A DOGMA TERMÉSZETE

-20%
A DOGMA TERMÉSZETE

Vallás és teológia a posztliberális korban

Hermeneutikai Füzetek

Szerző: George A. Lindbeck

Szerkesztő: Fabiny Tibor

Hermeneutikai Kutatóközpont, 1998

2 000 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

1 600 Ft
Kezdete: 2019.01.20   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

George A. Lindbeck könyve a vallás kulturális–nyelvi megközelítésének teológiai továbbgondolása. Középpontjában a dogmák állandóságának, változásának és fejlődésének kérdése áll. Szerzője az amerikai Yale Egyetemen volt a történeti teológia professzora, s közben aktív résztvevője az evangélikus – római katolikus párbeszédnek. Könyve részben a ma elterjedt vallás- és dogmaelméletek tipológiáját és értékelését adja. Egyszerű rendszerezésnél sokkal többre vállalkozik azonban a kötet: egy egészen új megközelítést is javasol az eddigiek helyett. A „szabályelmélet” nem az igazságról megfogalmazott kijelentésekként fogja fel a dogmákat, nem is az egyetemes emberi tapasztalatok jelképeiként, hanem a vallás nyelvtani szabályainak tekinti őket.

Nem ismereteket közölnek, nem is belső tapasztalatok kifejezései. Az a feladatuk, hogy a vallás követőinek nyelvhasználatát és magatartását szabályozzák. A szerző ezt a szemléletet szembeállítja a hagyományos ortodoxia tételes dogmaértelmezésével és a liberális teológia expresszív-tapasztalati megközelítésével. A könyv utolsó fejezete új teológiai módszert vázol: az „intratextualitást”.

A kötet adatai:
Kötés: Puhakötés
Megjelenés éve: 1998
Terjedelem: 240 oldal

Tartalomjegyzék:

Bevezetés (Ittzés Gábor); G. A. Lindbeck: Előszó; 1. Elmélet, ökumenizmus és kultúra: a javaslat kontextusa. 2. Vallás és tapasztalat: teológia előtti vizsgálódások. 3. Sok vallás és az egy igaz hit. 4. Dogmaelméletek. 5. Az elmélet próbája: krisztológia, mariológia és tévedhetetlenség. 6. Egy posztliberális teológia felé.

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-963-795-100-8
Kiadó
Hermeneutikai Kutatóközpont
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu