a rivalizálás szempontjait? A kötet válaszol a fenti kérdésekre, s a budapesti pszichoanalitikusok emigrációján keresztül bemutatja, hogyan képes egy pusztító történelmi időszak válsága az embereket földrészeken keresztül összekapcsolni. A bizottság nemcsak életeket mentett, hanem a kultúra és a tudomány értékeit átmenekítve szellemi örökségünket is gazdagította.

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SELF-CONSUMING EVOLUTIONS

A Model on the structure, Self-reproduction, Self-destruction and Transformation of Party-State Systems tested in Romania, Hungary and China

Szerző: Csanádi Maria

Akadémiai Kiadó, 2006

 

How can we explain similarities and differences in the operation and transformation of party-states? Why do some party-states carry out reforms and others do not? Why do some collapse and others do not? Why are some transformations accompanied by economic crisis while others by economic growth? The author introduces the Interactive Party-State (IPS) model as an empirically based, comprehensive tool for analyzing and comparing self-similarities and differences in the structure, operation and transformation of these systems. Dr. Maria Csanádi is a senior research fellow at the Institute of Economics, at the Hungarian Academy of Sciences. Her major field is China and comparative transformations. Her works were published in the UK, the US, Germany and China. "This is … probably the richest comparative study we will ever see of state socialism, its internal logic and its consequences." Valerie Bunce, Chair, International Studies,  Department of Government Cornell University "This book …has a great explanatory power over the different lives of different party-states in Asia and Europe." Jinglian Wu, Senior Research Fellow, Development Research Center of the State Council, China "The kind of comparison that this author dares to work with simply does not exist in any of the rich, extant literature on post-communist transitology." Peter Katzenstein, International Studies,  Department of Government Cornell University

 
6 500 Ft
Akció: 5 525 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  GYENGÉN TANULÓ KISISKOLÁSOK CSALÁDI ÉS ISKOLAI MEGÍTÉLÉSE

Egy empirikus kutatás tapasztalata

Szerző: Zsoldos Márta

Akadémiai Kiadó, 2003

 

A tanulási nehézségek vizsgálatának szándékával 60 gyenge tanulót választottunk ki általános iskolába járó 2. osztályos gyermekek 263 fős mintájából. Kérdésfelvetéseink: 1. a pedagógusok helyesen ítélik-e meg a gyermekek iskolai teljesítményeit, 2. hogyan látják a pedagógusok és a szülők a gyengén tanuló gyermekek képességeinek és iskolai teljesítményeinek kapcsolatát, 3. mi a kapcsolat a gyermekek méréssel megállapított képességei és iskolai teljesítményei között, 4. a gyenge tanulókhoz hogyan viszonyulnak náluknál jobb osztálytársaik. Vizsgálati eszközeink kérdőívek, pedagógiai tesztek és hagyományos pszichometriai módszerek voltak. Eredményeink: 1. a pedagógusok általában helyesen ítélik meg a gyermekek teljesítményeit, de hajlamosak szorosabb együttjárást feltételezni a teljesítmények között, gyermekismeretük inkább csoportszinten hiteles, 2. a szülők és a pedagógusok a kognitív tanulási képességek gyengeségében keresik az alacsony tanulmányi teljesítmény okait, 3. a gyenge tanulók kognitív tanulási képességei jelentősen alacsonyabb szintűek, mint általános intellektuális képességeik, 4. a gyenge és a nem gyenge tanulók szociális kapcsolataiban az alacsony tanulmányi teljesítmény nem jelent nagyfokú szociális hátrányt.

 

 
2 990 Ft
Akció: 2 540 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
THE AVIAN PINEAL GLAND - A MODEL OF THE BIOLOGICAL CLOCK

Szerzők: Csernus Valér, Mess Béla

Akadémiai Kiadó, 2004

 

Although cyclicism of some biological events was evident for thousands of years, the importance of the fourth dimension, the time in life processes have been underestimated by biologists for many years. It was only in the past few decades that we realized that life is basically a coordinated interplay between cyclic biochemical processes in widely different forms and period of times. This recognition greatly altered our understanding on how living organisms function.

This book discusses one specific aspect of biological cycles: the mechanism of the circadian melatonin secretion from the chicken pineal gland. This topic was selected for two reasons. Pineal gland plays a key role in controlling circadian and seasonal rhythmic processes in virtually all vertebrate species. Also, the avian pineal gland is an excellent model for studying the mechanism of the circadian processes in general, since this organ is relatively simple in structure and it possesses all the known features of a fully functioning circadian "biological clock".

