Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Pytheas Kiadó

 Fő kategória >KIADÓ >P-R >Pytheas Kiadó

A bibliofil könyveknél, a készítési módjuk sajátossága miatt, előfordulhat, hogy a megrendelést követően csak 2-3 hét múlva tudunk szállítani. A nagyértékű könyvekre tekintettel, minden ilyen esetben előleget kérünk, ami általában a feltüntetett ár 50 %-a.Természetesen az összegről előlegszámlát állítunk ki.


Sorrend:


GÖRGEI

Szerző: Asbóth Lajos

Pytheas Kiadó, 2015

 

Czáfolat Assermann honvédezredes és miniszteri titkár védiratára. Függelék:

Észrevételek Görgei „Gazdátlan leveleire”.

 

Eredeti kiadás: Pesten, 1867. Heckenast Gusztáv

 
1 000 Ft
  A SZAJOLI HEGEDŰS CSALÁD RÖVID TÖRTÉNETE ÉS ERKI ZÁLOGBIRTOKOSSÁGA

Szerző: Hegedűs K. Ferenc

Pytheas Kiadó, 2015

 
800 Ft
MAGYAR TÁJSZÓTÁR

Pytheas Könyvmanufaktúra, 2015

 

Eredeti kiadás: Kiadta a MAGYAR TUDÓS TÁRSASÁG BUDÁN, A M. KIR. EGYETEM BETŰIVEL. 1838.

Előbeszéd: Döbrentei Gábor

Utóirat: D. Schedel Ferencz

 
3 900 Ft
  HISTORIA SIVE DESCRIPTIO PLANTARUM OMNIUM, TAM DOMESTICARUM QUAM EXOTICARUM

Szerző: Leonhardus Thurneisserus zum Thurn

Pytheas Könyvmanufaktúra, 2015

 

Jelen kiadásban az eredeti latin-német kiadásból csak a latin részt szerepeltetjük.

Eredeti kiadás: Berlin, 1578

 

A középkori orvoslással, asztrológiával, botanikával és alkímiával foglalkozó, 1578-ban, Berlinben, kiadott könyv teljes címe – a keletkezés korának megfelelően – nehezen lefordítható: “Historia Unnd Beschreibung Influentischer Und Natürlicher Wirkungen”.

Viszonylag kevés könyvészeti és tárgyi emlék maradt fenn a középkori Magyarország gyűjteményeiből. Különösen vonatkozik ez a természettudományok, így a középkori gyógyászat és az alkímia területére. Ezért tarthat érdeklődésre a latin és német nyelven írt, közel kétszáz oldalas könyv (annak reprint kiadása), ami a Kalocsai Főszékesegyház Könyvtárának dísze.

 
35 000 Ft
VEZÉREK ÉS KIRÁLYOK ARCZKÉPCSARNOKA RÖVID TÖRTÉNELME

Pytheas Kiadó-Tinta Kiadó, 2015

 

Ezeréves Magyarország Vezérek és királyok arczképcsarnoka rövid történelme c. kiadvány alapjául a millennium évében, 1896-ban megjelent könyv szolgált.

Megjelent a Tinta Könyvkiadó és a Pytheas Kiadó és Könyvmanufaktúra közös gondozásában.

 

A magyar vezérek és királyok egészalakos portréját és egy rövid leírást tartalmaz róluk Árpádtól I. Ferencz Józsefig.

 
4 990 Ft
JELLEMZŐ ADATOK MAGYARORSZÁG FAUNÁJÁHOZ

Szerző: Frivaldszky Imre

Reprint kiadás: Pytheas Könyvmanufaktúra 2015.

 

Eredeti kiadás: Eggenberger, 1865. A Magy. Tud. Akad. Évkönyvek XI. köt. IV. darabja.

13 kőnyomatos színes táblával

 

Frivaldszkynak számos kisebb-nagyobb dolgozata jelent meg magyar és német nyelven. A Jellemző adatok Magyarország faunájához címűt az MTA 1870-ben a nagy jutalommal tüntette ki.

 

Irodalomtörténeti érdekesség, hogy Frivaldszky hívta fel Jókai figyelmét egy dunai szigetre a török-magyar határon, amely nem tartozott egyik országhoz sem. Ezen a szigeten játszódik Jókai ismert regénye, Az arany ember.

 

 
9 500 Ft
MAKULA NÉLKÜL VALÓ TÜKÖR

Pytheas Kiadó, 2015

 

Az irodalmárok, néprajzkutatók, művelődéstörténészek körében csak Makula-ként vagy Tükör-ként emlegetett vaskos Mária és Krisztus életrajz első, 1712-es kiadásának hasonmás kiadását kínáljuk önnek. A hazai lelkiségi irodalom egyik legnagyobb sikertörténeteként számon tartott mű a benne található nyelvemlékek okán került az utóbbi években a figyelem középpontjába. Szerzője, a klarissza rend nagyszombati kolostorában élő és tevékenykedő nemesi származású Újfalusi Judit, kiváló fordítói érzékkel ültette át cseh nyelvből magyarra a barokk kor egyik leghíresebb népkönyvét.

