Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Nyelvészet


Sorrend:


-20%
MONDJUK HELYESEN!

Szerzők: Kerekes Barnabás, Kovács Zsuzsanna

Tinta Kiadó, 2018

 

Egyszerre hasznos és izgalmas könyvet tart a kezében az olvasó. A Mondjuk helyesen! című kötetből nemcsak elsajátítani könnyű a helyes kiejtést, de a mondattípusok szerint felosztott fejezetek rövid írásai szórakoztatva mélyítik el az olvasók történelmi, biológiai, csillagászati, földrajzi, kémiai vagy épp tipográfiai ismereteit.

 

A kötet elején részletes magyarázat található a helyesejtés elsajátítását megkönnyítő jelrendszerről. Ezután 18 fejezetbe rendezve összesen 78 rövid szöveg következik, amelyekről mind a hangsúlyozásukkal, mind a tartalmukkal kapcsolatban részletes leírás olvasható. Így a helyes kiejtés elsajátítása közben többek között Madame Tussaud viaszmúzeumával vagy épp a papír feltalálásával kapcsolatos ismeretekkel gazdagodik az olvasó.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2018.02.08
A készlet erejéig!
-20%
A RETORIKA BIRODALMA

Retorika és érvelés

Szerző: Chaim Perelman

Tinta Kiadó, 2018

 

Valamennyien a retorika birodalmában élünk. Meg akarunk győzni másokat, és mások is meg akarnak győzni minket. De hogyan működik ez a folyamat? Mikor hatásos az érvelés? Jelen kötet szerzője nem manipulatívnak tűnő trükköket és tippeket, hanem széles körű műveltség birtokában tudományos alapossággal kidolgozott teljes érvelési rendszert mutat be, amely térképet ad az olvasó kezébe a retorika birodalmának megismeréséhez.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2018.02.08
A készlet erejéig!
-20%
  A HAGYOMÁNYOS PARASZTI VILÁG NYELVJÁRÁSI SZÓKINCSÉNEK SZÓTÁRA

Szerkesztette: Kiss Gábor

Tinta Kiadó, 2017

           

Hogy nevezik a magyar nyelvterület különböző részein azt az edényt, amelyben a vajat köpülik? A hagyományos paraszti világ nyelvjárási szókincsének szótára megadja a választ:

KÖPÜLŐ fn  köpű [Dunántúl ÉK. része], rázó [Dunántúl DNy. része], tejrázó [Dunántúl DNy. része], tejverő dézsa [Erdély], vajrázó [Dunántúl DNy. része], vajverő dézsa [Erdély], zurboló [ÉK. magyarok], zürbölő [ÉK. magyarok].

Jelen szótár 4500 szavának forrása az ötkötetes Magyar néprajzi lexikon. A lexikon szerkesztői a magyarázaton túlmenően több-kevesebb rendszerességgel közlik, hogy a szócikkek élén álló vastag betűs címszónak a magyar nyelvterület egyes vidékein melyek a megfelelő tájnyelvi változatai. Ilyen értelemben tehát a lexikon öt kötetében elrejtve megbújik egy tájszótár is, amely mostani szótárunkban szemünk elé tárul.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2018.02.06
A készlet erejéig!
-20%
NYELVÉSZETI ÍNYENCFALATOK

Szerző: Tótfalusi István

Tinta Kiadó, 2017

 

A magyar-e a legszebb nyelv? Miért éppen úgy hívjuk magyarul a szomszédos népeket, ahogy? Na és ők minket, illetve mi magunkat? Cirilltől való-e a cirill írás? Miért „spórol” a magánhangzókkal a cseh és a horvát nyelv?

Efféle érdekes nyelvi kérdésekre kaphat választ a kötetből az olvasó, miközben egyebek mellett azt is megtudhatja, honnan erednek felebarát, búcsúfia, szemenszedett, vőfély stb. szavaink. Olvashat továbbá a magyar nyelvtudomány kezdeteiről, a szóláskeveredés jelenségéről, a nyomda ördögéről és a nyelvújításról, a nyelvek rokonságáról és nyelvcsaládokról. De szóba kerülnek még többek között nyelvi összeesküvés-elméletek is, valamint a furcsán viselkedő francia számok, a nyelvek háborús célokra történő használata, a mesterséges nyelvek és a népetimológia.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.11.26
A készlet erejéig!
-20%
SZÓTÁRÍRÁS A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

A magyar és a szomszédos országok többségi nyelveinek kétnyelvű szótárai

Szerkesztette: Fábián Zsuzsanna

Tinta Kiadó, 2017

 

A Lexikográfiai füzetek 8. számában közölt tanulmányok és ismertetések a magyar és a szomszédos országok többségi nyelvei (szlovák, ukrán, román, szerb, horvát, szlovén, burgenlandi német) kétnyelvű szótárírásának történetét és mai helyzetét mutatják be. 

 

Előzményként meg kell említeni, hogy az anyag jelentős része az MTA Nyelvtudományi Intézetében 2015. november 23-án az MTA I. Osztálya keretein belül működő Szótári Munkabizottság által megszervezett 10. „Szótárnap” alkalmával lezajlott konferencia előadásainak írott változata. A konferencián szereplő felkért előadók áttekintették az adott nyelvpár szótárainak történetét, ill. leírták a jelenlegi helyzetet, kitérve a legjobban hiányzó területekre vagy műfajokra, továbbá az adott ország szótárkiadási nehézségeire. 

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.10.29
A készlet erejéig!
-20%
  AZ ELLENTÉT NYELVI ÉS NONVERBÁLIS KIFEJEZÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

Szerzők: Gecső Tamás, Szabó Mihály

Tinta Kiadó, 2017

 

Az ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke és a Kodolányi János Főiskola 2016 novemberében Budapesten rendezte meg Az ellentét nyelvi és nonverbális kifejezésének lehetőségei címmel az éves Alkalmazott Nyelvészeti Konferenciát. Az elhangzott előadások, illetve az utánuk kialakult viták a témák továbbgondolására késztették az előadókat, így született meg a jelen tanulmánykötet anyaga. 

 

A könyv írásai az ellentét nyelvi és nonverbális kifejezésének lehetőségeit vizsgálják számos alkalmazott nyelvészeti tudományterület szemszögéből - a nyelvoktatástól a fordítástudományon át a gendernyelvészetig. A kötetet egyaránt ajánljuk nyelvészeknek és nyelvtanároknak, valamint a nyelvészet iránt érdeklődő doktoranduszoknak és egyetemi hallgatóknak. 

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.10.29
A készlet erejéig!
-20%
HASONLATSZÓTÁR

A magyar nyelv régi és új szóláshasonlatai

Szerző: Balázsi József Attila

Tinta Kiadó, 2017

 

Számos költői eszközünk közül a metafora mellett a hasonlatot használjuk leggyakrabban. Ha valamely idegen dolgot, tárgyat, fogalmat, tulajdonságot szeretnénk elmagyarázni, pontosan körülírni, szívesen élünk egy-egy hasonlattal: alszik, mint a mormota; piros, mint a rózsa. A mindennapokban előforduló cselekvések, tárgyak, állatok kiválóan alkalmasak az elvont gondolati tartalmak érzékeltetésére. Gondoljunk csak az olyan ízes, nyelvjárásainkban élő időhatározói kifejezésekre, mint például addig tart, míg a mák kisül - rövid ideig tart, kilenc kakukkszóig - rövid ideig,  vagy két kutya hosszat se - rövid ideig vagy időre. 

 
7 990 Ft
Akció: 6 390 Ft
Kezdete: 2017.09.13
A készlet erejéig!
-20%
  A MAGYAR ÉS A NYUGATI ÓTÖRÖK SZÓKÉSZLETI KAPCSOLATAIRÓL

Szerző: Honti László

Tinta Kiadó, 2017

 

2011-ben jelent meg Róna-Tas András és Berta Árpád kétrészes gigantikus műve, a "West Old Turkic. Turkic Loanwords in Hungarian" [A nyugati ótörök nyelv. A magyar nyelv törökségi jövevényszavai], amely népünk és nyelvünk őstörténetének fontos részleteivel foglalkozik, magyar nyelv (lehetséges) nyugati ótörök jövevényszavait tárgyalja.

Jelen kötet szócikkeiben számba vétetnek az uráli, finnugor és ugor koriként ismert azon magyar szavak, amelyek eddigi tudományos megítélése Róna-Tas Andrásból és Berta Árpádból kétségeket váltott ki. Ezeken az etimológiai eszmefuttatásokon kívül foglalkozik a szerző, egyebek közt, a magyar nyelv hangtörténetével az önálló magyar nyelv megszületésétől kezdve. Honti László minden olyan szót tárgyal e munkában, amely eddigi eredeztetésével kapcsolatban kritikát fogalmaztak meg a kétkötetes kiadvány szerzői, és amely észrevételek kapcsán esetleg más etimológiákról is van mondandója.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.09.11
A készlet erejéig!
-20%
NYELVÉSZEKRŐL, NYELVÉSZETRŐL

33 írás a Möbius-szalag másik oldaláról

Szerző: Simoncsics Péter

Tinta Kiadó, 2017

 

Simoncsics Péter finnugor nyelvésznek tanult a múlt század 60-as éveinek második felében a szegedi egyetemen. Ilyen minőségében működött Magyarországon a szegedi egyetemen és az ELTE-n, kutatóként Norvégiában. Kolozsváron, Erdélyben a magyar nyelv vendégtanáraként tanított, ahogy korábban a magyar nyelv lektoraként a nagyvilágban is, Amerikában, Finnországban és Dániában. Ezeken a helyszíneken találkozott szakmabeliekkel és más szakmák művelőivel, tanult tőlük és kötött barátságot velük.

A kötet 33 írása a szerző ezeken a - mások által korábban szintén megjárt - valóságos vagy virtuális utakon szerzett élményeiről és tapasztalatairól tudósítja az olvasót - innen az alcím, A Möbius-szalag másik oldaláról -, nem tagadva vonzalmait és érintettségét sem a tárgyalt személyek, sem a tárgyalt témák iránt.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.09.11
A készlet erejéig!
-20%
A SAS EGYEDÜL REPÜL

Állatos közmondások és szólások magyarul és angolul a világ minden tájáról szinonimamutatóval

Szerző: Balázsi József Attila

Tinta Kiadó, 2017

 

A közmondások minden nyelvben hűen tükrözik a nyelvet beszélők életét. Válogatásunk az állatokkal kapcsolatos közmondásokból ad ízelítőt a világ minden részéről. A sas egyedül repül című gyűjteményben 2727 közmondás található, ezek összesen 123 állatnevet tartalmaznak, az aligátortól a lazacon át a zebráig a világ 124 nyelvéből. Az olvasó a szótár segítségével távoli kultúrákba pillanthat be, s rádöbbenhet, hogy a föld népei a látszólagos különbözőségek ellenére is mennyire egyforma gondolkodásúak: Még a majom is leesik a fáról (kínai, hindi, japán); Még a király kutyájának is vannak bolhái (német); Még az elefánt is elesik, ha elvéti a lépést (India); Bármilyen jól patkolták a lovat, mégis botlik (francia).

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.09.04
A készlet erejéig!
-20%
AKI KERES, AZ TALÁL. BIBLIAI KÖZMONDÁSOK SZÓTÁRA

Szerző: T. Litovkina Anna

Tinta Kiadó, 2017

 

A Biblia az emberiség legnagyobb hatású könyve. A közel fél évezrede magyarul is olvasható Szent-írás igen nagy hatást gyakorolt nyelvünkre. Írók, költők építették be műveikbe a bibliai szófordulatokat. A Biblia mindkét részében, az Ó- és az Újtestamentumban található bölcsességek, szentenciák önálló életre keltek nyelvünkben.

 

Nem is gondolnánk, hogy a mindennapi életben használt közmondások között milyen sok a bibliai eredetű, pl.: Aki nem dolgozik, ne is egyék. Ebül szerzett jószág ebül vész el. Nyugtával dicsérd a napot. Senki sem próféta a saját hazájában.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.09.04
A készlet erejéig!
-20%
NETNYELVÉSZET - BEVEZETÉS AZ INTERNET NYELVHASZNÁLATÁBA

Szerző: Veszelszki Ágnes

L'Harmattan Kiadó, 2017

 

Mára felnőtt az első nemzedék, amely nem tudhatja, milyen internet nélkül élni. 2025-re pedig a világ munkaerejének kétharmadát ez a generáció fogja adni. Ők azok, akik számára a multimédia a papír, a sírva nevető smiley az év szava, és az okostelefon a toll, amivel saját történeteiket írják. Veszelszki Ágnes ismeri őket. Jobban, mint amennyire az ilyen nagyívű monográfiák szerzői általában szokták: hiszen közéjük tartozik. Ezért is szólhat ennyire hitelesen a digitális kor nyelvhasználatáról. Ez az érdekfeszítő szakmunka sokaknak lesz iránytűje abban, hogy lehet és érdemes kutatni a net nyelvét és a digitális kommunikációt; hogyan lehet egymást értenünk és megértenünk. És még többünknek lesz inspiráló alapmű arról, hogyan változik a nyelv és vele, benne, általa, mindannyian - 2025-ön innen és túl.

Aczél Petra intézetigazgató egyetemi tanár, retorika- és médiakutató

 
3 600 Ft
Akció: 2 880 Ft
Kezdete: 2017.06.22
A készlet erejéig!
-15%
BABÁK A HANGOK VILÁGÁBAN

Szerző: Fehér Krisztina

Typotex Kiadó, 2017

 

A könyv izgalmas utazásra hív a hangok világába, ráadásul nem akármilyen társaságban! A túra vezetői a téma legifjabb szakértői, a babák. Ők valami olyanra képesek, ami nemcsak a szülőket, de a kutatókat is bámulatba ejti: játszi könnyedséggel sajátítják el az anyanyelvüket. Vajon hogyan csinálhatják? A szerző a gyereknyelvi kutatásoknak egy speciális szeletét mutatja be, azt a szűkebb területet, amely a csecsemők hang- és hangsorészlelésével foglalkozik. Az olvasó a nyelvelsajátítás első egy évét ismerheti meg, azt a kalandot, amit a csecsemők a hangok változó és változatos világában élnek át. Mindezt „forró nyomon”, de mégsem feltétlenül szigorú időrendben haladva.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AN INTRODUCTION TO THE GRAMMAR OF SUMERIAN

Szerző: Gábor Zólyomi

ELTE Eötvös Kiadó, 2017

 

