Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Színház


Sorrend:

12

-20%
A JORDÁN-SZTORI

Egy színházi jelenség

Szerző: Balogh Gyula

Kossuth Kiadó, 2017

 

Jordán-sztorik, kitárulkozó vallomások egy kötetben. Több mint egy tucat interjúban Jordán Tamásról, a botrányos szombathelyi színházigazgatóválasztás főszereplőjéről pályatársak, kollégák, barátok, családtagok vallanak. Megszólal többek között Alföldi Róbert, Molnár Piroska, Pogány Judit, Koltai Róbert és Bálint András. A kötet kuriózuma, hogy Tamás életének három legfontosabb nőalakja is interjút adott a szerzőnek.

 
2 800 Ft
Akció: 2 240 Ft
Kezdete: 2017.09.04
A készlet erejéig!
-10%
A SZÍNPADI LÁTVÁNY MŰVÉSZI ÚTJAI

Mesés díszletek, térteremtők

Szerző: Turnai Tímea

Balassi Kiadó, 2017

 

A színház varázsa, mitológiája és látványvilága létező fogalom és életérzés. Van benne valami mágikus, valami szertartásszerű, ami nap mint nap magával ragad bennünket. Nemcsak a színházi előadásokban létrejövő látvány által, de a monumentális koncertszínpadokon, a képzőművészeti tárlatokon is megmutatja erejét. Ezek a terek csak egy kis ideig léteznek, olyan vizuális valóságok, melyeket emlékezetünkben élnek tovább. de vannak olyan gyűjtemények, amelyek őrzik a térteremtő vagy térmíves művészek különleges kísérleteit, az általuk felfedezett és újragondolt terek, előadások makettjeit és terveit. A látvány általában elvész, ha az előadás lekerül a repertoárról. A szaksajtó is ritkán elemzi a tér vizuális dramaturgiáját, a rendezőt és a színészeket méltató kritikák végén általában pár sort kap a tervező és a látványvilág.

 
4 800 Ft
Akció: 4 320 Ft
Kezdete: 2017.08.30
A készlet erejéig!
-20%
MULATTATTAM ÉS MULATTAM

Szerző: Kalmár Tibor

Kossuth Kiadó, 2017

 

Madách Imre Az ember tragédiájának bábjátékosa fogalmaz Kalmár Tibor könyvének címéhez hasonlóan, azzal a különbséggel, hogy nála a mondat vége „de nem mulattam”.

A Szerző 1937-től napjainkig nyolcvan év krónikáját tárja elénk: a Horthy-rendszer, háborús évek, vészkorszak, felszabadulás, koalíciós évek, Rákosi éra, forradalom, kádári gulyáskommunizmus és a rendszerváltás. Mindeközben megemlékezik Királyhegyi Pálról és Kellér Dezsőről, akik élete és pályája meghatározó alakjai voltak, és ma is gyakran eleveníti fel bölcs és szellemes mondásaikat. A kötetben találkozhatunk olyan híres Vidám Színpad-beli pályatársakkal is, mint Alfonzó, Bajor Imre, Benedek Tibor, Csala Zsuzsa, Kabos Gyula, vagy Salamon Béla, illetve az általa rendezett filmek művészeivel is, mint például Agárdy Gábor, Darvas Iván, Dayka Margit, Garas Dezső, Psota Irén, Ruttkai Éva, Sinkovits Imre vagy Tolnay Klári.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.23
A készlet erejéig!
-15%
MARTON LÁSZLÓ - ÖSSZPRÓBA

Múzsák és mesterek, avagy egy rendező emlékezései

Szerző: Orosz Ildikó

Park Könyvkiadó, 2017

 

"Különös krónikát tart a kezében az olvasó. Egy olyan összetett, rétegzett szöveget, mint amilyenek egy jó színdarab mondatai. Ez nem véletlen, hiszen a könyv főhőse színházi ember, ismeri a jó előadás követelményeit, és kiváló érzelmi és képi memóriával rendelkezik. Ez a krónika egyszerre családtörténet, korszaktörténet, színháztörténet, nevelődés- és fejlődéstörténet, egyúttal izgalmas művészkarrier-történet is." (Részlet Radnóti Zsuzsa előszavából)

 
3 950 Ft
Akció: 3 360 Ft
Kezdete: 2017.06.22
A készlet erejéig!
-15%
RÁADÁS - ÚJABB VISSZAPILLANTÁSOK

Szerző: Lázár Egon

Corvina, 2017

 

A kilencvenöt éves Lázár Egon a bölcsességével és tapasztalatával lett a magyar színházalkotók doyenje. Finom öniróniával, úri tartózkodással meséli el életét, amely azonossá lett a színházéval. Elsősorban a Vígszínházéval, ahol négy nagyszerű igazgatónak szolgált. Lázár Egon fogalom, a színházi világban tájékozott emberé. Kitűnő író is, persze, az anekdotamesélés tette azzá. Az anekdota pedig a halhatatlanság biztos előlege.

Ungvári Tamás

 
2 490 Ft
Akció: 2 115 Ft
Kezdete: 2017.06.22
A készlet erejéig!
-20%
A MAGYAR SZÍNJÁTSZÁS RÖVID TÖRTÉNETE

Szerző: Sirató Ildikó

Holnap Kiadó, 2017

 

Ez a kötet a magyar színjátszás történetét meséli el, ahogyan közös emlékezetünk őrzi, s egy kicsit tudományosan is, ahogyan a történészek emlékeznek. Kíváncsiak vagyunk ennek a művészeti ágnak a történetére, mai élményeink gyökereit keressük, s közben olyan sok minden eszünkbe jut... Mindannyian megtapasztalhatjuk, amit a kutatók úgy fogalmaznak: a színjáték a legösszetettebb művészeti ág, s a színház egyúttal társadalmi fórum is. A színház a kultúránk része, személyes és közösségi életünk tükre. De hogy milyen utat járt be a magyar színészet és közönsége a 18. századtól máig, arra izgalmas nyomozás deríthet fényt. Titkok és összefüggések láncszemeibe kapaszkodva haladhatunk együtt, néha elkalandozva a régiektől a mai színészekig, előadásokig.

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
RENDSZERVÁLTÁS A SZÍNHÁZBAN

Szerző: Szűcs Katalin Ágnes

Balassi Kiadó, 2017

 

2008 végén kért fel az Eszmélet című folyóirat, hogy írjak tanulmányt a rendszerváltás utáni magyar színházról 2008 végén kért fel az Eszmélet című folyóirat, hogy írjak tanulmányt a rendszerváltás utáni magyar színházról – ez az írás lett könyvem előzménye és a folytatás inspirálója. A munka során döbbentem rá, hogy mintha csak 1989 óta tudatosan készültem volna az összegzésre, majd minden olyan előadásról írtam kritikát annak idején, amely tematikája, kérdésfelvetése révén összefüggésbe hozható a rendszerváltással. És akaratlanul némileg összegzése lett e könyv több mint három évtizedes kritikusi, szerkesztői tapasztalatomnak is.

 
2 600 Ft
Akció: 2 340 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
A MÁSODIK ÉLETMŰ

Székely Gábor és a színházcsinálás iskolája

Szerkesztette: Jákfalvi Magdolna, Nánay István, Sipos Balázs

Balassi Kiadó, 2016

 

„Az igazi jó színház mindig morális intézmény volt: ez tette egyben politikai tényezővé is. Erre most és itt, ennek az országnak is rendkívüli szüksége volna. A rendezés szakma, de ha »csak« szakmaként kezeljük s belső indítékainktól függetlenül, számunkra közömbös feladatok megoldására használjuk, tehát nem tekintjük személyiségünk részének – mesterségünk, hivatásunk leglényegét veszítjük vagy áruljuk el.” Székely Gábor

A kötetet a rendező 70. születésnapja alkalmából állították össze volt tanítványai, színészei, munkatársai közreműködésével

 
3 500 Ft
Akció: 3 150 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
  RENDEZETT TÉR: BE-, ÁT-, SZÉT-, MEGRENDEZETT TEREK A SZÍNHÁZBAN ÉS A DRÁMÁBAN

Szerkesztette: Balassa Zsófia, Görcsi Péter, Pandur Petra, P. Müller Péter, Rosner Krisztina

Kronosz Kiadó, 2015

 

A társadalomtudományok területén bekövetkezett „fordulatok” között a téri vagy topográfiai fordulat ösztönző hatást gyakorolt a kultúratudományokra és a színháztudományra is. A fordulat ezeken a területeken módszertani és fogalmi változásokat eredményezett. A jelen kötetben szereplő tanulmányok – egyebek mellett – a színházi/színpadi tér elméleti kérdéseivel, a statikus és dinamikus terek történeti és kortárs sajátosságaival foglalkoznak. Több szerző elemzi a vizuális médiumoknak a színházi előadásban és annak térkezelésében játszott szerepét.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A SZÍN/TÉR MEGHÓDÍTÁSA. SZÍNHÁZI TANULMÁNYOK

Szerző: P. Müller Péter

Kronosz Kiadó, 2015

 

A kötet tanulmányai a színházművészet, színháztudomány, drámaesztétika késő 20. századi és 21. századi alakulását, művészi és tudományos kihívásait elemzik, nemzetközi horizontú, naprakész ismereteket nyújtva ezekről a területekről a magyar humántudományok széles köre számára. A három fejezetre tagolt munka első részében (Térfoglalás) színháztörténeti és színházelméleti elemzések vizsgálják a színházi, performatív tér (át)alakulásának kortárs jelenségeit, a közhellyé rögzült színházelméleti nézetek némelyikét. Ebben a fejezetben kapnak helyet azok az írások, amelyek a térfoglalásnak a vendégléttel, az önkényuralmi célú hatalommegragadással kapcsolatos drámai eseteit, illetve a csend és a hallgatás performatív sajátosságait elemzik.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  ŐEXCELLENCIÁJA KÍVÁNSÁGÁRA – SZÍNHÁZ, KULTÚRA ÉS POLITIKA A FASIZMUS OLASZORSZÁGÁBAN

Szerző: Fried Ilona

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

Az újonnan alapított Olasz Királyi Akadémia, az olasz fasizmus legfontosabb kulturális és tudományos intézménye 1934-ben a prózai színházról rendezte meg negyedik nemzetközi „Volta” konferenciáját, mely az intézmény céljához híven, az olasz kultúra új korszakát volt hivatott reprezentálni belföldön és külföldön egyaránt. A konferencia fontosságát jelzi, hogy Mussolini, a „Főnök”, később „Őexcellenciája, a kormányfő” személyesen, illetve a sajtóirodáját vezető vején, Galeazzo Cianón keresztül kísérte figyelemmel a szervezést, majd a rendezvényt.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
DÉLFORDULÓ

Szerző: Paul Claudel

Fordította: Székely Melinda

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

„A színházi szöveget csak akkor tekintjük értékesnek, ha váratlan és – szó szerint – játszhatatlan. A színmű rejtély, amelyet a színháznak meg kell fejtenie. Ebbe néha sok időt fektet. Az elején senki sem tudta, hogyan játssza Claudelt vagy Csehovot, de a színházat, a színészi játékot éppen az változtatja meg, ha a lehetetlent kell eljátszania; a színművészet határozott változásai tehát a drámaköltővel kezdődnek; magányossága, tapasztalatlansága, még a felelőtlensége is fölöttébb becses nekünk.