 
6 000 Ft
A MAGYAR GYALOGSÁG

Az eredeti kiadás nyomdai munkát a Merkantil-nyomda végezte Budapesten.

Reprint kiadás: Pytheas Könyvmanufaktúra 2015.

 

A könyv fekete-fehér fotókkal és térképekkel illusztrált. A magyar gyalogságnak ez a kiadása a Cs. és Kir. Gyalogezredek, Cs. és Kir. Vadászzászlóaljak, M. Kir. Honvédezredekről tartalmaz adatokat, 1007 katona fotóját és a hozzá tartozó leírásokat.

 
18 000 Ft
UTAZÁS KELETEN

Reprint

Szerző: Rudolf trónörökös

Fordította: Brankovics György

Pytheas Kiadó, 2015

 

Eredeti kiadás: Budapest, 1883; Nyomtatott Wodainer F.-nél

 

A reprint kiadást kiegészítő illusztrációk:

Eine Orientreise vom Jahre 1881

Kronprinzen Rudolf von Österreich illustriert mit Holzschnitten nach Original-Zeichnungen von Franz von Pausinger.

Wien, 1885.

 
15 000 Ft
  A MAGYAR SÜTŐ, CUKRÁSZ ÉS MÉZESKALÁCSOSIPAR TÖRTÉNETE

Írta és szerkesztette: Zsemlei Oszkár

Pytheas Kiadó, 2015

 

Eredeti kiadás: A magyar sütő-, cukrász- és mézeskalácsos ipar történetének kiadóhivatala, Budapest, 1940.

Felelős kiadó: Dr. Ladányi Mihály

 
8 500 Ft
MAGYAR KIRÁLYI HONVÉDSÉG EGYENRUHÁI

Pytheas Kiadó, 2014

 

Reprint, eredeti kiadás: 1942

A 20 oldalas kiadvány eredetileg kétoldalas poszterként volt forgalomban. 60 x 88 cm méretű, egyoldalas plakát formájában jelenleg is megvásárolható nálunk.

 
2 500 Ft
CODE PÉNAL / A FRANCZIA BÜNTETŐTÖRVÉNYKÖNYV

Pytheas Kiadó, 2014

 

A hivatalos szöveggel egyeztetett kiadások nyomán fordította: Németh Antal, T. Sopron megye szolgabírája. Sopron, 1867. Seyring Ádolf. XVIII. 299 p. 1 sztl. lev. Első és mindmáig egyetlen magyar nyelvű kiadás! Kiadói papírborítóban.

 

A Code Pénal, a francia büntetőtörvénykönyv, 1810-ben lépett hatályba. Akárcsak a Code Napoléonnak, a hatása szinte felmérhetetlen. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a világ büntetőjogi törvényhozásában itt jelenik meg először az ún. trichotom, vagyis hármas felosztású bűncselekmény-kategória rendszer, amely megkülönbözteti egymástól a kihágást, a vétséget és a bűntettet. A bűncselekmények trichotom felosztását veszi a P. J. A. v. Feuerbach nevéhez fűződő, Bajorországban született első modern büntetőjogi kódex is, ami aztán a világ büntetőjogi törvényhozásának az alapjává vált.

 
15 000 Ft
CODE NAPOLÉON / A FRANCZIA POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYV

Pytheas Kiadó, 2014

 

Fordította: Kún Barna. Pest, 1866. Kugler Adolf XII. 13-448 p. Első, és mindmáig egyetlen magyar nyelvű kiadás

 

Bonaparte Napóleon 1800-ban, mint Első Konzul, felállított egy négy jogászból álló bizottságot, melynek feladata volt, hogy hozzon létre egy tisztán racionális jogi felfogás alapján álló, minden múltbéli előítélettől mentes, az erkölcsi jog, és az ésszerűség alapján álló polgári törvénykönyvet. A bizottság tagjai – Jean-Etienne-Marie Portalis, Jaques de Maleville, Félix-Julien-Jean Bigot de Préameneu és François-Denis Tronchet – négy évi munka eredményeként megalkották a1804. március 21-én hatályba lépett Code Napoléon-t, a világ első polgári törvénykönyvét, ami Franciaországban – számos módosítással – ma is hatályban van.

 
15 000 Ft
DIE ZÄHMUNG DES PFERDES

Szerző: Constantin Balassa

Pytheas Kiadó, 2014

 

Eredeti (2.) kiadás: Bécs: Carl Gerold, 1844.

 

Jelen reprint kiadásunk az 1844-ben Bécsben megjelent 2. kiadás alapján készült: „Die Zähmung des Pferdes, Rationelle Behandlungsart der Remonten und jungen Pferde überhaupt und der bösen, verdorbenen und reizbaren insbesondere. Aus der innern und äußern Natur des Pferdes praktisch entwickelt” című műve, (A ló megszelídítése) amely részletesen foglalkozik az akkor még vad-, félvad ménesekből a hadsereg számára felvásárolt fiatal remondák szakszerű kiképzésével. Ebben a műben részletesen foglalkozik az akkor újdonságnak számító francia F. Baucher: „A lovaglóművészet módszere.” című könyvének kritikájával is. Halála után fia, Balassa György huszárkapitány adja ki még mindig német nyelven, de már 1889-ben Budapesten édesapja értékes tapasztalatait, ismereteit.

 
19 000 Ft
LOVAG ÉS FITOS

Szerző: Tóth Miklós

Pytheas Kiadó, 2014

 

Egy lehallgatott szerelem

Az olvasó egy, a születése pillanatától megszűnésre ítélt szerelem regényét tartja a kezében.

Szereplői 1968-69-ben maguk sem tudták, hogy az állambiztonsági szervek játékszerei. E szervek a két fiatalt, az angol követség titkárnőjét Alexandrát („Fitos” fedőnévvel) és a műegyetemi hallgatót Miklóst („Lovag” fedőnévvel) nemcsak állandó megfigyelés alatt tartották, hanem különböző módon „segítették” szerelmük kibontakozását. „Biztosították” találkáik színhelyeit, ahol titokban magnó- és fotófelvételeket készítettek, amint erre a kutatható dossziék rávilágítanak. Mindezt annak érdekében tették, hogy a két fiatal vádolható legyen kémkedés vagy egyéb bűncselekmény elkövetésével. Miközben szurkolunk szerelmük beteljesedéséért, ízelítőt kapunk az állambiztonsági szervek tevékenységéről.

 
2 900 Ft
ZÖLDSÉGES MESÉK

Szerzők: Lacza Márta, Dékány Ágoston

Pytheas Kiadó

 

Zöldséges mesekönyvek (6 füzet) recept melléklettel:

 

Gyógykáposzta

Hagymadiploma

Krumplipalota

Kukoricakirály

Paprikamese

Tökkirály

 
5 000 Ft
MÜNCHHAUSEN CSODÁLATOS KALANDJAI

Pytheas Kiadó

 

“Gyermekéveim legszebb napjai közé tartozott, midőn jó atyám szerény családi körben báró Münchhausen kalandjaiból mesélgetett. Gyermekeknek e kalandok mindég kedves, s ami fő, ártatlan olvasmány maradnak. Az ész ugyan ezen olvasmány által nem igen fog gazdagodni, de a szív minden időben fel fogja azokban találni szórakozását és örömeit. Kedvderítő ártatlan játék lesz e könyvecske, komor és hosszú téli estéken. Mit nem adtam volna én ezen könyvecskéért gyermekéveimben! És most életem delén is mily kedvvel fordítottam le kedves jó gyermekek számotokra, hogy örüljetek és mosolyogjatok! Hisz mosolyaitokban nyílik meg az ég a földieknek.”

 
2 900 Ft
A KÉK MADÁR

Szerző: Maurice Maeterlinck

Pytheas Kiadó

 

A Kék madár — a boldogság, amelyet kis és nagy emberek egyformán keresnek, hogy rátaláljanak. És ez jól van így, mert mindenkinek joga van a boldogsághoz. Ám, miközben a boldogságot kergetitek, ne feledkezzetek meg arról, hogy mások is boldogok akarnak lenni, ne feledkezzetek meg a mások iránt való kötelességről, engedelmességről, hűségről és szeretetről. Ne csak keressétek, hanem érdemeljétek meg a boldogságot: akkor lesz igazán tiétek a Kék madár. Erre tanít benneteket ez a könyv.

 
3 500 Ft
MARKÓ VITÉZ ÉS VITÉZ DARKÓ KALANDJAI

Szerző: Kelemen Eörs

Pytheas Kiadó

 

Markó vitéz és vitéz Darkó megküzdenek a gonosz Mironnal, hogy az édesapjuk által rájuk bízott várakat megőrizzék illetve visszaszerezzék. Kalandjaik során azonban saját jó és kevésbé jó tulajdonságaikkal is szembesülnek. Kelemen Eörs, saját unokáiról mintázva a főszereplőket, sok humorral és kedvességgel formálta a tanulságos történetet. A mesét a szerző leánya – Kelemen Ágnes –, illusztrálta.

 
3 500 Ft
TÁVOLODVA

Szerző: Tárnok Zoltán

Pytheas Kiadó

 

A prózaíró Tárnok Zoltán olyan varázsló, akinek nincs fehér pálca a kezében.Asztal sincs előtte, se fekete cilinder, se fehér nyúl. Nincsenek figyelemelterelő taglejtései. Nincs mögötte sötét függöny. Egyetlen eszköze van csupán: a tiszta, világosan tagolt emberi beszéd. És valami irgalmatlan ítélőerő, ahogyan a világot elénk vetíti.

 

Elmond olvasóinak egy köznapi történetet. Elmondja azt, hogy mi történt velünk a XX. század második felében, mi esett meg velünk, magyar alattvalókkal, magyar mellékszereplőkkel, magyar vesztesekkel e szomorkás kis országban.

 
2 700 Ft
ÚTRAVALÓ

Szerző: Gönczöl János

Pytheas Kiadó

 

„Írásaim – szerelmeskedések az anyanyelvvel. Ez olyan éltető a hazáján kívül élő író számára, mint a levegő.” – vallja Gönczöl János színész-író, akinek pályafutása 1946-ban a Vígszínházban kezdődött, ahová a legendás színi direktor, Jób Dániel szerződtette. Tagja volt a Magyar Rádió egykori színtársulatának, s 1956 szeptemberétől 1960. július 5-ikéig – külföldi emigrációjáig – a Madách Színház tagjaként a világirodalom jelentős fő- és karakter szerepeit játszotta. Münchenben a Szabad Európa Rádió munkatársa lett, s így először csak 1989-ben jöhetett haza. Itthon 40 év után színpadon a Komédiumban szólalhatott meg ismét anyanyelvén: Darvas Iván hívta meg az általa adaptált Samuel Beckett: „Végjáték” c. drámája előadásának egyik szerepére. Németül eddig két kötete jelent meg. Az Útravaló és az Életösztön magyar ikerkötet. Gönczöl János eddigi írói munkásságának prózai és lírai summázata.

 
2 900 Ft
ÉLETÖSZTÖN

Szerző: Gönczöl János

Pytheas Kiadó

 

„Írásaim – szerelmeskedések az anyanyelvvel. Ez olyan éltető a hazáján kívül élő író számára, mint a levegő.” – vallja Gönczöl János színész-író, akinek pályafutása 1946-ban a Vígszínházban kezdődött, ahová a legendás színi direktor, Jób Dániel szerződtette. Tagja volt a Magyar Rádió egykori színtársulatának, s 1956 szeptemberétől 1960. július 5-ikéig – külföldi emigrációjáig – a Madách Színház tagjaként a világirodalom jelentős fő- és karakter szerepeit játszotta. Münchenben a Szabad Európa Rádió munkatársa lett, s így először csak 1989-ben jöhetett haza. Itthon 40 év után színpadon a Komédiumban szólalhatott meg ismét anyanyelvén: Darvas Iván hívta meg az általa adaptált Samuel Beckett: „Végjáték” c. drámája előadásának egyik szerepére. Németül eddig két kötete jelent meg. Az Útravaló és az Életösztön magyar ikerkötet. Gönczöl János eddigi írói munkásságának prózai és lírai summázata.

 
2 900 Ft
A NEVETŐ MAGYARORSZÁG

A legújabb adomák egyetemes gyűjteménye

Szerzők: Gracza György, Follinus Emil

Pytheas Kiadó

 

Gracza György és Follinus Emil tizennyolc féle témakörben gyűjtött össze adomákat ebben a kötetben. Ezek közül a témák közül csak néhányat idéznék itt: A gentry (adomák a magyar köznemesség életéből); A szinfalak mögül (adomák a magyar szinész-életből); A kaszárnyából (Katona-adomák) vagy A társaságból (adomák a társas-életből). Minden egyes téma egy-egy egészoldalas illusztrációval van ellátva.

 
3 900 Ft
A MULATÓ BUDAPEST

Szerkesztette: Lenkei Henrik

Pytheas Kiadó

 

A legújabb adomák egyetemes gyűjteménye

 

Gracza György és Follinus Emil tizennyolc féle témakörben gyűjtött össze adomákat ebben a kötetben. Ezek közül a témák közül csak néhányat idéznék itt: A gentry (adomák a magyar köznemesség életéből); A szinfalak mögül (adomák a magyar szinész-életből); A kaszárnyából (Katona-adomák) vagy A társaságból (adomák a társas-életből). Minden egyes téma egy-egy egészoldalas illusztrációval van ellátva.

 
3 900 Ft
27 FÁBÓL FARAGOTT NOVELLA

Szerző: Dr. Géczy Miklós

Pytheas Kiadó

 

A nemrég elhunyt fogorvos jelentősebb fafaragásait és egy életutat átfogó novelláit gyűjtöttük csokorba.

 
2 500 Ft
A FÉRJHEZMENÉS MŰVÉSZETE

Szerző: G. P. Heath

Pytheas Kiadó

 

A férjhezmenés művészete egy igazi klasszikus alapmű – aminek minden egyes szava ma is aktuális.

Ennél józanabb, valódibb, jobban hasznosítható kézikönyvet még nemigen írtak párkapcsolatokról, párválasztásról – és ezen az sem változtat, hogy a könyv a múlt században íródott.

 

Ami még érdekesebb – hölgyek, figyelem! –, hogy egy férfi tollából kapjuk az őszinte, minden mellébeszélést nélkülöző tanácsokat.