This textbook provides an introduction to the grammar of Sumerian, one of the oldest documented languages in the world. It not only synthesizes the results of recent scholarship but introduces original insights on many important questions. The book is designed to appeal to readers of all backgrounds, including those with no prior background in Sumerian or cuneiform writing.It is written for undergraduate students and structured for a semester-long course: the order of the topics is determined by didactic considerations, with the focus on syntactic analysis and evidence.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MAGYAR SZÓKINCSTESZT MUNKAFÜZET

40 feladatsor 5 szinten

Szerzők: Kiss Gábor, Lukács Lilla

Tinta Kiadó, 2017

 

Amikor valakivel beszélünk (vagy az írását olvassuk), rövid időn belül kiderül számunkra, beszélgetőtársunk szegényes szókinccsel, kicsit elnagyoltan fejezi-e ki magát, vagy színesen, választékosan, pontosan fogalmazza meg mondandóját.

 

 
990 Ft
Akció: 790 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MONDATTANI TANULMÁNYOK

Szerző: Brassai Sámuel

Tinta Kiadó, 2016

 

Brassai Sámuel (1797?–1897), „az utolsó erdélyi polihisztor” foglalkozott földrajzzal, történelemmel, statisztikával, közgazdaságtannal és a zene elméleti kérdéseivel is, mindemellett a magyar nyelvtudomány nagy klasszikusa. Az MTA 1837-ben levelező, 1865-ben rendes tagjává választotta. A nyelvről, ezen belül is a magyar mondatról szóló tanulmányai ma sem kerülhetők meg, hiszen a magyar nyelv jellegzetességeiről, a magyar mondat szerkezetéről tett megfigyeléseinek majd mindegyike ma is érvényes. Elekfi László összesítése szerint Brassai Sámuel tudományos értékűnek minősíthető nyelvészeti tárgyú írásainak mennyisége meghaladja az ezer oldalt.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A SZÉKELY ÍRÁS RENESZÁNSZA

Szerző: Sándor Klára

Typotex Kiadó, 2017

 

Mi köti össze a könyvimádó morva nemesifjút, a reneszánsz udvar megrendelésére krónikát szerző hivatalnokot, Isten szegénykéit meg a zseniális tudós és egyben kém talján grófot? Hogy jön a képbe a román származású, de magyarul és latinul író orgonaépítő és nyomdász szerzetes? Kevesen gondolnák: a székely írás iránti érdeklődés a közös bennük. És ez csak kis része a székely írás művelődéstörténetét jellemző sokszínűségnek.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
A MAGYAR SZÓLÁSOK ÉS KÖZMONDÁSOK ELSŐ GYŰJTEMÉNYE

Baranyai Decsi János Adagiorumának (1598) mutatója

Szerző: Baranyai Decsi János

Szerkesztő: Kovács Gábor Krisztián

Universitas Kiadó, 2016

 

Baranyai Decsi János 1598-ban kiadott Adagiorum graecolatino-ungaricorum chiliades quinque című, mintegy ötezer szólást, közmondást (jórészt három nyelven, magyarul, latinul és görögül) tartalmazó gyűjteménye a magyarországi irodalom-, nyelv- és művelődéstörténet fontos része, a műfajban az első ilyen kiadott gyűjtemény. Ám komoly problémát okoz a gyűjtemény használatában, hogy a főleg Erasmus alapján készült Adagiorum… semmilyen meghatározható rendszert nem követ, ezért a keresés benne igen nehézkes. Ezért vált szükségessé a mű magyar nyelvű részéhez készült szómutató, és a mai helyesírás szerinti átírás elkészítése.

 
1 995 Ft
Akció: 1 595 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MAGYAR NYELV. SZINTEK, SÍKOK, HÁLÓZATOK

Szerző: Gaál Edit

Tinta Kiadó, 2016

 

Milyen típusú nyelv a magyar? Milyen szakaszokra osztható a magyar nyelv története? Mely stílusszintekre bontható az írott nyelvhasználat? Hogyan bizonyítható két nyelv rokonsága? Ezekre és számos más kérdésre választ kaphat Gaál Edit könyvéből a magyar nyelv és annak nyelvtana iránt érdeklődő olvasó.

 

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A KORAI MAGYAR GRAMMATIKÁK

Szerző: C. Vladár Zsuzsa

Tinta Kiadó, 2016

 

Beszélhetünk-e közös nyelvészeti hagyományról a középmagyar korban? Felrajzolható-e a magyar grammatikák családfája? Milyen szerepe volt a héber nyelvtanoknak a magyar grammatikaírásban? Hogyan alakult ki a magyar tő- és toldalékfogalom? Honnan származik a szóelemző elv a magyar helyesírásban? Hány esetet tartottak számon nyelvtanaink?

 

Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a könyv, amely a korai, XVI-XVIII. századi magyar grammatikákat mutatja be, Sylvester Jánostól (1539) Tsétsi Jánosig (1708). 

