Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Szerzői jogok, iparjogvédelem

Fő kategória >Állam- és jogtudomány >Szerzői jogok, iparjogvédelem

Sorrend:

-10%
SZERZŐI JOG MINDENKINEK

Szerkesztette: Legeza Dénes

Szerzők: Csősz Gergely, Gondol Daniella, Grad-Gyenge Anikó, Hepp Nóra, Horváth Katalin, Lábody Péter, Legeza Dénes, Lendvai Zsófia, Mezei Péter, Nagy Balázs, Takács Nóra Emese, Timár Adrienn, Zugh Kinga

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal, 2017

 

Az alkotás viszonylag egyszerű folyamat is lehet. Csak húzunk néhány vonalat, vagy készítünk egy szelfit, és máris mindannyian szerzőkké válhatunk! Ennyire egyszerű lenne a szerzői jog is? Nos, a szerzői jog ennél összetettebb, ugyanis olyan, mint egy kaleidoszkóp: ahány műtípuson keresztül szemléljük, annyiszor más képpé áll össze.

A könyv célja, hogy felhasználó- és szerzőbarát módon mutassa be a szerzői jog fejlődését, gazdasági jelentőségét, az egyes műtípusokat (pl. filmek, szoftver, építészeti alkotások), a szerzők jogait és azok korlátait. Megismerhetjük belőle, hogyan kell megkötni egy felhasználási szerződést, mikor nem kell a szerzőtől engedélyt kérni, és mire kell figyelni a szerzői jogok megsértése esetén.

 
6 200 Ft
Akció: 5 580 Ft
Kezdete: 2017.11.03
A készlet erejéig!
-15%
SZERZŐI JOG ÉS IPARJOGVÉDELEM

A kézirat lezárva: 2016. szeptember 2.

Szerzők: Faludi Gábor, Gyertyánfy Péter, Vékás Gusztáv, Lontai Endre

ELTE Eötvös Kiadó Kft., 2017

 

A szerzői jog és iparjogvédelem jegyzet a joganyag meg nem álló, lényeges elemeket érintő jelentős módosulása miatt folyamatosan megújul. Közben igyekszik megőrizni a tartósan érvényes elméleti, a felsőfokú alapképzés során elsajátítandó ismereteket is. Az új kiadó gondozásában, új köntösben megjelent kötet elsősorban a közös jogkezelés új uniós és hazai szabályozását összegzi, az érintett fejezet teljes átírásával, de e sajátos joggyakorlási forma lényegét bemutatva. Emellett jelzi az uniós védjegyjog jelentős módosulását. Az uniós és hazai bírói gyakorlat folyamatosan "termelődő" lényegesebb döntéseit is mértéktartóan feldolgozzák a jegyzet megfelelő részei.

 
6 125 Ft
Akció: 5 205 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
  A SZERZŐI JOGI ÁGAZATOK GAZDASÁGI SÚLYA MAGYARORSZÁGON 5.

A kézirat lezárva: 2016. április 13.

Szerző: Simon Dorottya

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal, 2016

 

Mely tevékenységek tartoznak a szerzői jogi ágazatok csoportjába? Hogyan mérhető ezek gazdasági teljesítménye? Mekkora súlyt képviselnek a magyarországi GDP-ben és foglalkoztatásban? Teljesítményükkel hogyan szerepelnek más hazai nemzetgazdasági ágakkal összehasonlítva, valamint nemzetközi összevetésben? Képesek voltak-e sikeresen kiheverni ezek a szektorok a gazdasági válság kedvezőtlen hatásait? Melyek a magyar kreatív tevékenységek fejlődési irányai?

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – 2005, 2010, 2012 és 2014 után – ötödik alkalommal végezte el a magyarországi szerzői jogi ágazatok súlyának felmérését. Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Office, WIPO) által kialakított egységes módszertan alapján készült elemzés lehetővé teszi az összehasonlítást mind a korábbi hazai, mind a nemzetközi eredményekkel.

