Új jelszó kérése
Új jelszó kérése
Kategóriák
Sikerlistánk
Bankkártyás fizetés
Tanúsítvány
SSL Certificate
Pénznem váltás
Facebook

Foxpost csomagautomaták

Foxpost banner

Pick Pack Pont

pickpack_logo

Szociológia


Sorrend:


-20%
LÁTHATATLAN MAGYARORSZÁG

Szerző: L. Ritók Nóra

Tea Kiadó, 2017

 

Gyermekek tízezrei élnek ma Magyarországon a 21. századi Európához méltatlan nyomorúságban. Éhesen, gyógyszer nélkül, teljes és végleges kilátástalanságban. L. Ritók Nóra megmutatja ennek a legtöbbünk számára láthatatlan világnak a kegyetlen mindennapjait. Rávilágít, hogy az oktatási rendszer miért képtelen a sorsukra hatással lenni, és miért tehetetlen a szociális ellátórendszer a mélyszegénységgel szemben. Személyes hangvételű, megrázó írásaiban nem hallgatja el saját kudarcait és vívódásait sem, melyeket az általa létrehozott, a gyerekeket és környezetüket sikeresen segítő civil szervezet és művészeti iskola működtetésekor nap mint nap átél.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.12.05
A készlet erejéig!
-20%
JÓLÉTI MODELLEK, EURÓPAI VÁLSÁGOK

Progress könyvek

Szerző: Andor László

Noran Libro, 2017

 

Az elmúlt harminc éven végigvonul a jóléti állam válságáról, végéről, reformjáról, megmenthetőségéről szóló vita. A legutóbbi évtized pénzügyi és gazdasági válsága nyomán ez a vita újabb fejezettel bővült, amely a korábban kialakult szociális modellek megrendüléséről szól. Azt a hitet, miszerint az EU segít konszolidálni a korábban kialakult jóléti kapitalizmust, az elmúlt egy-két évtized tapasztalatai megingatták. Ebben a bizalomvesztésben négy „megatrend” játszik fő szerepet: a neoliberális globalizáció, a félkész európai valutaunió, a digitális-automatizációs forradalom, valamint az EU keleti bővítése. A kötet a gazdasági válságok, valamint a politikai integráció és a társadalmi kohézió meggyengülése közötti összefüggéseket tárja fel, a válságból való kilábalás stratégiáival együtt. A szerző úgy látja: Magyarország 2010-től fogva elkanyarodott az európai főáramtól – nemcsak közjogi értelemben és a kormányzati kultúra tekintetében, hanem a szociálpolitikában is. Éppen akkor fordult el a jóléti állam kiépítésétől, amikor az EU a szociális dimenzió megerősítését hirdette meg.

 
2 400 Ft
Akció: 1 920 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
AKI KURVÁNAK ÁLL

Szexmunka-sztorik

Szerző: Papp Réka Kinga

Kossuth Kiadó, 2017

 

Lulu eredetileg revütáncos volt. A tűsarkú cipőjét többféleképpen is hasznosítja. Csili igazi díva. Sporttáskányi dildóval megy a közértbe és webkamera előtt pózol. Mari simán beszól a rendőröknek. Jobban szereti a Trabantosokat, mint a BMW-seket. Angelika nem szidja a politikusokat. A vendégei között is akadnak ilyenek. Dávid tizenhat éves volt, amikor bezárták egy angliai pincébe és szexre kényszerítették. Kitti egyetemre jár, és emellett elegáns szállodákban külföldiekkel randevúzik pénzért.

Nem azon csodálkoznak, hogy szexelni akarnak velük.

 
2 990 Ft
Akció: 2 390 Ft
Kezdete: 2017.11.11
A készlet erejéig!
-20%
AZ ISKOLA JÖVŐJE

Progress könyvek

Szerző: Radó Péter

Noran Libro Kiadó, 2017

 

A tanulási környezeteknek, tágabb értelemben a tanulási ökoszisztémának már ma is számos olyan eleme van, mely kívül rekedt az iskolán: az online tanulás, a nem-formális és informális tanulás, vagy bizonyos egyéni fejlesztést szolgáló szolgáltatások. A tanulási környezetek várható gazdagodása azt a kockázatot rejti magában, hogy az iskolák a jelenleginél is jobban kiszorulnak a fiatalok tanulásából. Az iskola már elvesztette monopol helyzetét a tanulásban, és valószínűleg többé nem is fogja azt visszanyerni. Egyelőre tehát egy lassú „iskolátlanítás” szcenárió érvényesül. Ennek azonban nem kell feltétlenül így történnie. Ez a könyv egy rövid jövőutazás: áttekinti a tanulásról szóló tudásunk gyarapodását, a tanulási célok újraértelmeződését, az egyéni tanulási környezetek kulcselemeit, a tanulási ökoszisztémák fejlődését, az iskolák funkcióváltását, s végül az iskolarendszerek kormányzásának várható fejlődését.

 
2 400 Ft
Akció: 1 920 Ft
Kezdete: 2017.10.29
A készlet erejéig!
-20%
A MAGYARSÁG HELYE A XXI. SZÁZADBAN

Szerző: Papolczy Balázs

L'Harmattan Könyvkiadó, 2017

 

A társadalomtudományok sok nézőpontból összeszedett tényanyagával és az ezekből levonható következtetésekkel a tudomány művelői óvatosan bánnak. Az egyes szakterületek moguljai - érthető okokból - tartózkodnak a jövőre vonatkozó megállapításoktól, és inkább a megtörtént események magyarázatára koncentrálnak. Természetesen vannak demográfiai előrejelzések, léteznek a környezetünket meghatározó folyamatokra vonatkozó kutatások, de a fellelhető adatokból az egyes társadalmak jövőjét megalapozottan leíró esetleges forgatókönyvek a legritkább esetben kerülnek nyilvánosságra.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.09.13
A készlet erejéig!
-20%
  HASÍTOTT FA - A VILÁGRENDSZER-ELMÉLETTŐL A GLOBÁLIS STRUKTÚRAVÁLTÁSOKIG

Szerző: Böröcz József

L'Harmattan Kiadó, 2017

 

A tanulmánykötet Böröcz munkásságának kronologikus keresztmetszetét adja, benne számos olyan tanulmánnyal, mely magyar nyelven még nem jelent meg. A kötet egyetlen helyen, kényelmesen elérhető formában közli a szerző munkásságának a magyar olvasó számára legrelevánsabb részét.

 

A világrendszer-elméleten belül Böröcz a magyar történeti szociológia, különösképpen Polányi Károly - és tágabban a magyarországi modern szellemi hagyomány legnagyobbjai, Bartók, Ady vagy Jancsó Miklós - által ihletett, sajátosan közép-európai megközelítésmódot képviseli.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
JÁTÉKOSLÉT - A GAMIFIKÁCIÓ VILÁGA

Szerző: Fromann Richárd

Typotex Kiadó, 2017

 

A Huizinga által megálmodott homo ludens korszaka ma a gamifikációban valósul meg: „A könyv főhőse a Játékos Ember, akit a szerző az online világban vizsgál, bemutatva a sokszereplős játékok köré szerveződő közösségeket, melyek átlépik a földi országok határait” – írja Csepeli György.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MAGYAR TÁRSADALOM- ÉS SZOCIÁLPOLITIKA

Szerző: Ferge Zsuzsa

Osiris Kiadó, 2017

 

A könyv egy értékalapú társadalompolitika keretében világítja meg a szociálpolitika konkrét céljait, elveit és magyar gyakorlatának részleteit. A szociálpolitika céljai között szerepel a piac korlátozása vagy korrigálása a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a gyerekek esélyeinek közelítése, a szükségletek jobb kielégítése érdekében. A cél tehát nemcsak a szegénység enyhítése, hanem mindenki biztonságának erősítése, a kirekesztés gyengítése, a jövő feltételeinek javítása a jövőbe történő beruházásokkal, jobb foglalkoztatással, egészségüggyel és oktatással. A könyv ebben a keretben vizsgál három összefüggő kérdést: milyen célokat követtek az egyes ciklusok kormányainak szociálpolitikai beavatkozásai; összefüggő folyamat-e a 25 év; végül mennyire voltak sikeresek ezek a beavatkozások. A válaszok nem derűsek.

 
4 980 Ft
Akció: 4 235 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-15%
HÁT NEM TUDJÁTOK, KI VAGYOK?

A pökhendiség története

Szerző: Ari Turunen

Typotex Kiadó, 2017

 

„Gratulálok! Minden valószínűség szerint ez a legjobb könyv, amelyet valaha a kezébe vett!”

Úgy ám: mi, emberek mindig is igen nagyra tartottuk magunkat.

Elvégre ki járt rajtunk kívül a Holdon? Ki térképezte még fel a saját génállományát? Igazán megérdemeljük a tiszteletet!

Vagy mégsem?

Hiszen mintha mamutvadász őseink szokásain olyan sokat nem finomítottunk volna…

Háborúk, gazdasági válságok, gyűlölet és bukások végtelen sora…

 

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A VIDÉKI TÉR EMLÉKEZETE

Az építészeti formaképződéstől a kulturális örökségalkotásig

Nagykarácsony, Sukoró és Tiszafüred esettanulmányaival

Szerző: Tamáska Máté

Martin Opitz Kiadó, 2011

 

A települési tér nem is tehet mást, mint emlékeztet, hiszen szerkezete generációk sokaságának a műve. Benne a múlt úgy tárul fel, mint a földtörténet a geológiai rétegekben. Az emberi környezetre azonban fokozottan igaz, hogy egymás mellé sorol régről itt maradt emlékeket és frissen lerakódott rétegeket. A vidéki utcákban látszólag minden rend nélküli szövetet alkotnak a kicsiny szőlőkunyhók és a lepényszerű amerikai otthonok, a sátortetős kockaházak és a parasztportából lett nádfedeles nyaralók. A kontrasztoknak azonban megvan a maga történeti magyarázata, sőt mi több, szociológiai törvényszerűsége is.

 
1 000 Ft
Akció: 850 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
A SZEGÉNYEK GAZDÁLKODÁSA

A szegénység elleni küzdelem teljes újragondolása

Szerzők: Abhijit V. Banerjee–Esther Duflo

Balassi Kiadó, 2016

 

A szegénységgel szinte egyidős az a jelenség, hogy a szegényeket igyekszünk klisékkel jellemezni. A szegények, a társadalmi elméletekben éppúgy, mint az irodalomban, felváltva tűnnek lustának vagy vállalkozó szelleműnek, nagylelkűnek vagy lopósnak, mérgesnek vagy tétlennek, gyámolatlannak vagy önállónak. Nem csoda, hogy a szegénység szakpolitikai kezelésében is leegyszerűsítések bukkannak föl: „Szabad piacokat a szegényeknek!”, „Érvényesítsük az emberi jogokat!”, „Először rendezzük a konfliktusokat!”, „Adjunk több pénzt a legszegényebbeknek!”, „A külső segély megöli a fejlődést!” stb. Ezek a gondolatok az igazság egy-egy fontos szeletére épülnek, de ritkán szólnak az átlagos szegény nőkről vagy férfiakról, a reményeikről, a kételyeikről, a korlátaikról és az ambícióikról, a hiedelmeikről és a tévedéseikről.

 
3 000 Ft
Akció: 2 700 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
  ÖNKÉNTESSÉG ÉS ÚJ TÍPUSÚ ÖNKÉNTESSÉG A FELSŐOKTATÁSI HALLGATÓK KÖRÉBEN

Szerző: Fényes Hajnalka

DUPress, 2016

 

A kötetben a 2012–2015 között megjelent tanulmányainkat mutatjuk be a felsőoktatási hallgatók önkéntes munkájáról. Napjainkban nem csökken az önkéntesség, hanem kitágul annak jelentése. Az önkéntesség új típusai jelennek meg, a tradicionális motivációk (a másokon való segítés) mellett a modern motivációk is fontossá válnak (pl. karrierépítés), illetve napjaink fiataljai új, rugalmasabb, kevésbé állandó szervezeti keretek között végeznek önkéntes tevékenységet. A kötetben levő tanulmányok elemzési módszere jórészt kvantitatív, bár második tanulmányunkban kvalitatív kutatási eredményeket is bemutatunk. A hét tanulmányból három angol nyelvű, és szintén három társszerzős (kollégákkal és tanítványokkal közösen írt cikk).

 
3 300 Ft
Akció: 2 640 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
IFJÚSÁGI ÉLETHELYZETEK

Ifjúságszociológiai tanulmányok

Szerkesztő: Balku Anett, Dusa Ágnes, Sőrés Anett

DUPress, 2011

 

Érdekes könyvet vehet a kezébe az Olvasó. Szerzői, szerkesztői egyetemi hallgatók. Fiatalok, a Debreceni Egyetem szociológia szakos hallgatói és a Szociológia Tanszék Ifjúságszociológiai Műhelyének tagjai. A kötetbe szerkesztett tanulmányok azonban sokkal tágabb problémaérzékenységet tükröznek, mint a saját korosztályra és a saját élethelyzetre való tudományos önreflexió, noha a témák zöme és a kötet szerkezete az egyetemista lét köré szerveződik. A kötet cikkeinek elméleti megalapozottsága és a cikkek alapjául szolgáló empirikus kutatások módszertani arzenálja messze meghaladja a szabvány egyetemi dolgozatok tinta ízű színvonalát. Fiatal kollégák tanulmányait olvashatjuk az okosan szerkesztett kötetben. Olyan tanulmányokat, melyeket minden ifjúságszociológiával foglalkozó egyetemistának, oktatónak és kutatónak érdemes elolvasnia.

 
2 100 Ft
Akció: 1 680 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGTŐL A TAIGETOSZIG

Szerkesztette: Könczei György–Hernádi Ilona

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

2016 nyarán Lancasterben egy nemzetközi fogyatékosságtudományi (Disability Studies) konferencián négyen is előadtak e kötet szerzői közül. Az angol illetőségű szekcióvezető egyszerűen földrengetőnek nevezte ott bemutatott eredményeinket.

 

Az előzmény: egy 2002-ben született összegző kötetben, A Taigetosztól az esélyegyenlőségig címűben (Kálmán Zsófia és Könczei György) jogi, történeti, kulturális, gazdasági és politikai, sőt, orvosi utat jártak be. Jelen tanulmánykötet arra vállalkozik, hogy felismerjen és bejárjon az esélyegyenlőségtől a Taigetoszig visszafelé vezető társadalmi utakat.

 
2 490 Ft
Akció: 1 990 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ARS SOCIOLOGICA

Szerkesztette: Hidas Zoltán

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

Az Olvasó egy évek óta zajló előadássorozat szerkesztett anyagát tartja a kezében. Az előadásokon szociológusok vallanak pályájukról, a következő felkérés alapján:

 

„A sorozat címe, ars sociologica, két gondolatot sűrít magába: egyfelől a művészi mesterségként felfogott tudomány, másfelől – ars poetica gyanánt – a szociológiáról szóló vallomás gondolatát. Az előadót ennek jegyében arra kérjük, hogy adjon számot szociológusi művéről, pályájáról: milyen érdeklődés hajtotta, mit jelentett és jelent számára a szociológia.”

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
JÖN MORDOR, ÉS FELFAL MINKET

avagy a szlávok titkos története

Szerző: Ziemowit Szczerek

Typotex Kiadó, 2016

 

A Jön Mordor, és felfal minket hősei lengyel hátizsákos turisták, akik „hardkort” és kalandot keresve utaznak Keletre. Csavargásaik fő úti célja Ukrajna. Vonattal, zörgő busszal járják be a vidéket, sztorikat gyűjtenek, amelyeket aztán – kellően felturbózva – eladnak hasonló tartalmakra éhes honfitársaiknak. A lengyel szerző úgy tekinti Ukrajnát, mint a tudatalatti terepét a lengyelek – tudatosan nyugati – mentalitásában. Mindamellett azonban a könyv a lengyelekre jellemző és a mai Közép-Kelet-Európában kivételesnek mondható mobilitás és kíváncsiság apológiájaként is olvasható.

