Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Fizika


Sorrend:

12

-15%
BEVEZETÉS A KVANTUMINFORMÁCIÓ-ELMÉLETBE

– az elméleti fizika oldaláról

Szerző: Diósi Lajos

Typotex Kiadó, 2017

 

A kvantuminformáció gyorsan fejlődő kutatási terület. Új intézetek, laboratóriumok keletkeztek világszerte egyedi kvantumrendszerek vizsgálatára, vezérlésére, mely különleges és komplex matematikai, fizikai és technikai feladat. A kvantumtechnológiák ígért előnye is felvillanyozta a területet, melyet nemrég még marginálisnak tartottak. Korábban számos alapvető kvantumos tulajdonságot csak egyedi rendszerek statisztikus sokaságán bizonyítottak, egyedi rendszeren sohasem. A kvantum-szuperpozíció redukciója, bomlása vagy feléledése anélkül szerepelt tankönyveinkben egyedi rendszereken illusztrálva, hogy egyedi rendszeren valaha is kísérletileg tanúsították volna. Mára azonban a fiatal generáció ezeket a kvantumelméleti és kísérleti alapokat az anyatejjel szívhatja magába.

 
2 800 Ft
Akció: 2 380 Ft
Kezdete: 2018.02.08
A készlet erejéig!
-15%
HAT KÖNNYED ELŐADÁS

Szerző: Richard P. Feynman

Park Könyvkiadó, 2017

 

Az 1965-ben Nobel-díjjal kitüntetett amerikai Richard P. Feynman századunk egyik legragyogóbb elméleti fizikusa és eredeti gondolkodója. Híres volt arról, hogy a legnehezebb elméleti problémákat is világosan, szellemesen és érthetően el tudta magyarázni. Bámulatos érzékkel helyezkedett bele sokszor nem szakmabeli hallgatóságának gondolkodásmódjába, és vezette be őket az atomok világába, magyarázta el nekik az energiamegmaradás törvényét, a gravitáció vagy a kvantumos viselkedés természetét. Kötetünk a korábban Mai fizika címmel magyarul is megjelent egyetemi előadásaiból tartalmaz hatot, új fordításban. Feynman elegáns könnyedséggel és frappáns példákkal világít rá a jelenségek lényegére.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-15%
A FIZIKA OKTV FELADATAI ÉS MEGOLDÁSAI 2004–2016

Szerző: Holics László

Typotex Kiadó, 2017

 

Az elmúlt évek, évtizedek Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeinek feladatai és megoldásai az újonnan felnövő nemzedékek számára abban a tekintetben is példát mutatnak, hogy a középiskolai fizikaanyagra támaszkodva milyen magas színvonalra lehet eljutni, s mennyire gazdag a problémamegoldás eszköztára. Ezért véljük fontosnak újra és újra összegyűjteni és közreadni a versenyfeladatokat és azok megoldásait.

 

A megoldások ismertetése során a szerző kitér a megoldás stratégiájára, a megoldáshoz vezető út megtalálásának fortélyaira, az eredmény ellenőrzésének lehetőségeire és természetesen a megoldás diszkussziójára is.

 
5 500 Ft
Akció: 4 675 Ft
Kezdete: 2017.06.05
A készlet erejéig!
-15%
333+ FURFANGOS FELADAT FIZIKÁBÓL

Szerzők: Gnädig Péter – Honyek Gyula – Vigh Máté

Typotex Kiadó, 2017

 

Ez a kötet egy rendhagyó példatár. Szokatlan, meglepő, időnként megdöbbentő fizikai feladatokat tartalmaz, melyek többségének megoldásához a fizika középiskolai szintű ismeretére van szükség. Ez azonban nem elegendő: a feladatok megoldása csaknem minden esetben egy-egy csavaros, furfangos gondolatot is igényel, ami még a fizikában jártas, idősebb Olvasókat is töprengésre késztetheti.

 
6 900 Ft
Akció: 5 865 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
BEVEZETÉS AZ ELEMI RÉSZEK FIZIKÁJÁBA

Szerzők: Horváth Dezső – Trócsányi Zoltán

Typotex Kiadó, 2017

 

Tankönyvünkben összegezzük a részecskefizika jelenlegi állását bevezető szinten, fizikushallgatók számára. Az első három részt érdeklődő BSc-, de elsősorban MSc-hallgatóknak szánjuk, a negyedik rész pedig részecskefizikára szakosodó, haladó MSc- és kezdő PhD-hallgatóknak szól, megkísérelve a bevezetést a meglehetősen bonyolult matematikai formalizmusba. A kétlépcsős megközelítésben ugyanazoknak a jelenségeknek egyre mélyebb megértését kínáljuk. Felépítjük a részecskefizika jelenleg elfogadott és igazolt elméletét, a standard modellt, áttekintve annak kísérleti bizonyítékait és a hozzá vezető elméleti és kísérleti módszereket. A legegyszerűbb korszerű mérések példáján megmutatjuk, hogyan lehet alapelvekből elméleti becsléseket kapni mérhető mennyiségekre, mekkora azok bizonytalansága, és hogyan lehet a becslések pontosságát szisztematikusan javítani. Célunk az, hogy átfogó és felfogható képet nyújtsunk a témáról olyan szinten, amelyet heti tíz órában két félév alatt el lehet sajátítani.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
RELATIVITÁSELMÉLET

Szerző: Hraskó Péter

Typotex Kiadó, 2016

 

Ez a kötet a szerző műegyetemi előadásain alapul, de az elmélet több olyan kérdését is felöleli, amelyekre a kurzusokon nem jutott idő. Az első két fejezet témája a speciális relativitáselmélet. A harmadik fejezet előzetes betekintést nyújt az általános relativitáselmélet alapelveibe, majd a Riemann-geometria kerül sorra. A szükséges matematika birtokában az elmélet részletes kifejtését az ezután következő négy fejezet tartalmazza.