 
3 900 Ft
-10%
Szellemi alkotások joga, CompLex Kiadó.

Szerző: dr. Tattay Levente

Complex Kiadó, 2016

 

Ajánlás a Versenyképesség és a szellemi alkotások és az európai unióban c. könyvhöz:

Az Európai Unió valamennyi gazdaságpolitikai és felsőszintű politikai dokumentumában meghatározó szerepet kap a versenyképesség növelése, amely prioritást élvez a hivatalos célok között. A versenyképesség legfontosabb hatása a nemzeti jövedelem és a foglalkoztatottság növelése.

 
6 290 Ft
Akció: 5 660 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
BEVEZETÉS A SZERZŐI JOGBA

Jegyzet az alapfokú szerzői jogi tanfolyamhoz

A kézirat lezárva: 2015. augusztus 10.

Szerzők: dr. Fejesné dr. Lőrincz Anna, dr. Hepp Nóra, dr. Takács Emese

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2015

 

A Bevezetés a szerzői jogba című kiadvány célja, hogy az olvasót megismertesse a szerzői jog alapvető fogalmaival, így a művekkel, a szerző személyhez fűződő és vagyoni jogaival, a szerzői jog főbb korlátaival, a művek felhasználásával és a szerzői jogi jogérvényesítéssel.

A jegyzet külön hangsúlyt fektet rá, hogy segítsen eligazodni a digitális technológia és a szerzői jog kapcsolódási pontjain, amilyen például a művek letöltése, feltöltése, a fájlcsere vagy a linkek használata.

Az anyag megértését szövegbe ágyazott jogesetek, történetek és illusztrációk segítik.

 
2 200 Ft
  A SZERZŐI JOGI ÁGAZATOK GAZDASÁGI SÚLYA MAGYARORSZÁGON 4.

A kézirat lezárva: 2014. április 16.

Szerző: Simon Dorottya

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2014

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala negyedik alkalommal végzi el a magyar kreatív szektorok nemzetgazdasági súlyát számszerűsítő vizsgálatot. Jelen felmérés a 2011. tárgyévi statisztikai adatok feldolgozásával készült a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) által kialakított módszertan alapján. Az egységes metodika lehetővé teszi mind a korábbi magyarországi, mind pedig a nemzetközi eredményekkel történő összehasonlítást.

 
3 900 Ft
A SZERZŐI JOG GYAKORLATI KÉRDÉSEI

Válogatás a Szerzői Jogi Szakértő Testület szakvéleményeiből (2010-2013) fennállásának 130. évfordulója alkalmából

A kézirat lezárva: 2014. november 3.

Szerkesztette: Legeza Dénes

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2014

 

Immáron több mint 130 éve a Szerzői Jogi Szakértő Testület feladata az, hogy szerzői jogvitás ügyekben felmerülő szakkérdésekben a bíróságoknak, vagy más hatóságoknak, továbbá peren kívül a felhasználási jog gyakorlásával kapcsolatos kérdésekben szakvéleményt adjon. Az olvasó a testület szakvélemény-gyűjteményének hatodik kötetét tartja kezében, amely két nagy részből áll. A kötet első felében tanulmányokat olvashat, a könyv második fele a szakvéleményeket tartalmazza. Olyan aktuális kérdésekre találhat választ, mint például mikor tekinthető egy átdolgozás jogsértőnek, új felhasználási módnak minősül-e egy film 3D-s feldolgozása, kell-e engedélyt kérni egy épület átalakításához a tervezőtől, sérti-e a szobrász személyhez fűződő jogát művének áthelyezése, szerzői jogi védelem alatt állhat-e egy graffiti, vagy felhasználható-e reklámszlogenként egy ismert dal címe.