 
2 900 Ft
SÖRHAJÓ

Szerző: Karácsonyi István

Pytheas Kiadó

 

Régmúlt időkből felidézett egyetemi sztorik, melyek nem csak a „sörhajóhoz” közelállókat szórakoztatják, de érdekes és kellemes olvasmány a szélesebb közönség számára is.

Már korábban szerettem volna megírni a “sörhajó” történetét, de ez valami miatt mindig elodázódott. Szegény Emilünket ahogy elvesztettük az elmúlt év során, felerősödött bennem és sürgetővé vált az a kényszer, hogy négyünk egyetemi történeteit legalább nagy vonalakban megírjam. Természetesen a régi időkre visszaemlékezve ezek a történetek kiszíneződtek, és széppé, mondhatni szebbé váltak, hajdan volt ifjúságunk derűjébe ágyazottan. A mégoly említésre méltó eseményeket sem tudtam mind hozni. Ugyanakkor arra törekedtem, hogy a régmúlt időkből felidézett egyetemi sztorik ne csak a sörhajóhoz közelállókat szórakoztassák, de érdekes és kellemes olvasmány legyen a szélesebb közönség számára is.

 
1 000 Ft
KUTYÁM NAPLÓJA

Szerző: Hricsovinyi István

Pytheas Kiadó

 

Nem tudhatom, hogy mi lesz a naplóm sorsa, hogy más emberek és gazdik is megismerik-e életem történetét. Amennyiben ez így történik, remélem, hogy kevesebb kivert és lehagyott kutyának kell választania a már elfelejtett farkassorsot.

 
850 Ft
JÁTSSZUNK EGYÜTT!

Szerző: Sipka László

Pytheas Kiadó

 

Örömmel tájékoztatjuk kedves vevőinket, hogy “Játsszunk együtt!” címmel megjelentettük Sipka László válogatott cikkeit. A szerző (okl. villamosmérnök és mérnök-közgazdász), a magyar műszaki eredmények hazai és nemzetközi megismertetésén évtizedek óta munkálkodik, a nagy sikerű “Álmok álmodói – világraszóló magyarok” kiállítás egyik alkotója.

 
3 200 Ft
A MAGYAR NYELV SZÓTÁRA 6 KÖTETBEN, PAPÍRKÖTÉSBEN

Szerzők: Czuczor Gergely, Fogarasi János

Pytheas Kiadó

 

A Magyar Tudományos Akadémia megbízásából 1862-ben megjelent kiadás fakszimiléje. 6 kötet, összesen 4.600 oldal terjedelemben.

 

6 kötet ára összesen:

papírkötésben: 60.000 Ft;

fűzött domborított gerincen aranyozott vászonkötéssel: 125 000 Ft

Külön-külön is rendelhető 15 000 Ft/darab vagy 25 000 Ft/darab (kérjük írjon a megrendeles[at]ronniszakkonyv.hu email címre)

 

6 kötet, A magyar nyelv szótára 1. kötet (A-DS.), A magyar nyelv szótára 2. kötet (E-H.), A magyar nyelv szótára 3. kötet (I-LY.), A magyar nyelv szótára 4. kötet (M-Ö.), A magyar nyelv szótára 5. kötet (P-SZ.), A magyar nyelv szótára 6. kötet (T-ZS.)

 
60 000 Ft
KACAT, BAJAZZÓ

Szerzők: Parti Nagy Lajos, Banga Ferenc

Pytheas Kiadó

 

Az ókorból felidézett tekercskönyv a korszerű technológia, a gondos kézimunka, a szerző és a kiadó műhelymunkájának eredménye. A digitális nyomtatás, az aprólékos tervező és kivitelező munka a művészi sokszorosítás szintjére emelve különleges élményt és művészi értéket kínál.

 

A könyv méretei 3-al oszthatóak. A 123 mm hosszú és 18 mm átmérőjű cseresznyefa rúdra 111×3000 mm hosszú Colorcopy Natur papírra digitális xerográfia technológiával nyomtatott tekercset helyeztünk. A gondosan válogatott anyagok és színek összhatása helyezi végül e könyvet a művészi értékű műtárgyak sorába. Az 1-től 99-ig sorszámozott és az alkotók által aláírt példányok növelik a művek értékét. A német és angol nyelvű tartalmi ismertető külföldi érdeklődőinknek nyújt segítséget.

 
12 000 Ft
EGY NŐ

Szerzők: Esterházy Péter, Banga Ferenc

Pytheas Kiadó

 

Esterházy Péter Banga Ferenc által illusztrált Egy nő című műve az ókort idéző tekercskönyv formájában.

 
12 000 Ft
ÚTINAPLÓMBÓL

Szerző: Tallián Emil

Pytheas Kiadó

 

Tallián Emil (1859-1911, törökkanizsai főszolgabíró, világjáró vadász) naplójegyzetei brazíliai, indiai, ceyloni és br. kelet-afrikai utazásai és vadászatairól.

Eredeti kiadás: A Török-Kanizsa és vidéke 1906.