 
2 900 Ft
Akció: 2 465 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
MIGRÁCIÓ A 21. SZÁZADBAN

Szerkesztette: Tarrósy István, Glied Viktor, Vörös Zoltán

Publikon Kiadó, 2016

 

Napjainkban a migráció okozta társadalmi, gazdasági és politikai hatások kezelése jelenti az egyik legnagyobb kihívást az államok számára, legyen szó aggasztó mértékű el- és kivándorlásról, vagy a migránsokat befogadó országban időről-időre fellobbanó, együttélésről szóló vitákról. Az ENSZ jelentése szerint jelenleg több mint 240 millió embert érint a migráció, érthető tehát, hogy a kérdéssel foglalkozni kell.

A kötet szerzői hatalmas – a migráció számtalan aspektusát érintő – ismeretanyagot összegeztek fejezeteikben, kiemelve a manapság leginkább érdeklődésre számot tartó problémákat és dilemmákat.

 
3 900 Ft
Akció: 3 315 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
FÖLDEK ÉS EMBEREK

Földhasználók és földhasználati módok Magyarországon

Szerző: Kovách Imre

DUPress, 2016

 
1 200 Ft
Akció: 960 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
BEVEZETÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK MÓDSZERTANÁBA

Szerző: Rezsőházy Rudolf

Typotex Kiadó, 2016

 

Könyvünk  a társadalomtudományi kutatások módszertanába a vezet be a kutatás témájának megválasztásán, a kezdő kérdések föltevésén, a hipotézisek megformálásán, a fogalmak meghatározásán és a követendő kutatási modell elkészítésén keresztül. A szerző kiemelt figyelmet szentel az adatgyűjtésnek és a forráskritikának. Részletesen foglalkozik az értelmezés és a magyarázat problémáival, az elméletalkotással és a bizonyítási eljárásokkal, melyek kimutatják az elkészült mű elfogadhatóságát. Kitér az alkalmazott tudományokkal való kapcsolatra is: miképp támasztja alá a megszerzett tudás a kívánt társadalmi cselekvés előkészítését?

 
2 200 Ft
Akció: 1 870 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  ETERNAL RETURN? THE SPECTER OF RADICALISM AMONG YOUNG PEOPLE IN EUROPE AND HUNGARY

Szerkesztette: Murányi István

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

The studies in the present volume are based on the empirical data of a recently completed MYPLACE project (Memory, Youth, Political Legacy And Civic Engagement, FP7-SSH-2010-1, GA Number: 266831). According to the objective of the four-year-long project, completed with the participation of researchers from 14 countries, the research concept – ‘how young people's social participation is shaped by the shadows (past, present and future) of totalitarianism and populism in Europe’ - did not focus on the comparison of national political cultures and heritages based on different classifications but on the pan-European approach.

 
2 700 Ft
Akció: 2 160 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
LÉTKÉRDÉSEK A SZÜLETÉS KÖRÜL

Szerkesztette: Kisdi Barbara

L’Harmattan Kiadó, 2016

 

Bár a társadalomkutatók számára ma már evidencia, hogy a szülés és a születés a biológiai törvényszerűségeken túl kulturálisan is meghatározott folyamat, mégis feltűnően kevés vizsgálat vet számot ezzel a körülménnyel. A kötet, amelyet az olvasó a kezében tart, olyan szakemberek kutatásait sorakoztatja fel, akik a születés körüli jelenségeket kulturális összefüggéseikben tárgyalják. A tanulmányok felölelik mind a premodern, mind a modern, mind pedig a posztmodern szüléskultúra rendszereinek vizsgálatát, kritikáját, s ezek módszertani elemzését.

 
3 990 Ft
Akció: 3 190 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MUNKANÉLKÜLISÉGRŐL, FOGLALKOZTATÁSRÓL

Szerző: Kiss Ambrus

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A rendszerváltás magával hozta a munkanélküliséget is. Olyan élethelyzetek alakultak ki, amelyek korábban szinte ismeretlenek voltak a magyar társadalom számára. Az állam pedig nem volt erre felkészülve, és még csak tanulta a piacgazdaságot. Ebben a könyvben Zala megyében történtek alapján érheti, ismerheti meg az olvasó, hogy miképpen kellett felvennie a 90-es évek elején az államigazgatásnak és civil szervezeteknek a küzdelmet a tömegessé váló munkanélküliséggel.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-10%
  TÁRSADALOMFOGALMAK AZ OSZTRÁK ÉS MAGYAR TÁRSADALOMSTATISZTIKÁBAN

Szerző: Tóth Zoltán

Balassi Kiadó, 2015

 

„Feltételezésem szerint a fejlett polgári társadalomstatisztika hosszabb, legalább 150 éves időszak politikai, eszmetörténeti és statisztikai kérdéseit görgeti magával. A magyar történeti statisztikai kutatásokban mindig is természetes volt, hogy a magyar vonatkozásokat együtt vizsgálták az osztrák szálakkal. Munkámban ezt a hagyományt folytatom. Bemutatom mindazon kérdéseket is, amelyek a hazai társadalomstatisztika mint társadalomfogalmaink kialakításának döntő fontosságú műhelyével kapcsolatban felmerülhetnek. Forrásaim nem elsősorban a népszámlálások adatai, sokkal inkább a számok tartalmát meghatározó szöveges háttéranyagok. A problémát a népszámlálási foglalkozási-társadalmi kategóriák rendszerének, időbeli sorozatainak, továbbá osztrák és magyar változatainak nyomon követése révén közelítettem meg.”

 
3 200 Ft
Akció: 2 880 Ft
Kezdete: 2017.06.12
A készlet erejéig!
-20%
A BOLDOGSÁG

500 dolog, ami boldoggá tesz

HVG Kiadó, 2015

 

A boldogság…

kipróbálni valami újat, buborékot fújni, horkantani nevetés közben, az eső illata, behúzódni egy meghitt kávézóba, beletalálni a szemeteskukába.

Legyen az kicsi vagy nagy, régóta várt vagy váratlan, nap mint nap számtalan dolog történik, ami örömöt okoz. A bájos illusztrációk segítségével idézd fel ezeket a pillanatokat, és fedezd fel az újakat!

 

Lisa Swerling és Ralph Lazar illusztrációival.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
FELNŐTTKÉNT AZ ISKOLAPADBAN

A felnőttképzés szerepe az érettségivel nem rendelkező személyek munkaerő-piaci integrációjában

Szerző: Ábrahám Katalin

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A modern világban a tudást gyakran az iskolázottság fogalmával azonosítják, és a megszerzett végbizonyítványok, végzettségek, diplomák, ritkábban az elvégzett iskolai osztályok számával mérik. Az iskolai végzettség, a szakképzettség az általános társadalmi státusz mellett a munkaerő-piaci esélyeket és pozíciókat is meghatározza. A képzettség azonban sok esetben nem egyenes ívű tanulói pálya eredménye, több töréspont, kisebb-nagyobb szünet iktatódik be e „karrierbe”. Az elmulasztott lehetőségek pótlására a felnőttképzésnek számos formája alakult ki, melyek lehetőséget biztosítanak a munkaerő-piaci és társadalmi integrációhoz szükséges „tőkeformák” megszerzésére.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
A KÖZFOGLALKOZTATÁS A GAZDASÁGI CIKLUSOK KONTEXTUSÁBAN

Szerző: Szabó Andrea

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

A szerző kötetében a XX. század második felének két nagy gazdasági válságát, a rendszerváltáshoz köthető transzformációs recessziót, és az 5. Kondratyev-ciklus leszálló ágát jelentő 2008–2010-es világgazdasági válságot hasonlítja össze, illetve ezek hazai vonatkozásait kutatja. Mindkét időszakban kiemelten foglalkozik a munkanélküliség gazdasági és társadalmi következményeivel, és az állam legnépszerűbb beavatkozási eszközével, a közfoglalkoztatás rendszerével. Arra keresi a választ, hogyan fejlődött a közfoglalkoztatás eszköztára az elmúlt két évtized során, a programok alakításakor milyen alapelvek érvényesültek, és hatásuk mennyire tekinthető anticiklikusnak.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
EMLÉKEK FORMÁJÁBAN

Szerző: Keszei András

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Az emlék az általános elvárások alapján a múlt igazságát közvetíti; a képesség, hogy ezt az igazságot felismerjük, bennünk rejlik. A múlt emlékek formájában tér vissza a jelenben és formálja a jövőt. Képesek vagyunk megkülönböztetni a képzelettől, és ragaszkodunk e különbséghez. E könyv fejezetei a múlt visszatérésének különböző formáiról szólnak. Az emléknyom évezredeken átívelő metaforájáról, illetve sorsáról az emberi lélekben, a társadalomban és a kultúrában. A különböző helyek és időszakok, a megrázó, traumatikus események, a támogató társas kapcsolatok emlékek formájában térnek vissza és igyekeznek otthonra találni az egyén lelkében, a társadalom közös lelkiismeretében és a kulturális hordozóeszközökben.

 
3 500 Ft
Akció: 2 800 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
KÖZÖS TAKARÓNK, HA MÁR SZÉTESETT

Szerző: Börcsök Mária

Kossuth Kiadó, 2015

 

Szeptember közepén jelenik meg a népszerű történész sikerszerzőnk legújabb könyve, melynek címéhez egy József Attila idézetet kölcsönöztünk.

Börcsök Mária ezúttal a párkapcsolati válságok kényes témakörét boncolgatja a tőle megszokott humoros, olykor provokatív stílusban.

„A boldogan éltek, amíg meg nem haltak csak a tündérmesében létezik. Arról nem szól a fáma, mi történik, amikor Hamupipőkéből vén csoroszlya lesz, a királyfin pedig úrrá lesz a vágy valaki után, aki nem Hamupipőke.” – mondta a híres filmrendező, Frederico Fellini, aki, úgymond, jó házasságban élt.

 
2 400 Ft
Akció: 1 920 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
HELY, IDENTITÁS, EMLÉKEZET

Szerkesztette: Keszei András, Bögre Zsuzsanna

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Hely és identitás kapcsolata a társadalomföldrajztól a pszichológián keresztül az antropológiáig és a társadalomtörténetig több tudományág számára fontos kérdésnek bizonyult az utóbbi évtizedekben. A semleges térkategória helyett, ami a társadalmi élet kereteinek hasznos, de a mindennapi tapasztalatok fényében elnagyolt és egyoldalú formája, itt elsősorban a megélt tér kerül a vizsgálat középpontjába. Az egyéni és kollektív sorsok színtereiként a minket körülvevő épített és természeti környezet jóval fontosabb lehet, mint gondolnánk. A semleges, közömbös terekből idővel, az egyén fejlődésével, tudatának kibontakozásával és önéletrajzi emlékezetének kialakulásával személyes élményektől átitatott, jelentésteli helyek válnak.

 
3 900 Ft
Akció: 3 120 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ROMOLÓGIA

Szerző: Fábiánné Andrónyi Katalin

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Célunk, hogy az olvasó megismerje a cigány kultúrát, hagyományokat, választ kapjon olyan kérdésekre, amelyeket lehet, hogy még meg sem fogalmazott magában. Megértse, hogy miért mulatnak hangosan a romák, hogy miért kell hintón vonulni az esküvőre, hogy miért öltözik egy hagyományőrző cigány feltűnően, miért visel hatalmas ékszereket, hogy a temetésen miért sírnak hangosan, és a kórházba miért mennek olyan sokan látogatóba, hogy miért maradhat ébren a gyerekük sokáig és miért játszhat az utcán látszólag felügyelet nélkül, és még tengernyi olyan jelenséget szeretnénk új megvilágításba helyezni, melyeknek igenis van ésszerű magyarázata, kulturális beágyazottsága. Ami legalább ugyanilyen fontos, hogy vajon minden romára ez a jellemző. Mi van azokkal, akik nem így viselkednek? Ők is cigányok? Vagy éppen fordítva: így viselkednek, de nem cigány származásúak. Mit és mennyire lehet általánosítani a cigányság kapcsán?

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
ÖNPUSZTÍTÓ NEMZETI HABITUS

Szerző: Ladányi János

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Magyarország az öngyilkosságok gyakoriságát tekintve legalább másfél évtizede világelső, vagy ahhoz közeli pozíciót foglal el. Kevésbé ismert, hogy – ha nem is ilyen egyértelműen – ez nemcsak az öngyilkosságokra, hanem mindenféle önpusztítással kapcsolatba hozható jelenségre is igaz. A tartósan rossz helyzetet időnként javuló periódusok váltják fel, de az alaptendencián, tehát azon, hogy hazánknak két világháborún, területe és népessége jelentős részének elvesztésén és legalább hét rendszerváltáson átívelő időszakon keresztül is sikerült megőriznie ezt a kétes dicsőség pozíciót, nem sokat változtat. Ez a könyv arra vállalkozik, hogy a különböző nemzetkarakterológiai érveléseket, szellemes metaforákat és bonmot-kat meghaladó, tudományos igény magyarázattal szolgáljon ezzel a társadalmi ténnyel kapcsolatban.

 
1 900 Ft
Akció: 1 520 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A JELENKORI MAGYAR TÁRSADALOM

Szerző: Valuch Tibor

Osiris Kiadó, 2015

 

„Az 1989–1990-es magyar rendszerváltás, az európai átalakulás részeként egy korábban elképzelhetetlen társadalmi és gazdasági átmenet lehetőségét teremtette meg. Kétségtelen tény, hogy az azóta eltelt évtizedek során alapvetően átalakult a magyar társadalom. Ebben a könyvben ennek a radikális változásnak a folyamatait és következményeit vizsgálom. Többek között arra próbálok választ keresni: milyen tényezők befolyásolták meghatározó módon az átalakulás folyamatában az egyes emberek, csoportok társadalmi pozícióját, pozícióváltását?

 
4 280 Ft
Akció: 3 640 Ft
Kezdete: 2017.09.14
A készlet erejéig!
-20%
LÁNYLEGÉNY

Szerző: Horváth Júlia Borbála

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Gondolta volna bárki az ókorban, hogy az asszonynép valaha is együtt étkezhet urával?

Hitte volna valaki az újkorban, hogy fehérszemély képes a férfiakkal egyenértékű szellemi alkotásra?

A nőtudományok megjelenésével olyan kérdések merülnek fel, amelyek alapjaiban átformálják a nemi struktúrákat.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
AZ EMBERI KALAND

Szerző: Hankiss Elemér

Helikon Kiadó, 2014

 

A civilizáció nem fényűzés. Nem merül ki a civilizált viselkedésben és a Parthenón vagy a firenzei dóm szépségében. Több, mint a rokonsági alakzatok és a rituálék összessége, a platóni és kanti eszmék ragyogása, Hollywood színes örvénylése, percre pontosan járó vonatok suhanása és a háttérben felcsendülő Mozart-szonáta dallama.

A civilizáció élet és halál kérdése. Ez kicsit fellengzősen hangzik így, de valószínűleg igaz. Az emberek és emberi közösségek nem tudtak volna megélni ezen a bolygón, ha nem vették volna körül magukat – nem pusztán váraik, városaik és házaik falaival, fegyverekkel és szerszámokkal, törvényekkel és intézményekkel, hanem – szimbólumok védőszféráival is: mítoszokkal és vallásokkal, hiedelmekkel és értékekkel, eszmékkel és teóriákkal, műalkotások ragyogó csillagképeivel. Egyszóval egy briliáns konstruktummal: civilizációjukkal.