 
5 800 Ft
-10%
A VÉDJEGYTÖRVÉNY MAGYARÁZATA

Szerzők: Bacher Gusztáv, Csóti Tamás, Faludi Gábor, Ficsor Mihály, Gonda Imre, Gödölle István, Görög Márta, Halász Bálint, Jókúti András, Kovács Zsuzsanna, Lendvai Zsófia, Lukácsi Péter, Vida Sándor

Szerkesztette: Faludi Gábor, Lukácsi Péter

Lektor: Bacher Vilmos

HVG-ORAC Kiadó, 2014

 

A védjegytörvény magyarázata hosszú évtizedek óta az első olyan mű, amely a teljesség igényével ismerteti a védjegy hazai jogi szabályozását, hiánypótló munka a szellemi tulajdonjog e kiemelten fontos területén. Korábban nem volt olyan elméleti igényességgel megírt, ugyanakkor gyakorlati tapasztalatokat is tárgyaló magyarázat, amely vállalkozott volna a témakör kommentárszerű bemutatására. Könyvünk teljes körűen feldolgozza a hazai védjegyjogot az uniós, a hazai hivatali és a bírói gyakorlat fényében.

 
9 000 Ft
Akció: 8 100 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
Nagykommentár a szerzői jogi törvényhez

Szerzők: dr. Bogsch Attila - dr. Boytha György - dr. Faludi Gábor - dr. Grad - Gyenge Anikó - dr. Győri Erzsébet - dr. Gyertyánfy Péter - dr. Kabai Eszter - dr. Kricsfalvi Anita - dr. Szinger András - dr. Tarr Péter - dr. Tomori Pál - dr. Tóth Péter Benjamin

Szerkesztette: dr. Gyertyánfy Péter

Complex Kiadó, 2014

 

A nagykommentár legutóbbi kiadása (2006) óta az Szjt. többször módosult. A változások egyrészt olyan új jogintézményeket hoztak, mint 2008-ban az árva művek felhasználási engedélyezése és a könyvtári kölcsönzés szerzői díja, másrészt a 2011-es és 2013-as változásokkal a jogalkotó új alapokra helyezte a szerzői és szomszédos jogi jogosultak magánjogi alapon működő közös jogkezelő szervezeteinek működését és hatósági ellenőrzését, felügyeletét.

A mű ismerteti az új Polgári Törvénykönyvnek a szerzői jogban 2014 márciusától tartalmi változásokat is hozó, közvetlenül érvényesülő szabályait is.

 
15 645 Ft
Akció: 14 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A SZERZŐI JOG KALÓZAI

A kalózok szerepe a kulturális termelés és csere folyamataiban a könyvnyomtatástól a fájlcserélő hálózatokig

edition 2.0 sorozat

Szerző: Bodó Balázs

Typotex Kiadó, 2011

 

A szerzői jogi lobbi szerint az internetes kalózok először térdre kényszerítették a lemezipart, és most a film és a könyviparra vár hasonló sors. Az internetes kalózkodás elharapódzása szerintük helyrehozhatatlan károkat okoz a kultúra szövetében, alkotók, közvetítők tömegeit teszi tönkre és emiatt a kultúra egésze szegényedik el. De ami most történik, távolról sem új jelenség: a szellemi javak kalózai egyidősek a könyvnyomtatással.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
ALAPFOKÚ IPARJOGVÉDELMI TANKÖNYV

Szerzők: Dr. Török Ferenc, Dr. Molnár István, Ujvári János, Siklós Kata

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2011

 

Az Alapfokú iparjogvédelmi tankönyv a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) irányításával és szakmai felügyeletével zajló alapfokú iparjogvédelmi tanfolyamok segédanyaga, de az iparjogvédelem alapkérdéseit tárgyaló vázlatos áttekintése mindenki számára hasznos segítség és információforrás, aki bármilyen iparjogvédelmi

képzésben vesz részt, vagy ismerkedni akar az iparjogvédelem jogi eszköztárával.