Reprint kiadás

 
4 500 Ft
MAGYARHON SZÉPSÉGEI

Szerző: Jókai Mór

Pytheas Kiadó

 

Jókait a magyar romantika nagy mesélőjeként, gazdag képzeletű íróként tartja számon a köztudat, aki fordulatos történeteivel, különös szereplőivel, gazdag környezetrajzával bűvöli el olvasóit. A könyvtári statisztikák szerint művei a legutóbbi időkig az élen álltak a népszerűségi listán, regényein olvasó nemzedékek sora nőtt fel. Kevesebben tudják, hogy szárnyaló fantáziája széles körű érdeklődésre, olvasottságra épült. Tőle tudjuk, hogy ismereteit tudatosan gyarapította, a munkáiban megjelenő tájakat, embereket, történeteket valós elemek fölhasználásával jelenítette meg. “Az én könyvtáram – írta – egyike a (magánkézben lévő) legbecsesebb gyűjteményeknek, amelyben minden nevezetes útleírás; néprajzi, természettudományi mű a legdíszesebb illustrált kiadásokban feltalálható s legbecsesebbek közte azok az egérrágta régi krónikák. Ezek az én kalauzaim a múltak történetében s a széles nagyvilágban.” Az írott források adatai mellett – nem kisebb súllyal – személyes élményei is megjelentek könyvei lapjain, hiszen történelmi időket élt át.

 
3 800 Ft
SPECIMEN HUNGARIAE LITERATAE

Szerző: Czvittinger Dávid

Pytheas Kiadó

 

Czvittinger Dávid 1711-ben megjelent műve a XVIII. századi bibliográfiai törekvések egyik jeles magyarországi példája. Számba veszi az addig elkészült – tág értelemben vett – magyar irodalmi műveket (így például Szent Isván fiához írt Intelmeit is ismerteti). Az akkori szokásoknak megfelelően egyesíti magában a magyar irodalomtörténet és a tájékoztató bibliográfia műfaját.A könyvek tudatos számontartásának első hazai nyomai a XVI-XVII. századi előszókból származnak, amelyekben az írók említést tesznek azokról, akik előttük ilyen tárgyban írtak. Az 1660-as évektől kezdve több írónk is összefoglalta saját munkásságát, írói tevékenységét. A protestáns bibliafordításáról nevezetes Komáromi Csipkés György 1677 már önálló nyomtatványként jelentette meg saját műveinek jegyzékét.

 
4 200 Ft
KAZINCZY ÚTJA PANNONHALMÁRA ESZTERGOMBA VÁCZRA

Szerző: Kazinczy Ferenc

Pytheas Kiadó

 

Kazinczy Ferenc 1831 februárjában indult utolsó nagyobb utazására, hogy Pesten újra részt vegyen az akadémiai tanácskozásokon. Innen tett látogatást áprilisban Győrbe, Pannonhalmára, Esztergomba, ott írta meg frissiben útirajzát. Tudósítása elsődlegesen feleségének szólt, akitől két hónapja köszönt el, hogy a kultúra és az irodalom ügyeiről tanácskozzon Pesten; a megírt tényanyag és gondolatsor azonban közérdekű. Érdeklődése mindenre kiterjedt. Részletesen leírta az első és egyetlen dunai gőzhajót a kazántól a vendégszobákon át a konyháig és az étlapig. Írásai az utazó tudatosságát tükrözik; Kazinczy azt vallotta, az útrajzokat úgy kell megalkotni, “hogy minden sor valami újat mutasson, mint a legelőször látott környék mutat a valóban utazóknak.” Ehhez tartotta magát. Élményt, ismeretet, tanulságot közvetített olvasóihoz, ez teszi könyvét ma is vonzóvá.

 
2 500 Ft
MAGYAR ATHENAS

Szerző: Bod Péter

Pytheas Kiadó

 

A Magyar Athenas – az első magyar nyelvű írói lexikon – Bod Péter (1712-1769) erdélyi református lelkész és író fő műve, mely 528 magyarországi és erdélyi tudós, író és költő közvetlen hangú életrajzát és főbb műveinek felsorolását tartalmazza. A könyv a korszak ma is nélkülözhetetlen forrásdokumentuma.

 

Magyar Athenas, avagy az Erdélyben és Magyarországban élt tudós embereknek – nevezetesebben akik valami, világ eleibe botsátott írások által esméretesekké lettek, és jó emlékezeteket fennhagyták – historiájok, mellyet sok esztendők alatt, nem kevés szorgalmatossággal egybeszedegetett, és az mostan élőknek s ezután következendőknek tanuságokra, s jóra való felserkentésekre közönségessé tett F. Ts. Bod Péter.

 
4 000 Ft
SZENT HILARIUS

Szerző: Bod Péter

Pytheas Kiadó

 

Szent Hilarius, avagy szívet vidámító, elmét élesítő, kegyességre serkentő, rövid kérdésekbe és feleletekbe foglalt dolgok, melyek mind a hasznos időtöltésre, s mind az épületes tanulságra egybeszedegettetvén kibocsáttattak Bod Péter által.

