Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Művészettörténet


Sorrend:

12

-20%
MAGYAROK A JULIAN AKADÉMIÁN

Szerző: Gellér Katalin

L'Harmattan Kiadó, 2017

 

Gellér Katalin írása a modern magyar művészet történetének egy rövid, de igen jelentős időszakával foglalkozik. Az 1890-es években, Párizsban, a világhírű tanítványai által rendkívül népszerűvé vált Julian Akadémián dolgozó magyar művészek tanulóéveit, küzdelmeit, tapasztalatait mutatja be. Csak néhány ismert nevet említve: Rippl-Rónai József, Csók István, Vaszary János, Kunffy Lajos, s a magyar festészeti megújulást elindító Nagybányai művésztelep alapító mesterei közé tartozó Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla, Réti István és Thorma János is ebben az időszakban tanult Párizsban.

A magyar művészek visszaemlékezései, naplói, levelei összehasonlításából megismerhetjük a Julian Akadémia felépítését, működését, tanárait és tanítási módszereit valamint a festőnövendékek küzdelmeit és szórakozásait, a "bohémélet" hol vidám, hol szomorú eseményeit.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.11.25
A készlet erejéig!
-20%
  AZ ÚGYNEVEZETT AKADÉMIKUS-ISKOLÁTÓL KEZDVE A LEGSZÉLSŐBB TÚLZÁSIG

Fejezetek a modern magyar művészet történetéből 1890-1940

Szerző: Zwickl András

L'Harmattan Kiadó, 2017

 

A kötet tanulmányai fél évszázad művészetét ölelik fel, a modern magyar művészet kezdeteitől annak két világháború közötti kiteljesedéséig. A válogatás a magyarországi művésztelepek összehasonlító elemzésével és a nagybányai művésztelep alapítóinak müncheni indulásával kezdődik. Két emblematikus nagybányai festmény eredeti keretének rekonstruálásával létrejöttük és korabeli recepciójuk eszmetörténeti hátteréről kapunk képet. A művészeti mező ágenseinek és intézményeinek tárgyalása során Nemes Marcell magyar művészeti gyűjteményén keresztül a mecenatúra és a műkereskedelem kérdéseiről esik szó. A Művészház történetét feldolgozó tanulmány középpontjában a modern törekvések népszerűsítésében kulcsszerepet játszó művészetszervező, Rózsa Miklós tevékenysége áll.

 
3 300 Ft
Akció: 2 640 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
MODERNIZMUS SÁTORTETŐVEL

Ligeti Pál művészetfilozófiája és építészetelmélete

Szerző: Jász Borbála

L'Harmattan Kiadó, 2017

 

Ligeti Pál építész, építészet- és művészetelméleti író munkássága szorosan kapcsolódik a Bauhaus és Le Corbusier nevével fémjelzett modernista mozgalomhoz, amelynek központi alapelve a társadalmi felelősségvállalás. Ligeti kiemelkedő szerepet játszott a Horthy-korszak művészeti és építészeti közéletének megszervezésében, az első világháború utáni lakáshelyzet megoldásában, a főváros építészeti koncepciójának meghatározásában, valamint a népi és az urbánus építészet összebékítésében. A kötet bemutatja Ligeti Pálnak - a magyar és az európai modernizmus jeles képviselőjének - művészetfilozófiáját, építészetelméletét és a hatására kialakuló hazai építészetkritika kezdeteit.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
MŰVÉSZET KÖZELRŐL - 100 MESTERMŰ

Szerző: Susie Hodge

Kossuth Kiadó, 2017

 

Ez az egyedülálló album izgalmas tárlatvezetésre csábít a XIV. századtól napjainkig. A szerző ráirányítja figyelmünket azokra a részletekre, amelyeket talán észre sem vennénk, pedig kiemelkedő fontosságúak a mű megértése szempontjából. A 100 világhírű műalkotás 700 részlete ebben a különleges megközelítésben izgalmas titkokat tár fel…

 
8 990 Ft
Akció: 7 190 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
A BAROKK KOLOZSVÁR

Komp-Press Kiadó, 2017

 

Kolozsvár nem jellegzetesen barokk város, vannak szép számban eklektikus, szecessziós és reneszánsz épületek is. Viszont a város történetében egy lényeges korszak a barokk, éppen ezért ameddig ez a korszak nem kerül bemutatásra, nem beszélhetünk arról, hogy a kincses város történetét ismerjük. (Kovács Kiss Gyöngy)

Igényes várostörténeti kalauz, lebilincselő képeskönyv és egyben hiánypótló művészettörténeti album mely, kolozsvári fotósok fényképeit és Kovács Zsolt művészettörténész Kolozsvár barokk műemlékeiről írt tanulmányát tartalmazza.

 
4 500 Ft
Akció: 3 600 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
KANT HÁTÁN A SZŐR - MŰVÉSZETI ÍRÁSOK

Szerző: Széplaky Gerda

L'Harmattan Kiadó, 2017

 

Széplaky Gerda új kötetében izgalmasan társítja az esztétikát a fenomenológiával: esszéi a testiség, a nézőben végbemenő fiziológiai folyamatok felől értelmezik a befogadás aktusát. A művészetfilozófiai értekezéseket és a kortárs magyar képzőművészet meghatározó képviselőit bemutató elemzéseket kiemelkedő szakmai tudás és élvezetes, közérthető stílus jellemzi. A műelemzést a szerző a különbözőség elvére felépített "radikális kritikának" tekinti: "A műalkotással szembeni radikális kritikai attitűd [...] az igazán bátor és elszánt értelmező kezébe nem ad semmit. Nincs hátország, nincsenek prekoncepciók, mi több, a művészet próbáját sokáig tűrő és elviselő teóriák is ingataggá, netán a rombolás áldozataivá válnak. Cserébe viszont, mindezen áldozat nyomán, felnyílik a csak a műalkotás által adományozható szabadság. A szabadság, amely az ént önnön határain túlra repíti: oda, ahol a világ kiismerhetetlenségével, birtokolhatatlanságával, végtelenségével szembesülhet."

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ZALA GYÖRGY

A millennium szobrásza

Szerző: Borbás György

Kossuth Kiadó, 2017

 

A kötet méltó emléket állít a magyar szobrászat egyik kimagasló művészegyéniségének, a nemzeti történelmi szobrászat terén maradandót alkotó Zala Györgynek. A nemzeti kulturális sajátosságainkat mellőző politikai rendszerek sajnos nem becsülték a szobrászművész hosszú és gazdag életpályájának gyümölcseit. Évtizedeken keresztül hallgatás övezte az aradi mártíremlékművet, nem lehetett szólni Andrássy Gyula – lebontott – lovas szobráról vagy Deák Ferenc és Erzsébet királyné emlékművéről. Legimpozánsabb alkotása, a Hősök terén megvalósult Millenniumi emlékmű is sokszor volt a méltatlan, lebecsülő kritika céltáblája. Pedig a művész egyszerre volt kiváló hazafi és európai jelentőségű szobrász. Újrafelfedezését szülőföldje kezdeményezte, 1986-ban a lendvai várban megnyitották emlékszobáját.

 
5 800 Ft
Akció: 4 640 Ft
Kezdete: 2018.02.11
A készlet erejéig!
-10%
"SZENVEDÉLYEM A HIVATÁSOM".

Jánoskúti Márta jelmeztervező

Szerző: Turnai Tímea

Balassi Kiadó, 2017

 

Jánoskúti Márta az egyik legsikeresebb és legtöbbet foglalkoztatott jelmeztervező. Róla szóló könyvében a szerző, Turnai Tímea a Kossuth-díjas, a Nemzet művésze díjakkal kitüntetett művész teljes életpályáját mintegy 300 jelmeztervén, illetve a megvalósulásukat tükröző fotón keresztül mutatja be.

 
4 800 Ft
Akció: 4 320 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-10%
HENSZLMANN IMRE LEVELEZÉSE I–II.

I. kötet: 1826–1860. augusztus

II. kötet: 1860. augusztus–1864

Sajtó alá rendezte: Szentesi Edit

Balassi Kiadó, 2016

 

A Henszlmann Imre levelezése és iratai I–II. című forráskiadvány bő válogatást ad közre a Henszlmann Imre (1813–1888) által írt, illetve kapott levelekből, s néhány olyan levelet is közöl, amelyeknek sem az írója, sem a címzettje nem ő volt, de róla szólnak. Annak érdekében, hogy teljesebb kép rajzolódjon ki Henszlmann életútjáról, gondolatmeneteinek és műveinek születéséről és egykorú fogadtatásáról, a sajtó alá rendező a kötetekbe felvett számos nem levél jellegű dokumentumot is: például iskolai bizonyítványokat, díszokleveleket, kinevezési iratokat, kisnyomtatványokat, ülésjegyzőkönyv-részleteket; reprodukál egykorú nyomtatványokban megjelent jelentéseket, írásokat és cikkeket.

 
10 000 Ft
Akció: 9 000 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
LEONARDO

Szerző: Daniel Arasse

Fordította: Marsó Paula, Nemes Krisztina

Typotex Kiadó, 2016

 

Leonardo da Vinci egyszerre volt festő, szobrász, városépítész, mérnök és feltaláló – ezt a szerteágazó pályafutást a kutatók ritkán értelmezik egységes egészként. Daniel Arasse a kevesek közé tartozik: bemutatja az egyik legnagyobb elme szabadon burjánzó világát, megfesti a művész-filozófus portréját, szemlélteti Leonardo forradalmian önálló státuszát a kor kultúrájában, és roppant alapossággal elemzi művészi munkásságát a legegyszerűbb grafikáktól kezdve egészen a Mona Lisáig. Daniel Arasse szemléletének ereje a tekintet figyelmes, elmélyült koncentrációjából fakad. Könyvében ezúttal is bebizonyítja, amit Borbély Szilárd fogalmazott meg: „képeket látni és értelmezni nem csupán a nézés, hanem a képzés, a képzelet által tanulunk meg.”

 
6 900 Ft
Akció: 5 865 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MÚZEUMÁNIA

Szerző: Ébli Gábor

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

„Ha Athén kortársi szemléletű múzeumok és dinamikus jelenkori művészet révén felvállalja mai élő kulturális identitását, akkor a British Museumból visszakövetelt ókori fríz dilemmája is másként jelenik majd meg. Nem az a fő kérdés ugyanis, hol vannak a Lord Elgin által elmozdított márványok, s hogy az antikvitás mai múzeumi pozicionálásából a globális hatalmi versenyben Athén mekkora szeletet tud kihasítani, hanem hogy kétezer-ötszáz éves múltba nézés helyett lesz-e ma újra olyan erős, egyetemes érvényű kortárs görög művészet, amelyre úgy tekint a világ, mint egykor és azóta is – teljes joggal – a Parthenónra.”