 

 
1 760 Ft
FEHÉR KÖNYV A SZELLEMI TULAJDON VÉDELMÉRŐL 2006

Szerkesztette: Dr. Penyigey Krisztina, dr. Sümeghy Pálné, Dr. Kiss Marietta

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2006

 

„Fehér Könyv a szellemi tulajdon védelméről – 2006” címmel jelent meg a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Tanács által 2005-ben útjára indított kiadványsorozat második kötete, amely csokorba gyűjtve tárgyalja az innováció, az iparjogvédelem és a szerzői jog időszerű kérdéseit. A kötet fel kívánja hívni a gazdasági élet szereplőinek, a gazdaságpolitikai döntéshozóknak a figyelmét a tudásalapú gazdaságban nélkülözhetetlen szellemitulajdon-védelmi szemlélet fontosságára.

A XXI. században a nemzetgazdaság versenyképességének motorját jelenti az újdonságot jelentő, egyedi, magas minőségi színvonalú termékekben és szolgáltatásokban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázása elsősorban a szellemitulajdon-védelem gazdag eszköztárának alkalmazásával. Ez az újabb tanulmánykötet teret biztosít a 2006. év szellemitulajdon-védelmi kihívásainak elemzéséhez, új szabályozási javaslatok megvitatásához, hozzájárulva ezáltal a szellemitulajdon-védelmi tudatosság további erősítéséhez.

 

 
3 600 Ft
FEHÉR KÖNYV A SZELLEMI TULAJDON VÉDELMÉRŐL 2007

Szerkesztette: Dr. Penyigey Krisztina, Dr. Kiss Marietta

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2008

 

„Fehér Könyv a szellemi tulajdon védelméről – 2007” címmel megjelent a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Szellemitulajdon-védelmi Tanács által 2005-ben útjára indított kiadványsorozat harmadik kötete. A kiadvány a stratégiai témák középpontba állításával a szellemitulajdon-védelem jövőbeli fejlesztési irányaira, feladataira, a szakma előtt álló kihívásokra kívánja irányítani a gazdasági és politikai döntéshozók figyelmét.

 

 
3 400 Ft
FEHÉR KÖNYV A SZELLEMI TULAJDON VÉDELMÉRŐL 2008-2009

Szerkesztette: Dr. Penyigey Krisztina, Dr. Kiss Marietta

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2009

 

„Fehér Könyv a szellemi tulajdon védelméről – 2008-2009” címmel megjelent a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Szellemitulajdon-védelmi Tanács kiadványa, amely a szellemitulajdon-védelem időszerű stratégiai irányaira, a szakmai előtt álló legújabb kihívásokra, valamint a legfontosabb szabályozási kérdésekre kívánja irányítani a gazdasági és politikai döntéshozók figyelmét.

A szellemitulajdon-védelem stratégiai kérdéseivel foglalkozó első fejezet részletesen bemutatja az iparjogvédelmi jogalkotás terén mérföldkőnek tekinthető, legfrissebb törvénymódosításokat. Megismerkedhetünk a Kormány által elfogadott Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégiával, továbbá áttekintést kapunk az OECD magyar innovációs rendszerről készített ország jelentésének szellemitulajdon-védelmi vonatkozásairól.

 

 
4 200 Ft
SZERZŐI JOG

A kézirat lezárva: 2012. február 15.

Szerzők: dr. Hepp Nóra, dr. Fejesné dr. Lőrincz Anna

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2012

 

Szerzői jogi védelem alatt áll egy fotó vagy egy újságcikk? Esetleg egy rajzfilmfigura? Hogyan használhatóak fel ezek jogszerűen, kell-e engedély a felhasználásukhoz, és az kitől és hogyan szerezhető be? Milyen jogai vannak a szerzőnek, és meddig illetik meg ezek a jogok? Hogyan lehet idézni más művéből? Hogyan léphet fel a szerző az ellen, aki megsérti a jogait?