 
1 800 Ft
Akció: 1 440 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZÍNHÁZAS KÖNYV

Szerző: Gabnai Katalin

Helikon Kiadó, 2012

 

Ez a könyv a színjáték világába visz.

 

Olyanoknak szól, akik érdeklődnek a színházcsinálás gyakorlata iránt, színházba járnak, vagy szeretnének színházba járni. Azoknak lesz igazán érdekes, akik maguk is megpróbálkoztak már színielőadás létrehozásával. Alapozó tudnivalókat, bevezető ismereteket kínál, de nem tankönyv. Olvasókönyv inkább, ami adalékokat szolgáltat – hogy kedves mesteremet, Keleti Istvánt idézzem – családi és baráti, netán iskolai „szép beszélgetésekhez”. Nem akar előadáselemző irányzatoknak megfelelni, de mindent megtesz azért, hogy hozzásegítse élményük kifejezéséhez az azt megosztani vágyókat. Kerül minden fölösleges idegen szót, de nem kerülheti el a szakszavak időnkénti használatát.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
NÉZŐ

Szerző: Hermann Zoltán

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

„Egyetlen titkát ismerem csak annak, hogyan lehet megóvni az embert a rosszá válástól: fel kell vértezni szívét a gyengeségek ellen. E hatás nagy részét a színháztól várjuk – írta Schiller 1800-ban, A színház mint morális intézmény című tanulmányában. – A színház tart tükröt a balgák népes osztálya felé, s szégyeníti meg a balgaság ezer formáját.” Ez a színház „társadalmi szerződése”. Klasszikust játszani – van, aki azt mondja, hogy ez gyávaság, pótcselekvés – aligha jelent mást, mint hogy a mai magyar színház keresi azt a nyelvet, ami saját drámairodalmi és színháztörténeti tradícióihoz köti, és azt, amelyen a nézővel szót érthet.

 
2 300 Ft
Akció: 1 840 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
RUSZT JÓZSEF

Szerző: Nánay István

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Ruszt József gondolataiból

A „legkonzervatívabb újító ” – ez a minősítés nincs ellenemre.

Nem sorolom magam semmilyen irányzathoz, ami tetszik, azt átveszem, gátlástalanul.

Hogy mit szeretek legjobban a világon? A színházat. S a színházban? A próbát. És a próbákon? A szünetet. Én a szünetben csinálom a színházat.

Engem a folytonos újrakezdés éltet.

A rendező pedagógus is egyben.

Nem az érdekel, hogyan kell rendezni, hanem az, hogyan kell játszani.

 
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
ELSŐ LÉPÉSEK

Szerző: Máté Gábor

Balassi Kiadó, 2014

 

Máté Gábor könyve a színészi pálya első lépéseiről szól. Szubjektív képsor, önéletrajzi elemekkel átszőve, a mesterség pszichikai, technikai alapjain át egészen összetett morális problémák felvázolásáig vezeti az olvasót. A könyv egy része valós időben született napló, Máté Gábor első színészosztályával kapcsolatos munkaélményeinek rögzítése. Együtt követhetjük vele a napokra, sőt tanórákra lebontott feladatokat, együtt mérlegelhetjük a gyakorlatok célszerűségét, direkt vagy indirekt pedagógiai mechanizmusát, a sikert és a sikertelenséget. (Részlet a sorozatszerkesztő előszavából)

 
1 200 Ft
Akció: 1 080 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
˝LULU˝. BÁLINT LAJOS ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA

Szerző: Horák Magda

Oriold és Társai Kiadó, 2014

 

Bálint Lajos, a művészvilágban Lulu, később Lulu bácsi, a huszadik századi magyar színházkultúra egyik formálója, teoretikusa majd’ kilencven esztendőt élt, s szinte utolsó percéig jelen volt valamennyi budapesti színház főpróbáján, kiállításokon, zenedélutánokon és esteken. Életének legnagyobb részét tehát az intrikáktól sem mentes színházi világban,   mulatós kedvű művészek, és politikai támadások közepette élte, magánéletét azonban szinte még kortársai sem ismerték. Kritikusi, fordítói, dramaturgiai munkája oly mértékben igénybe vette, hogy kedélyes tereferékre, mulatozásokra alig maradt ideje.

 
2 200 Ft
Akció: 1 980 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A TRAGÉDIA EMBEREI

Színikritikák, 2010-2011

Szerző: Tarján Tamás

Illusztrátor: Orosz István, Masszi Ferenc

Savaria University Press, 2014

 

"Félszavakból is megértik egymást, hiszen osztálytársak. S félszavakkal vagy fegyverrel, szemből vagy orvul, valóságosan vagy átvitt értelemben képesek megölni egymást. Hiszen egy generációba, egy nép közösségébe tartoznak."

 
3 000 Ft
Akció: 2 400 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
TOMPA GÁBOR SZÍNHÁZI VILÁGA

Szerző: Visky András

Koinónia Kiadó, 2004

 

A háromnyelvű album a rendezői nyelv leglényegesebb elemeinek a képi megjelenítését tűzte ki célul. Az album függelékében a korabeli kritikai reflexiók is megtalálhatóak.

 
4 800 Ft
Akció: 3 840 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SCENOGRAFII. STATE DESIGN. BÜHNENBILDER

Szerző: Helmut Stürmer

Koinónia Kiadó, 2007

 

A román-német-angol nyelvű album a szász származású díszlettervező színpadi munkásságáról készült fotóit tartalmazza.

 
7 800 Ft
Akció: 6 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
NAGY JÓZSEF SÍREMLÉKEI

Szerző: Myriam Bloedé

Koinónia Kiadó, 2009

 

Myriam Bloedé 2006-ban kiadott monográfiája 63 motívumon keresztül, azok kielemzésével vizsgálja Nagy József vajdasági (Josef Nadj néven franciaországi) koreográfus és képzőművész pályáját. A rövid, többé-kevésbé egyenlő terjedelmű fejezetek eleinte lineáris biográfia-szerűen követik az életpályát, majd mindinkább a gondolkodó művész és a világ viszonyát járják körül az esszészerűen feltérképezett motívumok által. A szerző a művész személyét mindvégig saját kommentárjaiban, kortársaival való kapcsolataiban és a munkásságát végigkísérő szellemi referencia-rendszerben tükrözteti, miközben aprólékos munkával rajzolja meg a kezdeti feltöltődéstől a letisztult alkotásig vezető pályaívet. A kötetet rövid életrajz és kimerítő műjegyzék egészíti ki.

 
1 850 Ft
Akció: 1 480 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KOVÁCS ILDIKÓ BÁBRENDEZŐ

Szerző: Szebeni Zsuzsa

Koinónia Kiadó, 2008

 

A kiadvány a XX. század Kelet-Európai bábtörténetének egyik legizgalmasabb egyéniségéről, Kovács Ildikó pályájáról összeállított változatos, heterogén dokumentumok mozaika. A kolozsvári bábszínház születését, kialakulását, történetét évtizedekig meghatározó bábrendező munkásságát domborítják ki kritikák, elemzések, interjúk. A különlegességeket tartalmazó kisebb írások körvonalazzák a szakma és közvélemény számára kevésbé ismert vonatkozásokat. A kötet egy színház- és bábtörténeti korszak hiányzó szeletére irányítja a figyelmet.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
JÁTÉK A KRIPTÁBAN

Szerző: Láng Zsolt

Koinónia Kiadó, 2007

 

A jól ismert, kiváló szerző színpadi játékai újszerűen közelítenek a színpad lehetőségeihez, mindig éles, olykor kifejezetten kegyetlen humorú történetekben részesítve nézőit és olvasóit. A színpadi szituációk noha olykor végletesen abszurdak, mégis mindegyre ismerősöknek tűnnek fel előttünk, hiszen egy szemünk előtt és velünk letünni látszó világról hoznak hírt. Láng Zsolt darabjai nemcsak színpadi előadások alapanyagaként, hanem olvasmányokként is lebilincselően izgalmas művek.

 
1 850 Ft
Akció: 1 480 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
DE LA VORBE LA CANTEC

Szerző: Georges Banu

Koinónia Kiadó, 2012

 

„De la vorbe la cântec – titlu ce vizează să numească o dorinţă dedepăşire, de subversiune a frontierelor, pe scurt, de incertitudine, proprieculturii la origini.La originea oricărei forme spectaculare se află alianţa dintre cântec şi vorbire, coexistenţă modulată fără încetare, agitată de înfruntarea contrariilor sau potolită de trecătoarea lor reconciliere. Esenţa însăşi a tragediei se cristalizează în alternanţa dintre eroul care vorbeşte şi corul care cântă. Vorbele şi cântecul îşi răspund, semnalând în acelaşi timp falia deschisă între vocea solitară şi vocea colectivă. Ele se leagă într-undialog ce se hrăneşte din acest du-te vino.” (George Banu)

 

 
1 850 Ft
Akció: 1 480 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ÍRNI ÉS (NEM) RENDEZNI

Szerző: Visky András

Koinónia Kiadó, 2002

 

A kötet dramaturgiai tárgyú írásokat, esszéket, színikritikákat, recenziókat, tanulmányokat foglal egybe. A szövegek a magyar színház- és drámatörténeti hagyomány jelenségeit problematizálják: Tamási Áron dramaturgiáját és a magyar színházi tradíció kérdését, Németh László drámáinak térszerkezetét, Tolnai Ottó, Kornis Mihály, Esterházy Péter, Garaczi László dramaturgiai elveit. Egy másik tematikus csoport a nagy európai rendezők és színházértők színpadi dramaturgiájával foglalkozik: Grotowski, Brook, Artaud, Harag, Mugur munkájával.

 
1 980 Ft
Akció: 1 585 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ÉLETRAJZ

Szerző: Andrei Serban

Koinónia Kiadó, 2010

 

"Meg kell írnom, szükségem van rá”, írja Andrei Şerban könyve bevezetőjében. A mondat szíven ütő jelenideje, az Életrajz születése folyamatának mintegy cselekvő részévé teszi az olvasót. Az olvasás a múltat fölidéző látás és a szerző hangja hallásának együttes élményében részesít, amiképpen az európai hagyományban ismert vallomásos művek. Andrei Şerban önmagával folytatott dialógusa a színház semmihez nem hasonlítható erejével bír: számít ránk, velünk történik; és amiképpen a színházi előadás, ugyanúgy ez a – kivételes utat bejárt, önmagát előadásról előadásra olykor a botrányosságig elmenően megújító, nézőit és kritikusait következetesen próbára tevő rendező alkotói életútját bemutató – konfesszió sem hathat másképpen.

 
2 400 Ft
Akció: 1 920 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A FELÜGYELT SZÍNPAD

Szerző: Georges Banu

Koinónia Kiadó, 2007

 

Georges Banu újabb könyve hátterében a kivándorlás előtti, majd az emigrációban szerzett tapasztalatok húzódnak meg. A szerzőre jellemzően elegáns, bölcs humorú, Franciaországban nagy sikert aratott esszéje rendkívüli eredetiséggel írja le a színházat.