 
2 475 Ft
Akció: 2 105 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  MOUSE EAR INFLAMMATION MODELS AND THEIR PHARMACOLOGICAL APPLICATIONS

Szerző: Miklós Gábor

Akadémiai Kiadó, 2000

 

This monograph is the first book to give a general survey of the different mouse ear inflammation models and their pharmacological applications. A number of investigators emphasize the usefulness of the application of different models of oedema, induced in mouse ear with croton oil, 12-o-tetradecanoylphorbol-13-acetate, cantharidin, mustard oil, arachidonic acid, dithranol (anthralin), capsaicin, ethyl phenylpropiolate, interleukin-1 or zymosan and also carrageenin-induced mouse ear dermatitis (Part One). The second part of the book provides the reader with concise information on the pharmacological applications of the different mouse ear models: investigations of the anti-inflammatory activities of synthetic compounds and other substances, including anti-inflammatory substances of plant origin (terpenoids, benzopyrone derivatives, etc.), plant extracts and marine products. The last section of the monograph furnishes information on the mouse ear oedema models for the investigation of agents in hyperproliferative or inflammatory skin diseases. The book is of interest to pharmacologists, dermatologists, organic chemists, pharmacognosists and investigators in the pharmaceutical industry.

 
9 520 Ft
Akció: 8 090 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KAPSZULÁS ENDOSZKÓPIA

Szerző: Kovács Márta

Akadémiai Kiadó, 2008

 

A 2000-ben bemutatott „drót nélküli" kapszulás endoszkópia forradalmasította a vékonybél-diagnosztikát. A módszer alkalmas a teljes vékonybél noninvazív és fájdalmatlan vizsgálatára. Új megvilágításba került a vérzésdiagnosztika, a vékonybéldaganatok, gyulladásos bélbetegségek és a coeliákia diagnosztikája. Ma már nemcsak a vékonybél vizualizálására alkalmas ez a módszer, hanem a nyelőcső és a vastagbél vizsgálatára is meghatározott indikációkban. Jelenleg hazánkban is elérhető mindhárom vizsgáló eljárás. A könyvben a nemzetközi eredményeket és a saját tapasztalatainkat foglaltuk össze és saját képanyagunkat közöljük. Mindazoknak ajánljuk ezt a könyvet, akik az emésztőrendszer betegségeinek felismerésével foglalkoznak.

 
3 990 Ft
Akció: 3 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
HEPATOCELLULARIS CARCINOMA

Szerkesztette: Fehér János, Lengyel Gabriella

Akadémiai Kiadó, 2010

 

Az elsődleges májrák előfordulási gyakorisága világszerte - hazánkban is - nő, a rosszindulatú betegségek között az ötödik-hatodik leggyakoribb megbetegedés a világon.

Prognózisa a diagnosztika és a terápia utóbbi években bekövetkezett fejlődése miatt jelentősen javult. A könyvben kitűnő szakemberek foglalják össze az elsődleges májrák epidemiológiáját, kórokait, klinikai jellemzőit és szűrésének fontosságát. A szerzők ismertetik a hepatocelluláris carcinoma molekuláris biológiáját, molekuláris patológiáját, a steatosis, cirrhosis, májrák pathomechanizmusát. Betekintést adnak a hepatitis B és C vírus onkogén szerepével foglalkozó irodalomba. Áttekintik a carcinoma prevencióban fontos szerepet játszó kombinált interferon- és ribavirinkezelés hatásosságát. Ismertetik a legmodernebb diagnosztikai és terápiás lehetőségeket.

A könyvet belgyógyászoknak, gasztroenterológusoknak, sebészeknek, családorvosoknak egyaránt ajánljuk, államvizsgára és szakvizsgára készülő hallgatóknak és kollégáknak is hasznos segítséget nyújt a felkészüléshez.

 
3 990 Ft
Akció: 3 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
EXPERIMENTALLY-INDUCED PAW OEDEMAS IN MICE

Szerző: Gábor Miklós

Akadémiai Kiadó, 2007

 

This monograph is the first one to give a general survey of the different mouse paw inflammation models.

The first chapters deal with the mouse paw oedema as a model for investigations of anti-inflammatory agents and summarize the different methods for the measurement of paw swelling in mice.

The further chapters of the monograph furnish detailed information of the mouse traumatic paw inflammation model and the ischaemia-induced paw oedema in mice.

The book is recommended for pharmacologists, pharmacognosists, dermatologists, internists, and researchers in medicine and pharmaceutical industry.