 

 
2 150 Ft
  A SZERZŐI JOGI ÁGAZATOK GAZDASÁGI SÚLYA MAGYARORSZÁGON 3.

A kézirat lezárva: 2012. február 28.

Szerzők: Simon Dorottya, dr. Pusztaszeri Katalin, dr. Tarr Péter

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2012

 

Hogyan definiálhatók egy ország kreatív iparágai, és mérhető-e teljesítményük? Hányan dolgoznak a szerzői jogi szektorokban? Hogyan alakult nemzetgazdasági súlyuk a pénzügyi válság és az azt követő gazdasági recesszió következtében? Melyek a legfontosabb szerzői jogi ágazatok fejlődési irányai?

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala immáron harmadik alkalommal végzi el a magyar kreatív szektorok nemzetgazdasági súlyát számszerűsítő vizsgálatot. Jelen felmérés a 2009. tárgyévi statisztikai adatok feldolgozásával készült a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) által kialakított módszertan alapján.

 
4 000 Ft
A SZERZŐI JOGI ÁGAZATOK GAZDASÁGI SÚLYA MAGYARORSZÁGON

Szerző: Dr. Penyigey Krisztina

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2010

 

Hogyan definiálhatók egy ország kreatív iparágai, és mérhető-e  teljesítményük? Hányan dolgoznak a szerzői jogi szektorokban? Hogyan alakult nemzetgazdasági súlyuk a pénzügyi válság és az azt követő gazdasági recesszió következtében? Melyek a legfontosabb szerzői jogi ágazatok fejlődési irányai?

 
3 350 Ft
FEHÉR KÖNYV A SZELLEMI TULAJDON VÉDELMÉRŐL 2005

Szerkesztette: Dr. Szabó Ágnes, Dr. Penyigey Krisztina, dr. Sümeghy Pálné

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2005

 

A Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Tanács ezzel a kiadványával új sorozatot indított útjára. A XXI. században a gazdasági siker, a versenyképesség növelésének elengedhetetlen feltétele a szellemitulajdon-védelmi stratégia kialakítása és tudatos alkalmazása. A tudásalapú gazdaságban a szellemitulajdon-védelem

a piaci verseny fontos eszközévé vált. A piaci szereplőknek fel kell mérniük és értékelniük kell szellemi vagyonukat, és átgondolt szellemitulajdon-védelmi politikájuknak ki kell terjednie a hasznosítási koncepció kialakítására, az oltalomból eredő jogok hatékony érvényesítésére, valamint a jogsértéstől való tudatos tartózkodáshoz szükséges intézkedésekre. A sorozat első kötete – ismeretterjesztő jelleggel – hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásával összefüggésben a szellemitulajdon-védelem csomópontjait

mutatja be.

 
3 300 Ft
IPARJOGVÉDELEM

A kézirat lezárva: 2011. szeptember 30.

Szerkesztette: Posteinerné Toldi Márta

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, 2012

 

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelt figyelemmel kezeli az iparjogvédelmi oktatás és tudatosságnövelés területét, ezért kiforrott iparjogvédelmi oktatási portfólióval és korszerű oktatási segédanyagokkal támogatja a szakemberek képzését. Az Iparjogvédelem című kötet közérthető módon tárgyalja a tárgykör minden fontos kérdését, úgy, hogy a kötetben megjelenített tudás nem merül ki a jogszabályok egyszerű bemutatásában, hanem rávilágít az iparjogvédelem összetett rendszerében rejlő összefüggésekre.