 
1 850 Ft
Akció: 1 480 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
DRÁMA – MÚLT, SZÍNHÁZ – JELEN

Tanulmányok a dráma- és színháztörténet köréből

Szerkesztette: Czibula Katalin, Emődi András és János-Szatmári Szabolcs

Erdélyi Múzeum-Egyesület, Partium Kiadó, 2009

 
2 950 Ft
Akció: 2 510 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
SZÍNHÁZ-SZEMIOGRÁFIA

Az angol és olasz reneszánsz dráma és színház ikonográfiája és szemiotikája. Tanulmányok

Ikonológia és műértelmezés; 8.

Szerkesztő: Demcsák Katalin - Kiss Attila Atilla

JATE Press, 1999

 
1 575 Ft
Akció: 1 340 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
SZÍNHÁZ ÉS DEKONSTRUKCIÓ

A Paul de Man-i retorikaelmélet színházelméleti kihívásai

Szerző: Kérchy Vera

JATE Press, 2014

 
3 780 Ft
Akció: 3 215 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZÍNHÁZ - JELENTÉS - EMLÉKEZET

Szerkesztő: Kérchy Vera

JATE Press, 2013

 
3 465 Ft
Akció: 2 945 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  SZÍNHÁZI NEVELÉSI PROGRAMOK KÉZIKÖNYVE – MAGYARORSZÁG 2013

Szerzők: Cziboly Ádám, Bethlenfalvy Ádám

L’Harmattan Kiadó, 2013

 

Az első magyarországi Színházi nevelési programok kézikönyve a színházi nevelési szakemberek mellett a pedagógusoknak, a szülőknek, a színházak munkatársainak, a terület kutatóinak és minden érdeklődőnek is szól. Könyvünkkel bevezetést nyújtunk ebbe az új, sokszínű és izgalmas területbe: azonos szempontok mentén bemutatjuk a jelenleg futó színházi nevelési programokat, átfogó képet adunk a szakma jelenlegi helyzetéről, a legfontosabb kérdésekről és kihívásokról.

 
3 800 Ft
Akció: 3 040 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
ZSÁMBÉKI GÁBOR HÁROM RENDEZÉSE

Szerző: Szabó-Székely Ármin

Balassi Kiadó, 2013

 

Ez a kiadvány Zsámbéki Gábor pályájának három előadását elemzi (Egy lócsiszár virágvasárnapja, Übü király, Az imposztor). Közülük a legutóbbi bemutatóra is közel harminc évvel ezelőtt került sor, ezért ez az írás nem pusztán esztétikai szempontok alapján szól az előadásokról, szükséges velejárójuk a történelmi rekonstrukció is. Három évtized távlatából nemcsak az előadás alkotóelemeinek leírása, hanem a befogadó közeg reakciója is az elemzés tárgyául szolgál.

 

Zsámbéki Gábor és vele együtt a magyar színháztörténet jelenét és közelmúltját meghatározó jelentős alkotók munkássága egyelőre feldolgozatlan. A korlátozott technikai feltételek mellett rögzített előadás-felvételek önmagukban nem alkalmasak arra, hogy elhelyezhessük az alkotásokat a kultúrtörténeti kánonban, ehhez a tágabb kontextusokat elemző írások megszületésére van szükség.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös kiadás.

 
500 Ft
Akció: 450 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
A SÁRGARÉZVÁSÁR (1939–1941 KÖZÖTTI SZÖVEGEK)

Szerző: Bertolt Brecht

Fordította: Boronkay Soma

Balassi Kiadó, 2013

 

Brecht ezen a művén 1939-ben kezdett el dolgozni, és haláláig kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan írt hozzá, de végül befejezetlenül maradt. Hagyatékában négy A sárgarézvásár feliratú borítékot találtak, benne kis cetlikre írt szövegekkel. A négy boríték négy megírási fázisra tagolja a kéziratot: keletkezésük ideje 1939–1941, 1942–1943, 1945 körül, majd 1948–1955. Jelen kiadás a legelső kronológiai egység (1939–1941) szövegeit tartalmazza, melyek A sárgarézvásár-szövegek közel felét teszik ki. A fordítás az 1993-as német kritikai kiadást alapján készült, mely a hagyatékban megtalált cetliket mindenféle rekonstrukció nélkül közölte.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös kiadás.

 
1 000 Ft
Akció: 900 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
TANULMÁNYOK VÁRKONYI ZOLTÁNRÓL

Szerkesztette: Jákfalvi Magdolna

Balassi Kiadó, 2013

 

Várkonyi Zoltán száz éve született, és harminchárom éve halt meg. Színészként, színházrendezőként, tanárként, filmrendezőként, műgyűjtőként, fordítóként őrzi azok emlékezete, akik együtt dolgoztak vele, akiket tanított, akik együtt éltek vele. 2012-ben, az évforduló alkalmából a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Vígszínházzal összefogva Várkonyi 100 címmel rendezvénysorozatot szervezett. Ennek eredményeként született e kötet is. Az emlékezést segíti mindazoknak, akik ismerhették Várkonyi művészetét, s a megértést azoknak, akik a színházi múltat kérdezik.

 
2 400 Ft
Akció: 2 160 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
  ÚJ NÉZŐ - TÁRSADALMI SZÍNHÁZI KÍSÉRLET MAGYARORSZÁGON

Szerkesztette: Horváth Kata

L’Harmattan Kiadó, 2012

 

Az Új Néző társadalmi színházi program 2010 augusztusában valósult meg két Borsod megyei faluban, Ároktőn és Szomolyán. Az Új Néző az első olyan kísérlet volt Magyarországon, amely a színház eszközeit használva hozott létre nyilvános teret lokális társadalmi kérdések, köztük az etnikai feszültségek kollektív megfogalmazására és megtárgyalására. A program középpontjában a közönség részvételén alapuló színházi akciók álltak, amelyek témáit minden esetben a helyi viszonyok adták. A performatív társadalmi beavatkozáshoz egy társadalomtudományi akciókutatás is kapcsolódott, ennek eredményeit tartalmazza a kötet.