 

A kötetet ajánljuk a nyelvtudomány-történet és a leíró nyelvészet kutatóinak, a téma iránt érdeklődő olvasóknak.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  IKON, NYELVI JEL, SZIMBÓLUM: NEM TERMÉSZETES JELEK A KOMMUNIKÁCIÓBAN

Szerkesztette: Gecső Tamás

Tinta Kiadó, 2016

 

A könyv írásai az ikon, a nyelvi jel és a szimbólum (a nem természetes jelek a kommunikációban) viszonyát vizsgálják az alkalmazott nyelvtudomány szemszögéből, a terminológiától a lexikográfián át a fordítástudományig. A kötetet egyaránt ajánljuk nyelvészeknek és nyelvtanároknak, valamint a nyelvészet iránt érdeklődő doktoranduszoknak és egyetemi hallgatóknak.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
FRAZEOLÓGIAI KALEIDOSZKÓP

Tanulmányok a magyar szólásokról, közmondásokról

Szerző: Rozgonyiné Molnár Emma

Tinta Kiadó, 2016

 

A frazeológiai egységek - összetettségük révén - gondolatok verbális megjelenítésének, a nyelvi "építkezésnek" külön figyelmet igénylő eszköztára, ahonnan úgyszólván csak globális felfogáshoz nyílnak ablakok: szintaktikai, szemantikai-pragmatikai irányú vizsgálatuk lehetőségei jelennek meg egyszerre. Nyelvi szempontból alapnak az átfogóbb, magasabb szinten történő megközelítést kívánják mind a szólások, mind a közmondások.

 

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A NYELV INTERPRETÁCIÓJA

1. A nyelv szimbolikus jelentése

Szerző: Thass-Thienemann Tivadar

Tinta Kiadó, 2016

 

Thass-Thienemann Tivadar (1890-1985) a magyar bölcsészet különös életpályát befutó alakja. Irodalomtörténészként a II. világháború előtt, és amennyire ez lehetséges volt, a világháború alatt is, nemzetközileg ismert alakja volt a magyar akadémiai életnek, előbb mint a pécsi, majd mint a budapesti egyetem német irodalomprofesszora. Thass-Thienemann 1948-ban az Egyesült Államokba emigrált és szakmát váltott: nyelvpszichológiával kezdett foglalkozni – kutatásait az angol, tágabban indoeurópai nyelvek körére terjesztve ki. Nyelvpszichológiai fölfogását a pszichoanalízis, mindenek előtt Sigmund Freud tanai nyomán alakította ki. Két évtized múltán, mire kutatásai beértek és formát öltöttek, a XX. század második felének nyelvészeti forradalma, a generatív-transzformációs nyelvészet minden más kutatási irányt elsöpört, illetve háttérbe szorított, ekképpen Thass-Thienemann eltérő irányultságú, a szemiotikát, leginkább pedig a kognitív nyelvészetet megelőlegező művét is.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A HUMOR NAGYÍTÓN KERESZTÜL

Szerzők: Boda-Ujlaky Judit, Barta Zsuzsanna, T. Litovkina Anna, Barta Péter

Tinta Kiadó, 2016

 

A néprajzkutató, a pszichológus, a nyelvész és a szociológus beszélgetnek... Úgy kezdődik, mint egy vicc. De a folytatás nagyon is komoly! A különböző tudományágak képviselői ugyanis évről évre valóban összejönnek, hogy beszélgessenek, többek között a humorról. E célból legutóbb a IV. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencián találkoztak, melyet 2014. november 13-án és 14-én rendeztek meg a Selye János Egyetem (Szlovákia) Tanárképző Karán a Selye János Egyetem Modern Filológiai Tanszékének szervezésében. Ami ott elhangzott, további gondolatokat ébresztett. Ezeket a gondolatokat fogalmazza meg a most közzétett 18 tanulmány. Mégpedig komolyan: a jelen kötet szerzői, akárcsak Karinthy Frigyes, a humorban nem ismernek tréfát. (Kövesdi Miklós Gábor író, humorista, műfordító)

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ANYANYELVÜNK TÁJAIN

Szerző: Grétsy László

Tinta Könyvkiadó, 2016

 

A Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjjal kitüntetett nyelvész, Grétsy László legismertebb szerzőink egyike. Akik ismerik írásait, főleg azért szeretik, mert élvezetes stílusban megírt, ugyanakkor pedig mindig tudományos megalapozottságú cikkeivel hozzásegíti olvasóit nyelvünk milliónyi érdekességének és titkának megismeréséhez s ezáltal minél nagyobb fokú megszeretéséhez. Íme, néhány téma a sok közül: Mi fán terem a napjainkban divatos mutyizás mutyi szava? Miért nevezzük a sokat alvó embert álomszuszéknak? Van-e öntisztulás a nyelvben? Miért hallunk néha olyan furcsaságot, hogy „ezt meg kellesz javítani”? Stb., stb.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ANYA-NYELV-BÚVÁR - NYELVI JÁTÉKOK

Szerző: Szőcsné Antal Irén

Tinta Könyvkiadó, 2016

 

A gyermekkor lételeme a játék és az alkotás. Aki átélte ennek az örömét, az később is szívesen ül le játszani gyermekeivel, barátaival. Legyen az társas-, építő-, logikai játék, rejtvény vagy egyéb feladvány. Ez a könyv is játszani hív. Anyanyelvi fejtörőkkel csalogatja a kedves olvasót egy kis kikapcsolódásra. Lehet egyénileg törni a fejünket egy-egy megoldáson, de családban, társaságban, csapatban jobban átélhetjük a játék izgalmát, a siker felemelő érzését.

 
1 490 Ft
Akció: 1 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ARANYIGAZSÁGOK

3700 szólás, közmondás Kresznerics Ferenc reformkori szótárából

Szerkesztette: Kiss Bernadett, Kiss Gábor, Miksné Mátyási

Tinta Kiadó, 2016

 

Az Aranyigazságok gyűjtemény 3700 magyar szólást, közmondást, bölcsességet tartalmaz a reformkor jeles nyelvésze, Kresznerics Ferenc (1766-1832) kétkötetes, magyar és latin nyelvű, Magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal című szótárából.

 

Jelen gyűjteményben megtalálhatjuk jó néhány ma is ismert és használatos közmondás előzményét: A szegény árvát az ág is húzza. Ebül gyűjtött marhának ebül kell elveszni. Egy föcske tavaszt nem szerez. Közlónak túros a háta. Reátalált a zsák a foltjára.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
44 TÉVHIT A NYELVEKRŐL ÉS NYELVÜNKRŐL

Szerző: Tótfalusi István

Tinta Kiadó, 2016

 

Igaz-e, hogy vannak primitív és vannak fejlett nyelvek? A nyelvtehetség tényleg ritka adottság? A magyar a legnehezebb nyelv? A szóismétlés mindig stílushiba?

 

A nyelvek izgalmas világa iránt érdeklődők választ várnak ezekre a kérdésekre. Tanultak, hallottak és olvastak már sok mindent a nyelvekkel és nyelvünkkel kapcsolatban, de még mindig számos gondolat foglalkoztatja őket. És mivel az eddig szerzett ismereteik néha ellentmondanak egymásnak vagy a saját józan belátásuknak, szeretnének megbízható tudáshoz jutni.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ IGE A MAGYAR NYELVBEN

Funkcionális elemzés

Szerző: Tolcsvai Nagy Gábor

Tinta Kiadó, 2016

 

Az igéről nagyon sokat beszéltek és írtak az elmúlt évszázadokban, mégis mindig új és érdekes jellemzői mutatkoznak meg. A jelen könyv elsősorban az ige időjelölését vizsgálja. Azt a módot, ahogy az igék általában, és a magyar nyelvben különösen, miképp teszik hozzáférhetővé a folyamat időbeliségét az emberi megismerésben. Az időről különböző tapasztalataink vannak: a természeti, a fizikai vagy a társadalmi idő mind az időfogalmunk része.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MEGFIGYELÉS ÉS KÖVETKEZTETÉS A NYELVI TEVÉKENYSÉGBEN

Szerző: Kugler Nóra

Tinta Kiadó, 2016

 

Ez a könyv azt tárja fel, hogyan jelenítjük meg nyelvileg, hogy megfigyelésből származik, illetve következtetési folyamatok eredménye az, amiről beszélünk. A következtetés nyelvi kifejezése mindig konstruálás, nincs eleve adva, a megfigyelt eseménybe „belekódolva”, hogy azt miként kell nyelvileg kifejezni. A beszélő fogalmilag és nyelvileg megalkotja azt a jelenetet, amelyet nyelvi kifejezések által mások elé akar tárni. Ebben a folyamatban a beszélő döntések sorozatát hajtja végre, amíg eljut a megnyilatkozásig. Ezek a döntések nem feltétlenül tudatosak, és többnyire reflektálatlanok maradnak. 

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MAGYAR NYELVJÁRÁSOK

Szerzők: Cs. Nagy Lajos, N. Császi Ildikó

Tinta Kiadó, 2015

 

A magyar nyelvterületen még napjainkban is szinte mindenütt találkozhatunk nyelvjárási jelenségekkel.

E könyv szerzői fölvázolják a legfontosabb nyelvjárási jelenségeket. A nyelvjárásterületek térbeli elhelyezkedését térképeken ábrázolják, majd ismertetik az egyes nyelvjárások legjellegzetesebb vonásait. A többféle változat bemutatása fontos eszköze a nyelvjárási előítéletek és tévhitek eloszlatásának, továbbá a nyelvi kifejezési másságok elfogadtatásának is. 

 
1 490 Ft
Akció: 1 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  A MAGYAR MINT IDEGEN NYELV GRAMMATIKÁJA – A GRAMMAR OF HUNGARIAN AS A FOREIGN LANGUAGE

Szerző: Dr. Budai László

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A szerző, aki fél évszázadon át több tucat angol nyelvkönyvével szerzett magának nevet, most a magyar nyelv grammatikájának a leírásában igyekszik hasznosítani tankönyvírói tapasztalatait. Hogy műve ne csak a hazai olvasók, tanárok és tanulók számára nyújtson hasznos tudnivalókat, a grammatikai kategóriákat angolul is következetesen megnevezi. Angol nevet természetesen az angoltól idegen nyelvi jelenségekre is ki lehet találni, de a név önmagában nem valószínű, hogy megkönnyíti a jellegzetesen magyar nyelvi jelenségek megértését és megtanulását azok számára, akiknek az anyanyelvéből hiányoznak a hasonló nyelvi egységek, struktúrák. Ilyenkor a szokatlan elnevezésnek a konkrét nyelvi példák és azok angol jelentése vagy ún. interlineáris fordítása ad értelmet.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A SZEGEDI NYELVHASZNÁLAT AZ EZREDFORDULÓN

Szerző: Kristóné Fábián Ilona

JATEPress, 2015

 

 
2 205 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
VÁNDORLÓ NAPOK

Szerző: Maticsák Sándor

DUPress, 2006

 

Vajon mindig hétnapos volt a hét? Honnan ered ez a beosztás? Melyik a hét első napja? A vasárnap vagy a hétfő? Mi a köze Zeusznak a csütörtökhöz, Marsnak a keddhez, a szépség istennőjének pedig a péntekhez? Hogyan nevezték a hét napjait a vikingek? Melyik az ünnepnap: a péntek, a szombat vagy a vasárnap? Mikor van a lóra szállás napja? Melyik a vér napja? Mikor mosakodtak a skandinávok? Honnan erednek a hét napjainak magyar nevei? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre kaphat választ e könyvből az olvasó...

 
1 800 Ft
Akció: 1 440 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
VILÁG ÉS NYELV SZENVEDÉLLYEL

Köszöntő kötet Gecső Tamás 60. születésnapjára

Szerkesztette: Folmeg Márta, Jóri Anita

Tinta Kiadó, 2015

 

A Világ és nyelv szenvedéllyel című kötet Gecső Tamás nyelvész és tanár 60. születésnapjára készült. A cím arra a kíváncsisággal és elkötelezettséggel teli hozzáállásra utal, amellyel az ünnepelt a világ minden új jelensége és a tudomány friss eredményei felé fordul.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZÓTÁR, LEXIKON, ENCIKLOPÉDIA

Kérdések és feladatok

Szerkesztette: Fábián Zsuzsanna, Szöllősy Éva

Tinta Kiadó, 2015

 

A többi humán tudományághoz hasonlóan az immár több évszázados múltra visszatekintő lexikográfia sem vonhatja ki magát az utóbbi évtizedekben lezajlott tudományos-technológiai forradalom következményeként jelentkező változások hatása alól: alkalmaznia kell az új szótárszerkesztési módokat, forrásként kell használnia az internet által kínált adathalmazokat, elemeznie kell az online szótárakat, fel kell térképeznie az új szótár-felhasználói igényeket és szokásokat, meg kell alkotnia a hiányzó fontos műveket, stb. Mindezek mellett a kialakult hagyományokhoz és kategóriákhoz illeszkedve, továbbá a nemzetközi tudományos eredményekre is figyelemmel lehetőségei szerint hozzá kell járulnia a lexikográfia elméletének alakításához is.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZÓLÁSOK, KÖZMONDÁSOK EREDETE

Frazeológiai etimológiai szótár

Szerző: Bárdosi Vilmos

Tinta Kiadó, 2015

 

Tudjuk-e, hogy a Kolumbusz tojása szólás valójában nem is Kolumbusz Kristófhoz kötődik, hogy a kígyót-békát kiált valakire kifejezés a boszorkány­üldözések korának hiedelmén alapszik, vagy hogy a kosarat ad/kap szókapcsolat eredete a lovagkorra nyúlik vissza? Miért mondjuk valakire: Canossát jár? Kire mondták először: félelem és gáncs nélküli lovag? Milyen babonás hit húzódik meg a tűvé tesz valamit kifejezés mögött?

 
7 990 Ft
Akció: 6 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
BESZÉDTECHNIKA I. - A TISZTA BESZÉD

Szerző: Wacha Imre

Tinta Könyvkiadó, 2015

 

A mai magyar emberek többsége különösen a fiatalok nagy része gyorsan beszél, olykor még kapkodva is, ráadásul sokszor mormolva, alig-alig mozgó ajakkal mondja ki, csaknem a foga között szűri a szavakat, mondatokat. Az ilyen beszédet nehéz megérteni (füllel meghallani, ésszel felfogni). Az így szólók számára állította össze Wacha Imre ezt a kétkötetes művet, amelynek a közös gyűjtőcíme talán ez lehetne: Az igényes (nyilvános) beszéd technikája. A munka első kötetének címe: A tiszta beszéd. Ez az igényes beszéd technikájának alapjait próbálja lerakni olyan gyakorlatok segítségével, amelyeket otthon is könnyen elvégezhet az, aki nem (súlyos) beszédhibás, csak éppen sok hallgatója szerint pongyola, nehezen érthető a beszéde, és aki kisebb-nagyobb nyilvánosság előtt is meg akar szólalni.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ ÓGÖRÖG NYELV SZELLEME

