EGY KERESŐ SZELLEM VALLOMÁSAI

-20%
EGY KERESŐ SZELLEM VALLOMÁSAI

Levelek a Szentírás ihletettségről

Hermeneutikai Füzetek

Szerző: S. T. Coleridge

Szerkesztő: Fabiny Tibor

Fordító: Ruttkay Veronika

Hermeneutikai Kutatóközpont, 2004

 

 

800 Ft 

Az áthúzott ár a jelenleg érvényes ár alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.

640 Ft
Kezdete: 2019.01.22   A készlet erejéig!
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Ajánlatunk Önnek!
Adatok
Vélemények
Részletek

A tizenkilencedik század elején a költő még filozófus és teológus lehetett egyszerre. Samuel Taylor Coleridge (1772–1834), az angol romantikus költészet első nemzedékének képviselője, akaratlanul is méltó helyet vívott ki magának a hermeneutika történetében. A protestáns Angliában a tizenhatodik századi reformáció még dinamikus „sola scriptura” elve a reformációt követő évszázadokban megmerevedett és dogmatizálódott.

 

Amíg a tizennyolcadik századi racionalizmus „balszárnya”, a felvilágosodás „lebontja” majd a dogmákat és a gondolkodást történeti alapokra helyezi, addig annak „jobbszárnya” végeredményben hasonló logikával éppen ellenkező irányba mozdul el: bebetonozza a dogmákat, s a számára is nélkülözhetetlen racionális gondolkodást csakis a kinyilatkoztatottnak vélt „tanok” kerítésén belül hajlandó elképzelni. A képzelőerő kreativitását valló romantika azonban nem tudja elfogadni sem a gondolkodást bilincsekbe verő dogmatizmust, sem a hitet is elapasztó historizmust. Coleridge a Szentírás ihletettségéről írott levelei egy gondolkodó, viaskodó emberi szellem vallomásai.

A kötet adatai:
Kötés: Puhakötés
Megjelenés éve: 2004
Terjedelem: 83 oldal

Tartalomjegyzék:

Ajánlás (Fabiny Tibor); Coleridge, a kereső szellem (Ruttkay Veronika); S. T. Coleridge: Egy kereső szellem vallomásai (hét levél)

Ajánlatunk Önnek!
Adatok
ISBN
978-817-764-704-4
Kiadó
Hermeneutikai Kutatóközpont
VTSZ
4 901
Vélemények
shopmania.hu aprohirdetesingyen.hu arumagazin.hu vatera.hu simplepay_hu