 
1 400 Ft
Akció: 1 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-25%
BESZÉLGETÉSEK A TÖRVÉNYTELEN FIÚRÓL

Szerző: Diderot

Attraktor Kiadó Kft., 2005

 

A francia enciklopédia szellemi atyjának színházelméleti írása, mely párbeszédes formában elemzi Diderot esztétikájának gyakorlati következtetéseit.

 
1 600 Ft
Akció: 1 200 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
  ALTERNATÍV SZÍNHÁZTÖRTÉNETEK. ALTERNATÍVOK ÉS ALTERNATÍVÁK

Szerkesztette: Imre Zoltán

Balassi Kiadó, 2008

 

A kötet olyan 19. és a 20. századi hazai együttesek, csoportok, közösségek, színházak tevékenységét tárja fel, amelyeket rendhagyó, szokatlan, amatőr, avantgárd vagy alternatív stb. jellegük miatt gyakorlatilag sem a színházi közélet, sem a kritika, sem a színháztörténet nem fogadott be, annak ellenére, hogy ezek az események visszavonhatatlan változást indítottak vagy indíthattak volna el a hazai színjátszásban. Azokat a pillanatokat értelmezi tehát, amikor a magyar színház hagyományainak átírására és megváltoztatására történt kísérlet. Egyúttal a kötet ezen a – részben öröklött, részben újrakonstruált – korpuszon belül keresi a színháztörténet-írás alternatíváit: a pozitivista színháztörténet-írás módszertani és metodológiai alapfeltevéseinek újraértelmezését, valamint az irodalomelméletben, a szociológiában, a művelődéstörténetben, az antropológiában és más tudományágakban mára meghonosodott elméleti iskolák módszereinek a színháztörténet-írásban való alkalmazását.

 
4 500 Ft
Akció: 4 050 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
AVANTGÁRD – SZÍNHÁZ – POLITIKA

Szerző: Jákfalvi Magdolna

Balassi Kiadó, 2006

 

A tanulmánykötet a magyar színházi avantgárd hagyomány még rekonstruálható elemeiből kíván képet alkotni a Moholy-Nagy, Kassák, Palasovszky, Szentpál Olga, Madzsar Alice nevével fémjelzett, művészetével és írásaival megteremtett klasszikus avantgárd formanyelvből, mely a hetvenes évektől a jelenig tartó kortársi avantgárd eseményekben is felismerhető. Az avantgárd színházi hagyomány folyamatosságáról szólnak tehát a kötet írásai, ugyanakkor a politikai megszólalás módozatait, a színpadi testfogalom kérdéseit, a jellegzetesen inverzív, a mindenkori intézményi struktúrákon kívüli létezés lehetőségeit is vizsgálják.

 
2 300 Ft
Akció: 2 070 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
AZ ITTLÉT ÖRÖME. A SZÍNPADI MŰ HERMENEUTIKÁJÁRÓL

Szerző: Várszegi Tibor

Balassi Kiadó, 2005

 

A szerző – színészként és rendezőként is  tapasztalatokat szerezve – munkájában abból  a heideggeri felismerésből indul ki, mely szerint  korunkban az ember számára alig maradt már  lehetőség önmagának saját létében történő megértésére. A valódi műalkotás kínál talán még olyan lehetőséget,  amely által feltárható az ember léte. A feltárás: a mű  megnyitása.Várszegi Tibor alapproblémája az,  hogy miképpen „nyithat meg” egy színpadi mű,  illetve hogy az előadás milyen feltételek közepette  alkalmas erre. Heidegger idevonatkoztatható  gondolatainak és a gadameri filozófiai hermeneutika alapfogalmainak új rendszerbe állítása után a praxis kerül előtérbe Várszegi elemzésében:  a fogalomanalízissel általános megállapításait  konkrét színpadi példák követik. Az ittlét öröme nemcsak újszerű, filozofikus megközelítése a színpadi műnek, hanem a színházértelmezés egy új beszédmódjává is válhat.

 
2 200 Ft
Akció: 1 980 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
SZÍNÉSZEK, SZÍNHÁZAK, VÁROSOK

A határon túli magyar színházművészet kislexikona

Szerző: Enyedi Sándor

Balassi Kiadó, 2005

 

Az 1994-ben megjelent Magyar Színházművészeti Lexikon egyes területeken adatok vagy szerzők hiányában több fehér foltot volt kénytelen hagyni – így felderítetlen maradt a határon túli, illetve tengerentúli magyar színházi élet. 1920-ban a trianoni döntés hatására magyarok tömegei indultak a nagyvilágba vagy kerültek más államok fennhatósága alá; köztük szép számmal színészek és operaénekesek. A kivándorlás a második világháború előestéjén és a háború után is folytatódott. A kommunizmus évtizedeiben tovább nőtt a külföldre sodródott magyar művészek száma. A magyar emigráció mindenütt saját játszóhelyeket  és színjátszóalkalmakat igyekezett teremteni.  A szerző Rivalda nélkül című, 1999-ben megjelent kötetében már közreadta kutatása eredményeinek egy részét. Új könyvéből most megismerheti az olvasó  a magyar színházművészet eddig alig feltárt területeit is,  a nyugat-európai és a latin-amerikai magyar  színjátszás históriáját. Olvashat benne a Kolozsvári Magyar Opera művészeiről; s olyan színjátszó  személyekről, akik ma is a „világot jelentő deszkákon” állnak. A könyv függelékében Enyedi Sándor – rendhagyó módon – azokat a más vonatkozású adatait is közreadja, amelyeket a Magyar Színházművészeti Lexikon  reménybeli, új, bővített kiadásának kiegészítéseként ajánl. A kolozsvári Polis Könyvkiadóval közös kiadás.