 
3 490 Ft
Akció: 2 790 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A MAGYAR SZOCIOLÓGIA TÖRTÉNETE

Szerző: Huszár Tibor

Osiris Kiadó, 2015

 
2 980 Ft
Akció: 2 535 Ft
Kezdete: 2017.09.15
A készlet erejéig!
-20%
KÖZÖSSÉGTEREMTŐK

Szerkesztő: Pusztai Gabriella; Lukács Ágnes

Debrecen University Press, 2014

 

Ez a nagy nemzedék a negyvenes évek elején született és kezdte meg iskolaéveit. Felnőtté érésük éveiben szemtanúi voltak annak, amit később kutatóként tanulmányoztak: a vallásosság társadalomban betöltött szerepében bekövetkező olykor csendes, olykor heves változásoknak. Látták, hogyan lett a hegemón helyzetben lévő népegyházakból üldözött, részben együttműködő, részben ellenálló szervezet, illetve hogyan vált sokféle magatartást, nézetrendszert és szervezeti kötődést összefoglaló fogalommá a korábban egyértelműbbnek és egyneműbbnek tűnő vallásosság...

 
5 100 Ft
Akció: 4 080 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
HÁTTÉRBEN

Szerző: Nagy Beáta

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Keveset tudunk arról, hogyan bátortalanítja el a műszaki és természettudományok iránt érdeklődő lányokat a társadalmi környezet: a szülők, a középiskolai és egyetemi tanárok, az elvárások vagy éppen az egyetemre járó fiúhallgatók, majd pedig a férfiakra szabott munkahelyi környezet. Ez a könyv arról szól, hogy miért tanul kevés lány műszaki és informatikai területen, milyen vélekedések vannak a nemek eltérő pályaválasztásáról, a nemi jellegzetességekről és szerepekről, illetve a támogató intézkedésekről. A kutatás a hazai műszaki felsőoktatás egyik meghatározó, nagy hagyománnyal rendelkező intézményében zajlott.

 
2 500 Ft
Akció: 2 000 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
NŐI ÉLETHELYZETEK

Szerzők: Rosta Andrea, Ádám Szilvia

L’Harmattan Kiadó, 2015

 

Bobula Ida az első nőként kinevezett egyetemi magántanár fogalmazta meg a következőt: „a nőkérdéshez […] ért minden ember. Ha nő – azért, mert nő, ha férfi – azért, mert férfi. A nőkérdésről mindenkinek vannak impressziói, tapasztalatai, elgondolásai. De kérdés, hogy ezek kinyomtatásra valók-e?” [Nő a modern társadalomban. Társadalomtudomány 1938/4-5: 157.]. A fenti idézet jelzi, hogy az úgynevezett. „nőkérdésben” sok mindenki megszólalt már. Ezek sorát bővíti kötetünk is. Munkánkban egyfelől a férfi–női viszony olyan tradicionális alapkérdéseit vizsgáljuk meg, mint a nemi szocializáció, a nemi szerepek és a nemi egyenlőtlenségek kérdései. Emellett a napjainkban is aktuális női élethelyzetek közül mutatunk be párat.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
  NUKLEÁRIS ENERGIA, TÁRSADALOM ÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG AZ ATOMVÁROSBAN

Szerzők: Nagy Roland, Glied Viktor, Barkóczi Csaba

Publikon Kiadó, 2014

 

A paksi atomerőmű kapcsán 2014-ben bejelentett bővítési döntés újra a nukleáris energia felhasználására, a biztonság és finanszírozás kérdéseire irányította a hazai közvélemény figyelmét. A bővítés körülményei nyomán kialakuló politikai viták hátterében kevéssé ismert történelmi, szociológiai és gazdasági folyamatok húzódnak.

Paks, ez az egykor alvó kistelepülés mára Magyarország egyik legismertebb városává nőtte ki magát, köszönhetően hazánk történelme legnagyobb ipari beruházásának. Paks és az atomerőmű mára szimbiózisban él egymással, a város minden lakosának van valamilyen kötődése az erőműhöz. A kötet az atomerőmű építése következtében formálódó társadalmi folyamatokkal foglalkozik, sorra véve a kialakult – környezeti, társadalmi, valamint politikai – helyzeteket, továbbá betekintést nyújt a paksi lakosság környezettudatosságának aspektusaiba egy 2013-ban készült helyi közvélemény-kutatás segítségével.

 
2 000 Ft
Akció: 1 700 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  MUNKA ÉS TÁRSADALOM – A MUNKA JELENTÉSVÁLTOZÁSAI A BÉRMUNKÁN INNEN ÉS TÚL

Szerző: Török Emőke

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

A munka, amely ma olyan magától értetődően része az életünknek, mint az evés vagy az alvás, izgalmas és változatos utat járt be az elmúlt századok során. A nyugati kultúra forrásvidékeként számon tartott ókori görög-római kultúrkörben a munka végzése lényegében kizárt a teljes és szabad, valóban „emberi” életet élők társadalmából. Napjainkban, éppen ellenkezőleg, a munka hiánya, a munkanélküliség az, ami lehetetlenné teszi, hogy a társadalom teljes jogú tagjaiként, valóban úgy éljünk, ahogy szeretnénk. Míg korábban a munkátlanság, ma a jó minőségű munka a privilégium.