Szerzők: Jacqueline Romilly – Monique Trede-Boumer

Fordította: Vargyas Brigitta

Typotex Kiadó, 2014

 

Görögül olvasni mindig munka: lehetsz „perfekt” német vagy francia; de értheted-e „perfekt” a nagy hellén irodalom nyelvét? Ilyen nyelv nem egy van: majd minden auktorért újat kell tanulni. Görögül írtak Krisztus előtt talán 800-tól (mikor élt Homéros?), Krisztus után, mondjuk, 1453-ig. És írtak görögül Kisázsiában és Athénben, Rómában és Egyiptomban; Theokritos szicíliai volt, Lukianos talán szíriai zsidó. Micsoda távolságok időben és térben! Két évezred és három világrész, s hány ország, mennyiféle társadalom, milyen különböző kultúrák, a mükénéitől a bizánciig! Hányféle nyelvjárás, argó, irodalmi modor és műfajkonvenció! Kívülről tudhatod Homérost, s még mindig talánynak fogod érezni Nonnost; folyékonyan olvashatod Platónt, s megakadsz egy Plutarchos-életrajz első mondatain.

 
1 900 Ft
Akció: 1 615 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
GRAMMATOLÓGIA

Szerző: Jacques Derrida

Fordította: Marsó Paula

Typotex Kiadó, 2014

 

Az olvasó Jacques Derrida főművének magyar nyelvű fordítását tartja a kezében. A világhírű francia filozófus ezzel a munkájával alapozta meg a dekonstrukció irodalomelméletét. Ezen túlmenően a kötet egymáshoz lazán kapcsolódó tanulmányai egy egészen sajátos Rousseau-interpretációt is nyújtanak. Derrida a felvilágosodás emblematikus szövegeinek vizsgálata során mutatja be, mit is jelent a dekonstrukció fogalma. Az irodalmi és filozófiai szövegekkel való találkozások eseményeiben épül fel az a dekonstruktív olvasat, mely a nyom, a pótlék, az elkülönböződés és az eredet alakzatai köré szerveződik. A dekonstrukció nem pusztán olvasás és írásmód, de szükségszerűen metafizika-kritika és írástörténet is, mely tartózkodik attól, hogy metakritikává váljon. A Grammatológia a huszadik század második felének legtöbbet vitatott és sok nyelvre lefordított  filozófiai szövegei közül való.

 
4 800 Ft
Akció: 4 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
STUDI DI LINGUISTICA APPLICATA

Szerkesztő: Farkas Mária - Lanteri Edina

JATE Press, 2006

 
3 780 Ft
Akció: 3 215 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
STORIA DEGLI ITALIANI

Szerző: Procacci, Giuliano

Fordító: Bényiné Farkas Mária

JATE Press, 1996

 
1 260 Ft
Akció: 1 070 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
RETORIKA, NYELV, ELMÉLET

Szerző: Füzi Izabella

JATE Press, 2009

 
2 835 Ft
Akció: 2 410 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
RÖVID ÖSSZEHASONLÍTÓ SZLÁV NYELVTAN I.

Hangtan, alaktan (főnév, ige) szöveggyűjtemény

Szerző: H. Tóth Imre

JATE Press, 2011

 
2 835 Ft
Akció: 2 410 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
NOTICING AND INSTRUCTION IN SECOND LANGUAGE ACQUISITION

A Study of Hungarian Learners of English

Papers in English & American Studies; 16.

Szerző: Peckham, Donald W.

JATE Press, 2009

 
2 520 Ft
Akció: 2 140 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MONDATTAN

Deme László egyetemi előadásai alapján

Szerző: M. Korchmáros Valéria

JATE Press, 2002

 
1 575 Ft
Akció: 1 340 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
LEXICOGRAPHIE INFORMATISÉE ET SÉMANTIQUE FRANÇAISE

Szerző: Pálfy Miklós

JATE Press, 2000

 
1 050 Ft
Akció: 895 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR MÁSSALHANGZÓSZABÁLYOK

Szerző: Zsigri Gyula

JATE Press, 2006

 
1 890 Ft
Akció: 1 605 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
LINGUE A CONFRONTO

alcuni aspetti della contrastivita italo-ungherese

Szerző: Farkas Mária

JATE Press, 2000

 
1 260 Ft
Akció: 1 070 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
LEXIKOLOGIE DER DEUTSCHEN SPRACHE

Einführung

Szerző: Czichocki, Sieglinde; Mrazovic, Pavica

JATE Press, 2014

 
3 780 Ft
Akció: 3 215 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!


Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.