 
3 600 Ft
-10%
E-JOG

Szerző: dr. Pázmándi Kinga, dr. Verebics János

Lektor: dr. Sárközy Tamás

HVG-ORAC Kiadó, 2012

 

Úgy az egyetemi oktatásban, mint a gyakorlati életben egyre nagyobb szükség mutatkozik az „elektronikus jog” folyton mozgásban lévő jogterületének kérdéseit átfogó, a szabályozás fejleményeit naprakészen tárgyaló, kézikönyvként és tankönyvként egyaránt használható munkák iránt. Könyvünk bevezető tanulmánya az információs társadalmi stratégia-fejlődés szempontjából kiemelkedő fontosságú a Digitális Megújulás Cselekvési Terv fő irányait, a jogfejlődésre is kiható lényegi célkitűzéseit mutatja be. Feldolgozza Magyarország új Alaptörvényének hatálybalépéséből adódó azon változásokat, melyek több területen a joganyag teljes körű megújítását eredményezték.

 
4 000 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A FÁJLCSERE DILEMMA

A perek lassúak, az internet gyors

Szerző: dr. Mezei Péter

HVG-ORAC Kiadó, 2012

 

A technológia megállíthatatlan fejlődésének és a fogyasztói igények folyamatos szélesedésének köszönhetően a szerzői jognak a történelem során minduntalan új kihívásokkal kellett szembenéznie. Az internet és a digitális technológiák elterjedésének köszönhetően minden eddiginél nagyobb feszültséget generált a fájlcserélés. A jogvédett tartalmak megosztása mára a társadalom jelentős részének mindennapos tevékenységévé, elméleti és gyakorlati jogviták tömegének forrásává vált. A fájlcserélés ugyanakkor átformálta az internethasználók gondolkodását is, veszélybe sodorva a szerzői jog sorsát. Pedig e jogterület a társadalom valamennyi tagja számára előnyökkel szolgál. A fájlcsere dilemma azonban megváltoztatta az eddigi arányokat, s ádáz csata eszközévé vált.

 
2 990 Ft
Akció: 2 690 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
SZELLEMI TULAJDON – ÉPÍTÉSZETI ALKOTÁS

A kézirat lezárva: 2011. március 15.

Szerzők: Bakos Kitti, Nótári Tamás

Lektorálta: Dr. habil. Papp Tekla

Lectum Kiadó, 2011

 

Az építészet az ember legkorábbi műszaki tudományai közé tartozik, s mindig is az innovációk egyik legfőbb terepe és hordozója volt. Ugyanakkor az építészet és a szellemi alkotások jogának kapcsolata tekintetében a szellemi tulajdon hasznosításának kérdése fokozott jelentőséggel bír a piacgazdaságra áttért magyar gazdaságban.

E munka szellemi alkotások területének egy olyan speciális szegmensét tárgyalja, amely a védelem tárgyának különleges megvalósulási formáiból és összetettségéből fakadóan nem csupán szerzői jogi, hanem iparjogvédelmi aspektusokat is érint, s elsődlegesen az építészeti alkotások felhasználási lehetőségeinek, valamint a felhasználás jogi kereteinek bemutatására koncentrál.

 

 
2 200 Ft
Akció: 1 980 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
  SZERZŐI JOGI KORLÁTOZÁSOK ÉS A SZERZŐI JOG EMBERI JOGI HÁTTERE

A kézirat lezárva: 2010. szeptember 30.

Szerző: Gyenge Anikó dr.

HVG-ORAC Kiadó, 2010

 

Gyenge Anikó könyve a szerzői jogi szabad felhasználások rendszerének átfogó elemzését adja. A mű beazonosítja azokat az emberi jogokat, amelyek érvényesüléséhez szükséges lehet a szerző – szintén emberi jogi hátterű – kizárólagos engedélyezési jogának korlátozása. A kötetben elvégzett vizsgálat célkitűzése annak elemzése, hogy a nemzetközi, a közösségi és a magyar szerzői jogi szabályozás által biztosított renden keresztül megfelelően érvényesülnek-e a szerzőt és a korlátozások kedvezményezettjeit megillető emberi jogok, illetőleg hogy beazonosítsa, a szabályozásnak melyek azok az elemei, amelyek az emberi jogoknak a szerzői jogi szabályozáson keresztüli érvényesülését befolyásolják. A vizsgálat elsősorban a jogi szabályozásra koncentrál, de kiterjed a joggyakorlat indokolt terjedelmű elemzésére is – különösen azon esetekre fordít figyelmet, amelyekben a felek vagy a bíróságok arra hivatkoztak, hogy a szerzői jog jelenlegi korlátai nem megfelelőek.