 

 
5 200 Ft
Akció: 4 420 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  KÉPALKOTÁS, KÉMIAI ANALÍZIS ÉS SZERKEZETI VIZSGÁLAT A KORSZERŰ PÁSZTÁZÓ ELEKTRONMIKROSZKÓPBAN

Szerző: Pozsgai Imre

Typotex Kiadó, 2016

 

Könyvemet az egyetemi oktatás támogatására szántam, fő célom az egyszerűség és érthetőség volt. Az 1. részben azokat az alapismereteket tárgyalom, amelyek nélkül a 2. rész, a Csúcstechnika nem lenne érthető. A szóban forgó 2. rész magában foglalja az elmúlt húsz esztendő bámulatos fejlődését a pásztázó elektronmikroszkópia területén. Ez a fejlődés kihatott a nanotechnológiára, információs technológiára is, ezért ennek sokat köszönhet minden okostelefont vagy számítógépet használó ember.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  A VILÁG MEGISMERÉSE - HOGYAN ALAKULT KI A MODERN TERMÉSZETTUDOMÁNY

Szerző: Stephen Weinberg

Gabo Kiadó, 2016

 

Fesztelen stílusú, információkban gazdag és átfogó tudománytörténeti munkájában a Nobel-díjas fizikus, Steven Weinberg elkalauzol bennünket az ókori Milétosztól a középkori Bagdadig és Oxfordig, Platón Akadémiájától a chartres-i katedrális iskoláján keresztül a londoni Királyi Természettudományi Társaságig. Bebizonyítja, hogy az ókori és középkori tudósok sokkal kevesebbet tudtak a világról, mint mi napjainkban, ráadásul még azt sem tudták, milyen ismereteket kellene megszerezni és hogyan. Évszázadokon át próbálták megfejteni az olyan rejtélyeket, mint például a bolygók mozgása az égen vagy az árapály jelensége. Erőfeszítéseik nyomán végül megszületett a modern természettudomány. Útközben Weinberg szemügyre veszi a természettudomány történelmi jelentőségű összeütközéseit és együttműködéseit az emberi szellem más területeivel: a vallással, a technikai fejlődéssel, a költészettel, a matematikával és a filozófiával.

 
4 990 Ft
Akció: 4 240 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ ELMÉLETI MINIMUM II.

Kvantummechanika

Szerzők: Leonard Susskind – Art Friedman

Typotex Kiadó, 2015

 

Leonard Susskind Elméleti Minimum sorozata Lev Landau megfogalmazását kölcsönözte  a címadásnál*. A nem fizikus érdeklődők számára Stanfordban tartott előadásokra épülő sorozat rövid kötetekben mutatja  be mindazt, „ami fontos” a modern fizikából.

A New York Times bestseller-listáját is meghódító, klasszikus fizikát tárgyaló első kötet elméleti minimumát a kvantummechanika tárgyalásával folytatják. Ezúttal Susskind szerzőtársául a szoftverfejlesztő Art Friedmann csatlakozott.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ ELBŰVÖLT FIZIKUS

Válogatott írások

Szerző: Patkós András

Typotex Kiadó, 2015

 

Boldog emberek vagytok! – így kiáltott fel Hankiss Elemér 2014 januárjában, amikor kérdésére „Nem veszett-e el az emberi lét értelme azzal, hogy a modern fizika a mikrovilágtól az Univerzum határáig terjedő tartományban egy nevetségesen kicsiny térbeli és rövid időbeli létezésre korlátozza?”, mosolyogva ráztam fejem. Inkább elbűvöl az emberi értelem, amely világunk sokféleségét egységes fizikai gyökerekhez vezeti vissza. Remélem, hogy válogatott írásaim kellő türelemmel és elszántsággal felvértezett olvasóját is lenyűgözi ez a varázslatos hatékonyság.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZABOTÁZS A HÁTIZSÁKBAN ÉS MÁS MESÉK FIZIKÁBÓL

Szerző: Diederik Jekel

Typotex Kiadó, 2015

 

Ez a könyv kérdésekre épül: tizenegy kérdés, amelyekre mindig egy egész történettel felel a szerző. Kiderül például, miért gabalyodik össze folyton a fülhallgatózsinór, vagy hogy honnét származnak a kövek. A könyv végére azonban nemcsak ezekre a kérdésekre kap választ az olvasó, hanem arról is fogalmat alkothat, hogyan dolgozik a fizika. Olyan elképzelések bukkannak majd fel, mint az időutazás, az univerzum építőkövei, a csillagok működése, a fekete lyukak, az ősrobbanás, a láthatatlanság, a lebegő gördeszkák, a gőzgépek, a hőmérséklet, az elektromosság – és sok minden más is. Mindegyik valamilyen hétköznapi kérdés kapcsán, elsősorban a laikus olvasókat megszólítva. Kis kérdések és nagy válaszok – történetek képletek helyett.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
TÖRÉKENY SPEKTRUM