 
5 250 Ft
Akció: 4 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
DISCOVERIES IN GASTROENTEROLOGY

From Basic Research to Clinical Perspectives (1960-2005)

Szerző: Mózsik Gyula

Akadémiai Kiadó, 2006

 
8 000 Ft
Akció: 6 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
DIAGNOSIS AND SURGERY OF ORGAN METASTASES

Szerző: Besznyák István

Akadémiai Kiadó, 2001

 

Until the last decades, the appearance of distant organ metastases of malignant tumors meant unequivocally that the surgical treatment of the process would be not very promising. In these cases surgery was considered a proof of surgical thoughtlessness and senseless attempt. Nevertheless, in the clinical practice of the last decades more and more observations have proven that in certain tumor types and in certain organ metastases surgical intervention is indicated even in these cases. Surgery has resulted sometimes in a better quality of life, sometimes even in cure. In this monograph the Authors present their clinical experience of several decades combined with the data of the literature for those interested in this topic, in the hope that by doing so, they provide help also for the patients.

 
7 280 Ft
Akció: 6 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
CAPSAICINOIDS

From the plant cultivation to the production of the human medical drug

Szerzők: Mózsik Gyula, Dömötör András, Past Tibor, Vas Viktória, Perjési Pál, Kuzma Mónika, Szolcsányi János

Akadémiai Kiadó, 2009

 

The capsaicinoids are well-known species, wich are able to modify the capsaicin sensitive afferent nerves. Their actions are dose-dependent processes, and they are capable to modify the neurogenic inflammation, pain and defence of the different target organs against different noxious agents.

Twenty-one researchers (chemist, pharmaceutical chemist, physicians, pharmaceutics, laboratory experts, biologist, engineers and agricultural engineers) have actively participated in an innovative pharmacological research programme from 2005 to 2008, the aims of which were to produce: new drug combinations for patients with myocardial infarction (orally applicable combinations of capsaicinoids with aspirin) and for those with chronic degenerative locomotive disease (orally applicable capsaicinoids with diclofenac and Naproxen).

In this book, the authors summarized the different agricultural, chemical, physiological, pharmacological, toxicological, national and international jural, patent, pharmaceutical industrial, economical problems in their study programme during the development of new drug combinations of capsaicinoids with the different nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) in orally applicable drugs to patients.

 
9 450 Ft
Akció: 8 035 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A DIABETOLÓGIA TÖRTÉNETE

Szerző: Buzás György Miklós

Akadémiai Kiadó, 2010

 

Az utóbbi évtizedekben a cukorbetegség szinte járványszerűen terjedt mind a fejlett, mind a fejlődésben lévő országokban, hatalmas költségeket jelentve az egészségügyi ellátórendszereknek. Évszázadokkal ezelőtt azonban ritka betegségnek számított: keletkezését, tüneteit, kezelését számos tévhit övezte. Jelen kötetben szerző az ókortól napjainkig áttekinti a cukorbetegségről és szövődményeiről keletkezett ismeretek, a diétás, gyógyszeres és inzulinkezelés fejlődését. Az anyagot a diabetológia mai felosztásának megfelelően 21 fejezetben ismerteti, a történeti szemlélet az egyes fejezeteken belül érvényesül. A szöveg - a korszellemnek megfelelően - igyekszik mindenkori bizonyítékokon alapuló adatokat ismertetni, innen a fejezetek végén található bőséges irodalom, amely az áttekintett forrásokat tartalmazza. A szerző törekvése a nemzetközi diabetológia kialakulásának ismertetése volt: a tudományág hazai kialakulásáról és személyiségeiről 2008-ban a szakma legkiválóbb képviselői vastag kötetben értekeztek. A könyv hasznos olvasmány lehet a minősített diabetológusok, belgyógyászok, endokrinológusok, de minden olyan szakember/medikus számára, aki a cukorbetegség iránt érdeklődik.

 
5 800 Ft
Akció: 4 930 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  NACHRICHTEN ÜBER DIE OSMANEN UND IHRE VORFAHREN IN REISE UND KRIEGSBERICHTEN ANALYTISCHE BIBLIOGRAPHIE MIT STANDORTNACHWEISEN 1095-1600

Szerkesztette: Leder Irmgard

Akadémiai Kiadó, 2005

 