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
VALLÁS ÉS MŰVÉSZET

Szerkesztette: Sepsi Enikő–Lovász Irén–Kiss Gabriella–Faludy Judit

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

A Vallás és művészet című kötet a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézetének, valamint együttműködő partnereinek művészettudományi területen létrejött szakmai eredményeit mutatja be. A kötetben szereplő tanulmányok a szakralitás mindennapi megjelenéseivel és művészetekbe ágyazódásával, illetve a szent, a szakrális és a szekuláris, a rítus és a performansz, a liturgia és a színház viszonyával, a vallás művészeti megjelenésével, a szakrális kommunikáció különféle művészeti ágakban való megnyilatkozásával, az ikonográfia, a képaktus, a beszédaktus és a szakralitás kapcsolatával foglalkoznak.

 
5 990 Ft
Akció: 4 790 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  MŰTÁRGYAK A BONCTEREMBEN – TANULMÁNYOK AZ ORVOSLÁS ÉS A KÉPZŐMŰVÉSZET TÁRGYKÖRÉBŐL

Szerző: Németh István

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

Németh István immár több mint húsz éve publikál rendszeresen a Lege Artis Medicinae (LAM) orvostudományi folyóirat kulturális rovatában különböző képzőművészeti és kultúrtörténeti témákat érintő tanulmányokat, amelyeket lényegében egyetlen dolog köt össze: közvetve vagy közvetlenül mindegyiknek van valamilyen orvostörténeti vonatkozása. A most megjelenő kötetben ezek közül 22 tanulmány kapott helyet.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI MŰVÉSZCSOPORT 1900–1914

Szerző: Tóth Károly

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

Tóth Károly könyve a hódmezővásárhelyi művészcsoport történetét dolgozza fel több szempont szerint. A kötet nem kizárólag az itt alkotó művészekre (Tornyai János, Rudnay Gyula, Endre Béla, Pásztor János) koncentrál, hanem egy tágabb körképet kíván nyújtani arról, hogy a századforduló vidéki Magyarországán milyen művésztelepek és művészcsoportok működtek, ezeket milyen elvek és célok vezették. A könyv betekintést enged a magyar és az európai művésztelepek kutatástörténeti hátterébe, feltárja az „alföldi festészet” fogalmának kialakulását, illetve bemutatja, hogy a művészek miként járultak hozzá egy vidéki város kulturális és művészeti életének fellendítéséhez, a helyi néprajzi múzeum megalapításától a kerámiaművészeti műhely létrehozásáig.

 
4 990 Ft
Akció: 3 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A MAGYAR SZOBRÁSZAT MESTEREI

Szerző: Ludmann Mihály

L'Harmattan Könyvkiadó, 2016

 

A szobrászat az egyik legősibb művészeti ág, amelynek alkotásaival naponta találkozhatunk épületeken vagy köztereinken. Éppen ezért kevésbé figyelünk rá, hiszen a művek belesimulnak az ember által teremtett környezetbe, annak természetes részeiként. Azonban, ha elmélyedünk a szobrászat világában, sokszínű és változatos művészet tárul fel előttünk. Jelen könyv célja az elmúlt évszázadokban élt jelentős magyar szobrászok életművének bemutatása és fontosabb műveinek elemzése. Így a kötet segítségével a szobrászat, ez a kevésbé hangsúlyos művészeti ág közelebb kerülhet a művészet iránt érdeklődőkhöz.

 
4 990 Ft
Akció: 3 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  TÚL POSZTOKON ÉS IZMUSOKON – MŰVÉSZETELMÉLETI TANULMÁNYOK

MMA Ösztöndíjas Tanulmányok sorozat 1.

Szerkesztette: Falusi Márton–Kocsis Miklós– Kucsera Tamás Gergely

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

A Túl posztokon és izmusokon című kötetben fiatal kutatók teszik közzé egy nagyívű kutatási projekt keretében született tanulmányaikat. A könyv a politika és az esztétikum kapcsolatát, valamint a művészetfilozófiai koncepciók társadalmi relevanciáját bemutató kutatások eredményeit gyűjti össze. Az idézett, hivatkozott, elemzett és szóban forgó – akár külföldi, akár magyar – szerzők révén az elmúlt évtizedek nagy hatású kultúrfilozófiai elméletei rendre kirajzolódnak.

 
5 900 Ft
Akció: 4 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A SZABADSÁG KICSINY SZIGETE

Művészsorsok a 20. században. Bálint Endre, Jakovits József, Vajda Júlia

Szerző: Kozák Gyula

Balassi Kiadó, 2015

 

Miről szól a könyv? Négy ember, négy művész életküzdelméről a Horthy-korszakban, a holokauszt idején, a rövid 1945 utáni demokráciában, a Rákosi-korszakban, az ’56 utáni fokozatosan fellazuló világban. (A négy művész közül valójában hároméról, mert Vajda Lajos, aki ma már a művészettörténészek konszenzusa alapján a 20. század egyik legjelentősebb magyar festője, 1941-ben meghalt.) Vajda fizikai valóságában tehát nem része a főtörténetnek, azonban mindazok életét meghatározta, akik ennek a szellemi centrumnak a közelébe kerültek.

 
4 200 Ft
Akció: 3 780 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
MŰVÉSZEK A HÁBORÚBAN 1914-1918

Szerző: Ludmann Mihály

Látóhatár Kiadó, 2015

 

A különleges és hiánypótló kötet az az első világháború idején besorozott művészek harctéren készült munkáit mutatja be, köztük olyan alkotásokat, amelyek a rendszerváltás előtt megtagadottak voltak, s amelyek évtizedekig el voltak zárva a nyilvánosság elől. Utoljára a hadikiállításokon láthatta a nagyközönség együtt ezeket az alkotásokat; évtizedeken át megtagadott, raktárakban porosodó művekről van szó, amelyek a harctéren, harci élmények hatására készültek. A festőművészek, szobrászok, építészek többsége nem önként ment a frontra: behívták őket a sajtóhadiszállásra, feladatul kapva, hogy örökítsék meg a háború eseményeit.

 
6 500 Ft
Akció: 5 200 Ft
Kezdete: 2017.11.04
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR MŰVÉSZET

Szerzők: Bellák Gábor, Jernyei Kiss János, Keserű Katalin, Mikó Árpád

Corvina, 2015

 

A IX. század vége óta, amikor a magyarok letelepedtek a Kárpát-medencében, nem egyszer megváltozott az ország államformája, fővárosa, lakóinak összetétele, sőt maga az elhelyezkedése és a mérete is. A mindenkori Magyarország művészetét azonban jobbára ugyanazokkal a stílustörténeti fogalmakkal írhatjuk le, mint amelyeket a nyugat-európai művészet történetéből jól ismerünk.

 
10 000 Ft
Akció: 8 500 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK – KULTUSZ ÉS KARRIER A MODERN MŰVÉSZET RENDSZERÉBEN

Szerző: Oskar Bätschmann

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Amikor a tizennyolcadik század második felétől Londonban és Párizsban az új műalkotásokat nyilvános kiállításokon kezdték közszemlére tenni, a művész új típusa született meg – a „kiállító művész”. Ez a könyv a modern művészek történetét vizsgálja, akik új kapcsolatokat alakítottak ki az intézményes keretek között kiállított művészettel, és ezzel alapvető átalakulásokat indítottak el a művészet definíciójának, a művész önképének, problémáinak és társadalmi státusának vonatkozásában. Oskar Bätschmann bemutatja, hogyan született meg a modern művész alakja John Singleton Copley és Benjamin West kezdeményezései nyomán, és vált a huszadik század művészcsillagainak, Joseph Beuysnek és Andy Warholnak az esetében maga is teljes jogú kiállítási tárggyá.

 
3 250 Ft
Akció: 2 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%

Szerkesztő: B. Majkó Katalin, Nagy Ildikó

Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2006

 
1 000 Ft
Akció: 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%

Az Orsz. Magy. Kir. Mintarajztanoda és Rajztanárképezde, a későbbi Mintarajziskola és Rajztanárképző, majd Képzőművészeti Főiskola rajztanárjelöltjeinek, rajztanárjelöltnőinek és művésznövendékeinek az iskola tantervét illusztrál

Szerkesztő: Blaskóné Majkó Katalin, Szőke Annamária

Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2002

 
2 000 Ft
Akció: 1 600 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
REFORMOK ÉVTIZEDE - KÉPZŐMŰVÉSZETI FŐISKOLA 1920-1932

Szerkesztő: Kopócsy Anna

Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2013

 

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2011-ben rendezett kiállítás az akkor 140 éves intézmény múltjának egyik legizgalmasabb időszakát, a húszas éveket mutatta be. Reformokkal, forradalmakkal és belviszályokkal teli fejezet ez. Művészperek, botrányok és elbocsájtások sora jelezte, hogy az intézmény egy időre művészeti és ideológiai csatatérré vált. Vajon lehet-e korszerű magyar művészetet teremteni a Trianon utáni Magyarországon? Van-e helye a progressziónak, az egyéni hangnak egy háborútól és forradalmaktól sújtott ország művészeti iskolájában?

 
6 700 Ft
Akció: 5 360 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A TŐZSDEÜGYNÖK KÉPEI

Szerző: Martos Gábor

Typotex Kiadó, 2014

 

Ez a könyv egy mindeddig gyakorlatilag ismeretlen, a két világháború között létrejött magyar polgári magángyűjteményt, annak – és tulajdonosának – a háború alatti-utáni sorsát, illetve az abból megmaradt, részben külföldet is megjárt, majd ismét hazakerült műveket mutatja be. A kereken harminc, egy kivételével a klasszikus modern magyar festészet legjelesebb alkotói – Rippl-Rónai József, Ferenczy Károly, Vaszary János, Derkovits Gyula, Czóbel Béla, Koszta József, Mattyasovszky-Zsolnai László és mások – által készített művek egy kisebb hányada ugyan korábban is ismert volt a művészettörténészek előtt, ám nagyobb részük ebben a kiadványban kerül először nyilvánosságra.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZEMBE SZÉT

Szerző: Selyem Zsuzsa

Koinónia Kiadó, 2004

 

"A nevetést, akárcsak a zenebohócnál, a végtelennel való küzdelem váltja ki, éppen abból áll az attrakció, hogy az eleve és aránytalanul bizonyosan eldöntött vereséget folyamatában mutatja föl, az emberi tudás, képességek stb. végességét és a nem-feladást."

 
1 750 Ft
Akció: 1 400 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MINT NYUGTALANÍTÓ, TITKOS GONDOLATOK ÉLNEK

Szerző: Mihály Emőke

Koinónia Kiadó, 2008

 

Mihály Emőke Balázs Béla filozófiai, művészetelméleti munkásságának azokat a vonásait tárja fel, amelyek – a filmelméleti munkák árnyékában – kevésbé ismertek. A könyv Balázs gondolatmeneteit belehelyezi a maga korába, miközben a mai nézetekkel ütköztetve mutatja be. A szerző inkább kérdez, mintsem állít, megszólítja és megszólíthatóvá teszi azt az elméleti életművet, amely a maga korának olyan alakjait bírta szóra, mint Robert Musil, Lukács György vagy Mannheim Károly.

 
1 980 Ft
Akció: 1 585 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MŰKERESKEDELEM - EGY CÁPA ÁRA

Szerző: Martos Gábor

Typotex Kiadó, 2013

 

A mű: egy négy és fél méteres tigriscápa, egy ezerliteres akvárium megtöltve ötszázalékos formaldehides vízzel, és egy cím: A halál fizikai lehetetlensége egy élő tudatában.

 

A szereplők: ismeretlen ausztrál halászok, Damien Hirst mint művész, Charles Saatchi és Larry Gagosian műkereskedő, Steven Cohen műgyűjtő, valamint háromszázezer látogató a londoni Ifjú Brit Művészek kiállításán - még sokan, nagyon sokan a berlini, New York-i kiállításokon.

 
3 400 Ft
Akció: 2 890 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KÉP-OLVASÁS

Művészeti írások

Szerző: Cserjés Katalin

JATE Press, 2012

 
2 205 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ICONOGRAPHY IN CULTURAL STUDIES

Papers from the international conference: Iconography East & West

Papers in English & American Studies; 7.

Szerkesztő: Kiss Attila

JATE Press, 1996

 

On theoretical issues of iconography and emblematics along with case studies from the Middle Ages, Renaissance, Reformation, and the Orthodoxy.

 
1 260 Ft
Akció: 1 070 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ IKONOLÓGIA ELMÉLETE

Szöveggyűjtemény az irodalom és a képzőművészet szimbolizmusáról

Ikonológia és Műértelmezés; 1.

Szerkesztő: Pál József

JATE Press, 1998

 
1 575 Ft
Akció: 1 340 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-15%
ART, THE EMBODIED EXPRESSION OF MAN

Making and Creating Art and Beauty in the Victorian Age

Papers in English & American Studies; 9.

Szerző: Németh Anikó

JATE Press, 2004

 
1 890 Ft
Akció: 1 605 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SALA TERENNA, MÚZEUM ÉS KINCSTÁR

A Szombathelyi Egyházmegye Kincsei

Szerző: H. Simon Katalin

Martinus Kiadó, 2010

 

A szerző e kiadványban – a terjedelmi korlátokat szem előtt tartva – csak a legfontosabb dolgokat ismerteti, azonban szól minden olyan jelentős eseményről, amely a 226 éves terem történetében bekövetkezett. Rövid visszatekintéssel indul az ismertetés a 15. századtól, a római korból származó feliratos kőtöredékek tudatos összegyűjtésének időszaka ez, amelyhez Mátyás király szombathelyi tartózkodásának legendája is kapcsolódik. Majd ezek után kerül sor a 18. század végén megnyílt Sala Terrena bemutatására. A kiadványban felsorakoztatott néhány római kőemlék illusztrációja mellett, sok szép kivitelű fénykép is látható mind a teremről, mind pedig a Dorffmaister-freskókról és az egyik freskó előképét ábrázoló Piranesi-rézkarcról.

 
600 Ft
Akció: 510 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
UTAK ÉS TANULSÁGOK

Válogatott művészettörténeti tanulmányok és műkritikák

Szerző: Szabó Júlia

Válogatta és szerkesztette: Marosi Ernő

Balassi Kiadó, 2014

 

Szabó Júlia művészettörténész halála (2004) után tíz évvel jelenik meg ez a válogatás kisebb írásaiból, művészettörténeti tanulmányaiból és kritikáiból. A cím – Utak és tanulságok – kettős értelemben is felfogható: az ismeretszerzés és gazdagodás fontos módjára éppúgy utal, mint a magyar témakörökből kiinduló és a (mind földrajzi, mind a hagyományos korszakolás által „régi” és „új” között megvont határok ellenére) egyetemes kulturális összefüggést kereső művészettörténész munkájának „műhelytitkaira”.

 
3 500 Ft
Akció: 3 150 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
MÉTISSAGE DES ARTS

Pratiques et théories

Szerzők: Patrick Quillier, Yann Foucault

Universitas Kiadó, 2003

 

"A könyv a legnagyobb írók és művészek (Dali, Picasso, Leonardo, Cocteau, Giacometti, Proust és mások) alkotásainak elemzésével járja körül az esztétikum ""mérhetőségének"" kérdését."

 
800 Ft
Akció: 640 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
DA VINCI, A FELTALÁLÓ

Szerzők: Mario Taddei, Domenico Laurenza, E. Zanon

Napraforgó Kiadó, 2007

 

Rejtélyek, titkok és talányok… Leonardo tervrajzai teljesen új megvilágításban elevenednek meg a háromdimenziós komputergrafikák segítségével: a hajók, repülők, fegyverek, munkagépek, színpadtechnikai eszközök rekonstruált rajzai úgy tárulnak elénk, ahogy a mester megálmodta őket. Az olvasó előtt kibontakozó lenyűgöző világ, a digitális nyelvre lefordított gyönyörű szerkezetek az ismerős és eleddig teljesen ismeretlen találmányok belső logikája nyomán megismerhetjük a titkot, amely Leonardo rajzainak szövevényében rejtőzött.

 
8 990 Ft
Akció: 7 190 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
  A GÖRÖG KATOLIKUS EGYHÁZ MŰVÉSZETE A TÖRTÉNELMI MAGYARORSZÁGON

Hagyomány és megújulás

Szerző: Puskás Bernadett

Szent Atanáz Kiadó, 2008

 

A gazdagon illusztrált monográfia (171 színes és 243 fekete-fehér kép) szerzője így fogalmazza meg célkitűzését: „Munkánkban a (munkácsi görög katolikus) püspökség egykori területén álló templomokban fennmaradt és az onnan hazai és külföldi múzeumokba begyűjtött, használaton kívüli művészeti emlékek körének minél teljesebb megismerésére, lehetőség szerint az azokhoz kapcsolódó levéltári források felkutatására és a vonatkozó szakirodalom feldolgozására törekedtünk.” Az olvasó előtt feltárul a görögkatolikus egyház művészetének gazdagsága, a fejlődését meghatározó folyamatok összessége és képet kaphat a keleti egyházi hagyomány középkelet-európai sajátosságairól.

 
4 000 Ft
Akció: 3 200 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ ITÁLIAI RENESZÁNSZ

Képfilozófiák sorozat

Szerző: Leonyid Batkin

Fordította: Soproni András

Typotex Kiadó, 2014

 

Az itáliai reneszánszról előbb jutnak eszünkbe festmények és szobrok, mintsem írók, költők, filozófusok. Mit tudunk egyáltalán a humanistákról? Batkin először is tipologizálja számunkra a fennmaradt reneszánsz töredékeket, elemzi a meghatározó kulturális csoportot, a humanistákat, az új gondolkodás kiváltotta életsílust, a kereszténységhez és antikvitáshoz való új viszonyt, majd, mutatis mutandis, egy reneszánsz dialógust beiktatva felveti a kérdést, talán elsősorban Burckhardtnak: van-e értelme bármiféle korszakolásnak. A zárszó mégiscsak a képzőművészeté, Raff aello Athéni iskolájának elemzése. Ő így fogalmaz: „Szintézisül a reneszánsz egészének az az ellentmondásos törekvése szolgált, hogy spiritualizálja az érzékit és testiessé tegye a szellemit, istenítse az embert és leszállítsa a földre az istenit; felmagasztosítsa a földi, természeti létet – és meggyőződjék immanenciájáról; összeegyeztesse a szellem határtalan diadalát és a test szabad örömét, más szóval:a szublimáltat és a köznapit, a mitologizmust és a demitologizációt; a fantasztikumot és a realizmust, az ég magasát és a test alsórendűségét, a kozmikus rendet és a szabad akaratot, a naturalizmust és az etikus pátoszt, az istenfélő jámborságot és a szekularizációt, a kereszténységet és az antikvitást…”

 
4 800 Ft
Akció: 4 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A MŰVÉSZET EREDETE

Kultúra, evolúció, kogníció

Az evolúciós gondolat sorozat

Szerkesztette: Horváth Márta

Typotex Kiadó, 2014

 

Miért mesél történeteket, költ verseket, zenél és fest az ember egyedülállóan a föld élőlényei között? Miért érez ellenállhatatlan motivációt mindezekre a tevékenységekre? A művészi alkotás és befogadás kérdései mindig is foglalkoztatták a gondolkodókat, így számos magyarázat született már a poétikai és esztétikai problémákról való gondolkodás kezdete óta. Némelyek az isteni sugallatban, mások a társadalmi küldetésben vagy a kiválasztott egyének esztétikai és szellemi erejének megnyilvánulásában határozták meg a művészetek eredetét. Jelen kötet a kérdésre adott legújabb, a metafizikai gondolkodástól immár teljes mértékben elszakadt és a naturalizmus jegyében született válaszokat mutatja be. Az ember szellemiségét biológiájában, annak összetettségében kereső szerzők a történetmesélés, rímfaragás, éneklés és képi ábrázolás képességét és az ezekre való hajlamot evolúciós vívmánynak, és így az ember veleszületett, biológiai adottságának tekintik. A kötet a nemzetközi szakirodalom legelismertebb teoretikusainak írásaiból válogatott szöveggyűjtemény.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
SZABÓ GYÖRGY

Kossuth Kiadó          

 

Szabó György, Munkácsy-díjas szobrász Somogyi József tanítványaként indult a figuralitás világában, majd, viaskodva pályája során a transzcendens kérdéskörrel, formavilágában emberközpontú életművet hoz létre. Főiskolai oktatóként, szobrászként végzett munkássága az egyetemes művészettörténet elismert alkotói közé emeli. Eltérve a monográfiák bigott rendjétől, a könyv szerzői arra törekedtek, hogy egy nagy formátumú alkotó gazdag életpályájáról elfogult képet alkossanak! Ebben az albumban tanúi leszünk az előkép és a rajztudás találkozásának a megvalósult szobrok térgazdagságával.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ECCLESIASTICAL TREASURES IN HUNGARY

Authors: Judit H. Holba, József Hapák

Kossuth Kiadó, 2008

 

In Hungary there are more than thirty monastic collections that survived the vicissitudes of history throughout the centuries. This title aims to present the most impressive pieces of these monastic collections, choosing the most representative litugical objects, the finest pieces of goldsmith’s craft, textiles, pictures and statues, presenting them according to the role they play in the religious ceremonies.

 

 
4 990 Ft
Akció: 3 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
EGYHÁZAK KINCSEI MAGYARORSZÁGON

Több mint 30 egyházi gyűjtemény legértékesebb darabjai

Szerzők: H. Kolba Judit, Hapák József

Kossuth Kiadó, 2008

 

Magyarországon egyházi gyűjtemények őrzik ezeréves hazánk történeti egyházainak csodálatos emlékeit, amelyek az évszázadok viharai, küzdelmei során megmaradtak. Kötetünkben ennek a gazdag tárháznak legszebb, legérdekesebb, de sokszor alig ismert kincseiből válogattunk. Történeti egyházaink legjellemzőbb liturgikus tárgyait — az ötvösművészet remekeit, textileket, egy-egy jellegzetes képet vagy szobrot — a szertartásokban betöltött szerepük szerint mutatjuk be.

 
4 990 Ft
Akció: 3 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A DRÁMAI GROTESZK

Szerző: Supka Magdolna

Napkút Kiadó, 2014

 

A lexikoncímszavak azt fogják az utókorra hagyományozni, hogy az 1914-ben született, a budapesti Pázmány Péter Tudomány Egyetemen 1938-ban doktorátust szerzett művészettörténész, Supka Magdolna csaknem hét évtizeden át fejtette ki rendkívül aktív munkásságát: muzeológusként, kutatóként, tudományos főmunkatársként, művészettörténeti jelentőségű kiállítások rendezőjeként, könyvek, tanulmányok, katalógusok írójaként, rejtőzködő, vagy háttérbe szorított életművek és törekvések felfedezőjeként és az értékek elkötelezett védelmezőjeként. A szakmai közvélekedés szerint Supka Magdolna a modern magyar grafika hatvanas-hetvenes évekbeli kibontakozásában és kiteljesedésében kifejtett munkálkodásával írta be nevét a magyar művészet történetének lapjaira, holott már 1938-ban könyvet adott közre egy látszólag periférikus művészeti jelenségről, a magyar úrihímzésről, és tudományos szempontból ő maga a legjelentősebbnek az 1959-ben publikált, Szempontok a képzőművészeti alkotótevékenység vizsgálatához, és az 1964-ben írt A drámai groteszk szerepe festészetünkben a művészetpszichológia szemszögéből című tanulmányait minősítette.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  JÖJJ ÉS LÁSS! - A MODERN MŰVÉSZETFOGALOM KELETKEZÉSE - WINCKELMANN ÉS A KÖVETKEZMÉNYEK

Szerző: Radnóti Sándor

Szerkesztő: Horváth Károly

Atlantisz Könyvkiadó, 2010

 

"Ehhez a világhoz már senki nem tartozik, s ezért mindenki választhatja."

 

Johann Joachim Winckelmann (1711-1768) a klasszika-archeológia és a modern művészettörténet megteremtője, a neoklasszicizmus atyja, a német görögség-mánia első képviselője, a német klasszika előfutára. Maga is szinte klasszikus, akinek kultusza és ünnepei voltak. Élete, melynek rablógyilkosság vetett véget s karriertörténete - a stendali varga nélkülöző fiától a világhírű római tudósig - gyakran válik szépirodalmi témává. E könyv azonban Fichte, Schelling és Hegel felől olvassa Winckelmannt. Azt követi, hogyan forgatták fel látásmódunkat olyan filozófiaivá váló fogalmak, mint az identifikáció különböző korok személyeivel, műveivel, az autopszia (a mű saját szemmel látásának követelménye), a kulturális tér, az eredetiség, a barokk, az ízlés.

 
3 595 Ft
Akció: 2 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ELŐADÁSOK A MŰVÉSZET FILOZÓFIÁJÁRÓL

Szerző: Hegel, G.W.F.

Fordító: Zoltai Dénes

Atlantisz Könyvkiadó, 2004

 

Mindazt, ami a prózai tudat számára csupán végesként létezik, a művészetnek mindenütt áttetszővé kell tennie, úgy, hogy minden ponton a lélek legyen hallható, a szellemi fedje fel magát.

 

Hegel legendás művészetfilozófiai előadásainak Hamburgban csak nemrég kiadott eredeti lejegyzése döbbentette rá a művészet és a filozófia barátait, hogy az eddig "Hegel esztétikájának" hitt három vaskos kötet – utólagos hallgatói konstrukció. Az eredeti szöveg először olvasható magyarul.

 
2 895 Ft
Akció: 2 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  A VADÁSZÓ KENTAUR /THE HUNTING CENTAUR. A STUDY IN ART HISTORY.

Szerző: Török László

Atlantisz Könyvkiadó, 1998

 
2 495 Ft
Akció: 1 995 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A HITELES KÉP - KÉPVITÁK MINT HITVITÁK

Szerző: Belting, Hans

Fordító: Hidas Zoltán

Atlantisz Könyvkiadó, 2009

 

Mi a hiteles kép? Miért hiszünk vagy kételkedünk egy képben?

S miért is kellene hinnünk a látványnak?

És mitől hiteles az írás?

Hogyan küzd egymással kultúránkban kép és írás?

Hogyan fonódik össze a Torinói lepel Krisztus-képe és a nyugati individualizmus?

Hogyan csap át keresztény képkultusz képellenességbe?

Miért helyezi szembe a reformáció az írást a képpel?

Miként hatják át a képekhez és a szövegekhez való egész mai viszonyunkat a vallástörténet, a hit dilemmái? S mindaz, amit a testről, az arcról és a maszkról gondolunk?

 

Belting a művészettörténet és a művészetelmélet nyugtalanító kérdéseinek lenyűgözően eredeti gondolkodója, egy új képelmélet immár klasszikusnak számító megteremtője. Könyve pompás olvasmány.

 
3 995 Ft
Akció: 3 195 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A MŰVÉSZETTÖRTÉNET VÉGE

Szerző: Belting, Hans

Fordító: Teller Katalin

Atlantisz Könyvkiadó, 2007

 

Léteznek-e egyáltalán műalkotások művészettörténet nélkül? Elbeszélhető-e még egyáltalán valamiféle művészettörténet a modern művészetek lázadása után? S vajon műtárgyak, stílusok, eszmék, kultúrák vagy önmaga története volna? Átalakul-e a művészettudomány valamilyen egyetemes képtudománnyá vagy még tágabban értett kultúratudománnyá?

 

Belting 1983-ban írt, klasszikussá lett könyvét egy évtized múltán újraírta, nemrég pedig új zárófejezettel egészítette ki. Az Olvasó a művészettörténetről- a művészet világunkban őrzött szerepéről- írt egyik legjobb könyvet veheti a kezébe.

 
3 595 Ft
Akció: 2 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ ANTROPOLOGIZÁLT MÚZEUM

Közgyűjtemények átalakulása az ezrdefordulón

Válogatott írások sorozat

Második kiadás

Szerző: Ébli Gábor

Typotex Kiadó, 2009

 

Semmi sem idegen tőlem, ami emberi – egyre inkább ez az alapállás jellemzi a múzeumok gyűjteményezési és kiállítási munkáját. Mindenféle tárgy gyűjthető, s a közönség minden célcsoportját meg kell szólítani. Milyen következményekkel jár, s meddig tartható fenn a múzeum kompetenciájának ilyen kiszélesítése? A nemzetközi diskurzushoz illeszkedve ezen kérdésekre keresik a választ a szerzőnek az elmúlt öt évben megjelent, s most átírt formában kötetbe szerkesztett tanulmányai. Az esettanulmányok (például Berlin, Madrid, London, Tokió) módszertani újítása, hogy a kiállított tárgyak esztétikumát és a múzeumi műként történő megjelenítésüket egymás kölcsönhatásában vizsgálják. A kötethez átfogó, az idegen nyelvű forrásokat a teljesség igényével áttekintő bibliográfia társul.

 

Ébli Gábor esztéta, jelenleg az MTA Művészettörténeti Intézetében dolgozik.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A ROMANTIKUS REND

Szerző: Maarten Doorman

Fordította: Balogh Tamás, Fenyves Miklós

Typotex Kiadó, 2006

 

Maarten Doorman megmutatja, hogy mindennapi életünket még mindig milyen erőteljesen - modernizmusnál, posztmodernizmusnál is tán erősebben - befolyásolja a romantika. Mintha két évszázad elteltével semmit sem gyengült volna. A mű szerzője igazi virtuózként köti össze a romantika nagyjait (Herdert, Schillert, Byront, Novalist, Nietzschét, Rousseau-t) és kései örököseiket, akik között megtaláljuk Jimi Hendrixet, Jeff Koonst, Pierre Boulez-t, Marcel Duchamps-ot és Andy Warholt egyaránt. Doorman számára Woodstock és 1968 májusa egy kétszáz éve tartó folyamat csúcspontja, egy folyamaté, amely most mégis úgy tűnik, saját belső ellentmondásai miatt omlik össze, pedig a nyugati kultúra nem képes nélküle létezni.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KÉPZŐMŰVÉSZET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

Képfilozófiák sorozat

Szerző: S. Nagy Katalin

Typotex Kiadó, 2013

 

A képek és a nézők kölcsönösen alakítják egymást, de meglepő módon, a szemlélő és a műalkotás közötti kapcsolatteremtésnek, vagyis a művészeti kommunikációnak alig van szakirodalma. Ezt a hiányt pótolja S. Nagy Katalin hozzáértő könyve, amely hosszú évek oktatási gyakorlatán alapuló tankönyv, de egyúttal a szakemberek és a művészet értő befogadását igénylő olvasóközönség számára is kalauzként szolgál.

 
3 600 Ft
Akció: 3 060 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!

12

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.