Newton érvei és az autoritás képződése hálózatokban

Szerző: Zemplén Gábor

Typotex Kiadó, 2015

 

Isaac Newton korszakalkotó felfedezéseivel a tudományos forradalom egyik legfényesebb alakja volt. Igazi alkimista, valódi vallását titokban tartó, növekvő formátumú középosztálybeli, aki alszolgadiákként kezdte Cambridge egyetemén, majd az angol királyi Pénzverdét vezetve öregen már élet és halál ura volt. Első tudományos cikke egy új fényelméletet két új szóval vezetett be: spektrum és törékenység. Aki elfogadta Newton két nyelvi újítását és döntő kísérletét, az átléphetett a fény megértésének egy másik világába. A Nap vagy a gyertyaláng szóródó, gömbi terjedése volt az optika alapja kétezer évig, de Newton a lézerek, sugárnyalábok és részecskék világába röpítette az optikát egyetlen tudományos cikkel.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ELEKTRONIKA

Második kiadás

Szerző: Török Miklós

JATEPress, 2015

 
6 300 Ft
Akció: 5 355 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SZILÁRDTESTFIZIKAI ALAPISMERETEK

Fejezetek a szilárdtestfizikából

Szerző: Gyémánt Iván; Hevesi Imre; Papp György

Szerkesztő: Hevesi Imre

JATE Press, 2012

 

A szerzők remélik, hogy az egyes fejezetekben ismertetett korszerű kutatási eredmények, illetve az ezeken alapuló fizikai modellek megismerése hasznos segítséget nyújt majd az olvasók kísérleti és elméleti szilárdtestfizikai ismereteinek az elmélyítésében.

 
3 150 Ft
Akció: 2 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
PHD DOKTORI KURZUSOK FIZIKÁBÓL

Szerkesztő: Hevesi Imre

JATE Press, 2014

 
5 040 Ft
Akció: 4 285 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MATEMATIKAI MÓDSZEREK A FIZIKÁBAN

Szerző: Gyémánt Iván; Varga Zsuzsa

JATE Press, 2010

 
2 205 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
III. ÉVES FIZIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK

Szerző: Michailovits Lehel

JATE Press, 2004

 
1 890 Ft
Akció: 1 605 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FIZIKAI LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK

mechanika, hőtan, elektromosságtan, optika

Szerkesztő: Farkas Zsuzsa - Hebling János

JATE Press, 2014

 
2 835 Ft
Akció: 2 410 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FIZIKA

Szerző: Michailovits Lehel

JATE Press, 2010

 
2 835 Ft
Akció: 2 410 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FEJEZETEK AZ ANALITIKUS MECHANIKÁBÓL

Szerző: Gyémánt Iván Károly

JATE Press, 2012

 
1 260 Ft
Akció: 1 070 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ELMÉLETI MECHANIKA

Szerző: Gyémánt Iván; Nagy-Gál Katalin

JATE Press, 2008

 
2 520 Ft
Akció: 2 140 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ERWIN SCHRÖDINGER VÁLOGATOTT ÍRÁSAI

Szerkesztette: Szegedi Péter

Typotex Kiadó, 2014

 

A sorozatnak ez a kötete egy páratlan fizikai és természetfilozófiai gondolkodó, Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus írásaiból válogat. Páratlan, mert már egyáltalán nem fiatalon, mindössze fél év alatt megalapozta az egész modern fizikát a róla elnevezett egyenlet felállításával,és mert természetfilozófiájában egyszerre van jelen a Boltzmann nyomdokaiban haladó realizmus, a Machtól kortársainak többsége által is átvett pozitivizmus, valamint a védikus filozófiából származó gondolatok. Kötetünkben először jelenik meg magyarul az az írása, amelyben vázolja az – azóta híressé vált és sokat vitatott – úgynevezett„Schrödinger macskája” gondolatkísérletet. Ez a kísérlet a kvantummechanika alapjaira kérdez rá, de ugyanebben a cikkben vezeti be az „összefonódott állapotok” fogalmát is, amely a mai kvantuminformatikai kutatások középpontjában áll.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
EINSTEIN KOZMOSZA

Tér- és időfelfogásunk Albert Einstein képzeletének tükrében

Szerző: Kaku, Michio         

HVG Kiadó, 2013

 

Albert Einstein mitikus figurája – szélborzolt hajával, zokni nélkül, pipával a szájában – révén minden idők egyik legnagyobb és legszeretettebb tudósaként marad meg emlékezetünkben. Elméletei oly mélyek és sokatmondók, hogy évtizedekkel ezelőtt tett kijelentései és jóslatai – még a tévedésnek bizonyulók is – a mai napig visszaköszönnek a tudományban és az újságok hasábjain.

 

Ám munkája („olvasni Isten elméjében”) gyakran félreértett, vagy nem teljesen tiszta nemcsak a mindennapi ember, hanem a tudóstársadalom számára is. Einstein vallotta, hogy ha egy új elmélet nem egy gyermekek számára is jól érthető, konkrét képből indul ki, akkor valószínűleg semmit sem ér.