 
3 200 Ft
Akció: 2 880 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
A 20. SZÁZADI MAGYAR SZÍNHÁZTÖRTÉNETI KÁNON ALAKULÁSA

Szerkesztette: Jákfalvi Magdolna

Balassi Kiadó, 2011

 

A kötet a 20. századi magyar színháztörténet alakulásával foglalkozik, a múltunkkal, a múlt megírásának lehetőségeivel. A szövegek szerzői fiatal dramaturgok, színháztörténészek, kutatók, akik az elmúlt hat évtized (kulturális) eseményeit nem élték át, az előadásokat nem látták, így az azonnali, élményszerű tapasztalat megléte nélkül rekonstruálják a színházi alkotásokat. A kötet elemzései szembesültek az elmúlt hatvan év magyarországi beszédlehetőségeivel. Azt vizsgáltuk, hogy a rendelkezésre álló nyilvános dokumentumok hol és miként jelölik ki egy, a színházi legendákban mágikus szereppel felruházott esemény helyét. Az írások arról szólnak, hogy lehet-e a dokumentumok alapján egyáltalán rekonstruálni egyrészt a színházi előadást, másrészt az előadás hatásmechanizmusát. Reméljük, mindez megerősíti a tudományos és tudatos archiválás helyét a közösségi emlékezetben.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös kiadás.

 
2 200 Ft
Akció: 1 980 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
PINA BAUSCH

Szerző: Jochen Schmidt

Fordította: Nagy Borbála

Szerkesztette: Fuchs Lívia

L’Harmattan Kiadó, 2011

 

„A nagy művészet, a Bausché is, derűre hangol, akkor is, ha a nehézről beszél, mert a ráismerés öröme munkál, megláthatjuk, hogy más is lehet úgy, mint mi, más is őrült, nemcsak mi.”

(Esterházy Péter)

 

 

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AKADÁLYVERSENY. SZABADSÁG-PROJEKT AZ ISKOLÁBAN

Szerkesztette: Horváth Kata

L’Harmattan Kiadó, 2010

 

A történet egy fiktív iskolában játszódik, melynek tanári karát színészdrámatanárok, diákjait pedig a játékban résztvevő osztály tanulói alakítják. A játék során az osztály egy sikeres pályázaton azt a lehetőséget nyeri, hogy az iskola egy központi falára képet festhet a szabadság témájában. A résztvevők tehát egy "szabadság projekt" megvalósításán dolgoznak. A szabadság közös megfestése iskolai keretek között zajlik, a projektet és saját szerepüket is különbözően értelmező tanárok vezetésével. Kérdés, hogy a kialakuló konfliktusok és viták, a hosszadalmas egyezkedések és a meghozott áldozatok eltántorítják-e a diákokat, vagy pedig kiállnak a szabadság-kép megfestésének szándéka mellett? Illetve hogy milyen dinamikáknak nyit teret az egyes közösségekben a szabadságról szóló kép megvalósításának víziója? Hogyan reagál a közösség az autoriter vezetési módszerek megjelenésére, illetve mit tud kezdeni a liberálisabb tanári hozzáállás teremtette önállósággal? Ezekre a kérdésekre minden osztály megadta a maga, a játékban kifejezett válaszát. Társadalomkutatóként az érdekelt bennünket, hogy mit jelentenek ezek a válaszok: milyen tapasztalatokat fogalmaznak meg a diákok a dráma médiumán keresztül az iskoláról, mint számukra alapvető társadalmi intézményről?

 
1 400 Ft
Akció: 1 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  HA A NÉZŐ IS RÉSZTVEVŐVÉ VÁLNA. KÍSÉRLETEK A SZÍNHÁZ ÉS A KÖZÖNSÉG VISZONYÁNAK ÚJRAGONDOLÁSÁRA

Szerkesztette: Deme János, Sz. Deme László

L’Harmattan Kiadó, 2010

 

Az európai hagyományok szerint a színház épületében a néző rendszerint a megvilágított színpadtól elkülönítve, az elsötétített nézőtéren foglal helyet, és onnan nézi az előadást. Csendben marad, jelenlétét és tetszését csak a megfelelő pillanatokban és a megfelelő módokon nyilvánítja ki. A konvenciók tiszteletben tartása és követése kényelmessé, kiszámíthatóvá és biztonságossá teszi a színészek és a közönség találkozását mindkét oldal számára. Ugyanakkor ezzel kölcsönösen le is mondanak az egymással folytatható interakció számos lehetséges módjáról. A fennálló hagyomány megváltoztatására jelenleg több elméleti és gyakorlati törekvés is irányul. Közülük is jelentős (immár Magyarországon is) a drámapedagógusoké, akik szakmai felfogásában és működésében a közönség az általános színházi gyakorlattól eltérően mindig aktív résztvevői szerepet kap. Módszereik, illetve tapasztalataik a közönség bevonása és a vele folytatott interakció fenntartása terén egyre több olyan színházi szakember érdeklődését is felkeltik, akik ugyanezzel a kihívással a színházi munka során szembesültek. Első közösen végzett kísérleteik kezdeti tapasztalatairól beszélgettünk a Káva Kulturális Műhely színész-drámatanáraival, Schilling Árpád rendezővel, Kárpáti Péter drámaíróval és Terhes Sándor színésszel.

 
1 600 Ft
Akció: 1 280 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KÉPZELETBELI OPERETT

Szerző: Valère Novarina

L’Harmattan Kiadó, 2009

 

„Bennünket, kik az örökös kommunikálástól némává lettünk, a színház emlékeztet rá, hogy beszélni dráma; bennünket, kik nem leljük többé örömünket nyelvünkben, a színház emlékeztet rá, hogy a gondolat testet ölt; nekünk, akik a mechanikus történelem álmának vagyunk foglyai, megmutatja, hogy az emlékezet lélegzik, az idő pedig folytonosan újjászületik.”