 

Szent Hilarius, avagy szívet vidámító, elmét élesítő, kegyességre serkentő, rövid kérdésekbe és feleletekbe foglalt dolgok, melyek mind a hasznos időtöltésre, s mind az épületes tanulságra egybeszedegettetvén kibocsáttattak Bod Péter által.

 

A Szent Hilárius az emberekről – férfiakról és nőkről -, az időről, a gazdagságról és a szegénységről, a betegségekről és az orvosokról, a növényekről és az állatokról szóló színes, szórakoztatva tanító kérdések és feleletek gyűjteménye.

 
3 500 Ft
ISTENES ÉNEKEK

Szerző: Balassi Bálint

Pytheas Kiadó

 

Balassi Bálint: Istenes énekek és Jacob Patriarca: Via Jacobaea és Beniczky Péter: Magyar Rithmusok című művét találjuk meg egybefűzve.

 

A kor könyvötőműhelyének szokása szerint könyvtárak részére gyakran kötöttek azonos méretű könyveket egybe, azok különösebb tematikai válogatása nélkül, vagy a könyvtár egyedi kívánságára. Így történt ez ennek a kötetnek az esetében is, melyet a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár őriz. Balassi Bálint: Istenes énekek, Jacob Patriarca: Via Jacobaea és Beniczky Péter: Magyar Rithmusok című művét találjuk meg egybefűzve.

Kiadónk az eredeti hű visszaadására törekedett.

 
5 500 Ft
EMBLEMATA

Szerző: Zsámboky János

Pytheas Kiadó

 

Zsámboky idejében egy különleges irodalmi műfajt jelentett, amelyet nem sokkal az előtt hozott divatba Andrea Alaciati olasz jogtudós. Alapját egy allegorikus kép – ikon, pictura, imago, symbolon – alkotta, amelyhez lemma, motto vagy inspiratio elnevezéssel egy képcím járult. A kép alján pedig vers fejtette ki a kép értelmét, adott kulcsot a képcím megértéséhez és vont le mindezekből bölcs tanulságokat. E műfaj alkotásaiból összeállított könyv kapta a görögös többes számnak megfelelően az emblemata nevet.

 
5 500 Ft
A SZÉPSÉGES ISTENNŐ

Szerző: Yukio Narushima

Pytheas Kiadó

 

Az Ősi mesék című könyvsorozatunk második kötete is istenekről szól.

 

„A hatalmas Napisten unokáját elbűvölte az istennő szépsége.

Ha ránézett úgy érezte, mintha egyszerre minden cseresznyefa virágba borult volna.” Ninigi-no-Mikoto, a Föld Istene és Virágzó fa hercegnő szerelme azonban nem bonyodalommentes…

 

A szépséges istennő gyermekeit tűzben hozza világra, míg saját maga elillan a füsttel együtt. Fiainak sorsa harag és megbocsátás, irigység és megbánás között játszódik, míg végre egymásra találnak.

E mese a japán mitológia és őstörténet fontos kapcsolati láncszeme, mert Japán első legendás uralkodójának, Dzsinmu császárnak Ninigi-no-Mikoto volt az ükapja.

A számunkra különös történetben találunk közös elemeket a mi meséinkkel. Ebben a mozgalmas, de gyönyörű legendában is megmutatkozik a japánok természeti szépség iránti vonzalma és a sintó istenek és szentélyek tisztelete.

 
2 900 Ft
A LÓ NEVELÉSE ÉS IDOMÍTÁSA

Szerző: Balassa György

Pytheas Kiadó

 

Eredeti kiadás: A KÁRMÁN KÖNYVSAJTÓ NYOMÁSA. LOSONCZ, 1901.

Balassa Konstantin, a magyar „lósuttogó”, a múlt ködébe veszett kézikönyve először magyar nyelven!

Kézikönyv lókedvelők és lóbarátok számára

 

 

 
3 500 Ft
ÚJ FÜVES ÉS VIRÁGOS MAGYAR KERT

Reprint kiadás

Szerző: Csapó József

Pytheas Kiadó

 

Csapo Josef: Uj füves és virágos magyar kert, mellyben mindenik fünek és virágnak Neve, Neme, Ábrázatja, Természete és ezekhez képest külömbféle Hasznai, értelmessen meg-jegyeztettek  — … által.

 

Eredeti kiadás: Pozsony, 1775. Landerer Mihály költségére és betűivel.

A 18. sz. második felében igen élénk botanikai munkálkodás indult meg Európa-szerte és Magyarországon is. A sort hazánkban Debrecen városi főorvosának, Csapó Józsefnek (Győr, 1734. júl. 18. – Debrecen, 1799. máj. 22.) a munkája nyitotta meg, az Új füves és virágos magyar kert, mely 1775-ben Pozsonyban, majd 1794-ben, Pesten jelent meg.

 
3 500 Ft
HISTORIA PLANTARUM RARIORUM

Beschreibung Seltener Pflanzen ihrer fürtrefflichkeit wegen von neuem herausgegeben durch Johann Daniel Meyer.

Szerző: Joannis Martyn

Pytheas Kiadó

 

Reprint kiadás.

 

Az eredeti kiadásról

1752. Nürnberg, nyomtatta Andreas Bieling. Folio (350 x 495 mm).

 

Az album 50, színes mezzotinta eljárással nyomtatott és kézzel utánszínezett botanikai illusztrációt tartalmaz. Kötése félbőr kötés, borjúbőrből, gerincén 7, aranyozott növényi ornamentikával díszített osztással és aranyozott piros betűkkel nyomtatott címkével.

 
15 000 Ft
HA MÁR SZAVAKAT ADOTT A MEGVÁLTÓ NEKED

Szerző: Dmitrij Mizgulin

Pytheas Kiadó

 

„Mizgulin tematikája és motívumrendszere a természethez, a társadalomhoz és Istenhez kötődik, e három együttesen határozza meg ars poeticáját. Ezért verseit olvasva elsőként a tájfestők jutottak eszembe, mert az ő költészete versekbe öntött tájképek láncolata. Versei azonban nem puszta reprodukciói a természetnek, nem csupán leírja a tájat, hanem megeleveníti az őt körülvevő természeti környezetet évszakspecifikus színeivel, mozgásaival, hangjaival… És ebben a megelevenített, harmóniával és diszharmóniával teli szibériai természetben ott lüktetnek Mizgulin érzései, hangulatai, gondolatai, testének-lelkének rezdülései. Sajátos módon végteleníti az Isten mérte teret és időt, így az olvasó külső és belső utazások sorát teheti meg a jégtáblákat magába fogadó óceán-mélytől az égbe torkolló folyókig.

 
1 990 Ft
DE SGARDELLI CAESAR ŐRNAGY PÁRBAJ ZSEBKODEXE

Pytheas Kiadó

 

Különös tekintettel a lovagias ügyek elintézésénél figyelembe jövő katonai szabályokra

1922. Eredeti kiadás: Hajnal-kiadás Budapest

 

Párbaj, lovagias ügy, párbajsegéd, becsületbeli ügy, elégtétel szerzése… a mai fülnek romantikusan csengő kifejezések; hajnali ködpárában úszó erdei tisztáson egymásra pisztolyt szegező 19. századi úriemberek jutnak eszünkbe róluk.

 

De Sgardelli Caesar (1885. jún. 28. – ?) honvédőrnagy, alezredes, mint több becsületbeli választmány tagja, kard- és pisztolypárbajok vezetője, zsebkódexnek keresztelt könyvében viszont igencsak gyakorlatias támpontot nyújt a lovagias ügyek intézéséhez.

 
1 500 Ft
VERSES SZENTÍRÁS

Pytheas Kiadó

 

Varga Lajos jászárokszállási „szentember” Verses Szentírásának bőrkötésű , teljes terjedelmű hasonmás kiadása.

Első alkalommal 1899-ben jelent meg, az Egri Nyomda Rt. gondozásában, 1932-ig feltehetően öt kiadásban, 16 000 példányban.

 

 

 
5 500 Ft
A LEPKÉSZET TÖRTÉNETE MAGYARORSZÁGON

Reprint

Szerző: Abafi-Aigner Lajos

Pytheas Kiadó, 2013

 

A lepkészek által nagyra becsült és ritkasága miatt keresett, nélkülözhetetlen tudomány- és kultúrtörténeti forrásmunka, egyben lebilincselő olvasmány is a mesterien fogalmazott és regénybe illő anekdoták és történetek sokasága miatt.

Eredeti kiadás: Kir. Magyar Természettudományi Társulat 1898.

 

A keménytáblás borítót díszítő lepkék az 1865-ben nyomtatott Frivaldszky Imre: Jellemző adatok Magyarország faunájához című könyvének illusztrációi.

 
3 800 Ft
PRECES PROPRIAE SINGULIS HORIS DIEI ET NOCTIS

Egy német nyelvű klarissza hóráskönyv a 17. századból.

Pytheas Kiadó, 2014

 

Az eredeti kiadás

 

A Preces propriae singulis horis diei et noctis címen nyilvántartott, 1640-ben keletkezett pergamen kézirat eredetijét a pannonhalmi Főapátsági Könyvtár őrzi.

A könyvecske a latin címe ellenére német nyelven írt, gazdagon illusztrált, 50 x 70 mm-es kicsinyke kódex. A kis kötet sötétbarna, arannyal díszített bőrkötése a 18. századból származik.

 

 
6 900 Ft
KÖNYVKÖTŐMESTERSÉG

Szerző: Jaschik Álmos

Pytheas Kiadó

 

Az 1922-ben kiadott, illusztrációkban gazdag szakkönyv a már-már feledésbe merült kézműipar szakmai ismereteit mutatja be precíz részletességgel, anyagismerettel, történeti áttekintéssel és német-magyar szakszótárral.

 
3 900 Ft


Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.