 

Éppen ezért Michio Kaku, korunk elismert elméleti fizikusa, frissen és újszerűen mutatja be Einstein úttörő munkáját. Egyszerű, jól körülírható képeket használva kiindulópontnak mindennél pontosabban vázolja fel máig ható örökségét.

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KVANTUMMECHANIKA

Elméleti fizika sorozat

Szerző: Geszti Tamás

Typotex Kiadó, 2014

 

A 20. század első negyedében kialakult kvantummechanika az utóbbi évtizedekben mind elméleti, mind kísérleti oldalát tekintve jelentősen megújult. Ennek a fejlődésnek a bemutatása tankönyvek szintjén világszerte épp csak megkezdődött. Geszti Tamás könyve a nem-fizikus olvasó számára is követhető bevezetőáttekintéssel kezdődik. Ezt követi a fizikushallgatók kvantummechanika kurzusára szánt részletes feldolgozás, majd a további fontos részletkérdéseket bemutató függelékek. Aki végigolvassa, korszerű áttekintést kap az új évezredben aktívan kutatott témák elméleti és kísérleti vonatkozásaiból.

 

A harmadik kiadásban, amelyet az olvasó a kezében tart, néhány új téma is megjelent: azok a gondolatok, amelyek Schrödinger elhíresült macskájától elvezettek a közelmúlt Nobel-díjas laboratóriumi kísérleteihez, a két foton-kísérletek, bevezetés a második kvantálástechnikájába, és egy hosszabb áttekintés arról, hogyan keressük a kvantummechanika lábnyomát az emberkéz gyártotta nanomechanikai eszközök mozgásában.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ATLANTISZ ÉS A KÉZIRAT TITKA

Rejtélyes fizika

Szerző: Györfi András

Kossuth Kiadó, 2012    

 

A szerző korábbi, „Kalandos fizika” című könyvében egy viking portya történetét mesélte el a húrelmélet és a kozmológia felségvizein. A „Rejtélyes fizika” alcímet viselő kötet ezúttal a téridő és az extra dimenziók új lehetőségeivel ismertet meg bennünket és újabb rejtélyekbe (mint a teleportáció, a kvantumcsatolás jelenségei, vagy Stonehenge és a gravitáció kapcsolata) nyújt betekintést. Négy olyan lehetőséget tárgyal meg, amelyek a világ megismerésének következő szintjéhez vezethetnek – pedig csak az egyik lehet igaz. Hogy kinek melyik, az ma még az Olvasó választásán múlik…

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
RELATIVISZTIKUS ELEKTRODINAMIKA RÖVIDEN

Szerző: Tevan György

Typotex Kiadó, 2013

 

A huszadik század elejére a fizikusok tökéletesen kidolgozták a klasszikus mechanikát és az elektrodinamikát, melyek segítségével a mechanikai, illetve elektromos és mágneses jelenségeket értelmezni tudták. E két nagy tudományterület között mégis ellentmondás feszült, amennyiben megbízható mérések igazolták (Michelson–Morley-kísérlet), hogy a fény sebessége vonatkoztatási rendszertől függetlenül állandó, ez a tény ugyanis szöges ellentétben állt az inerciális vonatkoztatási rendszerek közötti kapcsolatot megadó, régóta általánosan elfogadott és használt Galilei-transzformációkkal. Ez az ellentmondás hívta életre a (speciális) relativitáselméletet.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
BIZTOS, HOGY AZ ENERGIA MEGMARAD?

és más esszék a fizikáról

Válogatott írások sorozat

Szerző: Hraskó Péter

Typotex Kiadó, 2012

 

Tudunk-e egyáltalán bármit is biztosan a fizikában? Tényleg mindig megmarad az energia? Igaz-e, hogy a mozgó test tömege nagyobb, mint a nyugvóé? Miből gondoljuk, hogy nincs éter? Mi következik abból, ha megfigyelik a Higgs-bozont? Lehet-e az euklidészi geometria mintájára a fizikát is axiomatizálni? Bizonyítják-e a világunk fizikai paraméterei az intelligens tervezettséget? Értjük-e, hogy időnként miért cserélnek egymással helyet váratlanul a Föld mágneses pólusai? Működik-e még a tudományban az az elv, hogy ,,az igazság fontosabb mint a siker"? Nem lehetséges-e, hogy valójában ,,minden másképp van"?  Ezekről a kérdésekről szól Hraskó Péter új esszékötete.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SUGÁRZÁS ÉS RÉSZECSKÉK

Bevezetés az elemi részek fizikájába

Elméleti fizika sorozat

Szerzők: Patkós András, Polónyi János

Typotex Kiadó, 2006

 

Bevezető szintű sugárzáselméleti és részecskefizikai tankönyvet tart kezében az olvasó, amely az első magyar nyelvű bevezető munka a témában. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatási kínálatában mintegy ötven éve szerepel az elektromágneses sugárzás és az elemi részek kvantumfizikája. Marx György, Montvay István, Nagy Kázmér, Nagy Tibor és Pócsik György fontos egyetemi jegyzetei vezették a témakörben dolgozó magyar fizikusokat a kutatások élvonalába. Kiss Dezsőnek és Nagy Elemérnek a kísérleti részecskefizikába bevezető munkái ma is aktuálisak. Az ELTE fizikus szak tanmenetének átfogó modernizálásakor, a kilencvenes évek elején határozták meg azt az ismeretkört, amelyet a kvantumelektrodinamika és a részecskefizika területéről a fizika bármely ágában dolgozó fizikusnak célszerű megismerni.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
KONDENZÁLT KÖZEGEK VIZSGÁLATA NEUTRONSZÓRÁSSAL