Im vielfältigen Repertoire der Quellen zur Geschichte der seldschukisch-osmanischen Periode Kleinasiens bildet das außerordentlich reiche Materia al der Reisebeschreibungen eine besondere Gruppe. Die einzelnen Werke betreffen alle Jahrhunderte seit dem Erscheinen der Türken in dieser Region. Die Verfasserin dieses Buches, eine erfahrene Bibliothekarin, hat Ende der 1970er Jahre begonnen, sich mit dem Thema „Reisebeschreibungen in bezug auf das Turkentum" zu beschäftigen. Das vorliegende Buch ist eine kleine Auswahl aus der von ihr zusammengestellten großen Dokumentation. Es enthält Berichte über Reisen zu den Osmanen und ihre Vorfahren aus dem Jahren 1095-1500 (Teil I) und 1500-1600 (Teil II) auf Grund der Bestände der Staatsbibliothek Berlin und weiterer Bibliotheken in London, Paris, München, Athen, Washington. Ein reicher bibliographischer Thesaurus mit exemplarisch erstellten Titelaufnahmen steht nun der turkologischen Forschung zur Verfügung. Ein besonderer Wert dieses Werkes liegt darin, daß es systematische Hinweise auf Standorte dieser wichtigen Quellenwerke enthält.

 
8 190 Ft
Akció: 6 960 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
IBN KHALDUN

History as Science and the Patrimonial Empire

Szerző: Simon Róbert

Akadémiai Kiadó, 2002

 

Ibn Khaldun was born in Tunis in 1332 and died in Cairo in 1406. He is the most significant social scientist of Classical Islam, whose work has preserved its message and timeliness until our times. The society he ingeniously described has remained familiar to the posterity due to the survival of several elements of patrimonial empire in the Middle East. The up-to-date character of his work is also assured by the fact that he is being considered as the "founding father" of almost half a dozen disciplines. His unique work, al-Muqaddima (Introduction to History) first formulated in 1375, has won the great esteem of later centuries because of two remarkable achievements. One of them is that he, laying the foundations of his pioneer and deeply original theory of civilisation, made history a never-before-existing independent discipline. His other great scientific achievement is the model-like elaboration of (patrimonial) empires, which has preserved its validity even until today in the examination of the formations of the Eurasian steppe zone. The monograph analyses these two great scientific accomplishments in detail. The author has been studying Ibn Khaldun and his oeuvre for more than 25 years. A thoroughly commented translation of the al-Muqaddima, which was an indispensable pre-work to this book, was published in Hungarian in 1995.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
THE RIDDLE OF WEST ROMAN BANKRUPTCY

Hard Birth of Modern Civilization

Szerző: Várady László

Akadémiai Kiadó, 2008

 

Aiming at a definite presentation of the really conclusive scopes the author enlarges and revises here his earlier radical new examinations of the controversial issues of Late Roman military organization and agrarian taxation: the two fields of West Roman decay. He enriches the topics by expan­ding the scope through his sourcemicroanalytic method that results in additional new insights in both themes. Their spectrum is extended also by involvement of modern experiences. The work not only contributes to looking at the epochal process of historical change to the Middle Ages far more adequately, but also opens new perspectives to assessing the present age.

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  STUDIES IN HISTORICO-POLITICAL CULTURE OF ANTIQUITY AND HUMANISM

Szerző: Várady László

Akadémiai Kiadó, 2005

 

Part One of this book firstly stresses the need for radical rethinking and in-depth reinterpretation of history. The author then concisely features the core of his theory. In a special chapter, he analyses some intriguing experiences of the Athenian-Spartan relation at their historical height where the birth of new doctrines concerning the international law and their later recurrencies in modern political practice are unfolded. Also a paradigmatic case of international economic law in a quaint Athenian arrangement appears as traceable to modern-day experience. The author finishes Part One by reasoning on "perpetual historical merits" as this notion was comprehended for Greek and Roman patterns. In Part Two, a stunning range and peculiar characteristics of continental European historico-political culture are revealed in a manifold and unique panorama of Renaissance-humanistic and early Enlightenment publications. The array of title-page-texts with annotations and the special excursuses provide a wide and splendid horizon of Latin and German - mostly unknown - works. They offer an exceptional scientific and cultural experience for every reader (not only for scholars or connoisseurs) also by the pure review of this "exhibition" till now unprecedented.

 
1 900 Ft
Akció: 1 615 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  POLITICO-MILITARY ODDITIES IN LATE ANTIQUITY WITH LOOKS AT PRESENT

Szerző: Várady László

Akadémiai Kiadó, 2009

 

The often amazing modernity of the Byzantine world is impressively supported by the vigorous military textbooks of an early Byzantine anonymous author, a military expert who presents a host of curiosities and experiences being valid at the present too and giving insights in the gist of military, inclusively e. g. in the military psychology or specific issues of logistics. Before these Byzantine curiosities the author of this work offers in Part One a new concept of the notion "military" both in historical and in present context, as well as - fitting into the immediate military setting - he invokes the eternal historico-political strand of "war and peace" suggesting in nine points the criteria of a civilized world order for a large trajectory of time.