 
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
A FESZTIVÁLJELENSÉG

Szerző: Szabó János Zoltán

Typotex Kiadó, 2014

 

A fesztiválok kétségkívül a mai kor kiemelkedő ünnepei, részt venni egy ilyen eseményen sokak számára az év csúcspontját jelenti. A boldogságkereső ember számára vonzó az ünnepek idején lehetséges szabad cselekvés, életöröm és boldogságérzés átélése. Az ünnep ugyanakkor történelmi korokat átívelő jelenségként végig jelen volt a történelemben, az ünnep iránti igény minden társadalomban kimutatható. Az ünneplés összetartozást, identitást megerősítő szerepe és az egyén számára közösségben elérhető boldogságélmény együttesen járul hozzá a társadalmi együttműködéshez, ezért az ünnep egyúttal evolúciós túlélést elősegítő társadalmi tevékenység is. A fesztiválok üzenete a résztvevők mellett a médiát is befolyásolja, és erősíti egy-egy település vagy térség pozícióját. A fesztiváljelenség elemzései azokra a kérdésekre keresik a választ, hogy vajon miért alakult ez így, miért éppen ilyenek és hogyan érvényesülnek a mai fesztiválok?

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
BARBIE - AZ IGAZI SZŐKENŐ

Az igazi szőkenő

Szerző: Linor Goralik

Fordította: Soproni András

Typotex Kiadó, 2014

 

Ha Barbie körül minden olyan kétségbeejtő lenne, amilyennek sokan állítják, akkor életének bő fél évszázada alatt civilizációnkat már rég elnyelte volna a pokol; ha viszont minden olyan jó benne, mint ahogy mások állítják, az emberiség rég a mennybe ment volna. A magam részéről azt szeretném, hogy könyvem olvasója egy egyszerű premisszából induljon ki: Barbie dolgai nem jók, nem rosszak, hanem bonyolultak. S éppen ez a bonyolultság, üzenetének állandó kettőssége az, ami a babát oly roppant érdekes témává teszi.

 

"Barbie akarok lenni. Ennek a kis dögnek MINDENE megvan" – idézet egy rozzant kocsi szélvédőjéről.

 
3 500 Ft
Akció: 2 975 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
  A FIATALKORÚ BŰNÖZÉS KRIMINOLÓGIÁJA ÉS SZOCIOLÓGIÁJA

Szerző: Rosta Andrea

L’Harmattan Kiadó, 2014

 

A fiatalkorú bűnözés a hazai kriminológia megszületésétől kezdve mindig is kedvelt témája volt a kriminológiai gondolkodásnak. A témáról szóló publikációk zöme azonban kisebb lélegzetű szakmai közlemény volt, s az elmúlt száz évben csupán néhány nagyobb monográfia látott napvilágot, a legutolsó 1964-ben. Az azóta eltelt fél évszázadban sok minden történt a fiatalkorú bűnözés terén: előfordulási gyakoriságát, megnyilvánulási formáit, a kezelési rendszerét, továbbá a társadalom hozzáállását tekintve is.

 
3 700 Ft
Akció: 2 960 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-20%
MIÉRT MÁS ROMÁNIA?

Második kiadás

Szerző: Lucian Boia

Koinónia Kiadó, 2014

 

A román történelemszemlélet és -kutatás szempontjából ha nem is fordulatot, de mindenképp az eddigi úzustól való egyértelmű eltávolodást jelző folyamat jeles képviselője Lucian Boia. Legutóbbi kötetével a történész kilép a historikus eddigi, rigurózus szerepéből, és az olvasmányosan színvonalas tudományos értekezés medrében tekinti át a román társadalom fejlődéstörténetének dilemmáit, ellentmondásosságait, a sajátosan összetett, fonákságokat ötvöző gazdasági és szociálpolitikai, illetve kulturális folyamatokat. Az etnogenézis homályos foltjai, a történelmi léptékekkel mérhető megkésettség, az újításra való nyitottság, illetve a továbbra is rurális világra alapozó Románia konzervativizmusa egyaránt foglalkoztatja Lucian Boiát.

 
1 990 Ft
Akció: 1 590 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VÁROS ÉS VIDÉKE

A munkaerőpiactól való távolmaradás okainak empirikus vizsgálata

Településszociológiai tanulmányok; 3.

Szerkesztő: Rácz Attila

JATE Press, 2009

 
2 520 Ft
Akció: 2 140 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VALLÁSOSSÁG/VÁLTOZATOK

Vallási sokféleség Magyarországon

Vallás a társadalomban - Religion in Society; 3.

Szerkesztő: Máté-Tóth András - Nagy Gábor Dániel

JATE Press, 2008

 
2 835 Ft
Akció: 2 410 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
VALLÁSI KÖZÖSSÉGEK AZ ÍROTT SAJTÓBAN

Kvantitatív és kvalitatív elemzések

Vallás a társadalomban - Religion in Society; 2.

Szerző: Máté-Tóth András; Juhász Valéria

JATE Press, 2007

 
2 835 Ft
Akció: 2 410 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SPACES IN TRANSITION

Papers in English and American Studies; 12.

Szerkesztő: Barát Erzsébet

JATE Press, 2013

 
2 205 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
SOCIAL REALITIES IN THE MAKING

The Structuration of Society and the Constitution of American Identity

Papers in English & American Studies; 11.

Szerző: Annus Irén

JATE Press, 2005

 
2 205 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!
-15%
INFORMATION SOCIETY DIMENSIONS

Szerző: Z. Karvalics László

JATE Press, 2009

 
3 780 Ft
Akció: 3 215 Ft
Kezdete: 2017.06.01
A készlet erejéig!


Sorrend:

Webáruház készítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.