 
4 500 Ft
Akció: 4 050 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A MAGYAR SZERZŐI JOG FEJLŐDÉSE

Szerző: Nótári Tamás

Lectum, 2010

 

Jelen monográfia - a hazai jogi szakirodalomban elsőként - a magyar szerzői jog fejlődését elemzi a teljes körűség igényével a XIX. századi kezdetektől a hatályos hazai és uniós szabályozásig. A munka első fejezetei a magyar szerzői jog kialakulásának és szabályozásának történetét veszi górcső alá a felvilágosodás korától a XX. századig, bemutatja az európai fejlődés- és szabályozástörténetet önálló fejezetben tárgyalva a szerzői jogi törvény- és reformjavaslatokat. A második rész a szerzői jog egyes intézményeinek részletes fejlődéstörténetét tárja fel az elmúlt másfél évszázad négy szerzői jogi törvénye tükrében kitekintés adva a hatályos szerzői jog fejlődési tendenciáiról, különös tekintettel a közösségi jog eddigi és várható hatásaira.

 

 
3 500 Ft
Akció: 3 150 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A KULTÚRA ÉS A TÖMEGKOMMUNIKÁCIÓ JOGI SZABÁLYAI

Második, átdolgozott kiadás

A kézirat lezárva: 2006. július 31.

Szerző: Dr. Kiss Zoltán

Lektorálta: Dr. Hajagos Éva

L’Harmattam Kiadó - Zsigmond Király Főiskola, 2006

 

Ez a könyv részletesen tárgyalja a kulturális terület és a kommunikáció – 2006 augusztusában hatályos – jogi szabályozását és intézményrendszerét, lehetőséget adva ezáltal a hallgatóknak és a téma iránt érdeklődőknek arra, hogy minden szükséges információhoz hozzájussanak, amit másképpen csak igen nagy mennyiségű és nehezen olvasható joganyag alapján tudnának megismerni. A kulturális jog keretében a szerző a kulturális igazgatáshoz, vagyis a kultúra hagyományos ágaihoz (művészetek, audiovizuális ügyek, közművelődés, közgyűjtemények, levéltárak, örökségvédelem) kapcsolódó jogi normákat és szabályrendszert ismerteti.

 
3 200 Ft
Akció: 2 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA - Elfogyott

Szerző: Tattay Levente

Szent István Társulat, 2017

 

Magyarországon a ’90-es években a társadalmi-gazdasági viszonyok gyökeres megváltozása, a külgazdasági és külpolitikai irányváltás, a piacgazdálkodásra való áttérés a jogrendszer – ezen belül a szellemi alkotások jogának – gyökeres átalakulását eredményezte. A szellemi alkotások jogának újraszabályozásában az Európai Unió követelményrendszere játszotta a legnagyobb szerepet. Hazánk 1991-ben Társulási Szerződést kötött az Európai Közösséggel. A Társulási Szerződés, melyet Európai Megállapodásnak neveznek, közvetlenül kötelezte a Magyar Köztársaságot arra, hogy a szellemi alkotások szabályozását európai uniós szintre fejlessze. Ennek nyomán 1993-ban elkezdődött a szellemi alkotások jogi szabályozásának felülvizsgálata, és az ezzel kapcsolatos jogalkotási programok kidolgozása és végrehajtása, amely egy sor jelentős törvény meghozatalát eredményezte. Jelen kötet az újraszabályozás eredményeinek bemutatására törekszik.

 
3 400 Ft

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.