ARANYALBUM. A MAGYAR HADVISELT ZSIDÓK ARANYALBUMA

-10%
ARANYALBUM. A MAGYAR HADVISELT ZSIDÓK ARANYALBUMA

Szerkesztette: Hegedűs Márton, a magyar hadviselt zsidók aranyalbuma szerkesztőbizottsága közreműködésével, 1940, Budapest

Faksimile kiadás

Zrínyi Kiadó, 2014

 

Az elhunyt, odaveszett katonák névgyűjteményével megjelent reprezentatív emlékkönyv fontos kordokumentum, amelynek jelentőségét leginkább a katonaság és a zsidóság kapcsolatának magyarországi története tükrében értékelhetjük. Már a XIII. században találunk említésre érdemes momentumot, amikor is a zsidók Európában elvesztették a fegyverviselési jogot, nálunk viszont IV. Béla királyi védelmet nyújtott nekik. Mátyás király külön zsidóprefektúrát hozott létre. Történelmi változásaink fordulataiból sosem maradt kívül a zsidó katonahistória; a zsidóság számára mindig is meghatározó volt a lakóhely, illetve az ország védelméhez való hozzájárulás, kiegészítő ténykedés. (Adófizetés, élelem- és fegyverbeszerzés, sáncépítés, tűzoltás, szekerezés, őrzés, kémkedés stb.) Külön jelentős fejezetet képez a hadi újításokban és a hadiiparban való részvételük. (Weiss, Frommer stb.) Mindamellett a zsidók – leginkább önkéntesen – függetlenségi küzdelmeinkből fegyveresen is kivették a részüket, bár a lovasságtól és a tüzérségtől igyekeztek távol maradni.

19 000 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

17 100 Ft
Kezdete: 2018.03.06   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek
A magyar zsidók katonai szolgálata egy 1788. augusztus 19-i rendelettel vette kezdetét. A hadsereg kimondottan kedvezett szocializálójuknak, emancipációjuknak, ugyanis a testület nem tűrte a faji megkülönböztetést. Az egyenjogúság reményében a magyar zsidók magyar- és erdélyhoni kiáltványukban, az imaházukat leszámítva „az élet minden egyéb viszonyaiban honfiaknak, csak magyaroknak” vallva magukat igen magas számban vettek részt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiben. Helytállásukért először 1849-ben, majd véglegesen 1868-ban törvény mondta ki egyenjogúságukat. Innentől kezdve tisztté, egyéves önkéntessé, katonai tisztviselővé is válhattak. Ezt a Monarchia Európában elsőként tette lehetővé, ily módon karriert is biztosítva a közép-, sőt a felsőbb osztályokban. Például báró rimaszombati Hazai Samu 1910–17. között a hadügyminiszterségig vitte.

A Hegedüs Márton szerkesztésében először 1938-ban kiadott aranyalbum arról tanúskodik, hogy az első világháborúban is helytálltak zsidó katonáink: 76 Vitézségi Érmet és 22 harmadosztályú Vaskorona-rendet érdemeltek ki; 5116-an áldozták életüket, 15 339-en sebesültek meg.

Éppen ezért mérhetetlen méltánytalanság, csalódás, hogy alig negyedszázad múltán a vitézmód küzdőket, hősöket „lapátos hon-védőkké” silányították. Egyetlen példa: Schwarcz Bernát hatszorosan kitüntetett tűzmester példamutató vitézséggel harcolt a tűzvonalban, majd munkaszolgálatosként 1944. december 27-én a saját sírjába lőtték a keretlegények…

Az aranyalbum korábbi kiadásai vészkiáltások voltak a kiszolgáltatott és elvakított tömegekhez, hogy észérvekkel, tiszta tényekkel bizonyítsák: „nem igaz a propagandaszöveg, mi jó magyarok vagyunk”. De napjainkban is intő jel ez a mű. Előszava amellett tesz hitet, hogy csak az olyan nemzet élhet, amely számára a próbatétel összekovácsoló erő.

Ha csupán ennyit tudunk, akkor is érthető, hogy miként kapcsolódik az aranyalbum az első világháború kitörésének közelgő 100. évfordulója mellett a doni áttörés 71. évfordulójához és a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához is. Mindemellett az is kitűnik: miért szorgalmazta a kötet megjelentetését az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, annak vezető rabbija, egyben a HM Tábori Lelkészi Szolgálat tábori főrabbija, dr. Köves Slomó és Sessler György, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének elnöke.

Az olvasóknak, kutatóknak, gyűjtőknek egyaránt értékes, rendkívül igényes kivitelű kordokumentum megjelentetése a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Zrínyi Kiadójának egyik legjelentősebb vállalkozása.

A kötet adatai:
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 604 oldal
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
9789633275900
Kiadó
Zrínyi Kiadó
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu