A szív-és érbetegek diétás könyve nemcsak szív- és érbetegeknek szól! A szívbetegségekben történő elhalálozás ma is a vezető halálok a világon és hazánkban is! A könyv segítséget nyújt azoknak, akik hajlandók az életvitelükön változtatni, hogy javítsanak az általános közérzetükön és megelőzzék a bajt! A betegséget mindig könnyebb megelőzni, mint kezelni! Az orvos- dietetikus és életmódtanácsadó szerzőpáros nem egy diétával és receptgyűjteménnyel örvendeztette meg olvasóit és segített praktikus tanácsaival betegeknek, hozzátartozóiknak, és az egészséges életre vágyóknak!
Tartalomjegyzék
A SZÍV- ÉS ÉRBETEGSÉGEK MEGELŐZÉSE ÉS KEZELÉSE (Írta: Dr. Zajkás Gábor)
A táplálkozás szerepe
Kockázati tényezők
Ajánlása szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és gyógyítására
Táplálkozzunk változatosan!
Ügyeljünk testtömegünkre!
Testtömeg és derékkörfogat
Táplálkozás és testmozgás
Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!
Fogyasszunk élelmi rostokban gazdag gabonatermékeket!
Tengeri halak fogyasztásának előnyei
Koleszterin- és zsírbeviteli javaslatok
A cukros ételek és italok kerülendők!
Alkoholfogyasztás csak mértékkel!
Kevés sóval egészségesebb!
Táplálkozási ajánlások fokozott kockázat esetén
AZ ÉTRENDI AJÁNLÁSOK GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁSA (Írta: Gyurcsáné Kondrát Ilona)
Tápanyagokon belüli mennyiségi és minőségi válogatás
Fehérjék
Szénhidrátok
Zsiradékok
Vitaminok, ásványi anyagok
Az étkezési ritmus kialakítása
Folyadékbevitel
Energiaigény
Konyhasóbevitel
Miből áll a mediterrán étrend?
MINTAÉTRENDEK
RECEPTEK (Írta: Gyurcsáné Kondrát Ilona)
Szendvicsek, szendvicsre valók
Levesek
Húsételek
Húspótló ételek
Mártások
Köretek
Főzelékek
Tésztaételek
Saláták
Desszertek
RECEPTEK TÁPANYAGTARTALMA
Élelmiszerek tápanyagtartalma
SZÍNES MELLÉKLET AZ ÉTELEKRŐL
HASZNOS INFORMÁCIÓK