Alkalmazott fizika sorozat

Szerző: Cser László

Typotex Kiadó, 2010

 

Ez a könyv egyetemi és doktori iskolai előadások alapján íródott abból a célból, hogy a neutronfizikai ismeretek alapjait közérthető formában tárja az olvasó elé. A neutronfizika, pontosabban a kondenzált közegek vizsgálata neutronszórás segítségével - hála a nagyteljesítményű spallációs források megjelenésének - ma reneszánszát éli. A Budapesti Neutronközpont (BNC) az eltelt évek során Közép-Európa legjelentősebb neutronfizikai központjává nőtte ki magát.

A szerző közérthető tárgyalásmódra törekszik, ennek ellenére a megértéshez elengedhetetlen a kvantummechanika, a szilárdtestfizika, valamint a magfizika elemeinek ismerete. Ugyancsak hasznos a röntgenszórás és a kristályszerkezet alapjaiban való jártasság. A könyvben az elméleti alapismeretek mellett néhány gyakran használatos mérési eljárás, illetve mérőeszköz leírása is helyet kapott.

 

Cser László a neutronfizika nemzetközileg is ismert, iskolateremtő művelője.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
FIZIKA ÖSSZEFOGLALÓ

Kézikönyvek sorozat

Szerző: Holics László

Typotex Kiadó, 2010

 

„Az összefoglalót haszonnal forgathatják a tudásukat rendszerezni akaró felvételizők, érettségizők, vizsgázók, tanulmányi versenyekre készülők, és azok, akik áttekintést szeretnének kapni a fizika tudományának alapjairól" - írja Holics László előszavában. Valóban, ha valaki világos tárgyalásmódot keres, tisztázni kíván fogalmakat, akkor nem ajánlható jobb forrás a magyar nyelvű szakirodalomból, mint Holics László Fizika összefoglalója. A szerző neve összeforrt a magyar fizikatanítással. Tanítványai közé tartoznak a nemzetközi fizikus társadalom jelentős szereplői, a nem jelentősek pedig csak egyszerűen szeretik a fizikát.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
WIGNER JENŐ VÁLOGATOTT ÍRÁSAI

Principia Philosophiae Naturalis sorozat

Szerkesztette: Ropolyi László

Fordította: Györgyi Géza, Szegedi Péter

Typotex Kiadó, 2005

 

„A világ igen bonyolult; nyilvánvaló, hogy az emberi elme képtelen azt teljesen megérteni. Az ember ezért fogást eszel ki, mely lehetővé teszi, hogy a világ bonyolult voltáért a felelősséget ráhárítsa valamire, amit véletlennek nevez; így lehetővé válik számára, hogy kiragadjon egy tartományt, melyben már csak az egyszerű törvények találhatók. A bonyodalmakat kezdeti feltételeknek, a szabályszerűségek tartományát pedig természettörvénynek nevezi...”

Wigner Jenő egyike a magyar Nobel-díjasoknak. Munkássága elsősorban a matematikai fizika területén volt jelentős.

 

 
2 150 Ft
Akció: 1 830 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
GYORSULÓ IDŐ

Magyar tudósok sorozat

Szerző: Marx György

Typotex Kiadó, 2005

 

Marx György olyan nemzetközi tekintélyű tudós volt, akit erősen foglalkoztattak a természettudományok fejlődésével kapcsolatos magyar és globális társadalmi problémák is. Válogatott írásai híven tükrözik a közelmúlt és a ma társadalmát érintő természettudományos kérdésekre vonatkozó kiútkereső meglátásait, amelyek máig is hatásosak. Az írásokat a szerkesztők hat cím köré, hat részbe rendezték: „Földi világunk” főként társadalmi kérdésekkel foglalkozik; az „Én tanár vagyok” című rész a természettudományok tanításával kapcsolatos írásokat tartalmazza; „Az Univerzum” kozmológiai témájú cikkekből válogat; a „Törékeny Földünk” és a „Kockázatok” a környezetünket fenyegető globális problémákról és az atomenergia szerepéről szól; az „Eredeti tudományos közlemények” csoportban pedig többségükben eddig magyarul még meg nem jelent, a kutatói közösségnek szóló szakcikkek olvashatók Patkós András értő fordításában. A szerkesztők a könyv némely fejezetét az aktuális érthetőséget segítő jegyzetekkel egészítették ki.

 
3 300 Ft
Akció: 2 805 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
AZ ATOMOKTÓL A SAJTTORTÁIG

avagy fizika és kémia konyhaszerető gyerekeknek

Szerző: Hervé This

Fordította: Morvay Sándor

Typotex Kiadó, 2012

 

Kürti Miklós ismert és különösen kedvelt fizikus volt nem csak Magyarországon, hanem a nagyvilágban is. Budapesten született, a Trefort utcai Mintagimnáziumba, a párizsi, majd a berlini egyetemre járt, végül az Oxfordi Egyetemen lett professzor. A hőmérsékletnek az anyag szerkezetére gyakorolt hatását kutatta. Ez terelte érdeklődését a konyhaművészet felé is. Fizikus a konyhában című eladásai jó humora és az ízletes kóstolók miatt váltak népszerűvé az Angol Fizikai Társulatban, a Magyar Fizikai Társulatban  és a budapesti iskolákban is.

 
1 950 Ft
Akció: 1 660 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VARIÁCIÓS ELVEK A FIZIKA ALAPTÖRVÉNYEIBEN

Elméleti fizika sorozat

Szerző: Biró Tamás Sándor

Typotex Kiadó, 2010

 

A variációszámítás optimumszámítási feladatokat old meg.

 

A variációs elven alapuló tárgyalásmód abban különbözik a szokásostól, hogy például az erőhatások leírása és a megmaradási törvények helyett optimum- és szimmetriaelvekből indul ki; az előbbieket az utóbbiakból származtatja. Így a klasszikus mechanika, az optika, az elektrodinamika, a termodinamika, a relativitáselmélet és a kvantummechanika alapegyenletei egységes keretbe foglalhatók és tudatosíthatók.

 

Az okság newtoni és a relativitás már Galilei által felvetetett elvei a fizikai mozgás leírásában egy évszázaddal később vezettek a mechanika Euler, Lagrange és Hamilton nevével fémjelzett, a variációs elvre épülő matematikai modelljéhez. A későbbi fizika alapegyenletei, így az általános relativitáselmélet Einstein- vagy a kvantummechanika Schrödinger-egyenlete, illetve az elektrodinamika Maxwell-egyenletei vagy a termodinamika törvényei is mind származtathatók variációs elvekből.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
BEVEZETÉS A KVANTUMFIZIKÁBA

6 előadás Feynman modorában

Elméleti fizika sorozat

Szerző: Patkós András

Typotex Kiadó, 2012

 

A hat előadás témája: a fény kvantumosságának megjelenése, az anyaghullámok, a kvantummechanika elemei, a spin, az azonos részecskék kvantummechanikája, a nemlokalitás játékai: jól kitalált, sokat lefedő válogatás a témának a modern fizika különböző területein való nevezetes megjelenéseiből. A modern alkalmazások az atomok lézeres hűtésétől a pásztázó alagútmikroszkópon át a csillagok kvantumfizikájáig terjednek.

 
2 500 Ft
Akció: 2 125 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ATOMMAGSUGÁRZÁSOK MÉRÉSTECHNIKÁI

Alkalmazott fizika sorozat

Szerző: Bódizs Dénes

Typotex Kiadó, 2006

 

„Aki egy embertől lop ötleteket, az plagizál, aki többtől, az kutat (vagy könyvet ír).”

(kissé módosított) Murphy

 

Tisztelt Olvasó! Egy olyan írást tart a kezében, amelynek elkészítésére az késztetett, hogy több évig (1995 – 2003) tanítottam a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetben, főleg mérnök-fizikus hallgatóknak, a „Nukleáris méréstechnika” tárgyat. Gyakran találkoztam azzal a problémával, hogy a félév végi, vagy államvizsga közeledtével a hallgatók (szorgalmasabb része) megkeresett, javasoljak irodalmi anyagot, amelynek segítségével sikeresen készülhetnek fel a vizsgára (ha halaszthatatlan problémáik miatt esetleg nem tudtak részt venni az előadások egy részén).(…) Mivel a lista hosszának növekedésével általában láttam az arcokon az érdeklődés lanyhulását, úgy gondoltam, talán hasznos lenne a fenti kiváló művek felhasználásával, valamint sok éves gyakorlati tapasztalataim alapján, egy „rövidített”, az újabb eredményeket is tartalmazó, magyar nyelvű összefoglalást írni. Ez késztetett ennek a könyvnek a megírására.

 

(Részlet a szerző előszavából)

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A MECHANIKA MATEMATIKAI MÓDSZEREI

Szerző: Vladimir Igorevics Arnold

Fordította: Szűcs András

Typotex Kiadó, 2012

 

A klasszikus mechanika sokféleképpen kapcsolódik a matematika és a fizika számos más ágához, sőt elmondható, hogy a matematika legkülönbözőbb területeit a mechanika által felvetett kérdések inspirálták, többek között differenciálegyenleteket és fázisáramokat, sima leképezéseket és sokaságokat, Lie-csoportokat és Lie-algebrákat, szimplektikus geometriát és ergodelméletet.

 
5 800 Ft
Akció: 4 930 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ELMÉLETI FIZIKA IV.

Relativisztikus kvantumelmélet

Reprint kiadás

Szerzők: Bereszteckij, V. B., Evgenij Mihajlovics Lifsic, Pitajevszkij, L. P.

Fordította: Niedermayer Ferenc, Patkós András

Typotex Kiadó, 2010

 

A relativisztikus kvantumelmélet ma még távolról sem lezárt - még az alapját képező legfontosabb fizikai elvek tekintetében sem. Ez különösen vonatkozik az erős és a gyenge kölcsönhatások elméletére.

Másrészt viszont, még L. D. Landau eredeti elképzelése szerint, ebben a sorozatban csak azok az eredmények kaphatnak helyet, amelyek józan biztonsággal helytállóknak tekinthetők, és amelyek egy adott rendszerbe foglalhatók. Más szóval, a tárgyalás nem közelítheti meg túlságosan az elméleti fizika "első sorait". Ezt a célkitűzést és az elmélet jelenlegi állapotát figyelembe véve, ebben a könyvben lényegében kénytelenek voltunk megelégedni a kvantum-elektrodinamika tárgyalásával.

 

 
7 200 Ft
Akció: 6 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ELMÉLETI FIZIKA II.

Klasszikus erőterek

Reprint kiadás

Szerzők: Evgenij Mihajlovics Lifsic, Lev Davidovics Landau

Fordította: Gálfi László, Kunszt Zoltán, Niedermayer Ferenc

Typotex Kiadó, 2010

 

Ezt a könyvet az elektromágneses és gravitációs terek elmélete tárgyalásának, tehát az elektrodinamikának és az általános relativitáselméletnek szenteltük. Az elektromágneses tér teljes, logikusan összefüggő elméletéhez szorosan hozzá tartozik a speciális relativitáselmélet. Ezért az utóbbit vettük a tárgyalás alapjául. A törvények levezetésében variációs elvekből indulunk ki, így végig biztosíthatjuk a tárgyalás legnagyobb általánosságát, egységét és lényegében egyszerűségét is.

Elméleti fizika sorozatunk általános tervének megfelelően ebben a kötetben egyáltalán nem érintjük a polározható kondenzált közeg elektrodinamikájának problémáit.

Itt a "mikroszkopikus" elektrodinamika - a vákuum és a ponttöltések elektrodinamikájának <:- kifejtésére szorítkozunk.

A könyv olvasásához az elektromágneses jelenségeknek az általános fizikai tankönyvek színvonalán való ismerete szükséges. Ugyancsak jól kell tudni a vektoranalízist. Nem tételezzük fel a tenzor analízis ismeretét, ezt a gravitációs terek elméletével párhuzamosan tárgyaljuk.

 
6 000 Ft
Akció: 5 100 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ELMÉLETI FIZIKA X.

Kinetikus fizika

Szerző: Pitajevszkij, L. P.

Typotex Kiadó, 2013

 

Az „Elméleti fizika” ezen utolsó kötete a kinetikus fizikával foglakozik,amelynek tárgya tágabb értelemben a statisztikailag nem egyensúlyi rendszerekben zajló folyamatok mikroszkopikus elmélete. A kinetikai tulajdonságok szorosabban kötődnek a kérdéses fizikai objektumban működő kölcsönhatások természetéhez, mint a statisztikusan egyensúlyban levő rendszerek sajátosságai. Ebből fakad e tulajdonságok sokfélesége és elméletük bonyolultabb volta. Ezért nem volt olyan egyértelmű az általános elméleti fizikai tanulmányokba felveendő anyag kiválasztása. E kötettel teljessé válik a Lev Davidovics Landau által kijelölt program.

 
6 300 Ft
Akció: 5 355 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
PROMÉTHEUSZ MAGYAR UNOKÁI

Szerkesztette: Maróthy László

ELTE Eötvös Kiadó, Somos Környezetvédelmi Kft., 2013

 

Hazánkban számos nagy vállalkozás valósult meg a rég- és közelmúltban: nagyszerű épületek, gyárak, vasutak, hidak, utak épültek. Közéjük tartozik a Paksi Atomerőmű. Létesítése az 1970-es években kezdődött, de kezdetei még régebbre nyúlnak vissza. Jelenleg már 30 éve működik, a magyar villamosenergia-termelés meghatározó létesítménye. A Paksi Atomerőmű volt az ország egyik legnagyobb vállalkozása, amelynek során korábban ismeretlen problémákat kellett leküzdeni.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  A MODERN SZILÁRDTEST-FIZIKA ALAPJAI III. NORMÁLIS, SZIMMETRIASÉRTŐ ÉS KORRELÁLT RENDSZEREK

Szerző: Sólyom Jenő

ELTE Eötvös Kiadó, 2011

 

E könyv a szerző által írt háromkötetes mű harmadik tagja. A sorozat áttekintő képet ad a modern szilárdtest-fizika széles területéről egyetemi hallgatók, doktoranduszok és kutatók számára. A szilárd testek tulajdonságai és a kísérletileg megfigyelhető jelenségek bemutatásával együtt tárgyalja az ezek megértéséhez és elméleti leírásához szükséges alapvető elveket és módszereket, kitérve az alkalmazott kísérleti technikák legfontosabb jellemzőire is.

 
4 500 Ft
Akció: 3 825 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  A MODERN SZILÁRDTEST-FIZIKA ALAPJAI II. - FÉMEK, FÉLVEZETŐK, SZUPRAVEZETŐK

Szerző: Sólyom Jenő

ELTE Eötvös Kiadó Kft., 2010

 

E könyv a szerző által írt háromkötetes mű második tagja. A sorozat áttekintő képet ad a modern szilárdtest-fizika széles területéről egyetemi hallgatók, doktoranduszok és kutatók számára. A szilárd testek tulajdonságai és a kísérletileg megfigyelhető jelenségek bemutatásával együtt tárgyalja az ezek megértéséhez és elméleti leírásához szükséges alapvető elveket és módszereket, kitérve az alkalmazott kísérleti technikák legfontosabb jellemzőire is.

 
5 500 Ft
Akció: 4 675 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
ÁLTALÁNOS FIZIKA. MECHANIKA I.

Szerzők: Tasnádi Péter, Skrapits Lajos, Bérces György

Dialóg Campus Kiadó, 2013

 

A Mechanika I. és a Mechanika II. című tankönyvek tartalma a szerzők által az ELTE Természettudományi Karán több évtizede tartott előadásokon alapul. Elsősorban azoknak szólnak, akik a klasszikus mechanikát egyetemen, főiskolán alapképzésben hallgatják.

 

 

 
5 980 Ft
Akció: 5 085 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
ÁLTALÁNOS FIZIKA I/2. MECHANIKA II. HŐTAN

Utánnyomás

Szerzők: Tasnádi Péter, Bérces György, Skrapits Lajos, Litz József

Dialóg Campus Kiadó, 2015

 

Általános fizika I/2.

A Mechanika II. és Hőtan kísérleti fizikai alapszakkönyv és tankönyv tárgya a deformálható testek mechanikája, továbbá a hőmérséklet és az állapotegyenletek, a kinetikus gázelmélet, a termodinamika, a statisztikus fizika, a kémiai folyamatok, a fázisegyensúlyok és a fázisátalakulások, az alacsony hőmérsékletek, a transzportfolyamatok és az irreverzibilis termodinamika elemei.

A könyv az ismeretközlés során végig az induktív utat követi. Felépítését döntően a Newton-féle törvények és a hőtan fő tételei jelölik ki, de kitér a jelenségek mikrofizikai értelmezésére és gyakorlati vonatkozásaira is.

 

 
5 980 Ft
Akció: 5 380 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
BIOMECHANIKA

Szerző: Horváth Gábor

ELTE Eötvös Kiadó Kft., 2009

 

E fizikusoknak, biológusoknak, mérnököknek, orvosoknak, fizika- és biológiatanároknak ajánlott könyvben megismerkedhet az olvasó a biológiai rendszerekben felmerülő néhány mechanikai problémával és azok megoldásaival. Szó esik a négylábú állatok járásmechanikájáról, az optimális lépéssorrendről és a lójárás biomechanikailag hibás képzőművészeti ábrázolásairól. Górcső alá vesszük a múzeumok kitömött emlősállatait, az állatanatómia-tankönyvek négylábú állatillusztrációit és a játék állatfigurákat, s elemezzük azok járásábrázolási hibáit. Megmutatjuk, miként lehet rekonstruálni a dinoszauruszok mozgássebességét és mozgásmódját a megkövült lábnyomaik, valamint a fosszilis csontjaik vizsgálata alapján.

 
4 200 Ft
Akció: 3 570 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A MOBIL ROBOTOK SZIMULÁCIÓJA

Szerző: Szabó Richárd

ELTE Eötvös Kiadó Kft., 2001

 
2 550 Ft
Akció: 2 170 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A MECHANIKA BIOLÓGIAI ALKALMAZÁSA

Változatlan utánnyomás

Szerző: Horváth Gábor

ELTE Eötvös Kiadó Kft., 2004

 

Ebben a könyvben szó esik a négylábú állatok járástechnikájáról. Fény derül arra, hogy mekkora falvastagságúnak kell lenniük a gerincesek csöves csontjainak ahhoz, hogy minél kevesebb anyagfelhasználással minél jobban ellenálljanak a hajlítási és csavarási igénybevételnek. Kiderül, hogy a súlylökésben és a kalapácsvetésben elérhető dobótávot miként módosítja a szél, a légellenállás, a légnyomás, a léghőmérséklet, a tengerszint fölötti magasság, a földrajzi szélesség, a dobásirány és a pályalejtés. Megismerhetjük a lehető legkevesebb anyagfelhasználású olyan véredények optimális vastagságát és elágazódási szögét, melyekben a vér a lehető legkisebb súrlódással áramlik. Végül megtudhatjuk, hogy miként képes az apró nyírfalevélsodró bogár a hozzá képest hatalmas, merev levéllemezből szinte tökéletes kúp alakú levélsodratot készíteni lárvái számára.

 
3 200 Ft
Akció: 2 720 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
A HIGGS-BOZON - Elfogyott

Szerző: Horváth Dezső

Typotex Kiadó, 2014

 

A részecskefizika általánosan elfogadott és az elmúlt 40 év alatt sokszorosan igazolt elmélete, a standard modell valamennyi alkatrészét sikerült megfigyelni és tanulmányozni a Higgs-bozon kivételével. A CERN nagy hadronütköztetője (LHC), a világ legnagyobb részecskegyorsítója is elsősorban a Higgs-részecske kimutatására épült. 2012közepére az LHC két óriási mérőberendezése, a sok ezer fizikus részvételével épült CMS és ATLAS megfigyelt egy – a Higgs-bozon elméletileg megjósolt tulajdonságaival rendelkező – új részecskét.

 
2 900 Ft
  OPTIKAI HOLOGRÁFIA ÉS HOLOGRAFIKUS INTERFEROMETRIA - Elfogyott

Szerző: Füzessy Zoltán

Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó, 2014

 

A könyv a holográfia és a holografikus interferometria módszereinek, eljárásainak és ezek alkalmazásainak korszerű, összefoglaló ismertetését tartalmazza. Figyelembe veszi azt a körülményt, hogy a XX. század utolsó éveiben az addigi analóg holográfia kiegészült a digitális változattal.

 
3 990 Ft

12

Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.