Valère Novarina

 
1 800 Ft
Akció: 1 440 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A TEST FÉNYEI

Szerző: Valère Novarina

Fordította: Rideg Zsófia

L’Harmattan Kiadó, 2008

 

Valère Novarina a mai francia színház meghatározó egyénisége. Enigmatikus alkotásai rendkívül izgalmas kérdésfeltevésekről, végtelen hosszú névlistán feltüntetett furcsa nevű alakok jövés-menéséből, kitalált tárgyakból és meglepő akciókból állnak. Folyamatosan az emberi létezés misztériumára kérdez rá. Az ürességre és a csendre, amelynek nekiütközünk, ennek az űrnek a "kinyilatkoztatásával" válaszol - egy forrásvízként áradó, vibrálóan játékos nyelven. Novarina művei költői alkotások, amelyek a színpadot és a színházi esszét is új fogalmakkal gazdagítják. Figyelmének középpontjában a színész áll, aki testében égeti el a szavakat, aki estéről estére meghozza áldozatát, a nyelv felmutatását...

Reményeink szerint Novarina gondolatai tapintható közelségbe hozzák a magyar olvasóhoz is ezt a misztériumot - a színházat új fényben láttatják - a test fényeivel világítják meg.

 
1 600 Ft
Akció: 1 280 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  A SZÍNHÁZTUDOMÁNY AZ AKADÉMIAI DISZCIPLÍNÁK RENDJÉBEN. BÉCSY TAMÁS ÉLETMŰVÉRŐL

Szerzők: Jákfalvi Magdolna, Kékesi Kun Árpád

L’Harmattan Kiadó, 2009

 

„Azt hiszem, az írásaimon is abszolút látszik, hogy engem két dolog lökött el igazán: a fenomenológia és az ontológia. Érdekes, hogy amikor elkezdtem lételmélettel foglalkozni, álomképszerűen beúszott gyerekkoromból az a fogalom, hogy ontológia. Valószínűleg még apám valamelyik könyvében olvastam, vagy olyan szövegben, amit pénzért bemagoltam. Aztán nagyon sokat tanulmányoztam Arisztotelész Metafizikáját, ami voltaképp fogalommagyarázat. Végső soron nagyon hiszek abban, hogy az ontológia, ez az objektumos-objektívebb felfogás nemsokára újra előtérbe fog kerülni. Az én ontológiám ugyanis alulról jön, mint a preszókratikusoké.”

Bécsy Tamás életműve a hazai színháztudomány inspirálója, összetartó teoretikus kerete, mely rendszerszerűségre és vitára egyaránt késztet. A kötetben olvasható írásokban tanítványok, kollégák viszik tovább Bécsy Tamás gondolatait, s ezzel felrajzolják a kortárs teatrológia magyar palettáját.

 
2 400 Ft
Akció: 1 920 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZÍNHÁZ UTCA

Szerző: Tamara Karszavina

L’Harmattan Kiadó, 2010

 

Tamara Karszavina visszaemlékezései nem csupán tánc-, hanem kultúrtörténeti szempontból is páratlan értéket képviselnek, hiszen egy mára tökéletesen elsüllyedt világról adnak érzékletes és átfogó képet. A balerina ugyanis ebben az emlékiratban részletesen felidézi a forradalom előtti cári balett utolsó korszakát, a Mariinszkij Színház legendás táncosainak, és a hozzá kapcsolódó iskola, a Színház utca nem kevésbé neves mestereinek és növendékeinek életét.

Karszavina azonban nemcsak a hagyományait szigorúan őrző cári iskola és társulat mindennapjait ismerte alaposan, hanem az Orosz Balettét (Ballets Russes) is, hiszen húsz éven át hűségesen kitartott az együttest összefogó Szergej Gyagilev mellett. Így vezető balerinaként olyan koreográfusok műveit inspirálta és keltette életre, mint a balettművészetet a 20. század elején gyökeresen átformáló Mihail Fokin, Leonyid Mjasszin, Vaclav Nizsinszkij és Broniszlava Nizsinszka.

 
3 200 Ft
Akció: 2 560 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZÍNHÁZTÖRTÉNETI KÉPESKÖNYV

Szerkesztette: Belitska-Scholtz Hedvig, Rajnai Edit, Somorjai Olga

Osiris Kiadó, 2005

 

"Szín játékba való meghívás", avagy kalandozás a lehetetlenben - írhatnánk alcímként az Országos Széchényi Könyvtár színháztörténeti gyűjteménye dokumentumaiból összeállított kötetre. Az illanót, a megfoghatatlant próbálja megragadni, aki egy kétszáz év előtti lovagdrámát, egy száz évvel ezelőtt még a tömegeket a színházba vonzó népszínművet kíván fölidézni, vagy rekonstruálni szeretne egy színházi előadást. Az alkotó színházi emberek tették és teszik a dolgukat, és elénk tartják azt a bizonyos tükröt, amelybe érdemes néha belenézni. A színjátszás történetében felfedezhetők állandó tartópillérek: Szophoklészek, Shakespeare-ek, Molière-ek, Madáchok, Molnár Ferencek, Verdik és Wagnerek. Vannak tűnékeny elemek: színészek - Dérynék, Jászai Marik, Blaha Lujzák; rendezők - Paulay Edék, Hevesi Sándorok, Németh Antalok, Major Tamások. Maradnak töredékek: színlapok, képek, tervek, iratok - a színházi előadást megörökítő dokumentumok. A többi - a képzelet játéka.

 
9 800 Ft
Akció: 8 330 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!

12

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.