40 éve dolgozom dietetikusként, 22 éve a Délpesti Centrumkórház vezető dietetikusaként. Munkásságom alatt az egészségnevelést mindig fontos feladatomnak tartottam. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztem a túlsúlyos és mozgásszegény életmódot folytató fiatalok és idősebb, a problémák következményeként már betegséggel küzdők elbukott próbálkozásaiból, de sikertörténeteiből is. A személyes példa-mutatás mellett az életszemlélet formálásának segítéseként – jelen kiadványban – az életmódváltás alapjait foglaltam keretbe. A finom és egészséges ételek receptjeivel, a könnyen megtanulható és végrehajtható mozgásprogramok bemutatásával szeretnék kedvet csinálni az életmódváltás elkezdéséhez. A többi Önön múlik.
Gézsi Andrásné
A kötet adatai:
Formátum: 142 x 197 mm
Megjelenés éve: 2020
Terjedelem: 176 oldal
Tartalom:
Előszó
I. RÉSZ: ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A TÚLSÚLLYAL KAPCSOLATBAN
Minden, amit az elhízásról tudni kell
◦ Az elhízás okai
▪ Az elhízás elsődleges okai
• Testalkati tényezők, genetikai hajlam
• Betegségek, szervi rendellenességek
▪ Az elhízás másodlagos okai
• Helytelen táplálkozás
• Inaktív életmód
• Pszichés tényezők
• Szociokulturális tényezők
• Egyéb tényezők
• A fogyókúrában elkövetett hibák
◦ Az elhízás mértékének és típusának megállapítása mérésekkel 18
▪ Testtömegindex (BMI)
▪ A testösszetétel mérése
▪ Derékkörfogat és derék/csípő hányados
▪ Az izomtömeg becslése
▪ Számolás a táblázatok és a képletek használatával
◦ Az elhízás tünetei és szövődményei
◦ Az elhízás kezelése
▪ A táplálkozással kapcsolatos életviteli tanácsok
A táplálkozási szokások és kockázatok felmérése
◦ A táplálkozási szokások felmérése
▪ A felmérés módja
▪ Táblázat az élelmiszerek fogyasztási gyakoriságáról
◦ Kockázatfelmérés cukorbetegség kialakulására
Táplálkozási irányelvek túlsúlyosok részére
◦ A túlsúlyosok étrendjének összeállítása
▪ Egyénre szabott energiabevitel
▪ Tápanyagarányok az étrenden belül
▪ Étkezések száma
▪ Konyhatechnikai tanácsok
◦ Hogyan lehet éhezés nélkül fogyni?
◦ Testsúlymegtartás hosszú távon
Élelmiszer-ismereti alapok
◦ Táplálkozási ajánlások
▪ OKOSTÁNYÉR®
▪ Mediterrán étrend
◦ Az élelmiszerfélék részletes bemutatása
▪ Gabonaipari termékek, szénhidrátban gazdag ételek
• A gabonafélék helye az étrendben
• A rostok szerepe a táplálkozásban
• A szénhidrátok és a glikémiás index
• Kevésbé ismert vagy elfeledett gabonafélék
• Gabonaipari termékek tápanyagtartalma
▪ Zöldség- és főzelékfélék
▪ Gyümölcsök
▪ Olajos magvak
▪ Tej és tejtermékek
▪ Tojás
▪ Zsírok, olajfélék
• Telített zsírok
• Telítetlen zsírok
• Transzzsírok, ciszzsírok, esszenciális zsírsavak
▪ Húsok, húskészítmények, halak
▪ Luxuskalóriák
▪ Folyadékok
▪ Mesterséges és természetes édesítőszerek
• Mesterséges édesítőszerek
• Természetes édesítőszerek
Sport túlsúly esetén
◦ Szempontok a mozgásforma megválasztásához
◦ Hogyan sportoljunk túlsúlyban?
▪ A sportedzés fogalma, felépítése
▪ Az edzés fázisai
▪ A zsírégetés módja túlsúlyban
▪ Milyen intenzitással sportoljunk? Mikor fogyunk hatékonyabban?
◦ Ismert és kedvelt testgyakorlatok, melyek túlsúlyban alkalmazhatók
▪ Úszás – vízben folytatott intenzív mozgások
▪ Séta, gyaloglás, futás, túrázás, nordic walking
▪ Kerékpározás
▪ Korcsolyázás, síelés, szánkózás, egyéb téli sportok
▪ Kajak-kenu, kajakpóló, evezés, vitorlázás
▪ Sportjátékok, labdajátékok
▪ Teremben – strandon űzhető alacsony létszámú labdajátékok
▪ Jóga, pilates, stretching, gyógytornához közeli mozgástevékenységek
▪ Aerobik, tánc, és egyéb aerob jellegű mozgásformák
▪ Fitneszgépek 84
▪ Gimnasztikázás és a különféle szerekkel végezhető testgyakorlatok
II. RÉSZ: RECEPTEK
Ételreceptek ételfajtánként
Előételek, saláták
Levesek
Húsételek, halételek
Húsmentes ételek
Tésztaételek, kenyérfélék
Sós desszertek
Édes desszertek
III. RÉSZ: FÜGGELÉK
1. Függelék
Gyümölcsök, zöldségek, húsok, gabonák élettani hatásai
2. Függelék
Vitamin- és ásványanyag-táblázat
A SPRINGMED KIADÓ KÖNYVAJÁNLÓJA