 
2 450 Ft
Akció: 2 085 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
DIE ANDERS VERLAUFENE GESCHICHTE II.

Kontroverse Bereiche im Politikum der Antike

Szerző: Várady László

Akadémiai Kiadó, 2003

 

Im Ersten Teil (Demokratie - Religion) wird das seltsame Phänomen der ambivalenten Parteipolitik in Athen Ende des 5. Jhs. v.Chr. angesprochen. Dann werden im Thema "Historischer Jesus" mehrere relevante Facetten des Politikums in der Jesus-Bewegung analysiert, unter Berücksichtigung der anfänglichen Präsenz des Christentums im Römerreich. Daran schließen sich anhangsweise - aus der Sicht des Althistorikers - Notizen pro memoria des 11. September 2001 über den Islam zwischen Religion und Politikum an. - Im zweiten Teil unterfängt sich der Verfasser eine neue Periodisationseinodnung der Römischen Geschichte mit Blick auf die Revolution der Populares; ferner das Aufzeigen ihrer kardinalen Kennzeichen; schließlich eine Analyse des hellenischen "imperialen" Völkerrechtsverständnisses als Vorphänomens der römisch-popularen Doktrin.

 
2 490 Ft
Akció: 2 115 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
DIE ANDERS VERLAUFENE GESCHICHTE

Antike und Geschichtsdeutung für heute. Anthologie von Mikro- und Makroanalysen

Szerző: Várady László

Akadémiai Kiadó, 2002

 

Der Band ist in drei Teile eingeteilt, von denen die beiden ersten neue Quellenmikroanalysen enthalten, die schwerpunktmäßig politische Phänomene der Antike in einen neuen interpretatorischen Kontext stellen. In einem Anhang wird u. a. der Marxismus des 20. Jh. angesprochen, da es dem Verfasser ein Anliegen ist, die strittigen Themen der Antike, die ebenso strittige Phänome der Moderne sind, mit Hilfe althistorischer Paradigmen zu interpretieren. Der dritte Teil versucht, die Universalgeschichte aus althistorischer Sicht umzudeuten und daraus auch Konsequenzen für die Zeitgeschichte zu ziehen. Die aus den Quellenanalysen und innovativen Konzepten gewonnenen Einsichten veranlassen zur Korrektion und Überprüfung von hergebrachten Daten und Interpretationen, wobei sie hoffentlich nützliche Erkenntnisse für Forschung und Lehre bringen werden. Die politologischen Analysen und Gedanken des Werkes sollen fruchtbringende Anregungen zur kritischen Umdeutung der Gegenwartsprobleme in der zeitgenössischen Politik geben.

 
1 900 Ft
Akció: 1 615 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
CLASSICAL POLITICAL THOUGHT AT WORK

Thucydides, Roman convergence, modern challenges

Szerző: Várady László

Akadémiai Kiadó, 2007

 

This is the final piece of a five-volume cycle about a new historico-political thought based on Antiquity facing Modernity. This volume uncovers novel strands of applied political theory partly presented through the theses of the ever lived greatest historian Thucydides, partly through the classical patterns of political and cultural convergence between Greece and Rome. The astounding experiences of these two scopes are completed in Appendices discussing pivotal present-day issues of politics and civilizational development as they can be adequately grasped in perspective of Antiquity.

 
2 625 Ft
Akció: 2 230 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ANTIQUITY FACED WITH MODERNITY

Studies in Arcana Historiae

Szerző: Várady László

Akadémiai Kiadó, 2006

 

In his new work the author recapitulates concisely his concepts about historical and political science. Continuing his project of an "otherwise happened history" he reveals an array of political phenomena from Antiquity and poses them in vivid, close nearness to Modernity. By discovering or unmasking of several concealed background-scenarios of political history, inclusively some unknown, occasionally secret motives of great policy-makers, the author highlights momentous or even monumental events being relevant for our modern civilization, too. Problems of military and economy, questions of international law, experiences of a two-party-system, the issue of living standard, the real basic factors of growth and grandeur are also addressed. In all analyses as inherent "leitmotiv" runs through the thought of enhancement of political culture by historical experiences - a key-concern in our turbulent epoch.

 
2 860 Ft
Akció: 2 430 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ZWEI SENATOREN BESTECHEN DREI VESTALINNEN

Nominalphrasent mit Numeralien (NumNP) und die referenziell-strukturelle Ambiguität im Deutschen

Szerző: Scheibl György

Akadémiai Kiadó, 2006

 

Im Mittelpunkt dieser Arbeit stehen Ambiguitäten der NP mit Numeralien wie zwei Senatoren, drei Vestalinnen: kollektiv/distributive und Skopusambiguitäten, die zusammenfassend referenziell-strukturelle Ambiguität genannt werden. Der untersuchte Typ der grammatischen Ambiguität ist eine Eigenschaft von Sätzen, die isoliert, d. h. im Nullkontext stehen. Daher wird versucht, diese Ambiguität mit rein grammatischen Mitteln und völligem Ausschalten kontextueller Faktoren zu erklären und potenzielle Interpretationen (Lesarten) eines ambigen Satzes herzuleiten.

 
5 150 Ft
Akció: 4 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ÚJ MAGYAR TÁJSZÓTÁR 5.

SZ-ZS

Szerkesztette: B. Lőrinczy Éva, Hosszú Ferenc

Akadémiai Kiadó, 2010

 

Az Új magyar tájszótár ötödik, utolsó kötetét veheti most kezébe az olvasó. E kötet kiadásával befejeződik az 1950-ben elkezdett munka, s teljessé válik az a szótár, amelyet a nyelvészeken és a néprajztudósokon kívül írók, műfordítók, tanárok, újságírók és az érdeklődő olvasók is igényelnek, hiszen a szépirodalmi művekben, népköltési gyűjtésekben vagy éppen a népi kézművesség leírásában előforduló tájszavakról máshol nemigen tájékozódhatnak.

A szótár a több mint félmillió adatot öt kötetben, mintegy 120 ezer szócikkben elrendezve tartalmazza. Az első kötetben található az adatok forrásainak és földrajzi lelőhelyeinek a jegyzéke is. Ez utóbbi különösen is fontos, mivel nem kizárólag a mai Magyarország területéről, hanem a szomszédos országok magyarlakta vidékeiről is szép számban gyűjtöttek adatokat. A körülbelül 4000 földrajzi név azonosítását kívánja segíteni a 24 szelvényből álló térképmelléklet is. Az ötödik kötet végén közöljük az első négy kötethez tartozó kiegészítéseket.

Az Új magyar tájszótár Szinnyei József nevezetes Magyar tájszótárának szerves folytatása, a 1890 és 1960 közé eső időszakban összegyűjtött, nyomtatott forrásokban közzétett és kéziratos forrásokban fennmaradt hatalmas tájszóanyagot teszi hozzáférhetővé.

 
8 600 Ft
Akció: 7 310 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  THE TYPOLOGY AND MODELLING OF OBSTRUENT LENITION AND FORTITION PROCESSES

Szerző: Cser András

Akadémiai Kiadó, 2003

 

The author of this volume attempts to establish a link between the notions of lenition and fortition on the one hand, and the implicational hierarchy of obstruents on the other, through the property of sonority. Earlier theories of lenition and fortition are critically assessed and the typological patterning of obstruent systems is given thorough treatment. Crucial links between these two fields of phonological phenomena are discovered, empirically verified and phonologically explained. The hypothesis is tested against a corpus of diachronic phonological changes from a large number of languages and is further demonstrated through the detailed historical discussion of the obstruent systems of the Germanic languages. In the last chapter the author proposes a model for the representation of manner and place of phonological segments which explains the idiosyncratic behaviour of palatal obstruents and correctly predicts a range of phenomena that originally fall outside the intended scope of the investigation.

 
2 750 Ft
Akció: 2 340 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZÓTÁRÍRÁS ÉS SZÓTÁRÍRÓK

Szerkesztette: Fábián Zsuzsanna

Akadémiai Kiadó, 2009

 

A Lexikográfiai füzetek 4. kötete tovább kívánja vinni az előző számokban kialakult hagyományokat: emlékezünk, köszöntünk, de elsősorban tovább dolgozunk azon, hogy a lexikográfiával kapcsolatos tudományos gondolkodás továbbra is alapja és kísérője lehessen a minőségi szótárírásnak.

A megemlékezések rovatában (születésének 225. és tibeti-angol szótára megjelenésének 175. évfordulójához kapcsolódva) Kőrösi Csoma Sándor heroikus szótárírói tevékenységét idézzük fel, illetve az európai lexikográfiai társaság, az EURALEX immár 25 éves történetét foglaljuk össze.

 

 
3 150 Ft
Akció: 2 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK

Szerkesztette: Magay Tamás

Akadémiai Kiadó, 2006

 

A Lexikográfiai füzetek 2. kötete szótárakról és szótárhasználatról szól, többféle megközelítésben. A szótártörténeti fejezetnek az ad különleges aktualitást, hogy 2004-ben volt az első teljes magyar kétnyelvű szótárnak, Szenci Molnár Albert latin-magyar és magyar-latin szótárának 400 éves évfordulója. A kötet foglalkozik a tanulói szótárak kérdéskörével, az angolul tanuló középiskolások szótárhasználati szokásaival, a szaknyelvi szavak általános és szakszótárbeli kezelésének problematikájával, valamint - jelentéstani megközelítésben - a kétnyelvű szótárban a forrásnyelvi szavak és kifejezések célnyelvi megfelelői kialakításának nehézségeivel. A szemle fejezet kritikai szótárismertetéseket és összevető szótárelemzéseket tartalmaz. S végül a kötet a 2004-ben megjelent, A magyar szótárirodalom bibliográfiájához szolgáltat kiegészítéseket és frissítéseket.

 
2 880 Ft
Akció: 2 450 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZLÁV IGEASPEKTUS - KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ OROSZ NYELVRE

Szerzők: Krékits József, Jászay László

Akadémiai Kiadó, 2008

 

Ez a funkcionális ihletésű munka azok számára íródott, akik az igeaspektust, a szláv ige szemantikai, pragmatikai és szintaktikai szerkezetét kutatják, de jól hasznosítható a felsőoktatásban is, mert nemcsak ismereteket nyújt, hanem gondolkodásra is késztet, és a gondolkodásban önállóságra tanít.

Az első rész szerzője az igeaspektussal összefüggő elméleti kérdéseket taglalja, majd az akcióminőségeknek a szláv igeaspektus kialakulásában játszott szerepéről és jelentésviszonyairól ír részletesen. A második rész szerzője az aspektuspárok párba fejlődésének legkorszerűbb módjairól, jelentésbeli összefüggéseiről és használatáról értekezik.

 
4 800 Ft
Akció: 4 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
NEW TRENDS IN TRANSLATION STUDIES

In Honour of Kinga Klaudy

Szerkesztette: Károly Krisztina, Fóris Ágota

Akadémiai Kiadó, 2005

 

The studies in the volume draw on recent research in Translation Studies to present arguments for promising new directions in theory and analysis. Part One includes contributions related directly to the theory of translation, Part Two contains studies that focus on the analysis of particular translations where the languages in focus are English, Finnish, Russian, French and Hungarian. The papers related to the theory of translation centre around the models and paradigms of Translation Studies, translation strategies, typology, the notion of equivalence, explicitation, issues of terminology and translator training. The empirical studies that report on the findings of translation analyses deal, among others, with research on translation universals, hermeneutics, the phenomenon of tautology, explicitation and machine translation. New Trends in Translation Studies is essential reading for anyone engaged in researching the theory and practice of translation. Kinga Klaudy has obtained international reputation for original work in Translation Studies and has become widely recognized as one of the most distinguished scholars of the field. This book is dedicated to her as an expression of the gratitude and respect felt by her students, colleagues and fellow researchers.

 
6 510 Ft
Akció: 5 535 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR NYELV

Szerző: Kiefer Ferenc

Akadémiai Kiadó, 2006

 

A kötet fő célja, hogy összefoglaló tanulmányokban mutassa be a magyar nyelvre vonatkozó kutatások mai állását. A harmincnégy fejezet szerzői nemcsak új eredményeket közölnek, hanem bemutatják azokat az elméleti-módszertani újításokat is, amelyek a magyar nyelvtudományban - a nemzetközi nyelvtudománnyal teljes összhangban - az utóbbi évtizedekben végbementek.

 

 
7 250 Ft
Akció: 6 165 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FELSZÓLÍTÓ PERFORMATÍV BESZÉDAKTUSOK

Szerző: Krékits József

Akadémiai Kiadó, 2006

 

„A szerző a performatív beszédaktusok kutatásában mind ez ideig elsősorban az orosz nyelvre irányuló munkásságával vívott ki hazai és nemzetközi ismertséget, többek között ezt a kérdést vizsgálta orosz nyelvi anyagon a mintegy tíz évvel ezelőtt megvédett akadémiai doktori értekezésében. Ezen előzmény ismeretében annál örvendetesebb most, hogy kutatói látókörét jelentősen tágítva, legújabb nagy formátumú munkájában, a kiadásra szánt, szerkesztésében is gondosan előkészített monográfiájában a performatív felszólítások fajtáit és szerteágazó változatait, kifejezésmódjait a magyar nyelvben vizsgálja meg a tőle megszokott alapossággal, és mutatja be azokat szemléletesen, igen gazdag példaanyagon. Tudomásom szerint a magyar nyelvészetben e témakörben ez az első ilyen vállalkozás, amely az adott kérdést teljesen átfogó, aprólékosan kidolgozott, elemzéseiben következetesen végigvezetett kutatást mutat be."                                                                             Jászay László

 
3 980 Ft
Akció: 3 385 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
APPROACHES TO HUNGARIAN 9.

Szerkesztette: Siptár Péter, Pinón Christopher

Akadémiai Kiadó, 2005

 

Volume nine of the series Approaches to Hungarian presents papers from the Sixth International Conference on the Structure of Hungarian (ICSH-6) held at Heinrich-Heine-Universität in Düsseldorf, Germany, on 12-13 September 2002. The topics discussed include a conception of morphology in which every morpheme is treated as a lexical item; the behavior of /j/, /v/, and /h/ with respect to voicing assimilation; an analysis of verbal particles in which their presence or absence is determined by the event structure of the sentence; two types of long-distance focus-raising in Hungarian; a new typology of question words in terms of Functional Grammar; problems for a purely stress-driven account of focus movement; an analysis of complex event nominals accounting for their striking clausal properties; various conversion phenomena in Hungarian; an analysis of the linking properties of nominalizations and participles in Lexical Functional Grammar; single and multiple wh-fronting; an optimality-theoretic analysis of the distribution and behavior of H-type segments; the issue whether Hungarian has portmanteau agreement; and past tense suffixation discussed in terms of the principle of contrast and the principle of uniformity of paradigmatically related inflected forms. The authors of the volume are Gábor Alberti, Kata Balogh, Sylvia Blaho, Katalin É. Kiss, Judit Gervain, Casper de Groot, Julia Horvath, István Kenesei, Ferenc Kiefer, Judit Kleiber, Tibor Laczkó, Péter Rebrus, Péter Siptár, Balázs Surányi, Szilárd Szentgyörgyi, Jochen Trommer, Viktor Trón and Anita Viszket.

 
6 825 Ft
Akció: 5 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A NYELV ÉS A NYELVEK

Hatodik, javított, bővített kiadás

Szerző: Kenesei István

Akadémiai Kiadó, 2011

 

Ez az először 1984-ben megjelent és azóta állandóan megújított és kibővített könyv ma talán a legsikeresebb és legnépszerűbb bevezetés és áttekintés a nyelvtudomány céljairól, területeiről és módszereiről. A középiskolai magyar nyelvtan ismeretén túl csupán egészséges érdeklődésre tart számot, arra, hogy az olvasó olyan kérdésekre keressen választ, hogy hogyan és miért változhat a nyelv, miben különbözik a magyar nyelv más nyelvektől, miben hasonlít a magyar más nyelvekre és általában a nyelvek mely tulajdonságai közösek és miben különböznek az állatok közlési rendszereitől, miképpen tanulja meg a gyermek az anyanyelvét, hogyan „veszítheti el" anyanyelvét a felnőtt egy agyi sérülés után, tudnak-e beszélni a számítógépek és egyáltalán milyen nyelvi mutatványokra képesek, mi köze a nyelvnek a gondolkodáshoz és így tovább.

A nyelv annyira része mindennapi életünknek, hogy észre se vesszük, amikor jól működik - éppúgy, ahogy testünk működése sem tűnik föl, hacsak nincs valami bajunk. A nyelvész persze nem orvosa, hanem kutatója, „anatómusa" ennek a különös és bonyolult emberi „szervnek", amely mindannyiunk fejében lakozik. A nyelv leírásával, elméleti igényű elemzésével az emberi tudat lényegi vonásaival ismerkedhetünk meg.

A nyelv és a nyelvek világos tárgyalásban az egyes részterületek elismert szakértőinek a segítségével a legfontosabb témakörökön vezeti végig az olvasót.

 
3 800 Ft
Akció: 3 230 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
25 ÉV ANYANYELVÜNK SZOLGÁLATÁBAN

Szerkesztette: Grétsy László

Akadémiai Kiadó, 2004

 

Konferencia az Édes Anyanyelvünk című folyóirat negyedszázados megjelenése alkalmából.

 
1 600 Ft
Akció: 1 360 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.